seiko kintaro hattori

A Seiko története és 12 legfontosabb állomása

Aki a Seiko céget régebben csak a kvarcóráiról ismerte – és aki már felfedezte a japán márka nagy megbecsülésnek örvendő Grand Seiko szériáját is – talán nem is tudja, hogy a Seiko óramárka története a kései 19-ik századra nyúlik vissza, és tele van sikerekkel. Íme, a hosszú út állomásai…

Kintaro Hattori, a Seiko alapítója, akinek az ükunokája, Shinji Hattori vezeti ma a céget.

Seikosha (1895)

seikosha time keeper 1895
Time Keeper 1895

A Seiko alapítója, Kintaro Hattori mindössze 21 éves volt, amikor megnyitotta a K. Hattori órásüzletet Tokió Kyobashi negyedében, és megkezdte az órák építését, javítását.

Még csak 31 volt, amikor társult Tsuruhiko Yoshikawa mérnökkel, és 1892-ben megalapították a Seikosha óra gyártó céget, mely előfutára volt a napjainkban is ismert Seiko-nak. Hosszú évekig tartó minőségi falióra gyártás után a Seikosha 1895-ben elkészítette első zsebóráját, melynek neve egyszerűen csak „Time Keeper” volt. 54.9 mm-es ezüst tokját Japánban gyártották, de a 22-es szerkezetet még Svájcból importálták hozzá.

Az óra neve Hattori jó üzleti érzékének volt a bizonyítéka, ahogy meglátta, hogy egy termék név mennyire sokat fog jelenteni neki a jövőben, ha exportálni is szeretné az óráit.

Laurel (1913)

Seiko laurel
Seiko Laurel 1913 – fotó: Seiko Museum Tokyo

Hattori gyorsan felismerte a karórák világszerte növekvő népszerűségét és megjósolta, hogy a keresletük gyorsan le fogja hagyni a zsebórákét.

Hamarosan be is mutatta a Laurel modellt, 1913-ban, mindössze 11 évvel az első Hattori falióra megalkotása után. A Laurel is ezüst tokozást kapott 29.6 mm átmérővel, zománcozott számlappal és 12-es szerkezettel.

Eleinte importálták az alkatrészeket, de ez nagyon lelassította a gyártást, mindössze napi 30-50 darabot tudtak előállítani. 1910-ben a Seikosha megkezdte a saját alkatrészgyártást, majd 1913-tól a számlap gyártását is.

Az első Seiko néven készült óra a Seiko történetében (1924)

Seiko 1924
Seiko – az első a Seiko történetében Seiko néven – 1924

Amikor a nagy kantói földrengés 1923-ban lesújtott Japánra, a Seikosha gyárat és raktárait sem kerülte el a pusztítás, az órák gyártása le is állt. Hattori elhatározta, hogy hamar újjáépíti cégét, kerül, amibe kerül. Mindössze egy évvel később a világ már meg is ismerhette az első karórát, melynek már a Seiko név díszítette a számlapját.

A Seiko a Seikosha rövidítése, melynek jelentése körülbelül annyit tesz, mint „A gyönyörűen kivitelezett munka otthona”.

A nem angol név már azt jelezte, hogy Hattori bízott a termékei minőségében, és annak ellenére nevezte el azokat így, hogy az akkoriban általános vélekedés szerint a nyugaton készült termékek általában jobbak voltak a sajátjaiknál.

Az óra 24,2 mm-es nikkelzett tokot kapott, és egy 9-es méretű, 7 köves szerkezetet. Megjelent a kiegészítő másodperc mutató (almutató), ami egészen 1950-ig, a középső másodpercmutatós Seiko Super megjelenéséig maradt a számlapokon.

 Seiko Marvel (1956)

Seiko Marvel
Seiko Marvel 1956

A cég a Marvel-t tartja az egyik korszakalkotó darabjának, hiszen ez volt az első, teljes egészében házon belül készült szerkezet, amely független volt a svájci vagy máshol készült werkektől.

Az átmérője 26 mm, mely nagyobb a Seiko Super-nél, és megegyezik a Seiko Automatic-kal , az első jelentős, Japánban gyártott automata szerkezettel, mely szintén 1956-ban jelenik meg.

A pontossága és stabilitása párosult a Seiko új fejlesztésével, a „Diashock” rázkódásvédelemmel, így a kora többi japán órája felé emelte minőségben és megítélésben egyaránt.

A Marvel-t 1959-ig gyártották, ekkor leváltotta a Seiko Gyro Marvel, mely már az új „Magic Lever” automata szerkezetet kapta, mely lényegesen javította a húzás hatásfokát.

Az első Grand Seiko (1960)

Az első Grand Seiko 1960
Az első Grand Seiko 1960-ból

Ezt az órát a Seiko a „világ legjobb órája”-nak tervezte pontosság és precizitás szempontjából. A werk száma 3180, 12-es méretű és 25 köves kialakítású, 18.000 /óra lengésszámmal.

A tok aranyozott, 34,9 mm átmérőjű és 10 mm vastag volt. Mindenegyes GS (Grand Seiko) óra megkapta a Seiko által kialakított pontossági tanúsítványt, mely sokkal szigorúbb a svájciak által használt COSC standard-nál.

Ez az óra alapozta meg letisztult számlapjával , hosszú mutatóival és rakott indexeivel a ma is ismert Grand Seiko dizájnt.

Seiko Crown kronográf (1964)

Seiko Crown Chronograph Monopusher
Seiko Crown Chronograph -a ” Monopusher”

Korábbi teljesítményének ismeretében már nem meglepő, hogy 1964-ben a Seiko megalkotta az első japán kronográfot.

Az óra története a 64-es tokiói olimpiával kezdődött, melynek (természetesen) a cég volt a hivatalos időmérője. Több, mint 1200 különböző stopperórát adtak az olimpiai időmérőknek, és kihasználva az eseményt megjelentették az első kronográf karórájukat is.

A Seiko Crown kronográf rozsdamentes acél házat kapott 38.2 mm átmérővel és 110,2 mm vastagsággal, és 30 méterig vízálló is volt. Szerkezete 12-es, a 21 köves 5719-es típus.

Seiko 150M Diver-ek (1965)

Seiko 150m diver - 62MAS - 6217
Seiko 62MAS – 6217

Mindössze egy évvel az első kronográf modell bemutatása után a cég megjelentette az első kifejezetten búvár (diver) órát, mely Japánban készült, a Seiko Diver 150M-et. Ez volt a 6217, vagy ahogy a rajongók nevezik a mai napig, a Seiko 62MAS, talán a leginkább ikonikus darab a Seiko történetében.

Ahogy a neve is mutatja, ez egy rozsdamentes acél tokkal készülő, 150 méterig vízálló, 38 mm-es átmérőjű és 13,4 mm-es magasságú óra, mindkét irányba forgatható lünettával. Szerkezete az automata 6217-es (17 köves, 18,000 bph) lett. Ebben az időben a búvárkodás még egy viszonylag ritka hobbi volt, így az óra igen speciális igényekre készült.

Ahogy nőtt a sportág népszerűsége, folytathatták ezen modellek finomítását. 1968-ban megjelentették a magas lengésszámú szerkezetet (36,000 bph) 300 méteres vízállósággal.

Az első professzionális búvár órát 1975-ben mutatták be, 1000 méteres vízállósággal, majd az első búvárórát titán tokozással, és 1986-ban egy újabb változatot mindkét irányba forgatható lünettával. A Seiko saját szabványa ezekhez a búvárórákhoz segítette megalapozni a mai napig is használt ISO búvár szabványt is.

Seiko 5 Sports Speed Timer (1969)

Seiko 5 Sports Speed Timer 1969
Seiko 5 Sports Speed Timer 1969

Az 1969-es év egy fontos mérföldkő volt az óraipar történetében, ez volt az év, amikor megkezdődött a „nagy automata kronográf verseny”.

Egy maréknyi svájci márka – és egy kiemelkedő japán – versengett az első automata kronográf óra gyártója címért. A verseny eredménye számos, ma már ikonikus modell kifejlesztése volt, mint például a Breitling Chrono-Matic, a Zenith El Primero, és a Heuer Monaco.

De az első a piacon (1969. májusában egészen pontosan) a Seiko 5 Sports Speed Timer modell volt. A világ első (de egy vita miatt biztosan inkább az egyik első) automata kronográf szerkezete vertikális kuplunggal és oszlop kerékkel.

Ennek az órának 30 perces stoppere, tachométeres lünettája és nap-dátum kijelzője volt az újdonságként bevezetett kétnyelvű naptárral, mely angolul és japánul is ki tudta írni a napok nevét.

A szerkezete a 6139-es nagy lengésszámú (21,600 bph) szerkezet volt, 41 mm-es átmérőjű rozsdamentes acél tokkal és 70 méteres vízállósággal.

Seiko Quartz – Astron 35SQ (1969)

Seiko Astron 35SQ
Seiko Astron 35SQ

Ugyanabban az évben, melyben megnyerte svájci vetélytársai előtt az automata kronográfokal vívott versenyét, leleplezte másik újdonságát, mely azzal fenyegette a mechanikus órákat, hogy egy csapásra elavulttá teszi valamennyit.

A Seiko Quartz Astron 35SQ, a világ első kvarc karórája komoly technológiai áttörést hozott. Szerkezete, a 35A lenyűgöző pontossággal, havi +/- 5 másodperccel dolgozott, jóval pontosabban mint bármelyik akkori mechanikus szerkezet. Kicsiny, vékony léptetőmotorja energiatakarékos módon másodpercenként csak egyszer léptette a másodpercmutatót, mely merőben új fejlesztés volt a karórák területén ekkoriban. A rendkívül ellenálló és hatékony szerkezete alacsony feszültségen működött, így az elem élettartama már ekkor is egy év volt.

A.G.S. “Kinetic” (1988)

Seiko Kinetic AGS
Seiko Kinetic A.G.S.

Szerencsére nem hagyták abba a mechanikus szerkezeteinek fejlesztését sem, miután kifejlesztették a quartz órákat.

A Seiko története a már megszokott, technológiai fölényt mutató irányba folytatódott, amikor megalkotta 1977-ben az első napenergiával működő óráját, majd 1986-ban egy kvarcszerkezetet, mely energiáját a kéz mozgása biztosította.

1988-ra kifejlesztett új technológiájuk, melynek neve A.G.S. (Automatic Generating System) lett. Ez egy oszcilláló súllyal generált energiával hajtotta a quartz szerkezetét, ezért később megkapta a „Kinetic” nevet.

Spring Drive Spacewalk (2008)

Seiko Spring Drive Spacewalk
Seiko Spring Drive Spacewalk

A cég új technológiával jelentkezett a piacon 1999-ben, ekkor jelentette meg a „Spring Drive” szerkezetet az első órájában, melynek elektromos energiáját egy, a mechanikus órákéhoz hasonló rugó ereje biztosította.

Megjelenése óta a Spring Drive szerkezet utat talált számos Seiko modell felé, beleértve néhány modern változatát a Grand Seiko sorozatnak is.

Az óra Spacewalk változata űrsétára is alkalmas kivitelben készült el egy egyedi esemény alkalmából 2008-ban.

Astron GPS Solar (2012)

Astron GPS Solar (2012)
Astron GPS Solar (2012)

A Seiko jelenlegi elnöke, Shinji Hattori (az alapító leszármazottja) merész és félreérthetetlen üzenet fogalmazott meg akkor, amikor feltámasztotta a sikeres Astron nevet. Ezt adta az új napenergiával és GPS technológiával működő óráknak, melyet látványos külsőségek közepette mutattak be 2012-ben, Seiko Astron GPS Solar néven.

Ahogy az eredeti Astron a kvarc technológiájával, úgy az új astron a GPS Solar techológiájával egy potenciálisan iránymutató óra lehet.

Ez egy analóg, napenergiával meghajtott óra, mely a GPS műholdak jelét fogva bárhol a világon mindig tökéletesen pontos időt mutat. Felismer 39 időzónát (a mechanikus világórák legfeljebb 37-et), és kézzel bármikor alaphelyzetbe állítható.

Az Astron az első ilyen GPS technológiát használó óra, mely jobban és a világ szinte bármely részén pontosabban tud működni az eddigi rádióvezérelt óráknál, felismerve még a zónaidőket is.

Mindent összevetve nyugodtan mondhatjuk, hogy a Seiko cég az óragyártás megkerülhetetlen alakja. Fejlesztései a mai napig meghatározzák az órák fejlődését, de ugyanakkor mint egy igazi japán, egyszerre tudja tisztelni a modern technológiát és a hagyományos értékeket is.