GPR-B1000

A CASIO eddig sem fogta vissza magát, ha egy elnyűhetetlen órát meg kellett tömni szenzorokkal. A Rangeman 2018-as GPR-B1000 modelljében kiteljesedett a csúcstechnológia és a mindenálló kivitel is a G-Shock modellekre annyira jellemző külsőségekkel, így megszületett a tökéletes társ a legkeményebb túráidhoz.

[smartslider3 slider=”8″]

G-Shock, az elnyűhetetlen

A G-Shock története 35 évre nyúlik vissza, éppen tavaly ünnepelte az évfordulót a gyár. A koncepció annak idején az volt, hogy készüljön egy olyan modell, ami három feltételnek megfelel:

 • 10 méteres zuhanást kibír gond nélkül
 • 10 méteres vízállósága van
 • 10 év az elem élettartama

Az 1981-ben indult fejlesztés hamar, két év alatt be is fejeződött, és 1983-ban megjelent az első G-Shock, a DW-5000, amely a mai napig nagy kedvence az órás világnak. Ez egy teljesen digitális kijelzésű darab volt, és a formáját annyira sikerült eltalálni, hogy máig kapható modernebb változatokban, mint például a GW-M5610 rádiójel vezérléssel, solar töltéssel és 200 méteres vízállósággal:

DW-5000

Tudtad?

A G-Shock név egy egyszerű rövidítés, a „Gravitional Shock” elnevezésből ered

GPR-B1000

G-Shock 2018-ban – Rangeman GPR-B1000

A G-Shock történetével és típusaival még foglalkozunk a jövőben az oldalon, de a kronometer.hu nemrégiben megjelent Rangeman összefoglalója után most a nagyágyú, a Rangeman GPR-B1000 tartós tesztjéről is olvashatsz. 

Az óra lenyűgöző, a szó minden értelmében. A dobozból kivéve az első, ami valószínűleg mindenkinek eszébe jut: ez hatalmas! A méretei tekintélyt parancsolóak: 60×57 mm, 20 mm vastagsággal. A G-Shock modellek általában nem spórolnak a méretekkel, de egy biztos, a Rangeman GPR-B1000 kiemelkedik az átlagból…

GPR-B1000

Ami teljesen indokolt is, ha az alapvető célját nézzük. A Rangeman GPR-B1000 túrázásra született, és bármikor előfordulhat, hogy kabátujjra kell felcsatolni, kesztyűben nyomni a gombjait – na ilyenkor a hagyományos méretekkel már nem lennénk kisegítve. Utcai viseletre átlagos méretekkel nehéz elképzelni, nyáron nagy, télen a kabátujj alatt feszengene csak, de a megjelenése miatt letenni is nehéz.

werkmania.hu

Kidolgozás, anyagminőség ötös

Minden darabjáról látszik a minősége, az anyagok és a kidolgozás is első osztályú. A tok a szokásos G-Shock kivitel, extra ütés/rezgés állósággal, ez a típus fokozottan ellenáll a sárnak is, és a 200 méteres (20 bar) vízállóság is már bőven a kihasználható kategória.

GPR-B1000

A gombok rozsdamentes acélból készültek, és még ezeknek a kidolgozására is külön figyelmet fordított a tervezőjük:

GPR-B1000

Az öt gomb közül négy a klasszikus nyomógomb, az ötödik azonban érdekesebb náluk. A középső méretében is eltér, és polírozott felületet kapott, jelezve a plusz funkcióját. Ez ugyanis gyakorlatilag egy forgatható és „kattintható” gomb, amellyel navigálhatsz le-fel a menükben, és megnyomva választhatod ki a szükséges funkciót, a gyakorlatban jól használható, kis gyakorlás után már nem lépsz túl a menüpontokon vele J

Zafír kristály óraüveg védi a pontmátrixos kijelzőt, aminek a felbontása bőven elég, szépen ki tudja rajzolni a karaktereket, még az inverz (fekete alapon világos) kijelzés mellett is.

Extrákból felvonultat bőven a Rangeman GBR-P1000, mint a szénszálas (carbon fieber) erősítésű szíj, ami a hagyományos műanyagokkal ellentétben várhatóan nem tud törni, szakadni.

GPR-B1000

GPS, bluetooth – honnan ennyi energia?

A Rangeman-t táplálni is kell valamivel, hiszen bluetooth kapcsolattal kommunikál a telefonon a saját app-jával, és a GPS kapcsolat is energiaigényes dolog.

 Ezt egy egyedi megoldással sikerült kivitelezni a GPR-B1000-ben, hiszen a már megszokott solar (napelemes) töltés mellett a dual charge megoldás másik fele egy vezeték nélküli töltő, amihez egy bölcsőt kapunk az óra mellé. Ez a kerámia (!) hátlapon keresztül tölti az órát, elég hatékonyan.

GPR-B1000
GPR-B1000

És mivel ez nem csak egy gyári adatokra épülő cikk, teszteltük is, hogyan bírja az aktív használatot az akku – kiválóan teljesített. Egy félmaratoni táv után még egy 20 kilométeres utat tett meg aktív GPS kapcsolat mellett, az útvonal rögzítésével, szenzor használattal, és így a teljes feltöltésből eddig (közel két hét alatt) 20%-ot veszített a töltöttségéből. Ez napi használatban azt jelenti, hogy ha nem túrázol heti 60-80 kilométernél többet, még a téli borongásban is elég a solar panel teljesítménye is a töltéséhez.

Funkciók végtelen sora – navigációtól a világidőig

A Casio Rangeman GPR-B1000 nem szűkölködik a funkciókban. Ezek egy része a túrázást és a hasonló aktivitásokat támogatja, de sok olyan eleme is van, ami a hétköznapokban is hasznos funkció.

A túrázáshoz (hegymászáshoz és bármilyen más, a vadonban űzhető tevékenységhez) nagy segítség lehet a GPS alapú navigáció, ennek a segítségével előre megadott útvonalon is képes navigálni, de vissza is tud vezetni a kiinduló pontra, és egy komolyabb túra útvonalát is megjegyzi a későbbi elemzéséhez. Az útvonalon pontokat lehet külön felvenni, amelyek fontosak voltak, és az útközben rögzített fotókat is megjeleníti ott, ahol készültek. Az elkészített útvonalat a telefonos alkalmazásába letölti, és ott térképen megjeleníti:

GPR-B1000

Képes mindezt akár 3D térképre is helyezni, bár bevallom, nekem ezt nem volt türelmem kivárni, valószínűleg a renderelése egy ilyen 3D térképnek meghaladta a készülék lehetőségeit (S7)… (Frissítés: azóta érkezett egy update a telefonos alkalmazásra, és már gond nélkül megjeleníti a 3D képet is, méghozzá viszonylag gyorsan).

GPR-B1000

Ha nem ezért veszed, csak szeretnél egy prémium minőségű G-t (a Rangeman GPR-B1000 a Master of G sorozat tagja, megérdemelten), akkor is lesz sok hasznos szolgáltatása. A világidő kijelzés, a beépített szenzorból származó légnyomás adatok, a hőmérséklet kijelzése vagy a napfelkelte-naplemente kijelzése aktív életet élőknek fontosak. A Rangeman kijelzője személyre szabható, így beállíthatod, a pontos idő mellett melyiket követnéd ezek közül folyamatosan.

A pontos idő alap, ezt a GPS műholdakról biztosan veszi bárhol a világon, de a bluetooth kapcsolaton keresztül az óra rendszeridejét is megkapja (kisebb érdekesség, hogy az atomóra jele egyezik a GPS műholdakról érkező idővel, de a mobilokról kapott idő és ezek között van egy fél másodperces eltérés, valószínűleg ezt a mobilok okozzák).

Ahány gomb, annyi funkció – csak itt kicsit kibővítve

Azt már megszokhattad, hogy a Casio kvarcóra moduljainál (szerkezeteinél) a különböző gombok egy-egy funkciót vezérelnek.

 A Rangeman GPR-B1000 is hasonlóan működik, annyi különbséggel, hogy itt egy-egy gombhoz külön menük tartoznak, így szét lehetett bontani a külön funkciókat, nem egyetlen hatalmas menüben kell megtalálni egy apróbb funkciót, mint néhány modern autó menüjénél…

GPR-B1000

Külön gombon találhatóak így az alap beállítások, másikon a különböző szenzorok (magasságmérő, barométer, hőmérő, iránytű stb) adatai, beállításai, külön a kapcsolati beállítások (bluetooth, GPS, pontosítások) és külön a GSP navigáció funkciói. Unatkozni nem fogsz egy Rangeman mellett, az egészen biztos.

 Tipp: a gyári leírással szemben a mobil apphoz való kapcsolódáshoz nem a Casio-nál szokásos hosszú gombnyomás – dupla csippantást kell megvárnod, hanem a még hosszabb gombnyomás – kétszer dupla csippantást. Ez nekem másfél napos kísérletezésbe telt, mivel elsőre elhittem, hogy a gyári app jobban tudja, mit kell tenni, ha csatlakozni szeretnél hozzá.

Casio Rangeman GPR-B1000 technikai adatok

GPR-B1000
 • típus: Casio G-Shock Rangeman GPR-B1000
 • sorozat: G-Shock Master of G
 • méret: 60,3x57x7 mm
 • vastagság: 20.2 mm
 • súly: 142 g
 • óraüveg: zafír kristály AR bevonattal
 • vízállóság: 200 méter (20 bar)
 • kapcsolatok: GPS, bluetooth
 • töltés: dual charge system (solar + vezeték nélküli)
 • szíj: szénszál erősítéses (carbon fieber)
 • hátlap: kerámia
 • extrák: GPS navigáció, bluetooth kapcsolat mobillal
 • szenzorok: magasságmérő, barométer, iránytű, hőmérő
 • kijelző: pontmátrixos folyadékkristályos (lcd)
 • háttérvilágítás: fehér LED, automatikus/manuális

Rangeman GPR-B1000 – szerettük?

Nagyon J A méretei ellenére nehéz letenni, a megjelenése lenyűgöző, árad belőle a minőségi érzés. A funkciói közül a legtöbb a mindennapokban is hasznos, a GPS navigáció pedig jelenleg nem egy elterjedt dolog az órákban, így mindenképpen pluszt ad. A G-Shock széria tartóssága legendás, így a Rangeman hosszú évtizedekig lehet hűséges társ – szerethető darab.

Rangeman GPR-B1000 képgaléria

[smartslider3 slider=”8″]