Vannak jól sikerült órák, vannak népszerű órák és vannak a legendás darabok. A G-Shock bővelkedik mindben, most az egyik ilyen legenda, a GW-9400 Rangeman modell nyomába eredünk. Miért ennyire népszerű, egyáltalán van-e alapja a sikernek, vagy csak a netes hype jelenséggel állunk szemben? Megnéztük.

[smartslider3 slider=”42″]

A G-Shock Master of G kollekció és a Rangeman

A Casio a G-Shock modelleket több osztályba sorolja, ezek jelenleg a következők:

  • G-Shock Classic
  • G-Shock Trending
  • G-Shock Limited
  • G-Shock The origin
  • G-Shock G-Squad
  • G-Shock G-Steel
  • G-Shock Master of G
  • G-Shock MT-G
  • G-Shock MR-G

Ahány osztály, annyi stílus, anyag, kivitel, minőség és annyi területe a mindennapoknak, ahová szánták, a G-Squad például a sportos vonal míg az MR-G a luxusé, a Classic pedig a munkásosztály.

Cikkünk témája, a Casio G-Shock GW-9400 Rangeman ezek közül a Master of G sorozatot erősíti, nem is akárhogy – elég bármelyik G-Shock csoportban, fórumon vagy kocsmai beszélgetésnél feltenni a kérdést, melyik a kedvenc, jó eséllyel ez a modell fogja nyerni a házi versenyt.

GW-9400

GW-9400 3D fotó (kattints rá és forgasd körbe)

A Rangeman egy külön kaszt a G-Shock modelleken belül, ahogy a nevéből már sejteni lehet, a kirándulás, túrázás szerelmeseinek készült. A funkciói mind abba az irányba mutatnak, hogy ha már sikerült jó mélyen eltévedni a Börzsönyben, legalább egy kis esélye legyen a túlélésre annak, aki tudja értelmezni az iránytűt, lássa, ha közeleg egy vihar vagy a kihűlés veszélye fenyeget.

Ezeket a funkciókat a szerkezetének köszönheti amely egy tripla szenzoros darab, lássuk a szenzor evolúciót (egy korábbi cikkben már kifejtettem, most csak idézni fogom magam).

A G-Shock tripla szenzoros szerkezetek fejlődése

casio sensor

Az első tripla szenzor 1994.

werkmania.hu

1994-ben jelent meg az első tripla szenzoros modul a három legfontosabb funkcióval: barométer, hőmérő, iránytű.

sensor 2

A második, már Tough Solar alapokon

Ennyi akár elég is lehetett volna, de a japán mérnök nem nyugszik úgysem, így a második verzióban csökkentették a méretet, a fogyasztást, és az addigi elemes energiaellátást Tough Solar technológia váltotta fel, vagy ahogy itthon ismerjük, “napelemes” lett.

sensor

2013, a harmadik, szuper kicsi és keveset fogyaszt

2013-ban már odáig jutott a G-Shock tripla szenzoros szerkezetek fejlődése, hogy az első darabokhoz képest 95 százalékkal(!) kisebb, és 90 százalékkal kevesebbet fogyasztó szerkezet jelent meg, és ezen már nem is volt mit finomítani. Innen az út a négy szenzoros modulhoz vezetett tovább, de az már egy másik történet.

G-Shock GW-9400 Rangeman, a mindenes

2013 óta van velünk a legnépszerűbb Master of G modell, érkezése egybeesett a tripla szenzor utolsó módosításával, és ki is használja alaposan annak minden tudását.

Iránytű

Rangeman modellként az iránytű használatát nem kell magyarázni, a digitális iránytű pontos, használata egyszerű, és ha csak egyszer szükséged lesz rá az életben, jó tudni, hogy japán mérnök tervezte.

Barométer

A barométer funkciója a légnyomás változásainak kirajzolásában csúcsosodik ki, a kedvenc funkcióm minden G-Shock modellen, egyetlen pillatással látható, milyen idő várható a következő órákban – sportolásnál, túrázásnál, horgászat és vadászat előtt nagy segítség. Igen, ott a mobil, de a GW-9400 Rangeman nem merül le, nem kell neki a térerő, ha vízbe vagy sárba keróül, fel sem veszi – folytassam?

Magasságmérés

A barométer nyomásérzékelő szenzorja nem csak a légnyomás változásainak követésében segít, de működéséből eredően a magasságokat is jól tudja mérni, ezt 40 ponton rögzíti is a memóriájában. Nem sokakat ismerek, akiknek ez elsődleges funkció lenne, de akinek erre szüksége van, annak valóban sok múlhat rajta egy hegymászás során például.

Hőmérő

A hőmérséklet mérése, mint minden karóránál itt is akkor működik pontosan, ha nem a csuklóra van közvetlenül csatolva az óra, mivel a test melegét átvéve csalóka lehet az adat. Teszteltem, decemberben száműzve az iroda elé gyorsan felvette a kinti hőmérsékletet (és onnan a melegbe visszatérve sem párásodott).

GW-9400

Kissé fura lehet, hogy miért négy funkciót soroltam fel, amikor tripla szenzoros modulról volt eddig szó, de a megoldás egyszerű, a barométer és magasságmérő gyakorlatilag egy szenzor, egy nyomásérzékelő igen finoman kalibrálva.

GW-9400 Rangeman – de miért ilyen népszerű?

A Casio saját weboldala szerint is, és a kutatásaim alapján is gyakorlatilag a GW-9400 Rangeman mindent visz, ha népszerűségről van szó. Hogy ennek mi az oka? 

GW-9400

Egyszerű a képlet, végy egy valódi G-Shock formát, készítsd el hordható méretben, tömd meg használható funkciókkal és árazd be úgy, hogy ne sírva kelljen kifizetni (még hazai viszonyok között sem, hát még a világ más részein), és a siker garantált lesz.

A G-Shock GW-9400 Rangeman valamennyi pontban hozza a maximumot. A forma a G-Shock DNS tökéletes példája, robosztus, süt róla az elpusztíthatalansága, méterekről felismered, milyen óra lehet. 

GW-9400

A mérete 55.2×53.5 mm, 18.2 mm vastagsággal – ez a G-Shock világában járatlanoknak hatalmasnak tűnhet, de itt a tok formája sokat hozzátesz a milliméterekhez, a valós méretét viszont én nagyjából egy 42 mm-es búváróráéval hasonlítanám össze a gyakorlatban

A súlya a resin (valamilyen műanyag alapú kompozit anyag) használata miatt csekély, mindössze 93 gramm, ami szintén abban segít, hogy kényelmes legyen az óra télen-nyáron.

Szintén sokat segít a népszerűségében a rendkívül sokféle kiadása, ami az elmúlt 8 évben érkezett, a különböző kollaborációk között katonai éppúgy megtalálható, mint a különböző nagyvárosok tűzoltóságaival közösen készült (de legalább a jóváhagyásukkal), de a Burton snowboards hófehér darabja is igen látványos, és akkor még nem beszéltünk a különböző színe és áttetsző/átlátszó tokokról és szíjakról – a kínálat végtelen, és a különféle modok is folyamatosan készülnek hozzá.

[smartslider3 slider=”49″]

Saját tapasztalat, hogy míg elsőre csak azért szerettem volna egy tesztet írni róla, hogy megfejtsem a népszerűsége okát, addig egyszer csak azt vettem észre, hogy már nem lenne jó a hűlt helyét látni a kollekcióban, megszoktam, megszerettem és sorra fedeztem fel az apró előnyeit.

Ilyen például a solar töltés, mindegy neki, tél vagy nyár, mindig “H” értéket mutat, ami a maximális töltöttség jele (Hi), nem merül le, nem kell vele foglalkozni, csak kivenni a dobozból és már indulhatunk is. 

Ebben a másik nagy segítség a Casio Multi Band 6 technológiája, ami a világ különböző részein fogható hat rádióadásból kapja a pontosításához szükséges jelet, itthon a németországi Mainflingen adójának DCF77 jele érkezik, bár mi már eléggé a hatótáv szélén vagyunk, általában nincsen probléma vele, néha kimarad egy-egy jelvétel, amit egyszerűen lehet ellenőrizni pár gombnyomással. Ha kimarad, sincsen különösebb katasztrófa, kvarc szerkezet lévén azért a pontossággal nincsen gond frissítés nélkül sem, havi +/- 15 mp a gyári adat, aminél jellemzően jobbat szoktak produkálni az órák..

A különböző szenzor funkciók a nagyméretű, fémből készült középső gombbal választhatóak ki, a többi (szintén fém) gomb a szokásos G-Shock funkciókat hozza elő, naptár, ébresztés, stopper, világidő, ahogy minden G-Shock modellnél megszokhattuk.

[smartslider3 slider=”49″]

A tok mellett a szíj is erős és kényelmes, dupla csatos és cserélhető néhány csavarral, így könnyen személyre szabható az óra, még különösebb szakértelem sem kell hozzá, persze ha nem vagy biztos magadban, inkább irány egy órás.

A vízállóság a G-Shock világában kötelező 200 méteres, sokat nem kell gondolkodnod, mehetsz-e benne úszni, merülni vagy bármilyen vizes aktivitásban részt venni, amit ez az óra nem bír ki a vízben, arról te már úgysem fogsz értesülni 🙂 

Ha sötétben is használnád, segítség lesz az automatikus LED világítás, érdekes színe van és a csukló fordítására kapcsol be, ahogy szintén megszoktuk már a G-Shock világában.

Casio G-Shock GW-9400 Rangeman – szerettük?

Nagyon, nem véletlenül, mert ez a tökéletes mindenes óra, színházba pedig majd keresel a dobozban egy finomabbat, a Rangeman lefedi az élet minden más területét.

Ha egyetlen negatívumot megemlítenék, az a méltatlan csomagolása lenne. Tudom, hogy attól már drágább lenne, ha egy normális dobozt kapna a kis fémdobozka helyett, de azért ez mégis egy Master of G, megérdemelné – de ez legyen a legnagyobb probléma vele.

[smartslider3 slider=”41″]