Mudmaster GWG-1000WLP

A G-Shock Master of G sorozata kifogyhatatlan a jobbnál jobb órákból, és ezek különféle kollaborációs, limitált modelljeiből. Most az egyik nagyágyú, a Mudmaster Afrikára hangolt kiadását hoztuk el neked, ha elég sokáig nézed, talán még egy leopárd üvöltését is hallani fogod a távolból…

Mudmaster, az egyik legnagyobb

A G-Shock Master of G sorozata, ahogy azt már többször kitárgyaltuk, a legtartósabb Casio modellek legjavát szedi egy csokorba. Ide tartoznak olyan modellek, mint a nemrég bemutatott GW-9400 Rangeman, a Gravitymaster első GR-B100 és a második GR-B200 kiadása – hosszú a sor, és csak kapkodod a fejed a névsor láttán.

Ebben a sorban is vannak erős és még erősebb nevek, nagy és még nagyobb darabok. Ha méretek szerint állítjuk fel a sorrendet, akkor talán a GPR-B1000 Rangeman volt a csúcstartó a maga 58 mm körüli méretével – itt írtunk róla, nem hétköznapi darab.

A sorban nálam a következő a méretek között a most bemutatott G-Shock modell, a GWG-1000 sorozata. Ez az 55 mm-es méretével már közelít a G-Shock mezőny átlagos méreteihez, a kivételesen ellenálló kivitel pedig ezt a méretet adja ki.

A valóság az, hogy ez az óra nem kicsi, sőt, ez az óra nagy, határozottan. 

Kell hozzá egy csuklóméret, hogy jól álljon rajta, de semmi gond, meglepően sokan élik az életet 20+ cm-es csuklóval, amin azért vicces lenne a 38 mm átmérőjű óra, így minden a helyére kerül, a Mudmaster is.

Nem véletlenül sokak számára egy olyan modell, amit egyszer az életben legalább birtokolni kell, mert minden specifikációja erre csábít.

werkmania.hu

[smartslider3 slider=”44″]

Méret, funkciók,extrák – mindent a Mudmasterről

Ütés- és rázkódásálló tok

Ahogy az összes G-Shock modell, a ez az óra is ellenáll az extrém hatásoknak, vibrációnak, leejtésnek, ütődésnek (persze mindennek van határa, de ezt a Casio alaposan kitolta). 

A tokon belül a modul (más óráknál kalibernek hívnánk) egy Alpha Gel nevű anyagba van ágyazva, ami biztosítja a puha védelmet a legrosszabb napokon is, és egy ilyen órát nem ritkán használnak akár katonai missziókon is, ahol tényleg bármi elképzelhető.

Sár, por és homok nem juthat be

A neve nem véletlenül lett Mudmaster, a tok, a gombok kialakítása tökéletesen véd a por, sár és homok bejutása ellen, és ha találkoztál már a rendkívül finom, de annál agresszívabb sivatagi homokkal, tudod, hogy nehéz neki ellenállni – a Mudmasternek ez is sikerül.

A (fém) nyomógombok fészkének a kialakítása légmentes zárást biztosít, ahogy a korona tömítése is, a koronánál egyébként egy egyszerű, de okos megoldással piros jelzés látható kitekert állapotban, elkerülendő a véletlen nyitva felejtését.

Triple sensor ver. 3 – háromszoros tudással

1. magasságmérés
2. digitális iránytű
3. barométer és hőmérő

A tripla szenzor a Casio G-Shock szenzor-evolúciójának első időszakában kezdett fejlődni, majd a fejlesztése le is állt, helyét átvette a Quad- majd a Five sensor.

A harmadik generációs tripla szenzor, amely ebben a GWG-1000WLP Mudmasterben is dolgozik, mégis egy jól használható és az elődjének szó szerint a tizedét fogyasztó alkatrésszé vált, a mérete is akkora lett, hogy kényelmesen megbújik a modulban. 

Pontos idő minden körülmények között – Multiband 6

Az óra elsődleges funkciója a pontos idő mérése, ennek a feladatnak pedig tökéletesen meg is felel. A Multiband 6 néven ismert rendszere a világ hat rádióadójának a különböző frekvenciákon sugárzott jelét képes fogni, és annak alapján mindig az atomóra jelével szinkronizált, atompontos időt megjeleníteni nekünk.

Persze, csak ha tudjuk fogni ezen jelek valamelyikét, itt a szerkesztőségi íróasztalon tökéletesen fogható a Mainflingen adótornyának DCF77 néven ismert hosszúhullámú jele, bár Magyarország már a vételkörzet második övezetében fekszik. Ez okozhat bonyodalmakat olyan helyeken, ahol domborzati viszonyok, tájolás vagy egyéb árnyékoló tényező miatt nincsen tiszta jel.

Szerencsére ma már mobilokon is elérhető több app, amelyek az adó jelét szimulálva képesek beállítani az órát bárhol – kipróbáltuk, működik.

A DCF77 rádiójel vételkörzete, ez fogható nálunk is

Tough solar szerkezet – végre egy napelemes G-Shock 🙂

Több G-Shock modell létezik, amelyek nem solar töltéssel (avagy itthon csak “napelem”) működnek, hanem megbotránkoztató módon elemmel. Ez jellemzően fórumokon és Facebook csoportokban szokott problémát okozni, a való életben nem, mégis valamiért sokan ódzkodnak az öt évtizeden át jól bevált elemtől.

Mudmaster GWG-1000WLP

Jelentem, ez a probléma itt kiküszöbölve, a Casio Tough solar modulját a fény hajtja, hatékonyan. Az óra segít neki spórolni, sötétben egy idő múlva elszenderednek a mutatók, és csak újra fényt kapva kelnek életre, visszaállnak az aktuális időre és folytatják lépkedésüket körbe a számlapon.

(Szintén sok vita szokta övezni az energia tárolására használt elem/akkumulátor/kapacitor/stb nevét, itt a Casio egyszerűen újratölthető elemként aposztrofálja).

A solar töltés folyamata (forrás: Casio)

Lássunk tisztán – zafír kristály és a lume

Ha ezek nem mondanak neked sokat, segítünk egy kicsit. Az óra üvege az úgynevezett zafír kristály óraüveg ennél a modellnél, méghozzá tükröződésmentes bevonattal. Ez nem csak ellenáll a karcoknak igen jó hatékonysággal, de segít minden szögből leolvasni a pontos időt , dupla előny.

Mudmaster GWG-1000WLP

A másik, leolvashatóságot nagyban javító elem a mutatók és indexek sötétben erősen foszforeszkáló bevonata (és nem fluoreszkáló, erről itt írtunk bővebben). Ennek az angolból átvett neve a lume, amit gyakran használunk mintegy órás szlengként.

Ennél a modellnél ez a hatás erősre sikerült, sötétre érve látványosan világítanak a mutatók.

Vízállóság, a mindennapok kihívása

Az óra használat közben sok mindennel találkozhat, ami árthat neki, egyik ilyen a sár és a por mellett a víz. Éppen ezért olyan fontos egy óránál a vízállóságának a mértéke, a különböző értékek nem mindig egyértelműek, ebben a cikkben összeszedtünk minden tudnivalót a méterekről.

Mudmaster GWG-1000WLP

A GWG-1000WLP modell, mint a G-Shock kínálatának legtöbbje, 200 méteres vízállósággal készül, ez az az érték, ami a gyakorlatban már mindenre elég, ami a hétköznapokban történhet vele.

Méret és súly – komoly mérethez kényelmes tömeg

Az óra igazán férfias méreteihez képest (a resin alapanyagú toknak köszönhetően) meglepően fitt, mindössze 119g a súlya, összehasonlításképp egy Seiko Samurai fémszíjjal 200g felett van, hasonló kvalitásokkal.

Mudmaster GWG-1000WLP

A többször emlegetett komoly méreteket nevesítsük is, 59.5×56.1×18mm, ami azt eredményezi, hogy kisebb csuklón kompromisszummal hordható, 20 cm-től bátran, de a súlya miatt egyébként kényelmesen viselhető egész nap.

Love The Sea And The Earth – Wildlife Promising együttműködés Afrika élővilágáért

A “Love the sea and the Earth” szlogen alatt a G-Shock összefogott különféle szervezetekkel, amelyek a természetvédelem különböző területein dolgoznak.

Ennek az eredménye lett (persze most a mi szemszögünkből) három modell Afrika jegyében, az itt bemutatott G-Shock GWG-1000WLP limitált kiadása mellett érkezett még a GST sorozatból egy arany IP bevonatos, acél tokos modell és ennek egy női, Baby-G változata is. 

Mudmaster GWG-1000WLP

Az ilyen támogatások sokat jelentenek ezeknek a szervezeteknek, és a japán óragyártóknál gyakoriak – talán ők más szemmel tekintenek a világra, mint európai társaik, talán csak jobban meghallom őket.

Mudmaster GWG-1000WLP