Orient Star Contemporary Moon Phase RE-AY0006A

70 éves az Orient Star, és méltó módon ünnepli ezt a hét évtizedet a japán gyártó. Az évfordulóra megjelent modellek sorát most egy különleges kiadás erősíti, amely a felső kategóriás órakészítés legszebb elemeit felvonultatva gyöngyház számlappal, kivételes minőségű Sallaz polírral és holdfázisos szerkezettel kényezteti a nagyérdeműt – érkezik az Orient Star Contemporary Moon Phase MOP kiadása.

A cikk megjelenését az Orient hazai képviselete tette lehetővé

Orient Star, a márka, amely többet érdemel

A japán órák hierarchiájában az Orient volt a csendesen üldögélő unokatestvér a karácsonyi asztalnál, aki ritkán szól de akkor mindig jókor. Az Orienttel egyidőben elindított Orient Star ezzel szemben inkább az előkelő nagybácsi, aki nem szereti magát reflektorfénybe állítani, de tudja, hogy büszke rá a család a tehetsége és neveltetése miatt – stílusos és intelligens, a komoly kérdésekkel mindig őt keresik az ismerősei.

Szerencsére néhány éve eljött az idő, hogy az Orient és az Orient Star itthon is elindulhasson azon a hosszú úton, amelynek a végén elfoglalhatja a méltó helyét az asztalnál, mert még az órakedvelők között is sokan vannak, akik bár hallottak róla, de nem tudják elhelyezni pontosan, így most segítünk kicsit – mert az Orient Star többet érdemel.

[smartslider3 slider=”43″]

70 éves évforduló limitált kiadású különlegességekkel, avagy a részletgazdag számlap szépségei – Orient Star Contemporary Moon Phase

A 2021-ben 70 éves márka méltón ünnepli saját magát, a nemrég nálunk járt Layered Skeleton modell mellett a világűr inspirálta darab, az Orient Star Contemporary Moon Phase RE-AY0006A is az évfordulós modellek sorában érkezett.

Orient Star Contemporary Moon Phase RE-AY0006A

A mindössze 700 darabban készült óra több szempontból is magasra tette a lécet. A legszembetűnőbb a MOP (Mother of pearl), vagyis gyöngyházból készült számlapja, amelynek a látványa a gyári anyagok szerint a Föld látványát jeleníti meg a Hold mögül nézve, az indexek ezüstje és a mutatók aranya a csillagok a világűrben – érdekes koncepció, a számlap pedig lenyűgöző látvány.

Orient Star Contemporary Moon Phase RE-AY0006A

Limitált évfordulós modellhez méltón bőven van mit nézni a számlapon, én fotózás közben is fedeztem fel újabb részleteket, érdemes elmélyedni benne. 

werkmania.hu

Fentről lefelé haladva a dupla 12-es index önmagában nem rendkívüli megoldás, de az indexek kidolgozása azért már nem mindennapi, a polírozott síkokkal határolt oldalai mellett a felső részük barázdált, látszik, hogy külön figyelmet fordítottak rá. 

Orient Star Contemporary Moon Phase RE-AY0006A

A felső részen, az Orient Star modellek legtöbbjén megszokott helyen találjuk a járástartalék kijelzőt, amelynek szintén nem lett összecsapva a megjelenése sem, és az 50 órás érték is biztató. 

Folytatva az utunkat lefelé a számlapon, két újabb attrakcióhoz érkezünk, 3 óránál az Orient Star logó fogja meg a makrofotós szemét, a számlapba süllyesztett logó kidolgozása példás.

Orient Star Contemporary Moon Phase RE-AY0006A

9 óránál az egyik leglátványosabb rész, az úgynevezett “open heart” ablak látszik, amely a szerkezet szívét, a billegőt láttatja munka közben – érdekes még annak a számára is, akit még teljesen nem fertőzött meg a mechanikus óra működése.

Orient Star Contemporary Moon Phase RE-AY0006A

Menjünk tovább, és hat óránál megtaláljuk a másik mutatványt, a holdfázis kijelzést (mechanikus kalibereknél azért ez nem mindennapos) és a dátum komplikációt egy segédszámlapon, csak hogy ne unatkozzunk. Külön jó pont nálam a hat órás index, amely elegánsan lett elvágva a segédszámlap alatt, nem tűnik kényszermegoldásnak.

Tok, szíj és a Sallaz polír – nem mindennapi elemek

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egyszerre két Orient Star modell van előttem, az Orient Star Basic Date (itt olvashatod a tesztjét) és az új Orient Star Contemporary Moon Phase MOP limited kiadása.

Orient Star Contemporary Moon Phase RE-AY0006A

Hogy miért fontos ez? Ha olvastad a tesztet a Basic Date modellről, akkor tudhatod, hogy már ott is komoly meglepetést okozott a minőség és a kidolgozás részletessége, most pedig alkalom nyílik arra, hogy összehasonlítsuk az új limitált modellt a közel harmadannyiba kerülő rokonával.

Az új Orient Star Contemporary Moon Phase első ránézésre ugyanabban a tokban érkezik, mint a Basic Date – de csak első ránézésre. Egymás mellé téve őket látszik, hogy bár a méret ugyanakkorának tűnik, a Basic date 42 mm-es, míg az új MOP limitált kiadása 41 mm, a forma és a stílus pedig egy.

Megvizsgálva közelebbről a két tokot látszik, mitől lesz komolyabb darab az új modell, az apró részletek, a tokfülek levágásai, a tok alsó része (az alávágás, ahogy nevezik) mind rendkívül ki van dolgozva, ívek és egyenes felületek, polírozott és szálcsiszolt részek tökéletes összhangban.

Orient Star Contemporary Moon Phase RE-AY0006A

A tok átmérője és vastagsága kényelmes arányban áll egymással, és itt a vastagságot a kaliber méretein kívül még egy tényező befolyásolja: a 100 méteres vízállóság, ami például a Basic Date modell 50 méteres értékéhez képest megnyugtatóbb a mindennapokban.

Az órát fényben vizsgálva azonnal feltűnik a felületek kidolgozása, ha elsőre nem is tudod, miért – ennek az oka a Sallaz polír technikában keresendő, ami a gyakorlatban a Seiko saját Zaratsu polírozási technikájának felel meg. Torzításmentes felületek, képzett polírozó mesterek által kézzel, egyenként befejezett tokok, tökéletes élek és tükörpolír (másképpen fekete polír) felületek a leglehetetlenebb helyeken, ez a Sallaz polír titka.

Orient Star Contemporary Moon Phase RE-AY0006A

Már a korábbi Basic Date tesztben is csak dicsérni tudtam a fémszíjat és a tömör acél csatot, erre pedig az Orient Star Contemporary Moon Phase-nek még sikerült rátenni egy lapáttal. Az Orient Star jellegzetes, lánctalpszerűen szögletes szemekből álló fémszíja itt további részletekkel finomodott, a szemek kidolgozottsága is nőtt, és a tömör acél csatra tényleg öröm ránézni, a finom ívekkel karcsúsított formája kényelmes és dögös egyszerre még úgy is, hogy valójában nem is látszik felvéve- és ez az Orient Star modellek egyik legszerethetőbb tulajdonsága.

Orient Star Contemporary Moon Phase RE-AY0006A

Holdfázisos kaliber, mert ilyent is tudunk

Mondhatná az Orient, mert valójában a Moon Phase (vagy Moonphase, mindkettő használatban van) mechanikus kaliberek komplikációjának nem a gyakorlati jelentősége nagy, hanem annak a jelzésére szolgál, hogy a gyár képes megoldani ezt is.

Szép és látványos a hat óránál elhelyezett segédszámlap, amely egyben a dátumot is jelzi – nagyon őszinte leszek, meg sem próbáltam a tok oldalán elrejtett plusz nyomógombot használni a beállításához, megelégedtem a csillagos égbolt járásának figyelésével 🙂

Orient Star Contemporary Moon Phase RE-AY0006A

Az F7M63 kaliber, mint minden Orient és Orient Star kaliber, természetesen házon belül készül, a cégcsoportnál ehhez mind a know-how, mind a technológia adott, és ezt nagyon kevesen mondhatják el magukról a világ (valódi) óragyártói közül.

Fontos információ, hogy az Orient Star Contemporary Moon Phase limitált kiadása mellet érkezett egy fehér MOP számlapos modell is, amely nem limitált, de a gyöngyház szépségét és a minőséget éppúgy hozza (és az ára is megegyezik, jelenleg kicsivel 600.000 Ft felett van).

Orient Star Contemporary Moon Phase RE-AY0006A – szerettük?

Rendkívül, mert az árától eltekintve egy tökéletes óra, és ha megnézzük, mennyiért kapunk a svájci kínálatban ilyen kidolgozottságot, minőséget és technikát, akkor rögtön az árat is máshogyan értékelhetjük – nagyságrendekkel lenne drágább a világ nyugati felén egy ilyen darab.