seiko-sorozatszam

Miről árulkodik a hátlap?

A Seiko órákkal szerencsénk van, ha meg szeretnénk tudni róla egy kicsit többet annál, hogy milyen szép a számlap, vagy milyen is lehet a szerkezete. Sokszor nagy segítség hozzáértőknek a hátlapra vetett pillantás, avatott szem azonnal látja a gyártás idejét, a szerkezetét, amennyiben az eredeti hátlap van az órán… A cikk elolvasásával Te is kicsit szakértővé válhatsz, de biztosan nem esel kétségbe, ha legközelebb egy ilyen óra akad a kezedbe.

A jelölések

A gyártó a következő adatokat üti be vagy gravírozza a hátlapba:

  • gyártó (Seiko)
  • vízálló típus
  • rozsdamentes acél
  • Seiko sorozatszám
  • Seiko szerkezet száma
  • Seiko tok kódja

Üveg hátlap esetén (újabb típusoknál 200m vízállóság alatt) az üveg belsejére festik ezeket, vagy mixelik a gravírozással, csak hogy ne legyen olyan egyszerű a dolgunk.

seiko-sorozatszam

De ebből honnan tudom meg, mikor gyártották?

Nagyon egyszerű, valójában meglepően az. A Seiko sorozatszám 6 karakterből áll, melyek sorrendben a következő adatokat tartalmazzák:

  • első karakter: gyártás éve. Ehhez tudni kell, az adott szerkezetet mettől meddig gyártották, de ez nem titkos információ, egy kis netes kutatómunkával hamar ki lehet deríteni.
  • második karakter: gyártás hónapja. Ezt jelölhetik számmal vagy betűvel, mivel egy karakter, és 12 hónap van egy évben Japánban is 😉 1 – január, 2 – február … 9 – szeptember, 0 – október, N – november, D – december
  • utolsó 4 karakter: az adott hónapban az óra sorozatszáma.

Természetesen ez nem vonatkozik valamennyi Seiko modellre, hiszen sok olyan tucat órát gyártottak már, melyeknek a hátlapján csak a cég neve szerepel, esetleg a quartz szerkezet jelölése típus számozás és Seiko sorozatszám nélkül. Ettől még az óra éppen olyan eredeti, mint a komolyabb típusok, de nyilván egy pár dolláros kvarc óra szerepe nem ugyanaz, mint egy több száz dolláros búvár óráé. A sorozatszámnak, típus és tok számozásának a jelentősége az évek múlásával nő meg, amikor alkatrészt keresünk hozzá. Na ilyenkor jön a Seiko sorozatszám visszafejtő tudásunk majd jól, meglátjátok. Kívánom mindenkinek, legyen olyan kellemes problémája, hogy a Monster számlapját cserélné, és pontos típus, évjárat kell hozzá…