Emir Kusturica (saját szavaival élve „az utolsó jugoszláv”) soha nem állt távol a megszokott módszereken túlmutató, egyedi és meghökkentő történetektől, karakterektől filmjeiben. A Raketa óragyár Avant-garde névre keresztelt évfordulós modelljének dizájnja az Ő nevéhez kötődik, le sem tagadhatná a kapcsolatukat.

Raketa Avant-garde Kusturica

De mit keres Kusturica az orosz óragyárban?

Nemrég írtunk Jacques von Polier-ről, aki a Petrodvorets Watch Factory, ismertebb nevén a Raketa óragyár vezető dizájnere. Az ő barátsága a szerb rendezővel tette lehetővé ezt a nem mindennapi együttműködést, aminek eredménye lett az óra, ami tényleg az avant-garde jegyeit hordozza magán.

Raketa Avant-garde Kusturica Polier

Monica Bellucci (olasz színésznő), Jacques von Polier (a Raketa vezető designere) és Emir Kustiruca

Emir Kusturica régebb óta ápol közeli viszonyt az orosz-francia fenegyerekkel, sőt a lánya, Dunya Kusturica egy komolyabb gesztust tett a gyár felé. Amikor nemrégiben meglátogatta a Raketa Creative Studio-t Moszkvában, nekik ajándékozta nagyapja Raketa óráját, amely megfizethetetlen értéket képvisel a család számára.

A Jacques von Polier-vel készült interjúnkat itt olvashatod el.

Az óra története röviden annyi, hogy a nagypapa a kilencvenes évek első felében ezt tudta egyedül kimenteni Szarajevóból, ahonnan a város három évig tartó ostroma elől menekült.

KUSTENDORF – a filmfesztivál

A rendező (miután többször bizonyította, hogy igenis  lehet írni-rendezni nézhető filmeket is nehéz témákról) 10 éve szervezi meg a KUSTENDORF film- és zenei fesztivált Szerbiában.

Független fesztiválként színvonalas felhozatala van, rendszeres fellépője többek között személyes kedvencem, a No Smoking Orchestra, Kusturica zenekara is, ha érdekel, további programokat itt találsz.

Raketa Avant-garde

De vissza az órához – Raketa Avant-garde

Az óra a petrodvoreci óragyár legújabb modellje, és stílusa, hangulata az avantgarde legjobb hagyományait idézi. A kismutató egy kör, a nagymutató egy háromszög, egyedül a másodperc mutató emlékeztet egy hagyományos óráéra a piros nyíl alakjával.

Gearbest Xiaomi Mi 10T New Mobile Phone for 5G Smartphone promotion
Xiaomi Mi 10T New Mobile Phone for 5G Smartphone

Ennek ellenére meglepően jól leolvasható, ami egy karóránál nem is hátrány 🙂 A Raketa Avant-garde szerkezete a 30 év után végre egy újként fejlesztett saját, 2615-ös automata szerkezet.

Raketa Avant-garde technikai adatok:

 • referencia: W-06-16-30-0188
 • szerkezet: Raketa Avtomat 2615
 • számlap: 12 órás, dátum nélkül
 • üveg: ásványi kristály
 • szíj: rozsdamentes acél
 • tokfülek távolsága: 22 mm
 • tok anyaga: rozsdamentes acél
 • tok átmérő: 40.5 mm
 • tok vastagság: 12 mm
 • vízállóság: 5 ATM
 • megjelenés: 2017

 Raketa Avant-garde képgaléria