Aranyi Péter írása

Családi, illetve céges autónak is ideális lehet a Kia Ceed plug-in hybrid, amit biztosan kedvelni fognak azok akik szeretik a sportos és gazdaságos hibrideket. A kombi kialakításból fakadó nagy csomagtere és az elegáns utastere miatt a dél-koreai gyártó modellje igazi slágertermék lehet. 

Kia Ceed plug-in hybrid

Kia Ceed, a sportos elegancia

Elegáns vonalvezetés, 17 colos sportos felnik és kiemelkedő komfort jellemző a Kia Ceedre, amely jó ideje már plug-in hibrid hajtással is elérhető. Az 1,55 méter széles és 1,46 méter magas, illetve 4,06 méter hosszú autó stílusa a prémium német márkákat idézi, front része mégis a Kiára jellemző dizánjvilágot jeleníti meg, így a Ceed könnyen azonosítható, egyedi formajegyekkel büszkélkedhet. Szerkesztőségünknél egy aszfaltszürke változat járt, amelyben 104 lóerős (77 kW) benzinmotor, valamint 44,5 kW teljesítményű elektromotor dolgozott. 

Kia Ceed plug-in hybrid

A hibrid hajtáslánc észrevétlenül dolgozik jelen ebben az autóban, ugyanis a 8,9 kWh teljesítményű lítium-ion akkumulátor a hátsó kerek között, a csomagtartó alatt kapott helyet. Egy feltöltéssel 57 kilométert képes megtenni, a benzinesen elérhető hatótávval együtt körülbelül 650-700 kilométeres hatótávval gazdálkodhat a sofőr, ami azt jelenti, hogy egy vidéki, adott esetben környező országba irányuló út is könnyedén abszolválható vele. A tisztán elektromos hajtást akkor érdemes használni, ha városban közlekedik az ember vele. 

Kia Ceed plug-in hybrid

Sportos Apának, komfortos a családnak

A Kia Ceed plug-in hybriddel a nagyobb utak sem fárasztóak, nagyon komfortosan vezethető: az elektromechanikus kormányzásnak köszönhetően a kormánykerék könnyedén fordítható a kanyaroknál, a szervo pedig tűpontosan reagálja le a kormánymozdulatokat, nincs felesleges holtjáték, ide-oda tekergetésre sincs szükség a parkolási műveleteknél. 

A jármű úttartása nagyon stabil, és ezt a képességét az élesebb kanyarokban is megőrzi. Könnyebbé teszi a vezetését az automata váltó is, ami lényegében épp olyan, mint egy hagyományos kocsiban. 

Kia Ceed plug-in hybrid képgaléria

previous arrow
next arrow
Full screenExit full screen
previous arrownext arrow
Slider

A hibrid mindennapok – Eco, Charge és Power 

Bár a Kia Ceed plug-in hybrid modellel tisztán elérhető hatótáv nem túl nagy, ettől függetlenül a fordulatszámmérő helyére egy skálázott kijelző került. Erről tudja leolvasni a sofőr, hogy az autó éppen nagy mennyiségű energiát használ fel, vagy ennek ellenkezőjét, vagyis ha fékezési energia-visszanyerés valósul meg, ami hozzájárul az akkumulátor töltöttségének növeléséhez. 

Hosszútávon a Kia Ceed plug-in hybrid akkor vezethető gazdaságosan, ha a mutató nem tölt el sok időt az Eco sávon túl, a belvárosi forgalomban araszolgatva pedig a sofőr gyakran láthatja a Charge fokozatban a mutatót. A teszt alatt egyébként nagyon ritkán került a „Power” sávba ez a mutató, még az emelkedőkön felfelé kapaszkodva sem hozta magát az autó abba a helyzetbe, hogy igénybe vegye a hajtáslánc maximális teljesítményét, ami azt jelenti, hogy egy kifejezetten gazdaságos modellt tisztelhetünk a Ceedben. 

Ettől függetlenül nagyon jól gyorsul, könnyen fel lehet vele venni a lüketető városi forgalmat, emellett sportosan és agilisan vezethető. A Kia Ceed plug-in hybrid kellő magabiztosságot ad a benne ülő sofőrnek, viszont az emelkedőkön időnként cammogva kapaszkodik fel hibrid üzemmódban, olyankor érdemes a tisztán elektromos hajtásra váltani, feltéve, ha van elegendő hatótáv a lítium-ion akkumulátorcsomagban. Az erre szolgáló gomb az automata váltótól nem messze van, tehát menet közben ez akár úgy is megoldható, hogy az ember oda se néz. 

Vario prémium Nato szíjak most egyedi kuponkóddal
Vario prémium Nato szíjak most egyedi kuponkóddal

Mennyit fogyaszt egy hibrid valójában?

Mennyit fogyaszt egy hibrid? Ennyit.

A tesztautóban mindössze 3500 kilométert volt, tehát egy meglehetősen új, alig bejáratott példánnyal volt dolgunk és a teszt alatt körülbelül 200-250 kilométer tettünk meg vele. Ez idő alatt a kombinált átlagfogyasztása 4,1 liter/100 km körül alakult, vagyis a Kia Ceed plug-in hybrid a gyakorlatban valóban gazdaságos és energiatakarékos autóként szolgálja a családot. 

Saját asszisztens? Több is jár hozzá.

A vezető munkáját olyan vezetéstámogató rendszerek segítik, mint például a sávtartó asszisztens, ami a kelleténél egy kicsit talán szigorúbb, olyankor is belenyúl a kormányzásba, amikor az nem indokolt. Ennek előnye viszont, hogy még a nagyon kopott útburkolati jeleket is tökéletesen tudja olvasni. Ha valaki nem szeretné használni, akkor egy gombnyomással ki is tudja kapcsolni a sávtartó asszisztenst. 

Az autó vezetőérzékelő funkcióval is rendelkezik, és az ezzel kapcsolatos értékeket a multimédia rendszerben lehet elérni. Emellett ugyancsak a multimédia rendszer színes kijelzőjén van mód a menet közbeni energiaáramlás ellenőrzésére, ami jól szemlélteti a hibrid hajtáslánc működését és talán egy kicsit támpontot is ad azok számára, akik még csak most ismerkednek a hibrid hajtáslánccal.

Kia Ceed plug-in hybrid

Hiszen azért egy ilyen autó a benzinestől eltérő felfogást igényel, kicsit szokni és kicsit tanulni is kell annak érdekében, hogy az ember megőrizhesse a Ceed kis étvágyát.  A rekuperáció úgy van optimalizálva ebben az autóban, hogy ne kezdjen el látványosan lassulni, ha a sofőr elveszi a lábát a gázpedálról, ugyanakkor gazdaságos vezetési stílus esetén „visszacsöpögtet” valamit az akkumulátorba az elvesztett hatótávból. Ez azonban nem nevezhető szignifikánsnak, a visszatáplálás mértéke a teszt alatt alig 3-5% volt, de ez is több a semminél. 

Csöndesen, kényelmesen, Kiásan

Az autó rugózása, illetve lengéscsillapítása egy kicsit feszesnek mondható, ennek ellenére egy nagyon kényelmes és komfortos vezetési élményt nyújt, jól csillapítva a budapesti utak egyenetlenségeit. Belső menetzajra egyáltalán nem lehet panaszkodni és a kiváló hangszigetelésnek köszönhetően a zavaró, külső zajok sem szűrődnek be annyira. 

Kia Ceed plug-in hybrid

A comb- és oldaltámasszal ellátott ülések ideális tartást és megfelelő kényelmet biztosítanak a hosszabb utak alatt is. Az utazást olyan kényelmi funkciók teszik még kellemesebbé, mint kulcs nélküli indítás, az automatikusan kioldódó kézifék, az ülésfűtés, a kormányfűtés, vagy éppen a digitális klíma. A digitális kütyük töltésére pedig elöl USB-töltő is rendelkezésre áll. 

Kia Ceed plug-in hybrid ár

A Kia Ceed plug-in hybrid ára 10,34 millió forintról indul, de ezért egy rendkívül gazdag felszereltségű, teljes értékű céges, vagy családi autót kap az ember, ami ráadásul visszafogott étvággyal rendelkezik.

Olvastad már a nemrég készült Skoda Superb iV tesztünket? Hasonlítsd össze a Kiával, érdemes. Az összes autótesztet itt találod, a jövőben egyre több és több jön majd.