vario nato szíj

A Nato szíj népszerűsége érthető. Kényelmes, praktikus viselet, és a végtelen választékából gyakorlatilag bármilyen órához megtaláljuk könnyen a hozzáillőt. A Vario csapata ebben a kategóriában a legerősebb, fogtunk hát néhány típust a kínálatukból és jól megvizsgáltuk – íme az eredménye.

A cikk létrejöttét a Vario Every Day támogatta

A Nato szíj eredete, típusai

A Nato szíj története nem is túl régre, nagyjából a hetvenes évek elejére nyúlik vissza. A Brit védelmi minisztérium kérésére kifejlesztettek egy óraszíjat, amely erős, vízálló, könnyen tisztítható és elég hosszú volt ahhoz, hogy akár ruházaton kívül is viselhető legyen.

És ezt valójában nem Nato szíjnak hívták.

A neve eredetileg S.W.W. (Strap, Wrist Watch) volt, és a G1098-as, vagy röviden G10-es nyomtatványon kellett igényelni, innen a valójában használatos katonai elnevezése, a G10. A Nato szíj elnevezés is a katonai eredetére utal, és ez honosodott meg a civil életben. Az eredeti szabványos darabok kizárólag Admiralty Grey színben és 20 mm-es méretben készültek, fényes krómozott réz csattal és bújtatókkal, két részes kivitelben.

Eddig a történelem, és most nézzük, mi a helyzet ma a G10 szíjak piacán.

Vario Nato szíj videós bemutató

Vario Nato szíjak – rövid és sikeres történelem

A Vario 2016 óta működik Szingapúrban. Az alapító, Ivan egy megszállott óra rajongó, grafikus és gyűjtő, így pontosan tudta, mi kell a népnek: olcsó, jó minőségű Nato szíj.

vario nato szíj

A feladat teljesítve lett, a Vario szíjak barátságos áron, prémium minőségben és kellően széles választékban érkeznek, megvizsgáltunk a legnépszerűbb típusokból párat.

Seat Belt Nato

A seat belt Nato (biztonsági övet jelent a neve) a nevét az anyagáról kapta, a biztonsági övek jellegzetes szövésével és fényes felületével találóan.

Bond Nato szíj

Két ilyen típus érkezett, az első egy úgynevezett Bond Nato, amely a nevét (nem meglepő módon) Őfelsége dupla nullás ügynökéről, James Bondról kapta. Az első alkalommal ugyanis Sean Connery csuklóján tűnt fel egy Rolex szíjaként ez a típus, bár az igazából nem lehetett Nato szíj (sem G10), mivel a film, a Goldfinger 1964-es, a katonai patent pedig 1973-as volt, de ezen az órás társadalom könnyen átsiklott, maradt a találó elnevezés.

A Bond nato szíj kényelmes viselet. Kellően vastag, van tartása, a felülete fényes és a mintája a klasszikus, a vasalatok pedig, mint a Vario szíjak legtöbbjén, minőségiek.

vario nato szíj

Kellően nagy méretű, enyhén szögletes csat Vario logóval, szögletes bújtatók, ez elég is a prémium érzéshez az átlagos Nato szíjak csatjai után.

Szintén a seat belt Nato szíj kategóriába esik a következő darab. Ez egy fekete kivitel, melynek érdekessége a két szélén futó narancs sáv, amely optikailag keskenyebbé teszi a szíjat. Az anyaga, a csatok és bújtatók megegyeznek a Bond Nato szíjjal, univerzális és kötelező darab.

Twill Nato

A következő Vario Nato szíj típus az egyik kedvencem, az úgynevezett Twill Nato szíj. A  szövése olyan, mint a Julien Faure által a Tudor-nak készített szíjaké, a bordázott felületén két árnyalatban váltakozik a szövés, ettől egyedi és elegáns hatása lesz.

vario nato szíj

Vékonyabb jóval a seat belt Nato szíjaknál, rendkívül kényelmes mindennapi viselet lehet.

Van azonban egy hátulütője, amit éppen a vékonyságának köszönhet. Mivel mint a legtöbb Vario Nato szíj, ez is egy részes modell (nincsen az óra alatti dupla szíj), egy nehezebb óra a levételkor könnyen lecsúszhat róla, és ez egy mechanikus óránál szerviz látogatással fog végződni. Ha erre figyelsz, ajánlott darab mind a kinézete, mind a minősége, mind a kényelme miatt.

vario nato szíj

Szintén a Twill Nato szíj kategóriába esik a következő modell. Ez egy fekete, klasszikus kivitel, ami gyakorlatilag bármilyen órához viselhető. Az anyaga, a csatok és bújtatók megegyeznek a szürke Twill Nato szíjjal, univerzális és kötelező darab.

A kedvenc, az Elastic Nato

Személyes kedvencem ez a zseniális darab, elastic Nato néven érkezett. Nevében a legfontosabb tulajdonsága, mégpedig az, hogy egy elasztikus, gumírozott anyagból készül, így mindig feszesen ül a csuklón, mégsem szorít, egyáltalán.

vario nato szíj

Egy Casio G-Shock GA-2000 limited edition darabbal próbáltuk, a Bond Nato kivitel tökéletes a fekete színhez. Érdekessége, hogy a csat és a bújtatók is fekete bevonattal (PVD?) készültek, eddig kopásmentesek.

Bár vékony az anyaga, az órát mégis feszesen tartja, nagyon kényelmes viselet.

Graphic Nato

A kínálat legklasszikusabbja a formát és a vasalatokat illetően, de a legérdekesebb a mintája miatt.

vario nato szíj

Hagyományos Nato szíj, kétrészes, vékony, fényes csatokkal és bújtatókkal, ez eddig rendben. Ami a különlegessége, hogy a mintája (melyet a cég tulajdonosa tervezett) miatt limitált kiadás, minden minta csak 500 darabban készült.

vario nato szíj

A dupla szíj jól vigyáz az órára, ne csússzon le, cserébe vastagabb lesz – személy szerint ezért szeretem jobban az egy részes Nato szíjakat.

Ballistic nylon Nato szíj (Zulu, Zulu Nato, Zulu szíj)

Az elnevezése pontosan Zulu, amit az ovális csatoknak köszönhet, de sokszor hívják csak egyszerűen Nato szíjnak ezeket is.

vario nato szíj
vario nato szíj

Az anyaga érdekes, a második világháborúban fejlesztette ki a DuPont a ballistic nylon anyagát, melyből pilótáknak varrtak védőmellényeket. Erős, vastagabb, tartós, fényes felületű anyag, a megjelenése miatt a G-Shock kategóriájú mindenes túlélő órákhoz ajánlott (ehhez G-Shock adaptert is kapunk hozzá).

vario nato szíj

A csat és a bújtatók itt is fekete bevonatot kaptak, ez a konkrét darab már több éve használatban van, és kopásnak eddig nyoma sincs.

G-Shock Zulu Cordura 

vario nato szíj

Szintén zulu szíj, az érdekességét az anyaga adja. Két rétegből készül, a külső oldalon egy úgynevezett cordura szövetből, mely egy igen strapabíró anyag, jellegzetes textúrával.

vario nato szíj

A csat lyukak fém (alu) erősítést kaptak, így a megjelenést is és a hosszú élettartamot is segítik.

Ehhez is jár egy pár 18 mm-es G-Shock adapter, amely például valamennyi “kocka” G-Shock modellhez használható. A képen egy GR-B100 Gravitymasterrel látható, itt viszont az adapterek a JaysandKays-től érkezett prémium fém darabok. 

Kupon kód csak a werkmania.hu olvasóinak

A Vario a cikk megjelenését egy kuponkóddal támogatta, mellyel 8% kedvezménnyel vásárolhatsz, az érvényes kínálatot ezen a linken találod meg hozzá:

A kupon kóddal, melyet a linket megnyitva látsz csak, 8% kedvezménnyel rendelhetsz a nem akciós szíjakból (az akciókkal pedig jobban jársz, 20-25% is előfordul).

Vario Nato szíj képgaléria