Orient Ray 3 Vintage Diver

Néhány dolog soha nem megy ki a divatból – ilyen a farmer, a hamburger marhahúsból és ilyen az Orient egyik bestsellere, a Mako sorozat is. Lassan két évtizede hódít az egyik legkedvezőbb ár-érték arányú búváróra család, melynek tagjai közé megérkezett a legújabb darab, az Orient Ray 3 Vintage Diver RA-AA0811E19B.

Orient Mako történelem újra, ha még nem ismernéd

Még 2017-ben írtam egy összefoglaló cikket az Orient Mako búváróra család történetéről, itt olvashatod. Most mégsem árt egy kis ismétlés, mert a Mako (és utódai illetve variánsai) alapvetően határozzák meg az elérhető árú, mégis kiemelkedő minőségű japán búvárórák világát.

A kiemelkedő minőség nem túlzás (persze nem a high-end búvárokkal kell összehasonlítani, almát almával, ugye), mert nehéz fogást találni a Mako családon ebben az árkategóriában.

A 2004-ben megjelent Orient Mako első változata egészen 2010-ig uralta a piacát, ez volt az a modell, amelyiknek a korona felett volt egy jellegzetes, az akkori Orient kaliberek sajátos dátumállítására szolgáló második gombja.

Ezt sokan nem szerették, én személy szerint odáig voltam érte, kizökkentette a modellt a megszokott búváróra megjelenésből. Ez a második Mako megjelenésével eltűnt, és már sosem fog visszatérni, mert jó eséllyel az Orient sem fog visszafelé fejlődni a szerkezetek terén, sőt.

De vissza a családi történetre, a Mako mellett 2010-ben érkezett meg az első Orient Ray, amely gyakorlatilag a Mako egy változata volt a “pálcika” indexek helyett valódi búváróra indexekkel, a kör alakúakkal, amivel tényleg szerethetőbb egy búvár.

A szerkezete akkor még az Orient saját 46943-as jelzésű werkje volt, ennek volt köszönhető a jellegzetes plusz dátumállító gomb is – sokan a Seiko 7009-es kaliberéhez hasonlítják a tartóssága miatt.

Az Orient Ray modellek eredetileg USA piacra készültek, persze azért elterjedtek a nagyvilágban éppúgy, mint a JDM (japán belföldi piacra készült) modellek szoktak, lassan és nehézkesen.

2015-ben az Orient egy (óragyártól nem megszokott) Reddit kérdőív kiértékelése után elkészítette a Mako USA néven ismert modellt, amely valahol az eredeti Mako és a Ray modell között helyezkedett el, azok kedvenc stíluselemeinek mixelésével.

2016-ban nagyot lépett előre a teljes modellcsalád, a Mako 2, Ray 2 és USA 2 modellekkel új kaliber érkezett, az F9622, amely azóta is megbízhatóan szolgálja ki ezeket a modelleket, illetve az aktuális változataikat.

A történet itt elágazott számtalan irányba, érkeztek újabb búvárok hasonló kivitelben (Kano, Kamasu), megjelent az Orient Mako 3 is, így tényleg bárki talál magának elérhető áron minőségi Orient búvár modellt.

Orient Ray 3 Vintage Diver RA-AA0811E19B, ha valami különlegesebbre vágysz

Orient Ray 3 Vintage Diver
orient-ray-vintage-diver-08
Orient Ray 3 Vintage Diver
orient-ray-vintage-diver-03
Orient Ray 3 Vintage Diver
orient-ray-vintage-diver-05-wristshot
Orient Ray 3 Vintage Diver
orient-ray-vintage-diver-04
Orient Ray 3 Vintage Diver
orient-ray-vintage-diver-014
Orient Ray 3 Vintage Diver
orient-ray-vintage-diver-013
Orient Ray 3 Vintage Diver
orient-ray-vintage-diver-06
Orient Ray 3 Vintage Diver
orient-ray-vintage-diver-05
Orient Ray 3 Vintage Diver
orient-ray-vintage-diver-07
Orient Ray 3 Vintage Diver
orient-ray-vintage-diver-01
Orient Ray 3 Vintage Diver
orient-ray-vintage-diver-011
Orient Ray 3 Vintage Diver
orient-ray-vintage-diver-010
Orient Ray 3 Vintage Diver
orient-ray-vintage-diver-012
Orient Ray 3 Vintage Diver
orient-ray-vintage-diver-09
Orient Ray 3 Vintage Diver
orient-ray-vintage-diver-02-lume
previous arrow
next arrow

Az Orient Ray 3, a harmadik generáció (vagy ahogy Ázsiában ismerik a Kamasu után a “Raymasu”) mindent egyben ad, amit szeretünk:

  • tökéletes, 41.8 mm méret hogy kényelmes legyen
  • zafír kristály óraüveg, hogy karcmentes legyen
  • F9622 automata kaliber, hogy megbízható legyen
  • színátmenetes (vignettált) számlap, hogy dögös legyen
  • öregített színű indexek és mutatók, hogy vintage legyen
  • tömör acél szemes fémszíj, hogy masszív legyen
  • Orient árképzés, hogy megfizethető legyen

Kimaradt volna valami? Ugye nem. 

Orient Ray 3 vintage Diver videós bemutató

Youtube csatornánkon már láthatod az Orient Ray 3 Vintage Diver bemutatóját, iratkozz fel itt, hogy ne maradj le a sok más, hasonló bemutatóról sem.

Orient Ray 3 Vintage Diver számlap, ami öltöztet

Az új Orient Ray 3 Vintage Diver legszembetűnőbb része persze a számlap, amely hozza a hagyományos megjelenést, de vegyíti egy kicsit retro/vintage stílussal a kintről befelé világosodó, vignettált megjelenésével. 

Orient Ray 3 Vintage Diver

Erre rátesz egy lapáttal az indexek és mutatók foszforeszkáló festésének kicsit öregített színe, és tényleg működik az asszociáció, ez egy vintage diver modell.

A számlap maga érdekes struktúrát kapott, kicsit narancsbőrös a felülete, és neki ez kifejezetten jól áll, nem a megszokott sima, fényes lap.

Orient Ray 3 Vintage Diver

A színkombináció (jelen esetben a zöld) visszaköszön a 120 klikkes lünettán is, az első (rosszabb esetben az utolsó) negyedóra így emelkedik ki a teljes körből, ez is egy klasszikus búváróra stíluselem helyesen használva.

Tok, fémszíj és a csat, ami már megint…

…lemezből van, hogy legyen mire panaszkodni az alsó árkategóriában is felsőkategóriás megoldásokat hiányolóknak. A jó hír, hogy mint annyi japán búvárórán, itt is kifogástalanul teszi a dolgát, és itt is kétszer egy másodpercet látod egy nap, reggel és este, amikor felveszed és leteszed az órát.

Ami komolyabb téma, az a 22 mm-es fémszíj, ami tömör acél szemekből készül, tartós, van egy kis súlya, de nem zavaró, kényelmes, nem zörög, egyszóval tökéletes ez is.

Orient Ray 3 Vintage Diver

A tok formájától nem lesznek álmatlan éjszakáid, a 2004-ben megjelent modell szinte változatlan formája, mert nehogy már csak Svájcban használják a jól bevált formákat évtizedekig – és ez most nem szarkazmus, ami jó, az tényleg jó, miért ne maradhatna?

Orient Ray 3 Vintage Diver

Zafír kristály lett az óraüveg is végre, sokak örömére, a mindennapokban főleg azok fogják ezt értékelni, akik nem csak az íróasztalon koptatják a fémcsatot, hanem a való világban néha megkaristolják a kedvencüket. 

Vízállóság, lume és a szabvány

Az Orient Ray 3 Vintage Diver modell, mint az egész családja 200 méteres vízállósággal büszkélkedik. Ezt lehetne fokozni az ISO szabványnak megfelelő diver’s 200m elérésével, de ebben az árkategóriában talán ez nem kap olyan hangsúlyt, és különben is az Epson családnak van olyan tagja, ahol az ISO búvár minősítés elterjedt, ha ez fontos, ott lesz rá a megoldás, árban viszont marad az Orient.

Orient Ray 3 Vintage Diver

Az óra, mint minden japán búváróra gyönyörűen foszforeszkál a sötétben (és nem fluoreszkál, itt írtunk a különbségről), ez az úgynevezett lume, ami az angolból érkezett szó a sötétben zseblámpaként világító óra leírására.

Ez az az óra, ami a legjobb bevezető a búvárórák világába, a jellemzőihez és a minőségéhez képest elérhető áron, megbízható szerkezettel, hordható méretben, egyedi megjelenéssel – egy tökéletes mindenes.

Orient Ray 3 Vintage Diver