Farkasok és rénszarvasok birodalmában, Mudmasterrel a kézen

Aranyi Péter írása

Stiglincz Gábor Sarkköri Fűszeres néven készít videókat TikTokra, a videóiban bepillantást nyerhetünk messzi Lappföld havas mindennapjaiba. Akár életművésznek is lehetne nevezni, mivel azzal foglalkozhat főállásban, amit szeret és tud csinálni, igaz, az eredeti szakmájához képest messze letért az útról, mert végzett atomerőmű-gépészként turistákat vezet a hó és a fagy birodalmába. Gáborral a lappföldi kihívásokról, valamint kedvenc Casio G-Shock Mudmaster karórájáról beszélgettünk. 

Stiglincz Gábor - Sarkköri Fűszeres

Élet az Északi sarkkörön túl

Milyen feladataid voltak Finnországban, milyen körülmények között dolgoztál a télen? 

Én alapvetően Lappföldön voltam, az Északi-sarkkör vonala fölött 350 kilométerrel, tehát lehet úgy mondani, hogy Finnországnak a legtetején. A norvég határ innen mindössze 40 kilométerre van. Hogy mennyire el van zárva ez a térség a külvilágtól azt jól mutatja, hogy a legközelebbi szupermarket, gyógyszertár, vagy benzinkút 45 kilométerre található, szóval érdemes kajával és benzinnel előre tervezni, odafigyelni és nem csinálni túl nagy hülyeségeket errefelé.

Finn kórház 350 kilométerre lenne, de ha baj van, akkor helikopterrel el lehet vinni valakit egy jóval közelebbi norvég kórházba is. Egy szállodaláncnak dolgoztam túravezetőként, leginkább motoros szános túrákat vezetek, de hótalpas túrákkal, jéghorgászattal is foglalkozom és feladataim közé tartozik a rénszarvasok gondozása, etetése.

Hol éltél? Gondolom közel kellett lenni a szállodához.

Igen, a szálloda egy tó partján van én pedig ennek a tónak a túlpartján laktam egy kis házikóban. Ez egy amerikai konyhás, hálószobával és fürdőszobával felszerelt kuckó volt. Minden igényt kielégített.  

Stiglincz Gábor - Sarkköri Fűszeres

Perfekt vagy finnből, vagy angolul kell a munkádat végezned?

Finnül egyáltalán nem tudok, nehéz ez az nyelv, de szerencsére angolul kellett végeznem a munkám. Emellett jól jön az, hogy tudok egy kicsit németül, illetve spanyolul is, mert sok külföldi keresi fel ezt a helyet. A személyzettel is angolul kommunikáltunk, mert a csapat fele külföldi, a másik fele pedig finn. 

Honnan jött az ötlet, hogy Lappföldön dolgozz? Régi álmodat valósítottad meg?

Igazság szerint én dolgoztam és éltem is már külföldön. Spanyolországban van két kis bárom, amelyek télen zárva vannak. A spanyoloknál egy barátom szállodájában is dolgoztam a téli szezonban, emellett éltem már Angliában is egy évet régebben.

Sokat túrázom és gyakran csinálok hosszabb távú, egy hónapra, vagy két hónapra szóló túrákat. Ezek a néhány száz kilométeres túráktól egészen az ezer kilométeresig terjedhetnek. Úgy szerettem bele Lappföldbe, hogy korábban túráztam Svédországban, annak is északi, lappföldi részén és nagyon megtetszett hely.

Egyszer rágugliztam, hogy mit lehet Lappföldön télen csinálni és több munkát feldobott. Kiderült, hogy nekem pont olyan tapasztalataim vannak, amire itt szükség van. Ezek között van az outdoor tapasztalat, a nyelvtudás, valamint a műszaki jártasság. Szakmám szerint atomerőmű-gépész vagyok, ezért elég sok mindent meg tudok javítani. Például egy motoros szánt is, amit elég gyakran szoktam csinálni. Négy helyre adtam be a jelentkezésem és ezekből háromra fel is vettek volna. Ez volt így a legtávolabb a civilizációtól, ezért ezt fogadtam el. Egyáltalán nem bántam meg.

Ez volt a második szezonom és úgy néz ki, hogy maradok majd egy következőre is. Nekem az az életfilozófiám, hogy szeretek új dolgokat kipróbálni. Ha valami érdekel, akkor odamegyek és megnézem. Nem szeretek azon filózni évekkel később, hogy mi lett volna, ha igent mondok egy felkérésre. Inkább megcsinálom és ha nem az én utam, akkor változtatok. 

Stiglincz Gábor - Sarkköri Fűszeres

A dermesztő lappföldi mindennapok

Sokat voltál kint a szabadban? Mennyi időt töltesz általában kint egy átlagos napon a finn télben? 

Napi 5-12 órát vagyok kinn általában télen, de vannak olyan menedékházak, ahová be lehet menni kicsit melegedni vagy ebédelni. Igazság szerint itt az átlag hőmérséklet -15 és -25 Celsius fok között van, de idén már volt példa -37 Celsius fokos fagyra is, ami tényleg extrém hidegnek számít. Extrém melegre is van példa errefelé, ami körülbelül ilyen 0 fok körüli hőmérsékletet jelent.

Ez teljesen kiszámíthatatlan, van úgy, hogy egy napon belül is 10-15 fokot ingadozik a hőmérséklet. Éppen ezért a hátizsákomban mindig van egy plusz réteg ruha arra az esetre, ha nagyot este a hőmérséklet. Most például -8 fok van, de tegnap is így indult a reggel aztán estére -22 Celsius fok lett. Nem olyan könnyű kiszámítani. Azt szoktunk mondani, hogy nincs hideg, csak rossz ruha. 

Stiglincz Gábor - Sarkköri Fűszeres

A sarkköri fűszeres

Segítség lehet a szaunázás is, hogy kicsit átmelegedjen az ember. Mennyire szoktál rá, amióta kint vagy?

Ahol laktam, kettő szauna is volt. Egy benn a házban, egy pedig kint a tóparton. Utóbbi rönkszauna és a tóban van egy lék, amiben szaunázás után be lehet ugrani. Én nem szeretek szaunázni, de a finnek élnek-halnak érte. 

Vadállatok között – de mi az a rozsomák?

Milyen veszedelmek leselkednek az emberekre a messzi Északon? Mire kell figyelni, amikor túrázni indultok? 

Itt nagyon sok állat van. A leggyakoribb a rénszarvas. Ők egészen közel merészkednek a házhoz, ha elindulok valahová, akkor úgy kell őket elhessegetni, hogy tudjak haladni. A vadállatok és ragadozók nem nagyon jönnek ide. Az orosz határ innen mindössze négy kilométerre van és az ott lévő zöld zónában nagyon sok ragadozó él, mert ott nincsenek emberek. Ott láttunk már farkast, de a medve sem ritka. Ők gyakran átcsatangolnak ide, mert nem nagyon tisztelik a határokat. 

[Riport] Több G-Shock és Casio is segíti Gábort, hogy helyt álljon Lappföldön, a messzi Északon

Van még egy ragadozó, amit nagyon utálnak itt a helyiek, a rozsomák, ami olyan, mint egy borz. Az arca egy medvééhez hasonlít, de nagyon erős az álkapcsa, akár egy ember karját is le tudná tépni, annyira erős. Nagyon gyorsan tud szaladni a hóban és a karmai miatt akár fára is tud mászni.

Nincs előle menekvés, de az embert nagyon messzire elkerüli. Látni nem nagyon lehet, csak a nyomát a hóban. A legtöbb ragadozó ilyen, nem szeret emberrel találkozni. A rozsomák nagyon gonosz állat, imád ölni. Ő szokta azt csinálni, hogy ha rénszarvas csapatba botlik, akkor nem egyet ejt el, hogy megegye, mint a medve, hanem kedvtelésből megöl egyet, kiharapja a nyelvét, akkor megy a következőre. Olyan is van, megharap párat kedvtelésből, hogy ki tudja szagolni a vérüket és később megöli őket. Ha a rozsomák elejti a rénszarvasokat, akkor az állam fizet kártérítést értük, mert itt védett állatnak számít. Ugyanez érvényes a medvék és a farkasok esetében is. 

A pásztorokat is meg lehet természetesen érteni, mert egy rénszarvas 300-1500 eurót érhet, tehát komoly károkat tudnak okozni a rozsomákok. Könnyen előfordulhat az is tehát, hogy ha egy rozsomák túlzásba viszi, akkor egy számi emberke egyszer csak megjelenik egy olyan sapkában, ami a bundájából lett készítve

Lappföld, mínuszok és néhány Casio

Stiglincz Gábor - Sarkköri Fűszeres

Hogyan segíti a munkád a Casio karóra? 

Nekem összesen négy Casióm van, ebből három G-Shock. Van egy fekete tokos, kék számlapos karórám, ami még a 20 éves évfordulóra készült. A másik G-Shockom fehér, aminek kék a mutatója, azt szoktam hordani így a hétköznapokban, vettem még egy retró számológépes Casiót is, ami gyerekkori flashback volt számomra.

[Riport] Több G-Shock és Casio is segíti Gábort, hogy helyt álljon Lappföldön, a messzi Északon

Tavaly nyáron láttam meg a Mudmastert. Nézegettem és rájöttem, hogy ez pont azokat tudja, amik számomra fontosak és hasznosak lehetnek, éppen ezért novemberben meg is vettem. Van benne iránytű, légnyomás-, illetve magasságmérő, meg hát elpusztíthatatlan, iszonyat jól néz ki és a világítás is tökéletes rajta.

Ez azért fontos, mert decemberben Finnországban sokat van sötét. Mivel napelemes, ezért nem kell az elemmel szórakozni sem. Ami nagyon tetszik még benne, hogy riaszt, ha hirtelen légnyomás-változás történik, ez azért kell, mert ha kinn vagyok a szabadban mondjuk tíz emberrel és jön egy iszonyat erős vihar, akkor nagyon sokat számít, ha tudok róla előtte.

Volt már rá példa, hogy egyik reggel hallottam, hogy hangosan csipogott az óra. Nem tudom mire vélni a dolgot, mert az időjárásban még nem volt semmi változás. Pár perccel később viszont iszonyatos szélvihar kerekedett, mert jött egy nagyon erős melegfront. 

Mennyire bírja a zimankós időjárást? 

A legdurvább talán a -30 fokos hideg volt, amiben használtam. Direkt kitettem a hidegbe, nem volt a kezemen. Annyi történt, hogy a hőmérő funkció letiltott, mert az hivatalosan -10 fokig működik. De egyébként nem állt meg az óra, nem ment tönkre.

Működik, holott az extrém hidegnek és melegnek egyaránt ki van téve, mert sokszor van, hogy egy fagyos nap után csinálok tüzet a vendégházban. Nyúlkálok bele a tűzbe, utána kap nedvességet, havat, miegymást, teljesen jól bírja. Kicsit nehéz, mert van benne anyag, de engem ez nem zavar.  Nekem teljesen bejön, eddig nagyon jó. 

Még egy rozsomák riasztó, az azért jól jönne bele, nem? 

Valóban, de annak én is jó vagyok. Vagyis én meg, a fejsze, ami mindig nálam van a fejlámpával és a késsel együtt. Bár, ha medve vagy a farkas úgy döntene, hogy el akarna fogyasztani, akkor ezek az eszközök kevésnek bizonyulnának. 

Gábor Tiktok oldalát itt találod: