A Gravitymaster sorozat megért már mindent, középkategóriától a felsőkategóriás modellekig. Most A GR-B200 modell ismét a Master of G sorozat tagjaként kapott leszállási engedélyt a legújabb modell, mely érdekes elegye lett a mostanában bemutatott felsőbb kategóriás G-Shock modelleknek. 

GR-B200

GRB-200RAF bemutató teszt videó

Egy kis Gravitymaster történelem

A Casio több párhuzamos kategóriába sorolja az érdekesebb modelleket, a Master of G a felső kategóriát öleli fel az MT-G és MR-G alatt, de a hétköznapi modellek felett. 

A Gravitymaster modellcsalád nevéből könnyen kitalálható, hogy a repülés szerelmeseit célozza, ám ebben a családban egyaránt van jól menő vállalkozó és tisztes, de szegény rokon is.

GR-B200
GPW-2000, a GPS-es Gravitymaster

A felső kategóriás, GPS-es csúcsmodell GPW-2000 például egy olyan óra, melyet nem csak a G-Shock megszállottjai néznének szívesen reggelente az éjjeliszekrényen, de bárki, aki elismeri a technológia és a minőség találkozását egy órában.

GR-B100
GR-B100, egy nem Master of G Gravitymaster

A másik “véglet” a Gravitymaster modellek között a nálunk is tesztelt, 2018-ban érkezett GR-B100, amely anyaghasználatában az alapmodellekkel megegyező szintet képvisel, bár már Bluetooth-os modul van benne, de amellett, hogy egy rendkívül szerethető darab, műszakilag nem sok újdonságot tett le az asztalra. 

GWR-B1000
GWR-B1000, Carbon Core Guard, zafír és titán – Master of G

Ezt orvosolta a 2019-ben érkezett GWR-B1000 (a tesztjét itt találod), amely ismét feltette a lécet jó magasra, az akkor megjelent Carbon Core Guard mellett zafír kristály óraüveget, titán gombokat kapott, és a Bluetooth mellett 6 sávos rádiós pontosítással is ellátták, biztos, ami biztos.

GR-B200 Gravitymaster 2021, repülőről helikopterre váltva

A Gravitymaster modellek és a repülés kapcsolata tagadhatatlan. A GR-B100 modell tesztjében be is mutattuk, hogy a “Flight log” funkcióval milyen szépen lehetett egy több földrészt érintő repülőutat rögzíteni, majd 3D videón visszajátszani.

werkmania.hu

[smartslider3 slider=”23″]

A most érkezett Gravitymaster modell, a GR-B200 témája maradt a repülés, de a design immár a helikopterek világába repít, eltűnt a flight log funkció, ami nem is csoda, hiszen teljesen új modult kapott az óra. Persze nem maradtunk log nélkül, megérkezett a “Mission log” funkció, hasonló célból.

Quad sensor, a négy alapérték

Ahány Gravitymaster, annyi szerkezet. A fent említett GPS-es modell mellett volt Bluetooth-os, szenzorok nélküli és szintén Bluetooth-os és rádiós pontosítással is ellátott darab, a legújabb GR-B200 modell pedig a 2019-ben bemutatkozott 4 szenzoros modult kapta, ami egy szerethető darab.

GR-B200

A négy szenzor négy olyan értéket mér, amikre a mindennapokban szükség lehet, a hőmérséklet, a magasságmérés, a barométer vagy az iránytű hasznosak egy olyan órában, amit túlélésre terveztek, és a lépésszámláló is jól jön a mindennapi mozgás motiválásához.

Ilyenkor mindig elmondom, hogy személyes kedvencem a barométer funkciója, amellyel gyakorlatilag egy saját kis időjárás állomást kapunk, hiszen a légnyomás változásából könnyen meg lehet mondani a következő órák időjárását – ez hasznos lehet túrázásnál éppúgy, mint például horgászat közben.

GR-B200
Az megvan, hogy ez egy repülőt formáz?

A GR-B200 quad sensor modulja jelenleg a szenzor-evolúció felső kategóriájába tartozik, de ennek a modulnak le kellett mondania egy fontos funkcióról, ami nem más, mint a solar töltés.

Órás fórumokon sok vitát vált ki (és még több panaszt, még ha megalapozatlant is) a klasszikus, elemes megoldás, de személyes véleményem még mindig az, hogy azért csak nem elviselhetetlen kín 2-3 évente meglátogatni a kedvenc órásodat, aki amellett, hogy kicseréli az elemet, jó esetben a tömítést is ki fogja és egy nyomáspróbát is megejt – deal?

A GR-B200 és a Carbon Core Guard

A Casio a 2019-es érkezése óta egyre több órában jelentette meg a Carbon Core Guard struktúráját. Az alábbi kép jól mutatja, miért is hívjuk struktúrának – több rétegből épül fel, egymást erősítve:

Carbon Core Guard
  1. Carbon-fiber bezel – erre igazán jó magyar kifejezés nincsen, a szénszálas anyag igen könnyű és igen erős, technikai sportok kedvelt anyaga.
  2. Karbon monoblokkos tok – szintén szénszálas erősítéssel készülő anyagból, egy darabba öntött tok, gyakorlatilag mindenálló.
  3. Ütésálló gombok – hiába a mindenálló tok, ha a gombokat ért ütés vagy rázkódás elérhet az alaplapig. ezt küszöböli ki a különleges rendszer.

A 2019-es Gravitymaster modell után (melynek szerkezete az ábrán is látható) most a GR-B200 is ilyen tok felépítést kapott, így a méretei ellenére könnyű maradt, de ha véletlenül kiesne a helikopterből, semmi baja nem lesz.

[smartslider3 slider=”21″]

A méretek a G-Shock modelleknél teljesen átlagosnak mondhatóak, az 54.1 mm-es átmérő soknak tűnhet ugyan, de valójában egy szokásos G-Shock méret, a 18.3 mm vastagságával együtt. 

Az anyagválasztás jót tett a súlyának is, ezekkel a méretekkel is mindössze 85g az óra, ami miatt kényelmesen viselhető még akár sportolás közben is.

Gravitymaster a Bluetooth erejével

A Casio modellek Bluetooth kapcsolata megkönnyíti a viselője életét a mindennapokban. Naponta négy alkalommal automatikusan kapcsolódik a telefonhoz, és a G-Shock alkalmazáson keresztül pontosítja az időt. Ha nem tenné, a gyár ígérete szerint havi +/-15 másodpercen belül marad a pontossága, ami a tapasztalatok szerint mindig pesszimista hozzáállást tükröz, és a valóság az, hogy havi néhány másodperccel járnak már a régebbi kvarc szerkezetes órák is.

A Bluetooth kapcsolat és az alkalmazás nem csak a pontos időt szolgáltatja, gyakorlatilag az óra összes funkciója beállítható a segítségével, legyen szó világidőről vagy a légnyomás érték kijelzéséről, mivel a kis LCD kijelzőn megjelenő adatokat (pontosabban azok sorrendjét) is személyre szabhatjuk.

A kis LCD kijelző ismerős lehet a korábban már bemutatott Mudmaster GG-B100 modellről, melyben debütált a quad sensor modul.

GR-B200

Ennek a felbontása az ilyenkor megszokott pár soros, méretes pixelekkel kirajzolt képet adja, ami ugyanakkor jól leolvasható és a célnak tökéletesen megfelelő, a stílusa pedig hozza a G-Shock modellektől elvárt military feelinget.

Casio G-Shock GR-B200RAF Royal Air Force limited edition – kincs, ami nincs

A tesztben szereplő óra büszkén mondhatja el magáról, hogy páratlan darab. Ennek az oka prózai, egyetlen darab érkezett hivatalos forgalomban Magyarországra, ami jól mutatja, a limitált kiadás mennyire keresett lett világszerte. Hogy ennek az egy darabnak a továbbiakban mi lesz a sorsa, az óra bemutató videójában kiderül, nézd meg, mert komoly meglepetés várható…

Az óra egy kollaborációnak köszönhető, amelynek volt már előzménye a G-Shock háza táján, nemrég jelent meg a GG-B100BA modell, mely a British Army, a brit hadsereg keze nyomát viseli magán.

A GR-B200RAF modell a nevében hordozza a megoldást, a RAF, vagyis a Royal Air Force volt a névadó, amely a Brit Királyi Légierő elnevezése. A téma megjelenik a színekben, egy Eurofighter Typhoon színösszeállítását kapjuk, a gombok egy harci helikopter joystick karját idézik, a zöld motívum pedig (a marketing szerint) a helikopter üvegének zöldje.

Ami a limitált kiadás csomagolását megkülönbözteti a normál változatokétól, az a zöld csíkon kívül a légierő jelmondta, amely a doboz fedelének belsejét díszíti:

PER ARDUA AD ASTRA – Rögös út vezet a csillagokig

Per Ardua Ad Astra - GR-B200RAF

Hogyan juthatsz hozzá mégis ehhez a modellhez itthon?

Jó hír, hogy a Casio forgalmazója tekintettel arra, hogy egyetlen darab érkezett csak hazánkba a limitált kiadású Casio G-Shock GR-B200RAF modellből, mely világszerte hamar hiánycikk lesz, úgy döntött, hogy kisorsolja ezt az órát!

A sorsolás pontos részleteiről a G-Shock Hungary Facebook oldalát követve biztosan kapsz majd információt, nem mindennapi lehetőség lesz, az biztos.

UPDATE: Íme a poszt, ami alatt egy lájkkal és egy lommenttel a kedvenc órádról megnyerheted idén, 2021-ben az órát Karácsonyra!

Link:

https://www.facebook.com/G.SHOCK.Hungary/posts/4874646339260997

G-Shock Gravitymaster GR-B200RAF összesítés – szerettük?

Szerettük bizony. Egyrészt mert egy igazi G-Shock annak minden szerethető jellemzőjével, másrészt mert az új design érdekes megjelenést adott a Gravitymaster modellnek. 

Az már csak hab a tortán, hogy a quad sensor modul jól használható a mindennapokban, napfelkeltétől naplementéig a légnyomáson át mindent megmutat, a Bluetooth kapcsolattal mindig pontos, és limitált kiadásként mindig még értékesebb, mint az alap modellek.

GRB-200RAF képgaléria

[smartslider3 slider=”22″]