Minden gyártónak kell legyen legalább egy olyan modellje, amely kitörölhetetlenül beég az óragyűjtők, rajongók agyába. Az Orient egyik ilyen darabja az Orient Bambino, amely az egyszerű, letisztult, sallangmentes szépségével hódít megjelenése óta. A számtalan változat után most egy olyan modell érkezett, amely sokaknak hiányzott még a Bambino történetéből, ez lett a kisebb, 38 mm-es változata.

A cikk megjelenését az Orient magyarországi forgalmazója támogatta

Orient Bambino

Orient Bambino történelem dióhéjban

Bár sokszor úgy érezhetjük, az Orient egyik legnépszerűbb darabja már hosszú évtizedek óta velünk van, a kis kedvenc valójában még csak 10 éves. 2012-ben érkezett az első generációja ezeknek a modelleknek, és az elmúlt 10 évben komoly fejlődésen ment keresztül úgy, hogy közben mit sem változott…

Az Orient Bambino két generációja született meg 2022-ig, stílszerűen ezeket Bambino I. és Bambino II. generációnak hívják, esetleg az angolszász területen még elterjedt a Gen1, V1 elnevezés és ezek változatai is.

Orient Bambino

A két generáció közti alapvető különbség nem a megjelenésükben, hanem a kaliberekben keresendő. Az első, 2012-es kiadásban még az Orient 48743 kaliber dolgozott, amely egyszerűségében se nem volt kézzel húzható, se nem volt a másodpercmutatója “hackelhető”, vagyis nem lehetett megállítani a korona kihúzásával, így a századmásodperces pontosságért folytatott online versenyfutásban nehéz volt részt venni vele, márpedig ez manapság elsődleges az óravásárláskor, ugye.

Az Orient Bambino generációk képekben

Érkezett hát hamarosan a második generációja, immár a módosított kaliberrel, ez volt az F6722, majd később készült kiadás az F6724 kaliberrel is.

werkmania.hu

A megjelenéshez is óvatosan nyúlt az Orient, hiszen az egyik legsikeresebb dresswatch (esetleg öltönyóra, ahogy itthon nevezzük legtöbbször) lett a piacon.

A két generáció összesen nagyjából nyolc különféle kiadása a női, nyitott számlapos és kismásodperces változatokkal 10 éves kora ellenére egészen komoly választékot kínált.

A méretekben is volt lehetőség, a 40 és 42 mm a férfi órák között teljesen átlagos, a kisebb az elegánsabb viselettel, míg a nagyobb a farmer-póló kombinációval tökéletes.

[smartslider3 slider=”57″]

A Bambino generációk fejlődése, vagy inkább változása főleg a számlapokon, indexeken és mutatókon volt tettenérhető. Az elegáns változatok készültek egyenes, dauphine, kard és Breguet mutatókkal is, míg végül a most érkezett új modellel visszatért az Orient a dauphine stílusú mutatókhoz, amely mind közül e cikk írójának a legkedvesebb, bár az egyenes mutató a pálcika indexekkel is nagy kedvenc volt a maga bauhausosságával (sic!).

Az ötödik generáció vízválasztó volt a stílusokban, újdonságokban, mit például az átlátszó üveghátlap, az open heart (áttört) számlap vagy a “small second”, kismásodperces megoldások, bár egy felejthető arab számjegyes változat is érkezett vele.

Orient Bambino 38 mm, a hőn óhajtott méret

Az órás médiát bújva feltűnt, hogy a szakma mennyire várta már a Bambino 38 mm-es változatát, sorra olvastam a kollégák cikkeit arról, mennyire hiányzott már ez a méret.

Orient Bambino
A tökéletes méret?

Érdekes visszarendeződésnek lehettünk szemtanúi a 2022-es évben, legalábbis ami az óraméreteket érinti. A japán és svájci gyártók új darabjai között egyre gyakrabban tűnt fel egy, a 2000-es évek eleje óta ritkán látott méret férfi órában, a 38 mm. Ez a bűvös szám az a méret, amely még elfogadható a legtöbb férfi számára, és megfelelő design mellett egyáltalán nem tűnik kicsinek egy átlagos csuklón. 

Orient Bambino
A klasszikus, nemesacél tokos, fehér számlapos 38-as

A megfelelő design alatt azt értem, hogy egy búvárlünetta jelentősen csökkenti optikailag egyébként is a tok méretet, és ha ez nem 40-42 mm-ről indul, hanem 38-ről, az sokak számára már kiesik a szűrőn – beléphet viszont egy új célcsoport, az órakedvelő hölgyeké, akiknek a 38 mm már tökéletes lehet.

Orient Bambino
Az arany tokos változat 38 mm-es méretben

Az Orient Bambino 38 mm-es változata (ahogy az összes többi is) viszont a legklasszikusabb megjelenést hordozza, így a kerek, lapos tokforma a domború üveggel, a vékony mutatókkal és indexekkel kifejezetten nagyítja a megjelenését, így a Bambino 38 mm tokja úgy bújik meg az ingujj alatt, hogy nem tűnik kicsinek – win-win.

Bambino 38 mm tok, formák és kidolgozás

A kis klasszikus a nagyokat megszégyenítő kidolgozással büszkélkedhet. A tok átmérője és vastagsága tökéletes arányokkal bír, és a polírozott és szálhúzott felületek is szépen (sőt kifejezetten szépen) kidolgozottak, és az arányaik és elhelyezésük is éppen annyi, amennyi kell.

A tok felső és alsó része tükörpolírt kapott, az oldala pedig szálhúzott, ami nekem az arany(ozott) tokos kiadásnál különösen bejön, talán ha az arany felület mindenhol polírozott lenne, az már nekem túl harsányan csillogná világgá az eleganciáját.

Orient Bambino

A kidolgozás mindenhol ötös, legyen szó a tokról, a számlapról, csatról vagy a szíjról, ismét azt kell mondani, az Orient Bambino felveszi a kesztyűt a nagyokkal szemben.

Orient Bambino

Számlap, indexek és mutatók egy kis csavarral

Orient Bambino

Vagy csavar helyett inkább egy kis hajlítással – az egyik legszebb része a számlapnak a nagymutató hegye, amely kis ívben követi a számlapot, ami szintén a szélein demborodik kissé lefelé.

Orient Bambino
Igen, a nagymutató vége követi a számlap ívét – ilyent eddig csak kategóriákkal feljebb láthattál

A legszebb viszont az egészben az, hogy ezt a sok játékot az Orient szinte magának csinálta, mivel a domború üveg miatt ez csak akkor látszik, ha alaposan megvizsgáljuk, persze az összhatásában ez is ott van, és az ilyen apró részletektől lesz az összkép olyan szerethető.

Orient Bambino
A jelzett korona fejjel lefelé is jól mutat 🙂

Szép és arányos a korona, szerencsére használható méretet kapott, és az Orient oroszlánok is tartják a pajzsot rajta, ahogy kell.

A számlap a tesztasztalon lévő két óránál fehér, vagy inkább ezüstfehér, selyemfényű is kissé, sunburst hatású is kissé, és jól illik a színvilágához a két Orient Bambino 38 mm-es modellnek.

Orient Bambino

Az indexek felnőttek a tíz év alatt, a mostani formájuk tökéletes, szinte tükrözi a mutatókét, és egy kis elegáns bevágás (bemetszés – szerk.) is található a felületükön. A mutató ismét az úgynevezett “dauphine” forma, amely kardszerű, egyenes élekkel, mégis egy kis ívvel a kismutatónál, csak hogy itt is legyen egy kis design-csavar.

Az Orient logó rakott, míg maga a felirat a többi fontos közölnivalóval a számlapon festett. A feliratokból megtudhatjuk, hogy automata szerkezettel és 3 Bar vízállósággal van dolgunk, hogy ez mire elég, azt ebben a cikben már leírtuk részletesen, érdemes elolvasni.

Bambino F6724 kaliber, a tökéletes célszerszám

Az Orient F6724 szerkezete már jó ideje csiszolódik, így mára a kategóriája egyik tökéletes képviselője lett. A mechanikus automata szerkezet kézzel is felhúzható, amit a 30 méteres vízállósága miatt egyszerűen, koronazár nélkül meg lehet tenni reggelente.

A pontossága jellemzően napi néhány másodpercre beszabályozható, de a dobozból kivéve is sok darab tudja ezeket az értékeket – azért a százezres kategóriában ne várjunk Spring Drive szintű pontosságot, akkor sem, ha a Facebook csoportunkban mindenkinek ennyin járnak az órái.

Orient Bambino

Ahogy már feljebb szó volt róla, az üveg hátlapon át csodálhatjuk a kalibert, amely ha önmaga nem is kapott díszítést, legalább a rotoron találunk mintákat, Orient logót, japan feliratot és persze az Orienteknél elmaradhatatlan Epson logót is.

Orient Bambino

Orient Bambino 38 mm – szerettük?

Nincsen mit nem szeretni rajta, ha szereted a japán órákat, az ár-érték arányt és a klasszikus értékeket, akkor te is szeretni fogod. Mi szerettük, bár a 38 mm-es méret nem a cikk írójának a sajátja, de ez a Bambino betalált.