A svájci óragyártók között vannak hatalmas vállalatcsoportok mint a Swatch, és vannak kisebb, független családi vállalkozások, mint például az Edox is, akik jellemzően évszázados hagyományokkal bírnak, és apáról fiúra örökítik a tudást és a tapasztalatokat. A werkmania.hu első svájci óra bemutatója is innen érkezett, és ebben egyből a mélyére nézünk az Edox modelleknek a North Sea diver sorozat 320 méteres vízállóságú tagjával, az Edox North Sea 1978 automatic date modellel.

(A cikk megjelenését az Edox hazai forgalmazója, a Next-Time Kft tette lehetővé)

Edox, a tradíció 1884 óta

Svájcban az órás műhelyek, kisebb és nagyobb manufaktúrák úgy nőnek, mint a gomba eső után. Ezt talán a híres svájci mentalitás tette, ami a legendás nyugalom, precizitás és tekintélytisztelet keveréke, vagy talán éppen fordítva, az óraipar ilyen szintű elterjedése miatt lett olyan a tipikus svájci, amilyen(nek képzeljük), nem tudni.

Ami viszont biztos, az az, hogy minőségért érdemes Svájcba menni, mert egészen kis műhelyek is egészen komoly dolgokra képesek.

Ilyen műhely az Edox is, persze az egészen kicsit a Swatch csoporthoz képest kell érteni, Dávid és Góliát a megfelelő párhuzam, még ha itt nem is folyik olyan ádáz küzdelem. Az éves darabszám 100.000 körül alakul, már amennyi információ erről elérhető, és ez azért már nem kevés.

Edox North Sea 1978
Edox North Sea 1978

A cég alapítása egy igazi love story, amely szerint az alapító Chrisitian Ruefli-Flury a felesége születésnapjára készített egy órát (persze óraipari előképzettsége azért volt), és ekkor határozta el, hogy megalapítja a saját cégét.

Így is történt, a nevéül pedig az Edox nevet választotta, amiben túl sok csavar nincsen, ez ógörög nyelven az időmérést, az idő múlását jelenti, marketing szempontból pedig telitalálat, egyszerű, könnyű és stílusos.

Teltek az évtizedek, és a mára 140 évnyi működés alatt azért az Edox letett néhány komolyabb dolgot az asztalra.

1955-re már 500(!) órás dolgozott a cégnek, ekkor már a svájci óraipar élvonalában jegyezték a márkát. Az első máig is élő modell az 1961-ben megjelent Edox Delfin volt, amelyben olyan új megoldás mutatkozott be, amelyet máig sok svájci gyártó használ, ez a korona dupla O-gyűrűs tömítése a magasabb vízállóság eléréséért, vagy a dupla hátlap ugyanezen célból.

Jelentek meg ikonok bőven, a Doxa Sub-ot megihlető Edox Hydro Sub (ez utóbbi két évvel korábban érkezett, és a két óra kísértetiesen hasonlít egymásra), a karcálló tokkal és óraüveggel készült ütésálló Edox Bluebird, a Geoscope, amely a világon az első valódi “world time” modell volt, vagy az 1.4 mm vastag naptáras kaliberrel készült világrekorder Edox Les Bémonts Ultra Slim – ne becsülj le soha egy márkát azért mert korábban esetleg nem hallottál róla.

Az Edox elkötelezett a sport, a sportos modellek mellett, ez jól látszik a kollekciójuk nagyját kitevő modellek sorából, búvárórák, BMW M Motorsport official timekeeping, WRC kronográf, powerboat és curling partnerség – a kínálat minden, csak nem unalmas.

Edox North Sea 1978
edox-1978-02
Edox North Sea 1978
edox-1978-05
Edox North Sea 1978
edox-1978-01
Edox North Sea 1978
edox-1978-06
Edox North Sea 1978
edox-1978-04
Edox North Sea 1978
edox-1978-03
Edox North Sea 1978
edox-1978-07
Edox North Sea 1978
edox-1978-10
Edox North Sea 1978
edox-1978-11
Edox North Sea 1978
edox-1978-09
Edox North Sea 1978
edox-1978-12
Edox North Sea 1978
edox-1978-13
Edox North Sea 1978
edox-1978-14
previous arrow
next arrow

Edox North Sea 1978 – Inverse Moon landing

A bemutatónk tárgya az Edox North Sea 1978 modellje, amely a North Sea modellek közül egy special edition. A special edition modellek az óraiparban nagyjából azok a darabok, amelyeket a gyár nem szeretne örökre a kínálatban tartani, egy kicsit exkluzívabb, de azért nem egy limited edition szinten, így hagy mozgásteret arra, hogy addig maradjon gyártásban, amíg van rá kereslet.

Edox North Sea 1978

A North Sea modellek a North Sea divers, vagyis az északi-tengeri olajbányász búvárok tiszteletére készültek, akik 1978-ban végrehajtották a fordított holdraszállásnak (The inverse Moon landing) elnevezett merülést, ami a jeges Északi-tengerben 320 méter mélyre történt.

Bár nem vagyok képzett búvár (sőt, semmilyen), de azt még így is pontosan tudom, hogy ez egy hihetetlen szám, elképzelhetetlen terhelés a jeges vízben ekkora nyomás alatt dolgozni egy olajfúró torony alatt. Nekik sikerült az, ami más búvárnak azóta sem ezen a tengeren, így jogos az elismerés és jogos a speciális kiadású Edox North Sea 1978 modell is, ami egy igazán szép gesztus.

Profi búváróra profi csomagolásban

Edox North Sea 1978
A dry box kívülről…

Az Edox North Sea 1978 stílusosan egy úgynevezett dry boxban érkezik, ami egy erős és zárható műanyag szállítódoboz kemény szivacs béléssel. Bár nem próbáltam, de a legenda szerint ezeket a dobozokat ha vízbe dobják, nem merülnek el, mondjuk nem tudom jobb-e a jeges tenger hullámaiban utána úszni, mint merülni érte 320 métert, de a csomagoláson mindenesetre nem fog múlni semmi.

A dobozt kinyitva külön rekeszekben találjuk magát az órát, egy kis füzetkét (magyarul booklet) az Edox és a North Sea 1978 modell történetével, technikai specifikációival és a garanciakártyájával és külön a plusz bőr óraszíjat.

Edox North Sea 1978
…és a Dry box belülről

A szíj a gyári leírás szerint szürke, én megesküdnék rá, hogy inkább barna – ami biztos, hogy passzol az órához, amely szintén bőrszíjon, stílusosan egy feketén érkezik. A szíjcserét nagyban megkönnyíti a gyorscserélős stift, a videóban meg tudod nézni, mi is ez pontosan, 2022-ben már kötelező tartozék kellene legyen minden óránál.

Edox North Sea 1978

Edox North Sea 1978 videós bemutató a Youtube csatornánkról

Edox North Sea 1978 tok, számlap és a méretek

Az Edox North Sea 1978 búváróraként ilyen, nem hétköznapi vízállósággal sem egy robosztus darab. Az arányai kifejezetten kellemesek, és bár leírva a 43 mm-es átmérője akár egy kicsit nagynak is tűnhet, felvéve nagyon kényelmesen hordható darab, egy kicsit sem nagy még az én 18.5 cm-es csuklómon sem.

Edox North Sea 1978

A vastagsága szintén teljesen átlagos az automata szerkezete ellenére és a vízállósága által megkövetelt minimális méretek mellett is, arányos az átmérővel, és a bőrszíjakkal nem lesz olyan termetes, mint lenne egy vastagabb fémszíjjal akár.

Edox North Sea 1978

A tok fekete DLC (Diamond Like Coating) bevonatot kapott, fekete kerámia lünettát és szépen vegyített polírozott és szálcsiszolt felületeket, minőségi kidolgozásban.

Edox North Sea 1978

A (természetesen) zafír kristály óraüveg alatt a számlap is fekete, és a szürke indexek és mutatók bár elsőre nem tűnnek különösebben leolvashatóknak, valójában kontrasztosak, és így egy pillantással láthatod a pontos időt.

Az Edox North Sea 1978 számlapján az egyetlen szín a vörös 1978 felirat, ami annyira elüt minden mástól, hogy tökéletessé teszi az összképet, nem sok, nem kevés, látványos de nem tolakodik.

Edox North Sea 1978
A korona, amin tökéletesen áll az Edox logó

A korona a külön kedvencem, végre egy jól megfogható, könnyen forgatható de mégis tökéletesen záródó korona, amelyet szépen betekerve (nem megfeszítve csak meghúzva) az Edox logó, a homokóra tökéletesen áll, ami ritka az elérhető árú búvárórák között.

Edox North Sea 1978

Szintén szépen, pontosan és szorosan jár a lünetta, bár ha nagyon őszinte szeretnék lenni (és szeretnék), nekem a hangja nem jön be. Az én kedvenc lünetta hangom az a fajta fémes kattogás, amelyik egy fegyver dobjának a forgatására emlékeztet, ahol hallani a fém kattanását a fémen egy kis rugó hanggal megfűszerezve – na ez nem ilyen, csak kattog halkan, persze ez legyen az egyetlen baj vele, és akkor minden rendben.

Ha már Svájc, beszéljünk a szerkezetről

Kaliber, szerkezet, werk, ki hogy hívja – az Edox egyszerűen csak Edox 80-nak, és így emögé a név mögé elrejtheti az éppen használni kívánt vagy éppen beszerezhető szerkezetét. Ez az Edox North Sea 1978 modellnél lehet ETA 2824-2 vagy SW-200 is (a hírek szerint inkább az utóbbi), amikkel semmi baj sincsen, átlagos kaliberek 40 órányi járástartalékkal, kis odafigyeléssel hosszú és megbízható működéssel. Ha a másodpercek bűvöletében élsz, és nem tudsz aludni a napi 1 mp járáseltéréstől sem, akkor pedig érdemes a Spring Drive kaliberek irányában keresgélned – és itt a titok, bizony annyi pénzért, amennyibe egy SW-200/ETA 2824-2 szerkezettel szerelt órát meg lehet venni, ennyi pontosság jár, és ez sem kevés, ha reálisan látjuk a világot.

Edox North Sea 1978 - svájci minőség 320 méter mélyben is
ETA 2824-2 vs. Sellita SW-200

Korábban írtunk már egy cikket erről, amelyben műszerrel mértünk meg egy Seiko, egy Miyota és egy ETA alap werket, a cikket itt megtalálod: [Svájci óra vagy japán óra?]

Akkor most már végre svájci órák is lesznek a werkmania.hu oldalain?

Jelenleg ez az első svájci óra teszt az oldalunkon, ha olvasol minket tudhatod, hogy a japán órák megszállottjai vagyunk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ilyen svájci órákat, mint az Edox North Sea 1978, amely valódi értékeket ad az órás világnak ne mutatnánk be szívesen.

Edox North Sea 1978

Nem árulok el titkot ha azt mondom, megjelent már egy újabb Edox doboz a szerkesztőségben, amelyik egy még érdekesebb modellt rejt, na de ez egy másik történet, amit később mesélek majd el…