Itt a nyár, strand ezerrel, csak kellene még egy óra, ami bírja a vizet. De olyan, ami tényleg. Az üzletben azt mondták, ez bírni fogja. Persze jó lenne, ha olyantól hallanád ezt, aki ki is próbálta az órákat vízben, nem csak a katalógusadatokat fújja… Gyere és megmutatom az öt legstrandbarátabb búvárórát a nyárra!

[ez-toc]

Búváróra. Kell ez nekem egyáltalán?

Nyaralni mész? Ha vízpartra, akkor elkerülhetetlen lesz, hogy megfürdesd a kedvenc órádat is. Ha csak a strandra mennél ki a hétvégén, ott sem lesz biztonságban, így ha vízközelben fog telni a nyarad, jobb, ha elkezded böngészni a búváróra kínálatot. 

A cikk célja a mindenki számára elérhető, népszerű modellek bemutatása volt. Kimaradtak a több százezres svájci modellek és a milliós luxus darabok is, nem véletlenül. Az ár-érték arányban verhetetlen darabokat hiba lenne bármilyen szempontból összehasonlítani a felső és a luxus kategóriákkal, nem is egy a célközönségük, a műszaki tartalmuk és a hozzáadott értékeik.

A búvárórák vízállósága is több fokozatú, jellemzően 100 m-től 200 m-ig választhatsz a hétköznapibb modellekből. A professzionális búvárórák 600 vagy 1000 méteres vízállósága azért a valóságban inkább egy technikai bravúr a gyártó részéről, mint válasz egy valós igényre. Minden komoly gyár meg tudja (és meg is akarja) mutatni, hogy képes olyan megoldásokra, amik megfelelnek a szigorúan előírt szabványoknak, és tud gyártani valódi, komoly búvárórát.

A vízállóság kérdését hamarosan egy önálló cikkben fogjuk alaposabban körüljárni (azóta megtettük, az óra vízállóságáról szóló cikket itt találod) sok szempont alapján sorolnak egy-egy órát a különböző kategóriákba, és a ráírt értékek nem mindig azt jelentik, amit elsőre gondolnál róla. Amiben már biztosan mehetsz strandolni, azok a 100 m és feletti jelölésű órák, ezek már általában olyan tömítésekkel (sőt, a komolyabbak több lépcsőből álló tömítésrendszerrel) rendelkeznek, ami képes ellenállni például a fejesugráskor keletkező pillanatnyi, de nagyon magas terhelésnek is.

1. CASIO MDV-106 – az árbajnok

A japán cég az egyik legnagyobb gyártó az órapiacon, tapasztalataik a tömeggyártásban vitathatatlanok. Ha eddig az olcsó digitális “retro” kvarcóráikról ismerted őket, akkor meg fogsz lepődni. A CASIO MDV-106 a diver vonaluk egyik legsikeresebb darabja, az alacsony ár egy vállalható darabot takar. Minőségi anyagok, jó kidolgozás, a megszokott búvár design, minden rendben.

A részletek:

werkmania.hu

 • tok: rozsdamentes acél, menetes hátlappal
 • átmérő: 44 mm
 • vastagság: 12 mm
 • súly: 92 g
 • üveg: ásványi (normál)
 • szerkezet: japán quarz
 • vízállóság: 200m
 • lünetta: egy irányba forgatható
 • koronazár: van
https://www.instagram.com/p/BKa94mKAW3U/

Az óra verhetetlen az árkategóriájában, de ezért kell kötni néhány kompromisszumot. A lünetta egy kicsit kotyog, ami azért a középkategóriában sem jellemző már, viszont ez semmiben nem rontja a használhatóságot, sem a vízállóságot, így csak egy kis szépséghiba inkább. A számlapon szép rakott indexek vannak – gondolhatnád, de a tok kinyitásakor már látszik, hogy a számlapból lettek kialakítva, így valójában nem különállóak attól. A mutatók kidolgozása kifejezetten szép, stílusos, ám a lume (a sötétben való foszforeszkálás) már nem a legtartósabb. A napról sötétbe érve szépen és erősen világítanak a mutatók és indexek, de hamar elveszítik a fényüket. A mindennapokban ezzel együtt lehet élni, cserébe kapsz egy 200 m vízállóságú órát, klasszikus búváróra dizájnnal.

2. SEIKO PROSPEX solar diver – a fényevő mindenes

A múlt heti cikkünkben részletesen teszteltük A SEIKO SNE107 típust, kellemes darab. A mérete 42 mm, ami a divatos méreteknek megfelel, de kényelmesen hordhatóvá teszi az órát. A koronazárnak, a menetes hátlapnak és a tok kialakításának köszönhetően a vízállósága már az ISO6425 szabvány szerinti “diver’s 200m”, ami a profi belépő szint, valódi vízállóság.

https://www.instagram.com/p/BX17PZ8Fyq2/

A részletek:

 • tok: rozsdamentes acél, menetes hátlappal
 • átmérő: 42 mm
 • vastagság: 11 mm
 • üveg: ásványi (Hardlex, keményített felülettel)
 • szerkezet: V158 japán solar quarz
 • vízállóság: diver’s 200m
 • lünetta: egy irányba forgatható
 • koronazár: van

A solar quarz szerkezet hosszú üzemidőt, gondozásmentes viseletet biztosít. Normál használat mellett nincsen szükség semmi bonyolult manőverre a feltöltéshez, nem kell “napoztatni”, csak hordd, és mindig fel lesz töltve. A V158 szerkezet pontossága kifogástalan, a havi egy másodperc járáseltérés (saját mérésünk)  több, mint megfelelő.

3. SEIKO SKX007 – a legnépszerűbb

A Seiko SKX007 az SKX sorozat tagjaként komoly pedigrével rendelkezik (itt írtunk részletesen az elődeiről is). Az SKX007 a legnépszerűbb darab, az ős klasszikus diverek méltó utódja. Hordható méret, kicsit retro és kicsit sem az, nem véletlenül a legnépszerűbb a megfizethető japán búvárórák között. Az első automata a sorban, a belépő szintet képviselő Seiko 7S26 szerkezettel. Ez az alap automata az órarajongóktól kapott már hideget és meleget is, de nem véletlenül “workhorse”, azaz igásló a beceneve. Ha az ötévente kötelező szervizlátogatást nem lustálkodod el, sokáig működik hibamentesen. Saját gyűjteményben van több 25-30 éves (szervizelt) darab, mind meglepően jó értékekkel üzemel a mai napig.

A részletek:

 • tok: rozsdamentes acél, menetes hátlappal
 • átmérő: 42.5 mm
 • vastagság: 13 mm
 • üveg: ásványi (Hardlex, keményített felülettel)
 • szerkezet: Seiko 7S26 automata
 • vízállóság: diver’s 200m
 • lünetta: egy irányba forgatható
 • koronazár: van

A klasszikus forma máig modern maradt, a súlya és a méretei is kifogástalanok. A szerkezet normál hordás mellett nem igényel gyakori pontosítást, legfeljebb ha a hétvégére leteszed – 40-45 óra közötti járástartalékkal sajnos két napot már éppen nem vészel át, de ez ebbe na kategóriában teljesen jó érték.

https://www.instagram.com/p/BTyvFlcjKpP/

4. SEIKO MONSTER SKX779 – a fenevad

A Seiko Monster egy legenda, egy fogalom, egy különleges darab a japán cég életében. Részletes tesztet is érdemelt már nálunk, ami igazán népszerűvé tette, az az egyedi, robosztus megjelenése (innen ered a beceneve is). Végre egy búváróra, ami nem akar Submariner lenni – ez volt az egyik első modell, amit a Rolex piacra dobott ebben a kategóriában, és töretlen népszerűsége miatt szinte minden gyártó készített nagyon hasonló kialakítást.

https://www.instagram.com/p/BKNT6Rwgbup/

A részletek:

 • tok: rozsdamentes acél, menetes hátlappal
 • átmérő: 42 mm (koronánál 47 mm)
 • vastagság: 13 mm
 • üveg: domború ásványi (Hardlex, keményített felülettel)
 • szerkezet: Seiko 7S26 automata
 • vízállóság: diver’s 200m
 • lünetta: egy irányba forgatható
 • koronazár: van

A rozsdamentes acél lünetta azon kívül, hogy igazán masszív megjelenést ad az órának, praktikus is. A kisebb sérüléseket könnyen el lehet tüntetni róla polírozással, és a formája miatt megvédi a domború üveget is a sérülésektől, hatékonyan.

5. ELYSÉE DUAL TIMER – a titkos favorit

Bár az óra éppen tartós teszten vesz részt nálunk, előzetesen azért elárulhatunk róla néhány fontosabb részletet (a teszt azóta elkészült, itt olvasható – a szerk.). A megjelenése ötös, a mérete ideális, a kidolgozása kifogástalan, a szerkezete megbízható. A dual timer funciót ki fogjuk fejteni a cikkben, most csak annyit, hogy egy nagyon könnyen használható, kényelmes funkció – ez is ötös. Ideális viselet a nyárra, érdekessége, hogy nem a japán vonalat erősíti – Németországban készül.

https://www.instagram.com/p/BVKRFstj6q0/

Ha nyár, akkor NATO szíj

Nem véletlenül kapott minden óra NATO szíjat a fotózásra. A legkényelmesebb nyári viselet, amit csak el tudsz képzelni. Könnyű, puha, nem lötyög, és mivel az óra közvetlenül nem érintkezik a bőröddel, nem is izzad a csuklód. A nyár elképzelhetetlen egy búvárórának NATO szíj nélkül, és ennek van egy praktikus oka is. Ha vízbe viszed a kedvencedet, egy esetleges beakadás során nem fog a feneketlen mélységbe hullani a kezedről az óra, egy stift is megtartja a szíjon. Próbáld ki, menő, kényelmes, biztonságos és minden órához kapsz a megfelelő színben.

A prémium kategórás, ám mégis elérhető árú Nato szíjakat gyártó Vario modelljeit itt teszteltük, olvasd el, érdemes: Vario Nato szíjak tesztje a werkmania.hu oldalán (egyedi kuponkóddal a cikkben).