Az Orient ár-érték arány bajnok modelljei között előkelő helyet foglalnak el a Mechanical Contemporary sorozat Semi-Skeleton modelljei. 2024 tavasza van, így a japános minőség és megbízhatóság mellett fontos a “cool” faktor is, amit az Orient most kimaxolt a négy új színnel – érkezik négy új Orient Contemporary Semi-Skeleton.

(A cikk megjelenését az Orient magyarországi forgalmazója tette lehetővé)

orient-semi-skeleton-

Beismerő vallomás, figyelmetlenség vagy mi is történt?

Egy vallomással kell kezdenem a cikket is, ahogy az óráról készült videóban is tettem. Amikor előzetesen láttam az anyagokat az Orient Contemporary Semi-Skeleton új modelljéről, nyugtáztam magamban, hogy az Orient Star megint letett egy jól sikerült modellt az asztalra.

Az Orient Star.

Majd amikor megérkezett az óra, kibontottam és megkezdtem a felfedezését, hirtelen belém vágott a felismerés (régebben ezt úgy írtuk volna, villámként), hogy ez egy ORIENT modell, és nem egy Orient Star 🙂…

orient-semi-skeleton-

Persze az egészről nem én tehetek, nyilván, hanem a japán mérnökök. Amikor elkészítenek egy ilyen alsó-középkategóriás modellt (és ez nem degradálása az Orient modelljének, hanem egyszerű tény) ilyen megjelenéssel, ilyen minőségben, zafír kristály óraüveggel, szendvics számlappal, kis másodperces kivitelben és open heart megoldással ilyen színekben, akkor rápillantva a nagytestvér Orient Star jelenik meg odabent.

Tetszettek volna kicsit egyszerűbbet készíteni ennyi pénzért, valami sima számlappal, néhány odavetett index, kidolgozatlan, formátlan mutatók, fekete és fehér szín, nyomtatott logó – akkor elhitte volna az agyam, hogy ez egy (a cikk írásakor) 150.000 forintos óra, de így könnyedén felülértékelődött, és ez legyen egy dicsérete a japán órakészítésnek, újra.

Orient Contemporary Semi-Skeleton vidós bemutató a Youtube csatornánkon

A mindennapok hőse

Nagyjából így lehet összefoglalni az Orient Contemporary Semi-Skeleton modelleket. A recept egyszerűnek tűnik, mégis jellemzően csak a felkelő nap országában sikerül megugrani: klasszikus megjelenés egy kis modern beütéssel, komoly műszaki tartalom az adott modell árszínvonalán és minőségi kidolgozás, csak úgy japánosan.

orient-semi-skeleton-

Ez az Orient modell minden elemében megfelel ennek a receptnek, a 40.8 mm-es átmérőjű tok a klasszikus óra formájának mintapéldánya, a mindennapokban farmertől zakóig bármit elvisel.

orient-semi-skeleton-

A fémszíj, bár nem hozza a fent említett Orient Star szintjét, mégis teljesen megfelel az átlagos japán órás fémszíjaknak, az egy darabból készült szemek fent szálcsiszolt, oldalt tükörpolír felületekkel érkeznek, és ott van persze a sokat emlegetett lemezből készülő csat, ami a mindennapokban tökéletes, legfeljebb az egód szólhat ellene.

orient-semi-skeleton-

Az 5 bar (50 m) vízállóság a strandra manapság már kevés, oda kell a diver’s 200m ISO megfelelőség, mert ki tudja, persze amilyen szerviz árak vannak manapság, lehet, hogy tényleg megfontolandó. A mindennapokban azért bőven megfelel, a klasszikus kézmosás-kocsimosás kombót jól bírja, úszni meg ott a G-Shock vagy egy jó kis búváróra.

Extrák, amelyekkel ilyen áron ritkán találkozhatsz

Van ennek az Orient Contemporary Semi-Skeleton sorozatnak egy titkos ütőkártyája – az ár-érték arány. Persze ezzel most nem mondtam semmi különöset, hiszen japán óráról lévén szó, ez alap, de azért mégis.

orient-semi-skeleton-

Ránézel a számlapra, és az első, ami szembetűnik a halványkék, világoskékes szín, ami hunyorítva emlékeztet a napjainkban oly divatos Tiffany-kék árnyalatra, persze csak nagyon hunyorítva, nappal szemben, de azért ott a cool faktor benne.

orient-semi-skeleton-

Tovább nézegetve feltűnik a két rétegben készülő, szinte “szendvics” számlap, az indexek alatt futó rész egy emelettel lejjebb lakik, ráadásul a mintázata is más irányban fut, ezzel a fényviszonyoktól függően ad egy többdimenziós hatást, ráadásul az indexek úgy vannak elhelyezve, mintha éppen csak összetartanák a számlap felső részeit, hatásos megoldás, szépen kivitelezve.

Orient Contemporary Semi-Skeleton tavaszi színkavalkád - a legmenőbb színek és egy beismerő vallomás

Újabb szép részlet a foszforeszkáló (és semmiképp nem fluoreszkáló, [megfejtés itt]) festéssel bőven ellátott két mutató, a forma ötös, a kidolgozás pedig csillagos ötös, enyhén szálcsiszolt felület ekkora méretben az megint csak japános.

orient-semi-skeleton-

A korona, mint általában az Orient / Orient Star modelleken, most is jelzett, a két oroszlán fáradhatatlanul tartja az O betűt. Ahogy a videóban is elmondtam, ha egy dolgot megváltoztathatnék az órán, az éppen ez lenne, a korona, illetve annak mérete, nekem arányaiban egy kissé karcsú, de nagyobb baj ne legyen soha egy órával.

orient-semi-skeleton-

Zafír kristály óraüveg 2024-ben egy 150.000 forintos órán? Létezik, de azért keresni kell, itt pedig azt kapunk, és ez megnyugtató a mindennapok viharaiban, a tok bármilyen leharcolt lesz pár évtized múlva, a zafír kristály karcmentesen fog csillogni benne.

Ennyi extrát alapáron ritkán látni, és ezért is olyan népszerű az Orient az órás társadalom gondolkodó részében.

A névadó Semi-Skeleton és a szerkezet, amely ezt lehetővé tette

A Semi-Skeleton nekem inkább open heart, a nyitott számlap mögött serénykedő billegő látványát jobb szeretem ezzel a kifejezéssel illetni, de nem az elnevezés, hanem a megoldás a fontos.

orient-semi-skeleton-

Az Orient saját, F6 kaliber sorozatának a tagja lett az F6S, nomen est omen az S a small second, a kis másodperc mutató, amely egy saját segédszámlapon kapott helyet.

Orient Contemporary Semi-Skeleton tavaszi színkavalkád - a legmenőbb színek és egy beismerő vallomás

A látvány ettől egyszerre lett letisztultabb és komplikáltabb egyszerre, két mutató maradt középen, ami a letisztultság felé hajlik, és a kis másodperc segédszámlap és a semi-skeleton vagy open heart nyílás a komplikáltabb irány, így tényleg menő, modern és szépen kidolgozott darab lett az új Orient Contemporary Semi-Skeleton.

Új színek, éppen négy a tavasz jegyében

orient-semi-skeleton-

Az új Orient Contemporary Semi-Skeleton modellekből négy érkezett, az itt bemutatott mellett vörös, zöld-arany és egy arany színű tokos, indexes és mutatós ezüstfehér számlapos darab, mindegyik friss és kívánatos.