A legnagyszerűbb dolgok mindig a legjobb ötletek legegyszerűbb megvalósításai. Éppen ezt a tételt igazolja az Orient a nemrég megjelent Orient Multi Year Calendar modellel, amely egy olyan funkciót kínál, amit mechanikus órák között csak a több milliós kategóriától felfelé szoktunk látni.

A cikk megjelenését az Orient hazai képviselete támogatta

Egy kis Orient Multi Year Calendar történelem

Igen, mert ennek a modellnek egészen tekintélyes történelme van már az Orient több, mint 70 éves működése során. Az első Orient Multi Year Calendar modellt még 1965-ben(!) készítette el a gyár, ami figyelembe véve azt, hogy hol tartott akkor a világ óraipara műszakilag, komoly teljesítmény volt.

Maga az ötlet zseniális, bár egy teljesen hétköznapi igény hívta életre, mégpedig az, hogy egyetlen pillantással meg tudjuk mondani, hogy a jövő hét kedden hányadika lesz, és milyen napra esett elseje ebben a hónapban.

Hát ezek nem olyan bonyolult kérdések – gondolhatnánk magunkban, ott a mobil, megnyitom a naptárat és meg is van a válasz – de ez a válasz több sebből vérzik. Egyrészt 1965-ben a mobiltelefon talán még a sci-fi műfajban is csak egy álom volt, másrészt ha a mai korra gondolunk, azt elő kell venni, megnyitni, megkeresni az appot, azt is megnyitni stb stb stb… Ugye, mennyivel egyszerűbb ránézni az órádra?

Orient Multi Year Calendar 2022
img_1303 Orient Multi Year Calendar 2022
Orient Multi Year Calendar 2022
Orient Multi Year Calendar 2022-03-15
Orient Multi Year Calendar 2022
img_1296
Orient Multi Year Calendar 2022
img_1311 Orient Multi Year Calendar 2022
Orient Multi Year Calendar 2022
_dsc0523
Orient Multi Year Calendar 2022
_dsc0518
Orient Multi Year Calendar 2022
_dsc0515
Orient Multi Year Calendar 2022
img_1300-01 Orient Multi Year Calendar 2022
Orient Multi Year Calendar 2022
_dsc0512
Orient Multi Year Calendar 2022
_dsc0513
Orient Multi Year Calendar 2022
_dsc0509
Orient Multi Year Calendar 2022
_dsc0504
Orient Multi Year Calendar 2022
_dsc0506
Orient Multi Year Calendar 2022
Orient Multi Year Calendar 2022
Orient Multi Year Calendar 2022
_dsc0508
Orient Multi Year Calendar 2022
Orient Multi Year Calendar 2022
previous arrow
next arrow

Nos ez hívta életre a sokszor nálunk (hibásan) csak öröknaptárasnak hívott Orient modelleket, ez és a japán mérnöki gondolkodás, amely előtt mint tudjuk, nincs akadály.

Az első kiadásról korábban írtunk már egy részletes bemutatót, itt el tudod olvasni, az egy kicsit futurisztikusabb, merészebb volt, de a 2022-es kiadásának éppen az a bája, hogy bárki hordhatja, formája és mérete egy normális óráé (a korábbi modellnél azért ez nem így volt).

A titokzatos komplikáció működése egyszerűen

Az óra legfontosabb “selling pointja” az naptárszerkezete, így ennek bemutatásával kezdjük a részleteket. A számlap, amely ennél a modellnél zöld színű, és fényviszonyoktól függően a sötét matt mohazöldtől a ragyogóan fényes sunburst hatású szuperzöldig terjedő spektrumban kelleti magát, kiegészítve az első ránézésre talán anakronisztikusnak tűnő arany indexekkel, logóval és mutatókkal. 

Orient Multi Year Calendar 2022

Azért csak első ránézésre, mert egyrészt az órának van egy diszkrét retro bája, amihez illenek ezek a színek, másrészt ez a színösszeállítás más óráknál is a hosszan tartó siker alapja, gondoljunk csak például a Seiko Alpinist klasszikusára.

A dátumablak, mármint a hagyományos, amelyről a hónap napját tudjuk leolvasni sajnos nem kapott ilyen arany fém keretet, de annyira talán nem retro, így ez igazából nem baj, csak egy apró ziccer.

De nézzük a névadó naptár komplikációt, amelyről az Orient Multi Year Calendar a nevét kapta.

A számlap felső és alsó részén két méretes ablakban jelennek meg titokzatos számok, felettük és alattuk egy-egy kisebb táblázattal, melyekben újabb számok és a hónapok nevének (angol) rövidítései láthatóak első ránézésre teljes összevisszaságban. A Multi Year Calendar komplikáció működése azonban sokkal egyszerűbb, mint elsőre látszik.

Orient Multi Year Calendar 2022

A felső ablaknál meg kell keresni azt a hónapot, amelyben éppen vagyunk (vagy amelynek a napjaira kíváncsiak vagyunk), és oda kell állítani a koronával a tárcsán annak az évnek az utolsó két számjegyét, amelyről éppen szó van, vagyis például ha 2022. március 15-re vagyunk kíváncsiak, milyen napra esik, fent a 22-est kell beállítani a középső oszlop alá, ahol a MAR felirat található, és lent automatikusan beáll a tárcsa a napokhoz, így rögtön leolvasható, hogy 2022. március 15. bizony egy szép keddi napra esett, hiszen ott van az alsó ablakban a 15 felett a TU (tuesday, angolul kedd).

Az Orient Multi Year Calendar szépsége, hogy a tárcsán található években korábbi és jövőbeni dátumok is ugyanígy beállíthatóak, tisztára mint egy mini időgép.A beállítás egyébként nem bonyolult, nem kell hozzá összetett műveleteket elvégezni, egyszerűen a koronát kihúzva lehet egyik irányba a napot, másik irányba a naptár komplikációt forgatni – mindig az működik a legjobban, ami a legegyszerűbb.

Orient Multi Year Calendar beállítása videón

Sokan biztosan nem ismerték még ezt a megoldását az Orientnek, mindenesetre elgondolkodtató a svájci sokmilliós modellek mellett egy ilyen egyszerű és tényleg elérhető árú japán óra, jól mutatja azt, miért tart egy-egy világrész ott, ahol.

Az óra szerkezete az F6D22, amelynek az első Multi Year Calendar modellekhez képest az a leglátványosabb különbsége, hogy eltűnt a korona feletti gomb, amellyel állítani lehetett a korábbi modelleknél a dátumot – sokan nem szerették, nekem a kedvenc részletem volt itt is és az Orient Mako modelleknél is a plusz gomb, egyedi megoldás volt, béke poraira.

Orient Multi Year Calendar 2022

A szerkezetet megcsodálhatjuk az üveg hátlapon át, de igazából csodálkozásra legfeljebb az ad okot, hogy egy díszítetlen szerkezetet minek is kellett vitrinbe tenni, de aki szereti a mechanikus kalibereket működés közben figyelni, ezen könnyen túl fogja magát tenni.

Tok, szíj, hátlap – nincs itt semmi látnivaló

Az Orient Multi Year Calendar egyik legnagyobb erénye éppen az, hogy nincsen benne (legalábbis a megjelenésében) semmi extravagáns, különleges, szokatlan. Ez egy óra, egy olyan óra, amelyet bárki, bármikor, bárhová fel tud venni, nem fogja magát kényelmetlenül érezni benne sem színházban, sem a strandon, és ez az átlag óravásárlóknak előny.

A megjelenése klasszikus, sportosan elegáns, időtlen – több hasonló jelző most nem jut eszembe erről, de ez mind igaz, és mind előny, ha nem egy hatalmas toolwatch vagy egy feltűnő, piros tokos óra volt a cél, csak egy társ a mindennapokra, na azt ebben megtaláltad.

A tok a megfelelő arányban kapott szálhúzott és polírozott felületeket, a tokfülek egy kis ívben követik a csuklót a kényelmesebb viselet miatt, a korona pedig megkapta az elmaradhatatlan Orient logót.

A fémszíj látszólag ötrészes, ami egy kicsit megint a retro irányba nyit, de persze valójában ez csak optikai csalódás, a három szálhúzott szem egy darabból készült, és ebben az árkategóriában teljesen jól is van ez így.

A csat persze lemezből van, megint nem kapunk tömör fém csatot 100.000 forint alatti kategóriában – most komolyan, van aki ezen tényleg meglepődik? Alig drágábban ott van például az Orient Star Basic Date modell, na ott már felső kategóriás fémszíjat és tömör acél csatot kapunk ennek az árnak csak a duplájáért.

A hátlap, ahogy a szerkezetnél már tárgyaltuk üveg, alatta ott a szerkezet, így kerek az egész óra – képletesen és szó szerint is. 

Komfort a mindennapokban, méret és vízállóság

Az óra mérete a mai kornak megfelelő, 43.5 milliméter az átmérője, amihez 11.5 mm-es vastagság tárul. Ez a két méret és a tokfülek íve egy kényelmesen hordható darabot ad ki, és az 5 Bar (50 méteres) vízállóság miatt a tok sem lett robosztus, így viszonylag könnyű is.

Összefoglalva az Orient Multi Year Calendar modellt, egy megbízható, bárhová felvehető univerzális darab, tökéletes az egyórásoknak, de egy gyűjteményben is jól képviseli a különlegességet a komplikációjával, és mindehhez az ára is igen barátságos – ajánlott darab.