Seiko SKX007

Biztosan van nála szebb. Biztosan van nála jobb. Biztosan van nála olcsóbb, és biztosan van pontosabb is. Egyvalami azonban biztosan nincsen: népszerűbb. Hazai és külföldi órákkal foglalkozó oldalakat, fórumokat böngészve rendszeresen felbukkan a Seiko SKX007 búvár óra, komoly kultusza alakult ki, ennek okai után nyomozunk alábbi tesztünkben.

A Seiko egyik legnépszerűbb modellje az SKX007, ez vitathatatlan tény. Valójában semmi különös nincsen benne, nem akar többnek látszani, mint ami: egy használható, szerethető, kezelhető darab. Nem különösebben feltűnő, de látszik rajta, hogy egy (átlagos szemmel nézve) komolyabb darab.

Egy funkcionális szerkezet, ami kialakítása miatt a mindennapokban is kiválóan használható, nem kell rettegni tőle, hogy mi lesz ha vízbe kerül, odaütődik valahova vagy ráülünk véletlenül.

Minden bizonnyal kevesebben vannak azok , akik rendeltetésszerűen használják, hiszen ez az óra megkapta a Diver’s 200 m minősítést, vagyis megfelel az ISO 6425 szabványnak, ami komoly követelményeket támaszt az órával szemben.

Egy kis Seiko diver történelem

Az óra komoly felmenőkkel büszkélkedhet, családfája egészen 1965-ig vezethető vissza, amikor a Seiko megjelentette az első diver modelljét (6217-8000/8001, más néven a 62MAS). Ez mechanikus szerkezettel, 150 m vízállósággal készült.

seiko 62mas

Ezt három évvel később követte a szintén ikonikus Seiko 6105 modell, mely 1977-ig gyártásban maradt, és két típusa készült, a 6105-8000 és a “Teknőc”, a 6105-8009. Ezzel a modellel a gyár végleg megvetette a lábát az olcsó, de rendkívüli ár-érték aránnyal bíró diverek dobogóján, ahonnan a mai napig nem sikerült letaszítani.

seiko 6105 turtle wilard

Időközben sorra jelentek meg a professzionális 300, 600 sőt 1000 méteres vízállósággal bíró modellek is, mint a Tuna, és hasonló társaik, de elérkezett az idő egy kicsit populárisabb, hétköznapibb körülmények között is hordható modell bevezetésére, ez lett az SKX007.

De mi szükségem van egy búvárórára? Merülök én egyáltalán?

A kérdés jogos, a válasz: nem, vagy maximum néhány métert, ezért igazán kár lenne búvárórát venni. Ám igen megnyugtató érzés, hogy az órát nem kell félteni igazából semmitől, egy igazi “tool watch” a szó minden értelmében.

Seiko SKX007

Bírja a gyűrődést, bírja a vizet, és a funkciógyűrűjét (lánykori nevén lünetta, bővebben itt írtunk a használatáról és fajtáról, olvassátok csak el) ezer dologra lehet használni a mindennapokban is. Egy életszerű példa: szoktam főzni -tekintettel másokra csak ritkán-, és a főzési/sütési időket remekül lehet követni egy mozdulattal. Igen, ott a mobiltelefon, elő lehet venni, be lehet állítani a visszaszámlálót, de minek, ha egyetlen csavarintással ugyanaz a funkció elérhető?

Seiko SKX007

Mindent figyelembe véve, roppant praktikus egy búváróra a mindennapokban is, és a Seiko SKX007 formája, mérete, súlya és általános jó minősége miatt nálam dobogóra került.

Vario prémium Nato szíjak most egyedi kuponkóddal
Vario prémium Nato szíjak most egyedi kuponkóddal
Seiko SKX007

Adatok, tények – az SKX007 számokban

  • mérete 42.5mm, koronánál mérve 45.5mm, magassága 46mm
  • az üvege 31mm átmérőjű Hardlex kristály, fokozottan karcálló
  • vastagsága 13mm
  • tokfül szélessége 22mm
  • szerkezete Seiko 7S26 21 köves automata, nem hackelhető a másodpercmutató és nem húzható kézzel
  • egy irányba forgatható funkciógyűrű (lünetta)
  • diver’s 200m vízállóság (ISO 6425 minősítés)
  • rozsdamentes acél tokozás
  • rozsdamentes acél menetes hátlap
  • koronazár
Seiko SKX007

Egy kényes kérdés: a pontosság

A Seiko 7S26 automata szerkezetei körül mindig heves vita dúl, pontosak-e vagy sem. Automata szerkezeteknél az alsó-középkategóriás típusok (és ezt nagy jóindulattal kapta a 7S26) nem a COSC pontosságukról híresek általában.

DE: saját mérés alapján csak azt tudom mondani, hogy kissé hektikusan bár, de meglepően jó járáseltérést produkálnak a mostanában gyártott szerkezetek, messze a gyári 20-30 mp/nap értékek alat, nap 1-2 mp eltéréssel járnak. A képeken szereplő darab 3 hónapos tartós mérés szerint napi 0.9 mp kését mutat!

Ez azért becsületére válna sok felsőbb kategóriás társának, még ha a mindennapokban valójában nem automata órát használunk pontos idő mérésére, hiszen arra találták ki a kvarcokat, ugye 🙂

seiko skx007

SKX feeling

A Seiko SKX007 rászolgált a hírnevére. Kényelmes viselet a mindennapokban, elfogadható méretei miatt nem verjük oda minden alkalommal a falhoz, ajtókerethez és kocsiajtóhoz. Ez jót fog tenni hosszabb távon neki is, és a mi lelki békénknek is egész biztosan. A “jubilee” szíj egy kissé megosztó, van, akinek bejön, van akinek ódivatú. Manapság, amikor tombol a retro láz, nem kell szégyenkezni vele, illik az óra stílusához, de több típusú gyári és egyedi fém szíjat is be lehet szerezni hozzá, illetve remekül működik nyáron a klasszikus nato szíjakkal is, télre pedig fel lehet dobni bőrrel is nyugodtan.

Seiko SKX007 képgaléria