Seiko 5 Sports X Street Fighter V

A Seiko mindig nyitott volt olyan együttműködésekre, amik szorosan kapcsolódnak a japán popkultúrához. Elég csak a tavalyi Grand Seiko Godzilla kiadásra gondolni, de a japán belpiacos modellek között rendszeresen tűnnek fel ennek a világnak a szereplői. Most a világpiacra is kilépett a japán óriás egy olyan kollekcióval, amitől elsőre biztosan sokaknak leesett az álla. Lássuk, mit tudnak a Seiko 5 Sports X Street Fighter V modellek limitált kiadású darabjai.

Japánban van egy jelenség, amit európai szemmel csak csodálni tudsz. Esetleg nem érted, de azt akkor is látod, hogy ez egy különös, színes, szagos valami – a japán popkultúra. Ennek meghatározó eleme a konzolok, videojátékok pörgős világa, ami fiatalok millióinak életét tölti ki hosszú évtizedek óta.

A hetvenes években kezdődött, talán a Space Invaders (1978) megjelenésével, majd jött a Pac-Man (1980), a Donkey Kong (1981), emlékszel? Játéktermek, otthoni videojátékok, egymás ellen vívott csaták hajnalig… Sokakat beszippantott, és bár nálunk ez már egy szubkultúra szintjén működik, Japánban a mai napig komoly bázisa van.

Innen pedig már csak egy lépés volt a Seiko és a Capcom együttműködésében elkészíteni hat olyan modellt, amely a videojátékok egyik legnépszerűbbikének, a verekedős játékok dobogós versenyzőjének a karaktereit hozza el – ez a Seiko 5 Sports X Street Fighter V kollekció.

Street Fighter V – extrém esport siker

1987 volt az év, amikor az első Street Fighter játék megjelent a játéktermekben. Az esportról akkor még nem is hallottunk, mindenki csak jól akarta érezni magát, a tökéletes kikapcsolódáshoz pedig mi lett volna jobb választás egy verekedős játéknál?

Egyszerű sztori, ütős karakterek, ügyesség és izgalom a maximumon – a Street Fighter ezt tökéletesen hozta. Takashi Nishiyama és Hiroshi Matsumoto játékában egy magányos harcos, Ryu benevez egy küzdősport-bajnokságra, ahol öt ország legobbjai mérik össze tudásukat. USA, Japán, Kína, az Egyesült Királyság és Thaiföld versenyzői összesen 10-en, országonként 2-2 játékossal szerepeltek az eredeti játékban, majd ez az évtizedek során folyamatosan változott, de az alap történet és játékmenet maradt: csak egy maradhat…

A Street Fighter V epizódja 2016-ban jelent meg, és a Capcom játékai közül minden idők harmadik legsikeresebbje lett az eddig eladott 44 millió példánnyal. 60 különböző karakterrel indult, akik közül négy kivételével már mindenki részt vett a korábbi viadalokon is, így a Seiko által az új Seiko 5 Sports X Street Fighter V sorozatban megszemélyesített hat harcos is.

werkmania.hu

Seiko 5 Sports, a nagy visszatérés

Van egy modell a Seiko búvárórái között, amely minden japán óra gyűjtő, rajongó kezében megfordult már valószínűleg, ez a Seiko SKX007 (és változatai). 2019-re a modell elfáradt, műszakilag talán már nem volt a legfrissebb (7S26 kaliber, ami az egyszerűségével hódított, de ez lehetett a veszte is). A Seiko-nak pedig volt egy sorozata, amely többre volt érdemes. ez volt a Seiko 5 Sports. A Seiko 5 felett állt a hierarchiában, méretben, kidolgozottságában, árban pedig hozta a japán gyártó által tökéletesített ár-érték arányt, vagyis kifogástalan minőséget adott mindenki számára elérhető árakon.

2019 végén aztán komoly változáson esett át mindkét sorozat, az SKX007 és változatai végleg megszűntek, a Seiko 5 Sports korábbi modellpalettája is, és a kettő ötvözetéből elkészült a Seiko 5 Sports 2019-es kollekciója, ahogy a gyűjtők nevezik világszerte, az “5KX”.

A becenév könnyen megfejthető, a kollekció alapja az SKX sorozat volt. A tokforma gyakorlatilag változatlan maradt, a szánlap jellegzetes indexei, mutatói, a korona mind a régi.

Ami változott, az a vízállóság – 100 méter az új kollekcióé, menetzáras korona (más néven koronazár) nélkül. Bár ez sokaknál kiütötte a biztosítékot, valójában tökéletesen elég a mindennapokban, és így könnyen használhatóvá vált a legnagyobb fejlesztés, az új kaliber. A 4R36 kaliber persze nem új, de a korábbi 7s26-hoz képest mindenképpen nagy előrelépés, és a menetzáras korona pont azt a funkcióját lehetetlenítette volna el, ami miatt tényleg szükség volt már a fejlesztésre: a koronáról húzhatóságot.

Így gyakorlatilag a tökéletes mindennapi óra született meg a Seiko 5 Sports kollekcióval, van benne a megszokott formákból, színekből, stílusokból, de a 27 új modell között egészen érdekesek is akadtak.

Ezt a kollekciót szemelte ki a Seiko a Seiko 5 Sports X Street Fighter V modellekhez, és ez a tökéletes választás a célcsoportját is figyelembe véve. Mind a hat modellből limitált mennyiség, 9.999 darab készült, ami bár elsőre soknak tűnik, a több tízmilliós játék eladásokhoz képest azért egyáltalán nem az.

Nézzük meg részletesebben mind a hat karaktert, érdemes, egy különleges sorozat született velük a Seiko 5 Sports X Street Fighter V modellekkel.

Ryu – Unshakable fist

Seiko 5 Sports X Street Fighter V

A Rendíthetelen ököl, Ryu a játék alap szereplője. Hosszú és fáradtságos út vezetett odáig, hogy a Street Fighter sorozat tagja lehessen, nagyon sok és annál is keményebb edzés van a háta mögött már.

Seiko 5 Sports X Street Fighter V

Ez a mérhetetlen edzés mennyiség koptatta a kesztyűjét és a hagyományos judo ruháját annyira, hogy az már az órán is megjelenik, melyet róla nevezett el a Seiko. Az SRPF19 modellen meg is jelenik a lünettán a kopás, ez gyári 🙂 A szíj és a számlap a judo ruha textúráját és színét hozza el, 9 óránál pedig megjelenik kanjik-ban a négy fő elem Ryu kesztyűjéről – a szél, az erdők, a tűz és a hegyek, melyek mind az erőt, gyorsaságot és a küzdést jelképezik – tudjuk, Japán a jelképek országa is.

Ken – Blaze’n’Rush

Seiko 5 Sports X Street Fighter V

Ken, az amerikai – a szőke haja és a ruhájának jellegzetes színe jelenik meg az órán. Ryu barátja, a Masters Foundation családi cég tagja egy kicsit lázadó karakter, aki az edzéseket és a küzdelmeket is a maximumon végzi.

Seiko 5 Sports X Street Fighter V

Az SRPF20 óraszíjának hátsó (belső) oldalán a Masters Foundation logója látható, ezzel szimbolizálva (ugye, Japán…) Ken másik életét a Seiko 5 Sports X Street Fighter V sorozatában.

Chun-Li – Blue Jade

Seiko 5 Sports X Street Fighter V

A kínai hölgy ruhájának jellegzetes színe árulkodó – a történet szerint ő az Interpol ügynöke, akinek a speciális erőssége a harcban egy sajátos rúgás, a “Pörgő madár rúgás” Ennek a kontroller kombinációja, ahogy minden más harcosénak, megjelenik az óra hátlapján is.

Seiko 5 Sports X Street Fighter V

Az SRPF17 a nőies vonal, 12 óránál a nyakéke mintázata jelenik meg, az indexek pedig a karkötőjének tüskéit mutatják be. Ruhájának kínai sárkány motívumai a szíj belső oldalára kerültek, ezzel is különlegessé téve a kék bőr szíjat.

Guile – Indestructible Fortress

Seiko 5 Sports X Street Fighter V

A lerombolhatatlan erőd – találó elnevezés az amerikai légierő őrnagyára, aki a “Sonic Boom” mozdulat tudója, és kitartóan küzd hazája békéjéért. A róla mintázott modell, az SRPF21 fekete PVD bevonatot kapott, visszaszámlálós lünettát és terepszínű számlapot.

Ennek a számlapnak is van egy különlegessége, megtalálható rajta Guile legjobb barátjának, Charlie Nash-nek a dögcédulája, akit korábban veszített el, és 6 óránál a katonai sapka emblémája is.

Zangief – Iron Cyclone

Seiko 5 Sports X Street Fighter V

Az SRPF24 típus névadója egy valódi pankrátor, aki a “Screw Pile Driver” mozdulatainak tudója, ahogy ez szintén megjelenik a hátlapon. A másik speciális ütése, a Cyclone Lariat a számlap mintázatában látható, a színek pedig a pankrátor ruhájának színeit adják vissza.

A szíj a karkötőjével egyezik, és egy különlegességet is kapott ez a modell: a küklopszot, vagyis a nagyítót a dátumablak felett. A Seiko-nál nem gyakori megoldás, a Seiko 5 Sports kategóriájában pedig egyáltalán nem jellemző.

Blanka – Call of the wild

Seiko 5 Sports X Street Fighter V

A vadon szava – Blanka egy igazi vadállat, a szó minden értelmében. Az SRPF23 modell lünetta mintázata, az “Electric thunder” és a számlap forgó motívuma az egyedi harcmodorát elevenítik meg, az indexek pedig halálos fogait.

Seiko 5 Sports X Street Fighter V

A zöld-narancs és sárga színek tökéletesen adják vissza a vadon halálos fenevadjának színes külsejét, győztes összeállításban.

Seiko 5 Sports X Street Fighter V képgaléria

Seiko 5 Sports X Street Fighter V, a hat modell képekben.