Az óraszíj legalább olyan fontos része az órának, mint a számlap vagy a szerkezet. Egy stílusban, színben hozzáillő szíjjal tökéletessé varázsolhatjuk az óránkat, de egy nem passzoló darab gyorsan agyonvágja a látványt. Legyünk hát nagyon résen, ha új szíjat választunk kedvencünkre, mert a kínálat végtelen.

Hirsch óraszíj

(x) A cikk az oraszij.hu támogatásával jött létre

Óraszíjak akkor és most

Az óraszíjak története nagyjából egyidős a karóra történetével, így vagy úgy, de mindig szükség volt arra, hogy az órát rögzítsük magunkon, és persze a látvány is sokat jelentett a kezdetektől fogva.

A magyar nyelv szépsége utánozhatatlan – mégis az óraszíjra a mai napig ezt a kifejezést használjuk, holott nem minden óraszíj “szíj” valójában. Sajnos nagy nyelvújítóink nem adtak új, szellemesebb elnevezést eme nemes darabnak, így amikor óraszíjról beszélünk vagy írunk, éppúgy gondolhatunk bőrszíjra, fémszíjra vagy akár gumiszíjra is, hogy a szövet szíjakról már szó se essék.

Bármilyen furcsa, egészen az 1800-as évekig a zsebóra és az utazó óra volt az elterjedt, a karóra ekkor még gyakorlatilag nem létező fogalom volt. Az első karóráról sok történet kering az éterben, nekünk a legkedvesebb változat az első Patek karóra, amely egy magyar hölgynek, Koscowicz bárónőnek készült 1868-ben.

Innentől kezdve az óraszíjak története ismert, sorra érkeztek a különféle megoldások, anyagok és stílusok, ezekből mutatunk most be néhányat az oraszij.hu webáruházának köszönhetően.

[smartslider3 slider=”45″]

Bőrszíjak a minőségi vonalról – Hirsch és Campagnolo

Hirsch, az osztrák minőség

Az osztrák családi vállalkozás, a Hirsch 1945 óta készíti óraszíjait. Apáról fiúra száll a cég és a tudás is, aminek mind a kiemelkedő minőségüket, mind tökéletes megjelenésüket köszönhetik ezek a szíjak. A Hirsch óraszíj elismert az órakedvelők köreiben, és egyike azoknak a márkáknak, amelyek képesek megújulni, fejleszteni olyan téren is, ahol azt gondolhatnánk, nem nagyon van már hova.

Az egyik ilyen megoldás ezeknél a szíjaknál a gyorscsatlakozós stift használata. Valamennyi Hirsch óraszíj így készül, a lényege annyi, hogy a stiftet akár kézzel is egy mozdulattal ki lehet oldani, mégis stabilan és biztosan tart. 

werkmania.hu

Hirsch óraszíj

Ha te is tartasz egy kisebb fióknyi szíjat otthon, és reggelente a póló vagy ing válogatása helyett a szíjakat nézegeted, melyik lesz a legjobb aznapra, akkor biztosan értékeled majd ezt a gyorscsatlakozós stift megoldást – egyszerű, de tökéletes módszer a gyors óraszíj cserére.

A másik okos megoldása a Hirsch óraszíjaknak a bőr-gumi kombinációja. A Hirsch Sports kollekció darabjai valódi bőrből készülnek, ami köztudottan nem nagy barátja a nyári izzadtságnak, hamar koszos, sőt büdös lesz a bőr tőle, és ez gyakorlatilag visszafordíthatatlan folyamat.

Hirsch óraszíj

A Hirsch Sport kollekció modelljeinek hátoldalán egy gumiból készült, leginkább egy gumiabroncs felületére emlékeztető mintázat került, ami megakadályozza az izzadt csukló és a bőr találkozását. Kényelmes, szellős, mégis kívülről tökéletes megjelenésű bőrszíj, nagyon ajánlott nyári viselet.

Stílusban ez a márka gyakorlatilag minden órához tud mutatni egy hozzáillő szíjat, a teljesség igénye nélkül néhány érdekességet hoztunk a legjobbakból.

Hirsch óraszíj Grand Duke

Hirsch Grand Duke – elegáns, mégis sportos, erre bizonyíték a 100m vízállósága, ami egy aligátor szíjtól elvárható 🙂

Hirsch óraszíj Arne

Hirsch Arne – csak sportos, nem elegáns, a vitorlavászon mintázatú borjúbőr és a természetes kaucsuk ebben a szürke színben nem hétköznapi.

Hirsch óraszíj James

Hirsch James – egy abszolút klasszikus, smart casual darab, kötelező minden kollekcióba.

Hirsch óraszíj Ranger

Hirsch Ranger – hagyományos minőség, hagyományos kivitelben, szinte hallod a háttérben a lódobogást és a cowboyok kiáltásait.

Campagnolo, ha maradnál az olasz stílusnál

Divatban, stílusban, gasztronómiában és formatervezésben csak az olasz. Nincs ez másképp a Campagnolo óraszíjaknál sem, a valódi aligátor és a különlegesen strapabíró cordura szíjak vonzzák a tekintetet.

Lehet, hogy manapság már nem PC aligátorból készült szíjat viselni, de ha ezen túl tudtad magad tenni (nem lesz nehéz), akkor semmihez sem fogható látvány egy Campagnolo aligátor szíj, valódi, kifinomult eleganciát ad az anyagához képest elérhető áron.

Ha mégis maradnál inkább a sportos vonalon, a cordura az a szövet, ami garantáltan túl fogja élni az órádat – G-Shock vonalon használok egyet évek óta, gyakorlatilag új állapotban van, képtelen kopni, nagyon strapabíró anyag a cordura.

Herzog, a stílusos német

A német termékeket a minőségükért szoktuk szeretni, az extra stílust az olaszoknál keressük. A többgenerációs német családi vállalkozás, a Herzog mégis stílusban utazik, óraszíjak és ékszerek tették őket ismertté.

Elérhető árak, korrekt darabok tökéletes minőségben – a Herzog szíjak az óraszíjak Volkswagenjei, amit mindenki szívesen lát otthon.

Herzog Nato szíjak, komplikációk nélkül, a megszokott formákban, kiváló minőségben és barátságos árakon – kimaradt valami?

A Herzog sportos gumi/szilikon szíjak között van olyan, ritkább kialakítású is, amelyik teljesen követi az óratokot, nyári vizes napokra kihagyhatatlan.

Herzog

Kicsit vintage érzés ez a perforált, varrott gumi/szilikon Herzog óraszíj. Kézbe véve meglepően selymes a felülete és puha az anyaga, a vastagságához képest nagyon kényelmesen simul a csuklóra.

Egy magyar világsiker – Phenomenato nato szíj

A Phenomenato nató szíjakról talán nem mindenki tudja, hogy ez egy magyar brand, amely a gondos tervezésnek és a magas szintű kivitelezésnek köszönhetően évekkel előzte meg a korát. A seat belt anyag a prémium nato szíjak sajátja, selymes felülete, puha, mégis rendkívül erős anyaga jellegzetes fényű felülettel hívja fel magára a figyelmet.

A Phenomenato nato szíjak vasalatai is első osztályúak mind forma, mind minőség, mind kidolgozás szempontjából.

Csomagolás, design, brand ötös. Találsz sok olcsóbb nato szíjat a piacon, de jobbat nehéz lesz, és nem győzöm hangsúlyozni újra – a Phenomenato nato szíj magyar márka, és ez kell legyen a legfontosabb nekünk.

Phenomenato