RE-AV0120L

RE-AV0120L – Az Orient Star-t egyre kevésbé kell magyarázni már hazánkban, az órákat ismerő és értő közönség megtanulta, mitől döglik a légy. Mert az Orient Star úgy vezethet be szinte bárkit az órakészítés minőségi világába, hogy közben a malacpersely is fellélegezhet, ráadásul hosszú távon is számíthatunk rá. A mostani bemutatónk tárgya egy nagyon limitált modell, mindössze 900 darab készült belőle, és a visszafogottan extravagáns megjelenése az értő szemeknek egy kis frissességet hoz a megszokott darabok közé.

Orient Star Mechanical Contemporary Modern Skeleton RE-AV0120L

Nem egy spanyol főnemes neve ez, hanem az Orient Star egyik különleges kiadásáé, bármennyire hosszúra is sikerült. Az elnevezés a kilométeres cikkszámokkal ellentétben legalább beszédes, fejtsük is meg gyorsan.

RE-AV0120L

Orient Star, mert az Orient 70 évvel ezelőtti megjelenése után pár évvel a gyár különválasztotta a felső kategóriás modelleket, és viszonylag hamar megszületett az új brand, az Orient Star, amely máig a kiemelkedő megjelenésű és kidolgozású modelleket gyűjti egybe.

Mechanical Contemporary, mert mint minden Orient Star, ez is mechanikus (automata) kalibert kapott, mint a felső kategóriás órák többsége az óraiparban, és a kortárs, mivel a mai technológia segíti a minél jobb minőségű kaliberek megjelenését.

RE-AV0120L

Modern Skeleton, mert az áttört számlapon át szépen látszik a szerkezet több része is, bár valójában ez egy semi-skeleton, nem teljes egészében süthet át a nap a szerkezeten, mint a teljes skeleton modelleknél (nyugalom, érkezik olyan is hamarosan, ha minden igaz).

RE-AV0120L – na ebből pedig igazán az “L” az érdekes, ami a limitált kiadásra utal, mivel ez a modell mindössze 900 darabban készült el, és ezeknek egy része jellemzően a japán belföldi piacon kerül csak az üzletekbe, így valójában a világon talán 5-600 darab elérhető (ez nem hivatalos infó, de kiindulva például az Orient Star Diver 1964 500 és 300 darabos számaiból, valószínűsíthetően most sincsen másképp). 

RE-AV0120L

Időtálló forma, a mindennapi sportos elegancia és egy kis pink gold

Az RE-AV0120L formája a legszebb Orient Star formák egyike, és persze a modern (értsd maximum 50-60 évnyi) óraipar általánosan használt “casual” tok stílusa Svájctól Japánig.

Maga a forma biztosra megy, semmi különleges, semmi feltűnő vagy extravagáns nincsen benne, 41 mm-es átmérője se nem túlzóan nagy, se nem túl vintage, mert a 36 mm-es férfi órákat jó látni, hogy vannak, de a többség számára azért 38-40 mm felett kezdődik az élet.

Hibátlan kidolgozással készült, és itt az arányokra, a letörésekre, a szálcsiszolt és polírozott felületek elkészítésére gondolok elsősorban. Minden része arányos, a korona kellően nagy ahhoz, hogy könnyen megfogható legyen, a fémszíj (vagy ha így jobban szereted: fémcsat) szélessége és formája eléggé, de nem túlságosan robosztus, az üveg körüli ráma pedig éppen annyira széles és magas, amennyire a szemnek a legjobban esik.

RE-AV0120L

Apropó üveg körüli ráma. Ahogy már a címben is utaltam rá, ez egy acél-pink gold two-tone óra, ami magyarul annyit tesz, hogy a nemesacél tok egy része, jelen esetben az üveg körüli ráma pink gold, vagy ahogy nálunk elterjedt rosegold színű bevonatot kapott, és ezzel harmonizáló mutatókat és indexeket.

Ez leírva nem feltétlenül hangzana olyan jól, de az életben rendkívül megnyerő, engem megvett azonnal, pedig nem ugrok sem a gyémántos, sem a rosegold férfi órákért. Szerencsére itt nincsen túlhangsúlyozva ez az elem, inkább kiegészíti a hajnali tengerpar feelinget, ami a gyár szerint ezt a modellt ihlette – napfelkelte, tengerpart, kékeszöld víz, még sötétkék égbolt, de már az aranyló napsugár kikandikál – nagyjából ezt festi meg acélból az Orient Star.

RE-AV0120L

Ó, az az Orient Star fémszíj… Még mindig az egyik legkomolyabb darab

Korábbi Orient Star tesztekben, bemutatókban már rajongtam az Orient Star fémszíjak kidolgozásáért egy sort, nem alaptalanul. Az ötsoros, négy részből készült fémszíj (a szélső szemek egy darabból készülnek) formája sem mindennapi, minden szem a középső sorokban szögletes, és még a letörések is tökéletesen szálhúzott felületet kaptak, illetve a kis vékony szemek polírt.

RE-AV0120L

A szíj kényelmes, mégis feszes, nem lötyög és zörög, a fémcsat pedig tömör acélból készült, gyönyörű ívekkel, ahogy kell – sokan, sok helyen leírták már, és csak megerősíteni tudom, az Orient Star fémszíja nagyon komoly darab, méltó az óra teljes kidolgozottságához.

Számlap, amely elmond egy történetet

RE-AV0120L

Az Orient Star RE-AV0120L Modern Skeleton leghangsúlyosabb része mindenképpen a számlapja. Ahogy fent olvashattad, egy kerek történetet, vagy inkább hangulatot fest le a látvány, a kékeszöld, enyhén kifelé sötétedő számlap a hajnali tenger és az égbolt színeit, míg a pink gold ráma az üveg körül, illetve a mutatók és a hangsúlyos 12-es index a felkelő nap aranyát hozza, hiszen történet nélkül nincs komoly japán óra.

RE-AV0120L

Az óra elnevezéséért – Modern Skeleton – is a számlap felel, mivel a nagy része áttört. Kezdve a 12 óránál található, jellegzetes Orient Star-os járástartalék kijelzővel, folytatva a számlap random részeivel és az “open heart” nyílással a billegő felett a skeleton hatás rendben van, nincsen túlságosan előtérbe helyezve, de érezhető része az órának.

RE-AV0120L

Több, számomra szimpatikus megoldás is van ezen az órán, köszönhetően az F6F4 kalibernek. Egyrészt nincsen rajta dátum, másrészt pedig központi másodpercmutató sem, ezt hat óránál egy segédszámlapon körbe futó kis másodpercmutató oldja meg, ezek éppen azok a megoldások, amiktől egy óra érdekes lesz, egy kicsit más az átlagosnál.

RE-AV0120L

A logó a megszokott, Orient Star és Automatic felirat, illetve itt egy rakott arany logó, és itt érdemes megjegyezni, hogy a számlap pink gold (rózsaarany) részei az ezüst indexekkel tökéletesen passzolnak.

RE-AV0120L

Orient Star Modern Skeleton RE-AV0120L – szerettük?

Hát lehet nem szeretni? Az RE-AV0120L ár-érték arányban kiemelkedő, és még az elérhető kategória, kidolgozása pazar, a stílusa egyedi és mindössze 900 szerencsés lesz a világon, aki birtokolhatja – persze, hogy szerettük, ahogy az összes Orient Star modellt 🙂