seiko-7a38

A Seiko, mint a kvarc szerkezetes karórák úttörője, sokat tett le az asztalra ebben a témában 1969 Karácsonya óta. A nyolcvanas évek LCD kijelzős modelljei mellett azért a mechanikus órák világától sem távolodott el soha, és készültek olyan, mára kultikussá vált szerkezetei, mint a Seiko 7a38, ami összetettségében sok mai mechanikus kaliberrel felveszi a versenyt.

[ez-toc]

Kvarc óraszerkezetek, Japán és Svájc

1969 december 25 – ezt a dátumot a svájci óraipar sokáig emlegette. Ekkor mutatta be a Seiko az Astron SQ-35 modelljét, amely az első sorozatban gyártott kvarc szerkezetes karóra volt a világon.

Ahogy az automata kronográfoknál, itt is többen a magukénak tartották az elsőséget, de ami tény: a Seiko volt az első, aki gyártott kvarc karórát.

A karórákig persze hosszabb út vezetett, az első kvarc technológián alapuló óramű már 1958-ban elkészült. Ennek több érdekessége is volt, egyrészt ez egyedileg épített darab volt, másrészt az építést itt nem képletesen kell érteni.

Egy rádióállomás részére készült a szerkezet, és a mérete felvette a versenyt egy jól megtermett kétajtós szekrénnyel. Az elektronikus szabályozás ötlete már régebb óta megvolt, de itt vette az irányt a több megoldás közül a kvarc kristály által szabályozott elektronika irányába, és végül ez határozza meg a mai napig a kvarcórák, elektronikus órák alapjait.

[smartslider3 slider=”31″]

A kvarcóra működése egyszerűen

Ha nagyon le szeretnénk egyszerűsíteni a kvarcórák működését, a lényegük az, hogy egy félbevágott kvarckristályba áramot vezetnek, majd az így kialakult rezgést mérve, számolva az oszcillátor egy másodperces egységekre osztja azt. Ez az érték állandó, érdekessége, hogy a japán és a svájci kvarc szerkezetek rezgésszáma különbözik, miért is ne…

werkmania.hu

Persze sok megoldandó probléma állt elő, mire kialakult a végleges technológia, például meg kellett oldani a pontosság megtartását különböző hőmérsékleteken is – ezzel megszületett a hőkompenzált kvarc szerkezet. 

Az energiafogyasztás is problémás volt, de az 1964-es tokiói olimpia előtt egy évvel már elkészült a Seiko Crystal Chronometer, amely 2 ceruzaelemmel működött megbízhatóan, és az olimpiai időmérés fontos szereplőjévé is válhatott.

Seiko 7a38 – ez most mechanikus vagy kvarc?

A kvarc kaliberek két nagy irányba indultak el. A hagyományos, mechanikus modelleket folytatva az analóg kijelzős (egyszerűbben: mutatós) modellek kívülről szinte teljesen megegyeztek a mechanikus társaikkal. 

A másik nagy irány, amivel a kvarcórákat általában azonosítják is, a digitális kijelzős, jellemzően folyadékkristályos, vagyis LCD (Liquid-Crystal Digits Display) kijelzős darabok. Ezek gyártási technológiája teljesen automatizálható, így sikerült a nyolcvanas években elárasztani a világot szó szerint filléres darabokkal, és általában meglepően jó minőségben.

A Seiko készített azért olyan kvarc szerkezetes modelleket is, amelyek magasra tették a lécet.

Ezek között az egyik legnagyobb ikon a Seiko 7a38 (és testvére, a 7a28) kaliber, amely a kvarc szerkezetek felső kategóriáját képviseli.

15 köves szerkezete szerelhető, sőt meglepően sok alkatrészből áll, 6 mutató, két dátumtárcsa és az ezeket mozgató fogaskerekek és motorok tömege – ez minden, csak nem egyszerű összeállítás.

Természetesen ez kvarc szerkezet, de az elektronika előnyeit ötvözi a mechanika szépségével, a műszerész és a gépész is örömét leli benne.

A szervizes talán nem, de egy Spring Drive GMT kronográf szerkezetéhez képest azért csak egyszerűbb a munka vele, és az aranykor érzését hozza el – mert régen minden jobb volt, ugye?

A szerkezetnek van egy dátum komplikáció nélküli változata is  7a28 néven, melyről a korábbi, Seiko Ripley-t bemutató cikkünkben olvashatsz részletesen.

Az alábbi galériában egy Seiko 7a38 kalibert láthatsz szerviz közben, a képekért és a szakmai segítségért köszönet a Seiko Boutique Budapest szervizének:

[smartslider3 slider=”32″]

Seiko 7a38-7140 – emlékeztet valamire

Egy rövid tesztre érkezett a cikkünk apropójaként a 7a38 szerkezetes modellek egyik gyöngyszeme, egészen pontosan egy 7a38-7140 Sports 100 Chronograph modell.

seiko-7a38

A hátlap tanúsága szerint 1985 júniusában készült, és a jelek szerint az elmúlt 30 évben nem sok megpróbáltatásban volt része.

seiko-7a38

Hibátlan állapota a tulajdonosa mellett a Seiko minőséget is dicséri. Kopásnak nyoma sincs, a szíj feszes, nem zörög és nem lötyög, a csat tökéletesen zár.

Sehol egy karc, a számlapra öröm ránézni, a harmadnyi évszázad nyomtalanul múlt el. Egy letűnt aranykor jellegzetes képviselője, stílusos, dögös és minőségi – japán óra a nyolcvanas évekből. A forma viszont nagyon ismerős volt.

seiko-7a38

Akkor ez most egy Seiko Ripley?

Ha emlékszel még a Seiko Ripley cikkben látott órára, amit az olasz design pápa, Giorgetto Giugiaro tervezett, rögtön látni fogod, mi jutott elsőre az eszünkbe róla.

Meg másodikra is.

Hosszabb nyomozás után kiderült, hogy ahány internetes fórum és cikk, annyiféle vélemény található arról, hogy ezt az egyébként népszerű és ritka modellt vajon a Mester tervezte-e, vagy nem.

Mivel nem szeretjük a lezáratlan kérdéseket, megkerestük a legilletékesebbet, magát az Italdesign-t, Giugiario cégét, és megkérdeztük, vajon Ő tervezte-e a Seiko 7a38-7140 Sports 100 Chronograph modellt.

Mivel maga Giugiaro már évek óta nem dolgozik aktívan, az egyik munkatársa válaszolta meg a kérdést. Christian Bolognesi volt olyan lelkes, hogy feltúrta a kedvünkért az archívumokat, így kiderült, hogy ezt a modellt nem Giugiaro és nem az Italdesign tervezte.

Valószínűleg a Seiko tervezőinek elég ihletet adott az 1983-ban elkészült “Ripley” becenevű darab, és sikerült abban a hangulatban készíteni hasonló darabokat.

Seiko 7a38-7140 Sports 100 Chronograph műszaki adatok

Az óra rendkívül kényelmes méret. A saját korában a 40 mm-es átmérőjével nagynak számított, mára viszont ez a méret a férfi órák ideális méretét alulról súrolja.

A mindennapokban pedig ez az a méret, ami a legkényelmesebb, átmérője, vastagsága és súlya (94 gr) szinte észrevétlenné tenné, ha nem lenne a feltűnő fekete-sárga színösszeállítása és az egyedi formája.

A szíj a tokfüleknél 22 mm-es, ami ezzel a tokmérettel úgy tökéletes, hogy a csatnál 18 mm, így nem hat szélesnek, pont olyan, amilyennek lennie kell.

A Seiko 7a38-7140 Sports 100 Chronograph az 1/20 stopperrel, amely 30 percet mér, megfelelő lehet akár sport időmérésre is, de a valóság az, hogy ezt a funkciót senki nem használja ki, a számlapot viszont feldobja 🙂

A kaliber a fent részletezett kvarc kronográf, szerelhető, szabályozható szerkezet. A maga nemében kuriózum, manapság már vagy eldobható a kvarc szerkezetek túlnyomó többsége (tisztelet a kivételeknek), vagy “rendes mechanikus” egy kronográf.

seiko-7a38

A Seiko egyébként híve a hibrid megoldásoknak, a fent említett Spring Drive mellett olcsóbb kvarc kronográfok is készülnek “mecha-quartz” szerkezettel, ezek kronográf része a mechanikusokéval megegyező módon működik, az óra pedig analóg kijelzésű kvarc. Ilyen szerkezetek a 6T63, testvére a 8T63 és a VK63 is, melyek nagyjából egy tőről fakadnak.

Seiko 7A38-7140 Sports 100 Chronograph képgaléria

Seiko 7A38 – a világ első analóg kvarc kronográf órája (videó)


Pesti Órás

A cikk készítését a Pesti Órás műhelye támogatta – pestioras.hu