A sportos acél szíjas óra ötlete, amelyet talán a Rolex OP és a Royal Oak terjesztett el a luxus szegmensben, a Seiko 5 pedig mindenhol máshol, most aktuálisabb, mint valaha, és az óraipar minden szegmensében találunk rá példákat.

Az utóbbi időben szinte minden ismert márka beszállt ebbe a versenybe, és most egy jól ismert és nagyon jól felkészült versenyző érkezik egy új, sportosan elegáns, integrált szíjjal készült automata órával Japánból, verhetetlen árral – itt az új Citizen Tsuyosa.

A nagy elődök

Ez az új Citizen Tsuyosa Collection nem a márka első darabja a sportos órák versenyében. Ezidáig két kiemelkedő modellje volt a Citizennek ebben a kategóriában, az első a csúcskategóriás, gyönyörűen kidolgozott és mechanikailag fejlett The Citizen Caliber 0200 – egy 6000 eurós óra finom mechanikus kaliberrel, kiváló kidolgozással és gyönyörű dizájnnal. Mellette a Citizen 8 kollekció, kissé elérhetőbb órák, amelyek itt is az integrált szíjas dizájn és a sportos megjelenés trendjét követik. Most ez a stílus beköltözik a márka alap kollekciójába (az elérhető árú mechanikus automata órák sora ez) ezekkel az új Citizen Tsuyosa órákkal. Menő, nyárias színek, örökzöld tokforma és egy olyan ár, ami nagyban megkönnyíti a döntést…

[smartslider3 slider=”56″]

Citizen Tsuyosa, a legnépszerűbb liga legújabbja

A Citizen Tsuyosa kollekció négy különböző színben jelenik meg, kényelmes 40 mm-es rozsdamentes acél tokban, amelynek a kidolgozására sem lehet panasz, szálhúzott és polírozott felületekkel bőven ellátták.

 A The Citizen Caliber 0200 hatása tagadhatatlan, összességében ugyanazzal a szögletes formájú tokkal, ugyanolyan fazettákkal az oldalán és klasszikus, kör alakú lünettával készült a Tsuyosa is. 

Természetesen ez a két óra más-más ligában játszik, de az inspiráció összetéveszthetetlen. A különbségek észrevehetők, mint például az egyszerűbb polírozott lünetta, az eltérő végszemek és a szíj/ház kapcsolata, illetve a Citizen belépő szintű órák jellegzetes eleme, a 4 óránál elhelyezett korona (hmmm – ezt mintha látttam volna már valahol korábban).

A pontosabb méretekről, vastagságról egyelőre nem esett szó, de hamarosan érkeznek majd a számok is.

werkmania.hu

Tok, számlap és az integrált fémszíj

A tok design rendezettnek tűnik, az óra pedig jól felszereltnek. A számlapot zafír kristály óraüveg védi, a dátum felett nagyítóval, ahogy a bennfentesek nevezik, ez a küklopsz. A hátlap üvegbetétes, mivel az óra mindössze 50 méteres vízállóságot kínál – ebben a kategóriában ez rendben is van. 

A Citizen Tsuyosa Collection kizárólag rozsdamentes acél szíjjal érkezik, amely a lekerekített szemeknek köszönhetően a jól ismert “President” stílusú. A tokkal való kapcsolatot egy középső, integrált szem biztosítja, így a teljes fémszíj szépen illeszkedik a tokhoz – nagy hátránya ezáltal, hogy nem cserélhető a szíj semmi vidám, nyári darabra, pedig az a sárga szinte kívánná…

A Citizen Tsuyosa négyféle színben kapható, 2 klasszikus színben (fekete és kék), és két sokkal merészebb kiadásban (zöld és sárga, várhatóan ez lesz a befutó). 

Mindegyik számlap elegáns megjelenésű, minimális szöveggel ellátva és applikált indexekkel készül, bőven megszórva a foszforeszkáló festéssel

Szerkezetből csak a jól beváltat

A tokon belül persze nincs meglepetés. A Tsuyosa kollekcióban az inhouse 8210-es kaliber található, amely a belépő szintű sorozat egyik alapdarabja, de megtaláljuk például egyes Promaster modellekben is. Ez az automata kaliber 3 Hz-es frekvenciával működik, és 40 óra járástartalékkal bír, ami szintén átlagos érték ebben a kategóriában.

Elérhetőség és ár

Az új Citizen Tsuyosa kollekció nem lesznek limitálva. Az ára nagyon barátságos 299 euró körül alakul, itthon persze mindig árfolyamfüggő. Ez valóban komoly ár-érték arány, figyelembe véve az óra minőségét és a márkától elvárható műszaki tartalmát.

Citizen Tsuyosa Collection – műszaki adatok

Tok: 40mm átmérő – rozsdamentes acél tok

Óraüveg: zafír kristály óraüveg nagyítóval a dátumablak felett 

Hátlap: üveg hátlap

Egyéb: korona 4 óránál 

Vízállóság: 50m (5 Bar).

Számlap: Sunburst mintázat (a sárga kivételével), applikált indexekkel és foszforeszkáló mutatókkal, fekete, sötétkék, sötétzöld vagy sárga színben

Kaliber: Cal. 8210, inhouse mechanikus automata szerkezet 21.600 féllengésszámmal , 3 mutatóval és dátum komplikációval

Szíj: nemesacél, President stílusú, integrált

Referencia számok, színvariációk: 

NJ0150-81E fekete

NJ0150-81L kék

NJ0150-81Z sárga

NJ0150-81X zöld