Ha igazán extrém teljesítményre vágysz az elérhető kategóriában, itt az egyik versenyző. 1000 méteres vízállóság, titán tok, héliumszelep – indulhat a kaland? Ilyen paraméterekkel ritkán jön szembe óra, ha mégis, azért általában egy komolyabb autó árát kell letenni a butikban. Az Edox ismét megmutatja, hogyan lehet különleges órát kiemelkedő minőségben készíteni Svájcban, japán áron – érkezik a CO-1 Offshore kronográf.

Miért Edox CO-1 és miért Offshore?

Az Edox CO-1 sorozata nem véletlenül készült ilyen brutális műszaki paraméterekkel. Az egyik szempont persze az Edox technikai felkészültségének demonstrálása, de van még egy, ez pedig a svájci cég és a motorsport, konkrétabban annak egyik legextrémebb válfajának, a Class 1 powerboat motorcsónak versenyek kapcsolata.

Edox CO-1 Offshore Chronograph - kinek ne lenne szüksége 1000 méteres vízállóságra?

A Class 1 (Class One, innen a CO-1 elnevezés is) a motorcsónak versenyek szörnyetegeit futtató különleges verseny. Képzelj el egy 5 tonnás(!) motorcsónakot, amint 160 mérföld (250 Km) óránkénti sebességgel repül alacsonyan a víz felett. Kevés veszélyesebb sportág van a vízen, ekkora tempónál ugyanis a vízfelszín már olyan, mint az aszfalt, így a versenyzőt körülvevő technika minden részletének állnia kell a sarat, ha valami történne.

Edox CO-1

Az Edox nem bízta a véletlenre a CO-1 kronográf paramétereit, és olyan órát készített a versenyzőknek, amely túléli a viselőjét is, ha kell (ne kelljen, de sajnos balesetek minden technikai sportban történnek).

Tudtad? Hazánknak is voltak komoly eredményei a motorcsónak sportban, a bajai Volentér László hatszoros Európa bajnoki címe mellé 500 és 700 ccm kategóriában egy-egy világbajnoki ezüstérmet is szerzett, de ezeken kívül is több tucatnyi érem kísérte pályafutását. 

Edox CO-1 Offshore Chronograph - kinek ne lenne szüksége 1000 méteres vízállóságra?

Tok, szíj és az apró részletek – minden a teljesítményről szól

Az Edox CO-1 minden részletében a sportos, ellenálló, túlméretezett és mégis viselhető búváróra, mert bár a motorcsónaksport támogatójaként készítették, valójában a paraméterei egy komolyabb búvárórát adtak ki.

Edox CO-1

A súly fontos, ha egy 45 mm átmérőjű órát akarsz egész nap a csuklódon tudni, így az egyik olyan megoldáshoz nyúlt az Edox, amellyel kompromisszummentesen csökkenthető a súly, ez pedig a titán, mint a tok anyaga.

Edox CO-1 bemutató a Youtube csatornánkon

A titán nagyjából 40 százalékkal könnyebb az acélnál, ráadásul a felületi korrózió sem okoz problémát neki. Talán nem tudod, de itt nem a klasszikus rozsdáról van szó, hanem a fémek (még a rozsdamentes acélnak is) a felületén kialakuló mikroszkopikus “gödröcskékről”, amelynek a titán sokkal kevésbé van kitéve, hosszú távon tartósan szebb felületet eredményezve ezzel egy óránál.

A titánnak köszönhetően meglepően könnyű az óra kézbevéve, de még éppen annyira, hogy komolynak hasson – a terv bevált, az Edox CO-1 kézrevéve komoly “wrist presence”-t produkál, mutat a csuklón.

Edox CO-1

A súlynak jót tett a szilikon szíj is, amely amellett, hogy igen könnyű, igen erős is, és a vízzel tökéletes összhangban van, ami tekintve az óra jellegét, okos húzás volt a svájciaktól. A szíj felülete igen érdekes, szinte selymes, nagyon kényelmes és jó kézbevenni – az általam annyira kedvelt japán búváróráknál azért ilyen anyagra csak a felső kategóriákban számíthatunk.

Edox CO-1

Az óra ezer méteres vízállósággal bír, ami elsőre és még másodikra is túlzásnak tűnik, de két okot is találunk rá, miért lett ilyen extrém ez az érték.

Edox CO-1

Az első a motorcsónakos eredet, ugye itt nem jó jel, ha ezer méter mélyre kerül az óra, de igazából inkább a vízen nagy sebességnél fellépő dinamikus erőhatásokat kivédendő lett ilyen magasra téve a léc, nem a hagyományos mélységek állandó nyomását elviselendő.

Edox CO-1

A másik érv prózaibb, az óragyártók sokszor azért készítenek el úgy egy órát, ahogy, hogy megmutathassák a világnak (és egymásnak), képesek erre is. Ez a két hatás összadódodtt, és megszületett az Edox CO-1, és egyáltalán nem kár érte.

Edox CO-1

Nem maradhatott le ilyen paraméterek mellett természetesen a héliumszelep sem a tok oldaláról, ami egy misztikus csodának tűnhet elsőre, másodikra pedig egy egyszerű rugós szelepnek, ami az óra belsejéből kiengedi a héliumot emelkedés közben, mivel az igen ügyesen tud előbb beszivárogni a tokba főleg a tömítéseken át a mélyben, majd pánikszerűen távozni emelkedés közben, és ha nincs a héliumszelep, akkor kő kövön nem marad…

Edox CO-1

Nyár, vízpart, színek

Az Edox CO-1 készül konszolidált változatokban is, fekete számlappal és fém (titán) szíjjal, de nekem ez a nyárias (kronométeresen szólva funkys 😀) színösszeállítás csípődött be.

Edox CO-1 Offshore Chronograph - kinek ne lenne szüksége 1000 méteres vízállóságra?

A hófehér szíj és lünetta a titán tokkal és a világoskékből sötétkékbe forduló vignettált számlappal önmagában is ütős, de az a néhány narancs kiegészítő még fokozza a hangulatot, kézbeveszed és már érzed a lábad alatt a hajótest billenését, ahogy a sirályok leszállnak a monacói yacht klub előtt horgonyzó vitorlásodon, amikor éppen idulnál a dubai Class One futamot megnézni – hogy hangzik?

Edox CO-1

Kronográfról lévén szó, a számlapon akad némi látnivaló, már amit a svájci Ronda kvarc szerkezet megenged – a másodpercmutató, a perc és óra gyűjtők segédszámlapjai és az érdekes, nagyméretű indexek mind kidolgozottak és jól illenek az órához.

Apró poén az egyes index, ami utal a CO-1 névre és a Class One származásra, és egy nagy 1-es számjegy került ide – ilyen, ha a svájciak elengedhetik magukat kicsit.

Edox CO-1

Az indexek egyébként akkorák, hogy a külső részük körben le lett vágva, és bár így aszimmetrikusak, mégis teljesen jól illenek a képbe.

Egy érdekes megoldás a kerámia lünetta, ami ebben az esetben nem a megszokott kerámiabetétet jelenti, hanem a teljes lünettát, ami kerámiából készült! Nem sűrűn találkozni ilyennel, érdekes és stílusos megoldás.

Edox CO-1

A tok 1000 méteres vízállósága megköveteli a több, mint 3 mm vastag zafír kristály óraüveget, de éppúgy a menetzáras korona mellett a kronográf nyomógombjainak menetzárasítását is, amelyeket a hsználathoz ki kell tekerni.

Edox CO-1

Csomagolásból is ötös

Az Edox CO-1 a cégtől megszokott, és ebben az árkategóriában már talán el is várható méretű és kivitelű dobozban érkezik, papírdoboz, abban nagy doboz fekete fém logóval és fém táblával, az óra csomagolása összhangban van a megjelenésével és műszaki jellemzőivel.

Edox CO-1 – szerettük?

Edox CO-1

Hát lehet nem szeretni egy 1000 méteres vízállóságú órát titán tokkal, kék-fehérben és kerámiával? Nem lehet, nagyon szerethető darab, az ár-érték arányát és a svájci pedigrét is figyelembe véve pedig egy igazi “best buy”, érdemes kézbe venni és felpróbálni, nagyon meggyőző darab…