orient-mako-40mm

A Mako 40 mm változatának megpillantásakor ez volt az első, ami eszembe jutott, vagyis hogy felnőtt a kis Mako. Egy hordható méretű, kényelmes darabbá vált az évek során, nem mintha eddig hordhatatlan vagy kényelmetlen lett volna, de ez a most érkező modell a méretével, megjelenésével már magasabb kategóriákat idéz, ráadásul még 2023-ban is elérhető áron.

Mako 40 mm, modern design régi értékekkel

Lassan 20 (igen, húsz) éve annak, hogy az első Orient Mako modell megjelent, egészen pontosan 2004-ben, mindössze 3 évvel azután, hogy az Epson felvásárolta a céget.

A Mako megjelenésével az Orient egy olyan terepre tévedt, amelyen nem kisebb nevek játszottak sok évtizedes múlttal, mint a Seiko. Nehéz terep, nemes verseny, és az Orientnek sikerült olyan utat találni ezen a terepen, amely végül a sikerhez vezetett.

Az Orient Mako a megjelenése után nagyon gyorsan népszerűvé vált a megfizethető mechanikus búvárórák kedvelői között, és talán éppen az ára miatt is részévé vált a japán órák és a búvárórák gyűjteményeinek is, joggal.

orient-mako-40mm

A most, 2023-ban érkezett legújabb verzió mindössze a Mako IV. (vagy Mako 4, ahogy jobban hangzik) változata, ami jól jelzi azt, milyen nehéz egy sikeres modellhez hozzányúlni 2 évtized alatt is (Japánban, mert a világ más részein ennyi idő alatt fel sem merül, hogy ideje lenne fejleszteni valamit végre 😀 ).

Az Orient Mako beleivódott a rajongók agyába, és csak úgy volt szabad hozzányúlni, hogy ne változzon alapjaiban.

Jól látszik ez az eddigi modellek, variációk során is. Volt jónéhány, ne tévesszen meg az Orient 4 most megjelenős sorozatának számozása. Bár valóban három főverzió született, de az USA piacra is készült külön modell, illetve a különböző változatok is keveredtek néha, de alapvetően a jól ismert vonások nem változtak – eddig.

Orient Mako 40 mm videós bemutató a Youtube csatornánkon

A Mako 40 mm tok, ahogy eddig nem láthattuk

A nevéből is könnyen kitalálható, mi a legfőbb ismérve az Orient Mako 40 mm változatának, igen, a mérete. Korábban nagyjából 42 mm körül mozgott a legtöbb Orient Mako modell, és most, az új változattal ez 40 (a történelmi hűség kedvéért 39.9) milliméterre csökkent.

Megfigyelhető az órák világában egy trend, a “downsizing”, vagyis a méretcsökkentés trendje.

Szerencsére az autóiparral szemben itt nem egy az iparágra ráerőltetett szerencsétlen döntés következménye, hogy egyre kisebbek lesznek a méretek az új modelleknél, itt a piac maga fogadja el és várja az új és újabb, kisebb méretű darabokat.

Aki emlékszik például a 90-es évek óráira, akkoriban a 38 mm-es Seiko 5-öst azért vettem meg, mert nagyobb volt az átlag óráknál, és hát már akkor sem bírtam magammal (jelenleg a legtöbbet viselt órám egy G-Shock Frogman, ez sok mindent elmond).

orient-mako-40mm

Azután ahogy eljött a világban a pénzbőség és a felpörgött, túlzó és felesleges fogyasztás ideje, úgy lett minden egyre nagyobb és nagyobb, próbálj meg egy mai alsó-középkategóriás autóval beállni egy nyolcvanas években épült garázsba, és megérted, mire gondolok.

A 42 mm alappá vált, a 44-45 mm méret nem volt túlzó, és néhány éve már csak az 50 mm feletti számokra vontuk fel a szemöldökünket kérdőn, és már látszott, hogy ez sokáig nem tartható irány.

orient-mako-40mm

Szerencsére az óraipar behúzta a féket, és szépen lassan, óvatosan elkezdetek szivárogni a 40 mm-es darabok, majd ezek sikerén felbátorodva a 38 mm-es és ma már újra a 36 mm körüli méretű órák, és itt nem csak a középkategóriára gondolok, de a Grand Seiko is nemrég dobta piacra a 36 milliméteres mid-size modelljeit, sikerrel.

Orient Mako 40 mm méretben, avagy felnőtt a kis Mako

Ebben a hangulatban találta a japán búváróra rajongókat az új Orient Mako, amelynek a mérete a legmeglepőbb, a 40 mm.

Bármennyire is meglep, mégis azt kell mondani, hogy telitalálat volt. Ez az a méret, amely még sportos, eladható búváróraként és mégis nagyon kényelmesen hordható még télen is, amikor a fent említett Frogman például már nem.

orient-mako-40mm

Kellően nagy a mid-size modellekhez képest, de elég kicsi ahhoz, hogy vintage érzéseket keltsen, és a vintage manapság felértékelődött – ha körülnézel a világban, értékeket lassan már csak a múltban találsz, így egyre szimpatikusabbak lesznek a boldog hetvenes-nyolcvanas évek…

Tok rendben, de mi van a számlappal?

Na a számlap még inkább rendben van, sallangmentes, letisztult, célratörő, így egy magasabb árkategóriájú búváróra érzését adja “gombokért”, persze sok gomb ez is, de ennek a 10-20-szorosát könnyedén el lehet költeni a felső kategória alsó szegmenseiben egy búvárórára.

orient-mako-40mm

A számlap struktúrája nem változott, a korábbi Mako modelleké is ez a narancsbőrszerű, kicsit fényes, de mégsem típusú festést kapott, a cikkben bemutatott tengerészkék szín például telitalálat.

Színeket is találunk a számlapon, ha elvétve is, az Orient logo piros “O” betűje mellett a másodperc mutató vége a sárga nyílhegy, aki régebben követi az Orient diverek világát annak ismerős lehet egy-két korábbi modellről. itt például egy lassan tíz évvel ezelőtti M-Force-on látható:

Az indexek rakottak, a logó rakott, és a szívem csücske, a dátumablak fém kerete is ott van, ezt fűszerezik meg a mutatók, és nekem így tökéletes.

orient-mako-40mm

A mutatókról egyébként szintén egy felsőbb kategóriás modell, az Orient Star diver jutott elsőre eszembe, inspirálódott a nagy testvértől, az biztos.

A mutatók és indexek persze vastagon el vannak látva Lumibrite festéssel, foszforeszkáljanak csak, mert ugye tudod, hogy a mutatók foszforeszkálnak és nem fluoreszkálnak, erről itt írtunk egy komolyabb cikket, ahol megkérdeztem a Műegyetem tanszékvezető professzorait, mi is ez pontosan, olvasd el, érdekes.

orient-mako-40mm lume

Szerkezet, ami automata és megbízható, és ez elég is

Az Orient Mako 40 mm változatában a saját gyártású mechanikus automata kaliber, az F6722 dolgozik, 40 óra járástartalék és elfogadható járástartalék jellemzi, mint az összes mechanikus szerkezetet ebben az árkategóriában, a mindennapokban tökéletes, ha meg vadászod a másodperceket napi szinten, válaszd a solar kvarc Mako-t, az hozza majd a napi 1 másodperces pontosságot.

orient-mako-40mm

Búváróra lévén a menetes hátlap tömör acél, így a szerkezet nem látszik, ami nem is baj, mert az Orient ebben a szegmensben nem díszíti a kalibereket, ami érthető, még ha jobban szeretnénk is látni egy szép rotort, egy csíkos hidat, de ne legyünk telhetetlenek.

Ha egy valamit megváltoztathatnék…

Ezt a játékot nem régóta játsszuk, egy dolgot kell kiemelnem, amit megváltoztatnék az órán. Ez itt nem volt nehéz, a tok-fémszíj arányait máshogy csinálnám, mivel a 40 mm-es tokhoz

a 20 mm-es fémszíj nem tűnik soknak, de valahogy szélesnek hat, az Orient Star Diver 1964 például ugyanezekből a számokból arányosabb kinézetet hozott össze, persze hármszoros áron, vagyis mindig ide térünk vissza, hogy ebben az árkategóriában Az Orient Mako 40 mm gyakorlatilag tökéletes, egy másik fémszíjjal pedig még tökéletesebb lehetne.

Orient Mako 40 mm – tetszett?

Nagyon.