Dan Henry létező személy, különleges figurája az órák világának. Gyűjtőként pontosan tudta, mit keresnek a megszállottak, és nekik hozta létre a Dan Henry márkát, mely a microbrand világban gyorsan fogalommá vált. Megnéztük a Dan Henry 1970 limited modellt, valóban olyan jól sikerült-e, mint amilyen a híre.

previous arrow
next arrow
Full screenExit full screen
previous arrownext arrow
Slider

Dan Henry, a gyűjtő

Dan egy brazil fiatalember, bár a gyűjteménye alapján én amíg nem láttam, egy idős úriembert képzeltem magam elé. Hát tévedtem. 

Az órák szeretete gyermekkorától kíséri, a története szerint egy ajándékba kapott Roskopf zsebóra indította el a lejtőn. Mivel már előtte is gyűjtött mindent a kagylóktól az érméken át a mágnesekig, nem volt nehéz ráhangolódnia az órák varázslatos világára.

Innen már egyenes út vezetett a brazil bolhapiacokig, ahol már sokszor félretették neki a kincseket, mert komoly ritkaságok is akadtak ezek között, és felépült egy gyűjtemény, ami a párját ritkítja.

Dan Henry

Dan Henry

Ezt egyébként te is megnézheted a www.timeline.watch oldalán, ahol a saját gyűjteménye mellett egy világraszóló vintage katalógust kezdett el összeállítani, ahová bárki beküldheti az arra érdemes darabjait.

Dan Henry, a gyártó 

A gyűjtésből szenvedély lett, és mit ér egy szenvedély, ha nem oszthatod meg másokkal – Dan eljárt Bázelbe, beszélt a gyártókkal és körvonalazódott előtte egy saját óramárka. A gyártót is megtalálva elkezdte kialakítani a saját portfólióját. Amikor a brand indulása után, még 2016-ban beszéltünk róla, három szóval összefoglalta, mi a célja a márkával: minőség, minőség, minőség.

Megszállottként is ismerte a microbrand gyártók tipikus hibáját, amikor túl gyorsan szeretnék profitábilissá tenni a márkát, ami gyorsan magas árakhoz majd eltűnő nevekhez vezet.

Dan Henry nem ezt az utat választotta, olcsón kezdett olyan minőségű órákat gyártani, amelyek a világ bármely szegletében megállják a helyüket.

Vario prémium Nato szíjak most egyedi kuponkóddal
Vario prémium Nato szíjak most egyedi kuponkóddal
Dan Henry 1970

Seiko NH35 automata, VK63 kvarc és Miyota kvarc kaliberekkel készülnek az órái, így a minőség biztosított, és maradhat a barátságos ár is.

Az órák évszámokkal lettek elnevezve, és a stílusuk abból az időszakból származik, amit a nevükben hordoznak. Ez alapján gyorsan látszik, hogy egy vintage gyűjtő számára kedves korszakról van szó, a dátumok 1937-től 1972-ig tartanak jelenleg, ami a stílust illetően akár aranykornak is nevezhető.

Dan Henry 1970 limited edition

A Dan Henry modellek mindegyike limitált kiadásokban készül, az évszámának megfelelő mennyiségben. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a tesztünkben szereplő Dan Henry 1970 modellből összesen 1970 darab készült, hanem azt, hogy egy-egy kiadásból készül ennyi. 

Dan Henry 1970

Dan Henry 1970 limited edition

A különböző kiadások mind különböző megjelenést takarnak, így egy konkrét darabból csak 1970 készül, majd egy kis változtatással másik 1970 – ez a limited edition modern felfogásban, és működik.

Dan Henry 1970 videó teszt a Youtube csatornánkon

A super compressor búvárórák története

A Dan Henry 1970 stílusa az egyedi super compressor stílus. Ezt a jellegzetes két koronás kialakításáról azonnal lehet látni, bár maga a tok kialakítása valójában nem igazi compressor.

De mit is takar ez az elnevezés? 

Dan Henry 1970

Az eredeti megvalósítás

A super compressor típusú órák alapja egy zseniálisan egyszerű ötlet, ami az Ervin Piquerez SA ( a továbbiakban EPSA) találmánya volt, 1956-ban jegyeztették be ezt a megoldást.

Az órák tömítettségének annál ellenállóbnak kell lennie, minél nagyobb a víz nyomása, minél mélyebbre merülnek velük. Az EPSA ötlete magát a víznyomást használta fel arra, hogy összeszorítsa a tokot, így minél nagyobb a külső nyomás, annál jobban tömítve van a tok a belülről nekifeszülő tömítésnek (O-gyűrű) köszönhetően. Három változata készült el, a Compressor, a Compressor 2 és a Super Compressor.

A Super Compressor, mint design

A super compressor órákat mégsem a tok felépítése, hanem a megjelenésük alapján szoktuk azonosítani, méghozzá elég könnyen.

Ezeknek az óráknak a stílusa jellegzetes, a két korona 2 és 4 óránál és a belső lünetta messziről elárulja a hozzáértőnek, hogy ez egy super compressor modell (vagy, mint esetünkben, egy homage). 

Dan Henry 1970

A két korona a jellegzetes mintával

A korona mintázata is kötelező design elem, a rácsos díszítése sorra visszaköszön a mai modelleken is, mint a Dan Henry 1970 óránál is látjuk.

Dan Henry 1970

Az eredeti EPSA logó emlékére az Octopus

A Dan Henry 1970 hátlapját tanítani lehetne a nagyobb gyártóknak is. A kidolgozása részletes, és egy kis kacsintással visszaidézi az EPSA eredeti logóját, a búvár sisakot, csak itt az Octopus formájában – látványos és igényes megoldás.

Dan Henry 1970

A belső lünetta

A belső lünetta praktikus okokból született szintén a 60-as években, a külső megoldások akkoriban még nem egy irányba forgathatóak voltak, így igen könnyen elállítódhttak a mélyben, ami nem egészséges akkor, ha a búvárkomputert még nem találták fel. Bár utóbb kiderült, hogy ez a két koronás megoldás sem tökéletes, a stílus annyira sikeres lett, hogy a mai napig szeretik a “dress diver” rajongók.

Tökéletes kidolgozás, verhetetlen ár-érték arány

Többször leírtam már azt, hogy egy óra ár-érték arányban verhetetlen, persze ezt mindig az adott kategóriában kell érteni. A Dan Henry 1970 a búváróra, közelebbről a dress diver kategória verhetetlenje a 290 dolláros árával, amiben a hagyományostól jócskán eltérő csomagolás is benne van. Dan tartja magát ahhoz, amiről 2016-ban beszélt, minőség és elérhető ár – ez is sokat segített a sikerében.

Dan Henry 1970

40 mm, a tökéletes méret

Az óra átmérője koronák nélkül (KKN?) 40 mm, ami a mindennapokban a tökéletes méret, bármilyen öltözettel kényelmes, de nyáron sem veszik el egy pólóval a csuklódon.

Dan Henry 1970

A számlap – itt dátum nélkül

A számlap a legszebb vintage stílus, matt sötétszürke színben, fehér és narancs indexekkel és mutatókkal, és választhatóan dátummal vagy anélkül, ez egy ‘nodate” modell lett.

Dan Henry 1970

Zafír bevonatos óraüveg kék AR bevonattal

A duplán domború zafír bevonatos óraüveg kék AR (tükröződésgátló) bevonatot kapott, az erősebb fajtából, aki szereti nagyon elégedett lesz vele.

Dan Henry 1970

A tok más aspektusa

A tok élei és ívei határozottak, a polírozott és szálhúzott felületek aránya is tökéletes (bár nem Zaratsu polír, de nem is az az árkategória).

Dan Henry 1970

A lume, vagyis a sötétben foszforeszkáló festés

A lume a Dan Henry 1970 második sorozatában erősebb lett, mint az elsőben, Seiko búvárokkal versenyezhet immár. Nem sajnálták róla a foszforeszkáló bevonatot, mert azt ugye tudod, hogy az óramutató foszforeszkál és nem fluoreszkál…

Dan Henry 1970

Az Octopus

Bár már megemlítettem, mégis megér még egy képet az Octopus, amely az eredeti super compressor modellek logóját idézi a búvár sisakkal, tökéletes háromdimenziós kidolgozásban. 

Dan Henry 1970

Tropic szíj, ahogy hatvan éve kell

A vintage érzést erősíti az eredeti modellek szíját tökéletesen mintázó úgyneveztett tropic szíj, ami egy 22mm-es gumi (és nem kaucsuk) szíj, a klasszikus mintázatával és keskenyedő formájával, és egy kis DH logóval a csaton.

Az automata szerkezetet a Seiko biztosítja

A Dan Henry egyetlen automata modellje nem bízta a véletlenre a kaliber választást. Megbízható, tartós és megfizethető kellett, így gyorsan egyedül maradt a Seiko (TMI, SII) által gyártott NH35 (más néven az NH35A) kaliber, amely tulajdonképpen egy Seiko 4R35.

A microbrand gyártók kedvelt választása, nem véletlenül, enélkül vagy az árban, vagy a minőségben lenne szükség kompromisszumokra.

Kézzel is húzható, másodperc stoppos darab, a pontossága és járástartaléka a 4R35 kaliberrel egyezik.

Dan Henry 1970

Seiko/TMI/SII NH35A kaliber

A Dan Henry 1970 csomagolása – a hozzáadott érték

Egy nem mindennapi modell nem mindennapi csomagolásban. Nem elég, hogy egy ilyen minőségű órát kapsz ennyiért, de még a doboz kibontásakor a következő meglepetés is ér: egy extra műanyag tartóban az óra egy 3-as bőr óratartóban érkezik, ami egyébként önmagában is rendelhető 30 dolláros áron. 

Dan Henry 1970

A Dan Henry 1970 csomagolása

És a Dan Henry 1970 kicsomagolása videón

Akkor minden tökéletes?

Majdnem. Egyetlen apró részlet van csak, ami szubjektív, de létező kérdés. A Dan Henry 1970 szíja, pontosabban annak mérete. A 22 mm-es méret önmagában jó, de a 40 mm-es tokon nekem szélesnek tűnik, 20 mm-es lenne a szemnek tökéletes.

A tropic szíjjal ez nem tűnik fel, de egy normál bőr szíjjal vagy akár egy vaskosabb Nato szíjjal már kicsit zavaró lehet, ez persze ízlés dolga, ami ezerféle lehet, és ez így van jól.

Dan Henry 1970

Abban viszont megegyezhetünk, hogy ha egy óránál ez az egyetlen kérdéses részlet, akkor nagy baj nincsen. Létezik belőle 44 mm-es méret is, annál ez biztosan nem okozhat gondot, bár a super compressor stílushoz a 40 mm illik igazán.

Dan Henry 1970 limited edition műszaki adatok

  • szerkezet: Seiko NH35A mechanikus automata
  • tok: 316L rozsdamentes acél
  • hátlap: 316L rozsdamentes acél, menetes
  • átmérő: 40 mm
  • vastagság: 14.8 mm
  • vízállóság: 660Ft – 200 méter
  • óraüveg: duplán domború zafír bevonatos, kék AR bevonattal
  • szíj: tropic gumi szíj jelzett csattal

Szerettük?

Nagyon, minden óra rajongónak kell egyszer egy ilyen minőségű órája legyen, és a Dan Henry 1970 modellel ez már lehetséges. És hogy a cikket nem az elfogultság íratta: a gyártó weboldalán az órának 1168 értékelése van, és az átlaguk 5 csillag – ennyien nem tévedhetünk.

Dan Henry 1970 limited edititon képgaléria

previous arrow
next arrow
Full screenExit full screen
previous arrownext arrow
Slider