Edox Neptunian Sky Diver

A búvárórák versenyében az nyert, aki a legmélyebbre merül. Komoly pozíciót vett fel a svájci Edox, amikor bemutatta az 1000 méteres mélységre tervezett búváróráját, az Edox Neptunian Sky Diver modellt. Ráadásul nem elég, hogy ilyen specifikációkkal bír, még igen látványosra is sikerült, annakk ellenére, hogy búvárórában azért valljuk be, nehéz újat mutatni a műértő közönségnek.

A cikk megjelenését az Edox hazai forgalmazója, a Next-Time Kft támogatta

Egy titokzatos ezredes, elit ejtőernyősök és a dicső múlt

Az Edox méltatlanul keveset emlegetett márka itthon, ha a svájci órák univerzumáról van szó. Még kevésbé merül fel a neve, ha az átlagos órakedvelő búvárórát keres, pedig a most bemutatott modell mellett volt néhány érdekes darab a tarsolyában már a hatvanas években is.

Annyira nem kezdő az Edox a vizes világban, hogy már hatvan éve saját szabadalmat jegyeztettek be a dupla O gyűrűre a menetzáras koronában, ami drasztikusan növelte a vízállóságot, egészen 500(!) méterre. Ne feledjük, hatvan éve, amikor a 70 méteres vízállóságra elismerően bólogattak a hozzáértők – mindig mindent a kontextusában kell nézzünk, ugye.

De vissza az Edox Neptunian Sky Diver sztorihoz, mert igen érdekesre sikeredett. A gyár szerint az első, hetvenes években készített modell, amely a “Sky Diver 990ft – 300 meters Selfwinding” feliratot viselte a számlapján, egy magán megrendelő kérésére készült el.

Edox Neptunian Sky Diver

Erről a megrendelőről annyit lehetett tudni, hogy egy gazdag svájci ezredes, aki az elit hegyivadász ejtőernyős csapatának szeretett volna egy olyan órát, ami az akkori kor vízállóságát jócskán meghaladja. 

A 300 méteres vízállóság még mai szemmel nézve sem elhanyagolható, a búváróraként készülő modellek márkától függően 100-200 méteres vízállósággal bírnak jellemzően (ebben az árkategóriában persze), 300 méterért azért már keresgélni kell, na és persze majd a pénztárgép is nagyobbat csenget.

Innen indult az Edox Sky Diver sztori, nézzük, hova jutott mára.

Edox Neptunian Sky Diver videós bemutató a Youtube csatornánkról

Ha nem szeretsz annyira olvasni és a képekkel már végeztél, itt készítettünk neked egy hosszabb videót, amiben élőben is megnézheted az órát, érdemes:

300 méter? Nem rossz, de miért ne legyen inkább 1000?

Valahogy így történhetett az Edox rendes hétindító meetingjén, amikor felmerült, hogy a szó szerint legendás modellt talán érdemes lenne feltámasztani, kicsit modernizálni és borsot törni vele a svájci óraipar Góliátjainak orra alá, ez utóbbit az árazásával és a nem elhanyagolhatóan kiemelkedő ár-érték arányával.

Edox Neptunian Sky Diver

Elkészült hát az Edox Neptunian Sky Diver változata, és rögtön azon ritka órák közé lépett, amelyek a dobozból kivéve komoly meglepetést okoznak sok új és újabb modell után is.

Az első, ami eszembe jutott róla, az a masszív luxus érzése. Ne az arab világ aranyba foglalt gyémántos lünettájára gondoljunk itt, hanem arra az érzésre, amikor egy óráról süt a minőség.

A kerámia lünetta fénye, a lünetta recéinek kidolgozása, a tok formája, a fémszíj meggyőző masszivitása a ránézésre is komoly minőségű csattal mind azt erősítik meg első pillantásra, hogy ennyi pénzért itt most valami igazán komolyat kaptunk.

Az “ennyi pénzért” jelzőt definiálva 1.300 eurós árra gondoljunk, amennyiért egy rendes svájci butikban talán hellyel sem kínálnak, az Edox pedig egy ilyen komoly szerszámot készít érte. Ez azért fontos tény, mert vannak nyilván hasonló modellek a piacon, csak az árversenyben véreznének el gyorsan, így csak ez alapján lehet hasonlítani őket.

Edox Neptunian Sky Diver

A vízállóság lenyűgöző, az 1000 méter nagyjából mindenre elég, mármint szó szerint mindenre, nem csak a hétvégi siófoki merülésekre a Balaton mélyén.

Biztosan többet bír, mint a viselője, hiszen ha azóta nem változott a helyzet, akkor búvár szólóban 100 méternél sokkal mélyebbre még nem jutott, a búvárharang, tengeralattjáró és kutatóállomás pedig nem ér.

Edox Neptunian Sky Diver tok és szíj, avagy az erő és a kitartás

Az Edox Neptunian Sky Diver nem kis darab, adódóan a fentiekben már részletezett extrém vízállóságáról. Az 1000 méter az egy kilométer, ilyen mélységben a felettünk lévő vízoszlop nyomása 100 Bar, azaz 1003 tonna egyetlen négyzetméteren – csak érdekességképp, 1000 tonnás préseket használnak az autóbontókban is…

Nos a toknak ezt a nyomást kell tudnia elviselni, így érthető a 44 mm-es átmérő és a 15.6 mm-es vastagság is, ráadásul a 3 mm vastag zafír kristály óraüvegnek is el kell férni valahol.

Edox Neptunian Sky Diver

A tok minden elemében ennek a nyomásértéknek felel meg, kiegészítve egy másik, speciális búvárórákban használt megoldással, egy héliumszeleppel.

A héliumszelep kicsit misztikusabb az óraiparban, mint amennyire bonyolult. Maga a héliumszelep ugyanis valójában egy rugós szelep, ami a legkisebb atom, a hélium tokba szivárgása után, amikor az emelkedéskor az tágulni kezd, azt előzi meg, hogy a belső túlnyomás tönkretegye a szerkezetet. Ezt egy nagyon egyszerű rugós szeleppel oldja meg, ami a túlnyomás hatására nyit, és kiengedi a héliumot. Mivel a legegyszerűbb megoldások a legüzembiztosabbak, így ez tökéletesen ellátja a feladatát.

A 44 mm átmérő soknak hangzik (az is), de felvéve mégsem túlzó a méret, bár az biztos, hogy a “wrist presence” komoly értéket ér el. Kényelmes, búvárórásan nehéz, de nem hordhatatlanul, így ez ne tartson vissza, ha komoly svájci búvárt keresel.

A másik része az Edox Neptunian Sky Diver modellnek ami engem gyorsan meggyőzött, az a fémszíj, vagy fémcsat, kinek hogy. A három részes oyster stílus (az óraszíj típusokat ebben a cikkben mutattuk be részletesen) klasszikus búvárórás stílus, szálcsiszolt is, polírozott is, ahogy kell. A végszem kialakítása is hozzátesz a kényelmes viselethez, nem tartja el a szíjat a tokfülektől még kifelé, így a 44 mm-es méretet szépen megszelídítve simítja a viselője csuklójára. A csat finomállítós (búvárhosszabbítós) kivitel, ami igen veszélyes, mert ha egyszer kipróbálod, többet nem nagyon szeretnél mást viselni.

Edox Neptunian Sky Diver
Edox Neptunian Sky Diver

A hátlap szintén szót érdemel, mert bár tömör acél (nagyon fura lenne, ha bármi másból készült volna 1000 méterre), a Neptun dombormű elismerésre méltó, nem minden svájci búváróra fordít ennyi figyelmet a hátlapjára ( maga Neptun, a tengerek istene pedig egyértelmű, jelenléte a névből ered – Edox Neptunian Sky Diver).

Edox Neptunian Sky Diver

Szemrevaló számlap egy érdekes színben – go green

Az óraiparban a zöld nagyjából bármit jelenthetne, mégis a legtöbb zöld szinte egy tónusú, a fűzöld-mohazöld spektrumban.

Edox Neptunian Sky Diver

Az Edox Neptunian Sky Diver szakítva ezzel a hagyománnyal egy igen egyedi, talán kékeszöldnek nevezhető színben készítette el ezt a modellt (a sorozatban van még szintén nagyon menő narancs és a klasszikus fekete is, na meg persze a klasszikus zöld is zöld lünettával). A fotók és a monitor nem biztos, hogy vissza tudja adni azt a színt, ami élőben a sajátja, de mindenkinek az az első reakciója az órára jellemzően, hogy nagyon jó a színe, vagyis valamit tényleg eltalált az Edox, ráadásul a számlap vignettált, kifelé sötétedik, ami jól harmonizál a fekete kerámia lünettával is.

Edox Neptunian Sky Diver

Az indexek és mutatók követik az ezredes órájának stílusát, a vékonyabb nagymutató, a szerencsére már szelídített “Mercedes” vagy más néven “Rising star” stílusú kismutató és a “nyalókás” másodpercmutató is szinte egy az egyben az eredeti modellé, ahogy a keret nélküli dátumablak is. 

Minden klasszikus, mégis az óra összhatása teljesen modern, nagyon vállalható darab.

Edox Neptunian Sky Diver

Szerkezetet a legmegbízhatóbból – Edox Calibre 80

Saját szerkezet került az Edox Neptunian Sky Diver modellekbe is, az Edox Calibre 80. Erről annyit bőven elég tudni, hogy az ETA 2824-2 és Sellita SW 200 család tagja, megbízható, egyszerű, svájciakhoz képest még olcsón szervizelhető, és az árkategóriához tökéletesen illik.

Edox Neptunian Sky Diver

Edox Neptunian Sky Diver – szerettük?

Röviden? Igen, nagyon. Bővebben? Az Edox nem először okozott kellemes meglepetést a kidolgozásával, a minőségével és az egyedi hangjával, így az Edox Neptunian Sky Diver ár-érték arányát is figyelembe véve nem nehéz megszeretni ezt a modellt is, ha lenne “Ajánlott” pecsétem, rányomnám a bemutatóra.