A Vostok Europe Lunokhod-2 modellje tökéletesen illik a gyártó filozófiájába – nagy órák nagy embereknek. Átlag feletti óráik egyáltalán nem átlagos kidolgozásúak, a most nálunk járt darabról kézbe véve az első, ami az eszembe jutott az az elpusztíthatatlanság. Mindemellett a technika sem egyszerű benne, minden a helyén van akár a tenger mélyén, akár a Holdon kell bevetni.

Vostok Europe Lunokhod-2 drybox
vostok-europe-lunokhod-2-drybox
Vostok Europe Lunokhod-2 bőrszíj
vostok-europe-lunokhod-2-borszijon
Vostok Europe Lunokhod-2 drybox
vostok-europe-lunokhod-2-box-2
Vostok Europe Lunokhod-2
vostok-europe-lunokhod-2-gombok
Vostok Europe Lunokhod-2 drybox
vostok-europe-lunokhod-2-drybox-2
Vostok Europe Lunokhod-2 számlap
vostok-europe-lunokhod-2-szamlap-2
Vostok Europe Lunokhod-2 hátlap
vostok-europe-lunokhod-2-hatlap
Vostok Europe Lunokhod-2 héliumszelep
vostok-europe-lunokhod-2-helium-szelep
Vostok Europe Lunokhod-2 lume trícium
vostok-europe-lunokhod-2-lume-2
Vostok Europe Lunokhod-2 tríciumcsövek
vostok-europe-lunokhod-2-szamlap-1
Vostok Europe Lunokhod-2 szilikon szíj
vostok-europe-lunokhod-2-szilikon-szij-1
Vostok Europe Lunokhod-2 vs Seiko 5 vintage
vostok-europe-lunokhod-2-vs.seiko-5
Vostok Europe Lunokhod-2 szilikon szíj csat
vostok-europe-lunokhod-2-szilikon-szij-2
Vostok Europe Lunokhod-2 wristshot
vostok-europe-lunokhod-2-wristshot
previous arrow
next arrow

Vostok Europe, a litván Vostok

Tisztázandó az elején, a Vostok Europe modelleknek vajmi kevés közük van a csisztopoli Vostok gyárhoz. A 2003-ban alapított litván óragyártó már a következő évben, 2004-ben meglepte az órás világot az akkor még létező Baselworld kiállításon, mivel sikerült a projektet addig titokban tartani. 

A meglepetés oka az órák minőségében rejlett, a kezdetektől ez volt a két alapító célkitűzése. A jellegzetes megjelenésű, általában igen méretes darabok exkluzivitását növeli a tény, hogy modellenként mindössze 3000 darab készül (vagy 1000, vagy éppen 500), és ezeket éppen a kis darabszám miatt kézzel, egyesével rakják össze.

Vostok Europe Lunokhod-2 drybox

A cég teljes arculata az erős, mindent kibíró, maszkulin modellekre épül, ennek megfelelően például az egyik arca a világ legerősebb embere versenyen több alkalommal is elsőként végzett Zydrunas Savickas, vagy ahogy ismerik a “Big Z”.

Vostok Europe Lunokhod-2, az örök és elpusztíthatatlan
Big Z (fotó: Vostok Europe)

Azért egzakt bizonyítéka is van annak, hogy a Vostok Europe modelljei állják a sarat, 2013-ban az első Lunokhod modellt felküldték a sztratoszférába, 16 Km magasba – könnyedén állta a -44 fokos hideget, a sugárzást és a vákuumot is.

Vostok Europe Lunokhod-2 a holdjáró emlékére

A “Space race” korszakára emlékezhetnek még sokan, 20-30 éven át meghatározta a világpolitikát. A két nagyhatalom, az USA és a Szovjetunió egymással versengve indította az őrültebbnél őrültebb űrprogjamjait, közte a szerencsétlen Lajkával, az első műholdakkal, Gagarinnal az űrben és Armstrongékkal a Holdon.

Ami tény, sokat profitált a tudomány ezekből, és ami minket talán jobban érdekel, az az a haszon, amit az órás világ könyvelhetett el, például az ilyen modellekkel, mint a Vostok Europe Lunokhod-2.

Vostok Europe Lunokhod-2, az örök és elpusztíthatatlan
Lunokhod-2 (fotó: alchetron.com)

A Lunokhod-2 egy viszonylag rövid, de annál tartalmasabb életű holdjáró volt, amelyet a szovjetek juttattak 1973-ban sikerrel a Holdra. Az automatikus jármű célja a bolygó felfedezése volt, a négy hónapnyi missziója alatt 37 kilométert tett meg, több tízezer képet küldött, talajmintákat vett, majd végleg meghibásodott – egy igazi hős volt.

Ezt a járművet választotta a gyártó a Vostok Europe Lunokhod-2 modell alapjául, tökéletesen illik is hozzá a kitartása és a műszaki érdekessége.

Vostok Europe Lunokhod-2 hátlap
Maga a Lunokhod-2 a hátlapon

Ahol konkrétan is megjelenik a Lunokhod-2 az órán, az a hátlap. A Vostok Europe modelljeinek a hátlapja mindig érdemel egy kis figyelmet, komoly domborművek készülnek általában rájuk. 

Nincs ez másképpen itt sem, a holdjáró képét örökítette meg a gyár, hely az mondjuk volt rá bőven.

Tok, méretek, vízállóság és egy kis extra

A Vostok Europe Lunokhod-2 méretei a gyártótól megszokott módon nagyok. A 49 mm-es átmérő és a 17.5 mm-es vastagság elsőre ijesztő lehet (még akár másodjára is), de ahogy minden órára, erre is igaz, hogy fel kell próbálni, hogy áll a te kezeden.

Az én 18 cm körüli csuklóm nem mondható vastagnak, mégis az óra kialakítása, a tokfülek formája és a szilikon szíj puhasága miatt meglepően kényelmes, bár ebben azért része lehet a G-Shock előképzettségemnek is, ami miatt nem ijedek meg olyan könnyen egy nagyobb mérettől 🙂 

Vostok Europe Lunokhod-2 wristshot

Vostok Europe Lunokhod 2 videós bemutató a Youtube csatornánkról

Ahogy ezen a képen és a cikk végén látható Instagram videón is látható, a leírva őrült méretek a valóságban hamar megszelídülnek, és a szilikon szíj miatt a súly sem vészes – összességében kényelmesen viselhető darab, de persze ettől függetlenül nagy, de gondolni kell a nagy emberekre is, ne kelljen már 38 mm-es órát hordaniuk csak azért, mert az a trendi.

Vostok Europe Lunokhod-2 héliumszelep
Vostok Europe Lunokhod-2 héliumszelep, mellette belegravírozva a tok oldalába a sorszám

A vízállóság 200 méteres, ami az érdekesség, hogy emellett egy héliumszelepet is kapott a Vostok Europe Lunokhod-2. Ennek működése dióhéjban annyi, hogy a kis agresszív hélium részecskék képesek nagy nyomáson, a mélységben a tokon (tömítéseken) át is bejutni az óra belsejébe, de kifelé már nem igyekszenek olyan lendülettel. Így amikor a búvár felemelkedése közben változik a nyomás, a hélium térfogata elkezd nőni, ami nem tesz jót az órának, mivel a belső nyomása jóval nagyobb lenne, mint a külső. A héliumszelepnek ez a típusa, ami a Vostok Europe Lunokhod-2 modellben is megtalálható, egyszerűen működik, egy rugó engedi kinyílni, ha a belső nyomás nő, így a héliumok szabadon távozhatnak, mint egy happy endként a merülés végén.

Vostok Europe Lunokhod-2

Az óra ezzel azt az erényét hangsúlyozza, hogy műszakilag valóban búváróra, így bátran viheted magaddal a búvárharangban a tengerfenékre dolgozni, ha éppen ez a program.

A vízállóság növelése érdekében az óraüveg sem hétköznapi, a gyár által K1-nek nevezett darab műszaki jellemzői közelítik a zafír kristály óraüvegekét, vastagsága pedig 3.5 mm, ami szintén elég komoly méret, összhangban az órával.

Még egy különlegesség, a H3 trícium csöves számlap és a lume

A Vostok Europe Lunokhod-2 nem csak nevében idézi fel a hidegháború éveit, a hagyományos foszforeszkáló indexek és mutatók helyett az enyhén radioaktív trícium világít rajta.

Na nem kell megijedni ettől, ez a megoldás mára veszélytelenné vált, a “gaseous tritium light sources”, vagyis GTLS néven ismert megoldás nem okoz semmilyen kárt a viselőjében, de a technológia mégis bizsergetően veszélyesnek tűnik – így lehet egy kis izgalmat csempészni a dolgos irodai mindennapokba.

Vostok Europe Lunokhod-2 lume trícium
Tríciumcsöves megoldás sötétben

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy kis csövekben van a gáz halmazállapotú anyag, ami a cső belső falán kévő bevonattal lép kölcsönhatásba, és ettől világít (nagyjából, a pontos leírásáért újra a BME-hez kellene fordulnunk, mint a foszforeszkálásnál).

Ennek a fényét semmiképpen nem úgy kell elképzelni, mint a foszforeszkáló festését, amivel sötétben konkrétan világítani lehet, hanem egy kisebb intenzitású fény, ami viszont mindig világít, nappal, éjjel, hosszú évtizedeken át.

Vostok Europe Lunokhod-2 tríciumcsövek
A H3 svájci tríciumcsövek nappali fényben

Így összeadva a külsőségeit az órának azért azt el kell ismerni, a Vostok Europe Lunokhod-2 nem mindennapi darab, ráadásul 3000 darabban limitálva.

Beszéljünk a kaliberről, mert arról is érdemes – S.Epson YM86

Különleges órához különleges kaliber – gondolta a litván mérnök, és levett a polcról egy japán kvarc kalibert, amely öröknaptáras, kronográf komplikációval és nem hétköznapi kezeléssel – ez a Seiko Epson által gyártott YM86 kaliber.

YM86 kaliber
Seiko Epson YM86 kaliber

A működését részletesen bemutatom a WERK MANIA Youtube csatornáján található videóban, amint elkészült, itt is láthatod majd, addig is érdemes feliratkoznod rá.

A kaliber amellett, hogy kvarc, vagyis havi pár másodperces pontossággal jár, olyan funkciókkal van ellátva, mint az öröknaptár, amely képes a különböző segédszámlapok és beosztások segítségével megmutatni egy-egy gombnyomásra a dátumot, a hét napját, az évet (szökőévet is, sőt a következő szökőév idejét), és mindezt automatikusan irányítja, vagyis nem kell soha állítgatni a dátumot, szökőévben sem.

A kronográf méri az időt, a szépsége, hogy a segédszámlapoknak köszönhetően közben a pontos időt is mutatja, sőt a szerkezet ébreszt is – kimaradt valami fontos?

A gyártójának köszönhetően megbízható, precíz, pontos lesz, jó választás volt az órában a kezelése pedig nem olyan bonyolult, mint elsőre tűnik.

Vostok Europe Lunokhod-2 Dry Box – na ez mi lehet?

A Dry Box (vagy Drybox, esetleg Dry-Box is néha) egy ütésálló, vízálló, rezgéscsillapított műanyag kis koffer erős szivacs béléssel, amelyben az óra érkezik. 

Vostok Europe Lunokhod-2 drybox

Extra modellhez extra csomagolás is jár, amely egyébként önmagában is érték, külön 60 EUR körül lehet hozzájutni európai forgalmazóknál. Tartalmazza az órát, annak a papírjait, garanciakártyáját, egy marék Vostok Europe matricát (tanultak az Apple-től), az egyedi nyomáspróba dokumentációját, mert minden óra külön részt vesz ezen sorszámozva, és tartalmazza még a plusz bőrszíjat a hozzávaló szerszámmal, amivel át lehet szerelni.

Vostok Europe Lunokhod-2 drybox

Persze itt a szerszám alatt sem egy miniatűr stift kiszedőt kell elképzelni, hanem hozzáillő méretben egy komoly szerszámot, amivel oldani lehet a szíjat tartó vaskos csavart.

Vostok Europe Lunokhod-2 vs Seiko 5 vintage
A méretét jól megmutatja az 1995-ös vintage Seiko 5 mellett, a Seiko 38 mm-es

Vostok Europe Lunokhod-2 – szerettük?

Igen, mert lenyűgözőek a méretei, a kidolgozása, a viselhetősége, a szíj extra puha kényelme, a kaliber összetettsége a kezelhetőségével, a csomagolása és az egyedisége az egész órának – mert azért Vostok Europe Lunokhod-2 nem jön veled szembe az utcán minden nap, az biztos. Ha különleges, egyedi hangulatú órát keresel és a méretei nem zavarnak, nem fogsz csalódni benne.