Emir Kusturica (saját szavaival élve „az utolsó jugoszláv”) soha nem állt távol a megszokott módszereken túlmutató, egyedi és meghökkentő történetektől, karakterektől filmjeiben. A Raketa óragyár Avant-garde névre keresztelt évfordulós modelljének dizájnja az Ő nevéhez kötődik, le sem tagadhatná a kapcsolatukat.

raketa avant-garde kusturica

De mit keres Kusturica az orosz óragyárban?

Nemrég írtunk Jacques von Polier-ről, aki a Petrodvorets Watch Factory, ismertebb nevén a Raketa óragyár vezető dizájnere. Az ő barátsága a szerb rendezővel tette lehetővé ezt a nem mindennapi együttműködést, aminek eredménye lett az óra, ami tényleg az avant-garde jegyeit hordozza magán.

raketa avant-garde kusturica monica bellucci

Monica Bellucci (olasz színésznő), Jacques von Polier (a Raketa vezető designere) és Emir Kustiruca

Emir Kusturica régebb óta ápol közeli viszonyt az orosz-francia fenegyerekkel, sőt a lánya, Dunya Kusturica egy komolyabb gesztust tett a gyár felé. Amikor nemrégiben meglátogatta a Raketa Creative Studio-t Moszkvában, nekik ajándékozta nagyapja Raketa óráját, amely megfizethetetlen értéket képvisel a család számára.

Az óra története röviden annyi, hogy a nagypapa a kilencvenes évek első felében ezt tudta egyedül kimenteni Szarajevóból, ahonnan a város három évig tartó ostroma elől menekült.

KUSTENDORF – a filmfesztivál

A rendező (miután többször bizonyította, hogy igenis lehet írni-rendezni nézhető filmeket is nehéz témákról) 10 éve szervezi meg a KUSTENDORF film- és zenei fesztivált Szerbiában.

Független fesztiválként színvonalas felhozatala van, rendszeres fellépője többek között személyes kedvencem, a No Smoking Orchestra, Kusturica zenekara is, ha érdekel, további programokat itt találsz.

raketa avant-garde

De vissza az órához – Raketa Avant-garde

Az óra a petrodvoreci óragyár legújabb modellje, és stílusa, hangulata az avantgarde legjobb hagyományait idézi. A kismutató egy kör, a nagymutató egy háromszög, egyedül a másodperc mutató emlékeztet egy hagyományos óráéra a piros nyíl alakjával.

Ennek ellenére meglepően jól leolvasható, ami egy karóránál nem is hátrány J A Raketa Avant-garde szerkezete a 30 év után végre újként fejlesztett saját, 2615-ös automata szerkezet.

raketa avant-garde

Raketa Avant-garde technikai adatok:

referencia: W-06-16-30-0188
szerkezet: Raketa Avtomat 2615
számlap: 12 órás, dátum nélkül
üveg: ásványi kristály
szíj: rozsdamentes acél
tokfülek távolsága: 22 mm
tok anyaga: rozsdamentes acél
tok átmérő: 40.5 mm
tok vastagság: 12 mm
vízállóság: 5 ATM
megjelenés: 2017

Hamarosan közöljük a Jacques von Polier-vel készült interjúnkat, részletekért kövessétek FACEBOOK és INSTAGRAM oldalunkat!