A karácsonyi ajándékozás buktatói – mit, kinek, honnan?

Közeledik a karácsony, így minden bizonnyal sokan törik már a fejüket, mi is lenne az igazi szeretteiknek? Nos, nem lesz meglepő, ha a mi ajánlatunk egy szép óra. Hölgyeknek, uraknak, fiataloknak és idősebbeknek is egyformán szép meglepetés, de vigyázzunk: amilyen örömet tud szerezni, olyan könnyen el is tudjuk rontani a választást, ha nem figyelünk néhány fontos dologra.

Először is tisztázni kell az alap fogalmakat, az alapvető óra típusokat. Nem mindegy ugyanis, hogy kinek, mire, milyen órát szeretnénk beszerezni karácsony előtt. Más típus illik egy megrögzött horgász kezére, mint egy festőművész vagy egy hobbi pilóta családtag csuklójára. Az alapvető fajtákat a következőkben részletezzük.

Kvarc szerkezetes órák

Az órák legegyszerűbb és leginkább felhasználóbarát változatai a kvarc szerkezetes órák. Működésük nem igényli a folyamatos törődést, időnként elemet kell cserélni bennük, és nagyjából ennyi. Az elemcsere történhet egy-két évente az olcsóbb típusoknál, de sok Casio típus például akár 10 évig működik az eredeti elemmel, ezért is javasolt a cserénél minőségi elemet kérni. Egy olcsó, néhány száz forintos elem nagyobb kárt csinálhat, ha „kifolyik” mint egy minőségi Renata típus, ami 800-1000 Ft cserével. A kvarc órák a legegyszerűbb, csak az időt mutató típusoktól a minden igényt kielégítő, GPS vezérelt, légnyomást, hőmérsékletet és még ezer más funkciót felvonultató típusokig megtalálhatóak. Éppen ezért nagyon könnyű a választás közülük, hiszen bárkinek találhatunk karácsonyi ajándéknak megfelelő kvarc szerkezetes órát, 1000 forinttól sok százezer forintig is.

Mechanikus (kézihúzós) órák

A mechanikus órák már egy teljesen más világot képviselnek, mint a kvarcok, minden szempontból. Valójában miniatűr gépek, rendkívül finom szerkezettel, bonyolult, misztikusnak tűnő működéssel. Lelkük is van, amit bizony ápolni kell: a szerkezet meghajtását biztosító rugót feszesen kell tartani, ha nem akarjuk, hogy „lejárjon”, és késni kezdjen, majd megálljon. Ez naponta – kétnaponta felhúzást jelent, ami egy óra rajongónak a napi rutin része, nem kényszer, de kötelesség. Karbantartásuk szintén nagyobb odafigyelést igényel, épp, mint az autót, rendszeresen szervizeltetni kell. Azért ne ijedjünk meg ettől, az általános nézet szerint nagyjából öt évente kell óráshoz vinnünk kedvencünket, aki alkatrészeire szedi, megtisztítja és a szükséges pontokon keni, olajozza a szerkezetet. Ugye, mennyivel sűrűbben visszük autónkat olajcserére, szervizbe? A karbantartás elhanyagolása túlzott kopást, akár törést is eredményezhet, érdemes azt a kis időt és néhány ezer forintot öt évente erre szánni.

Automata órák

Az automata órák sok órakedvelő számára  az órák csúcsát képviselik, valójában persze csak annyiban térnek el a kézihúzós szerkezettől, hogy egy excentrikus mozgásra képes rotor, egy kis súly  forog körbe kezünk mozgásától, és helyettünk húzza fel a rugót. Napi 6-8 óra viseléssel az átlagos automata órák már pontosan járnak, de a komolyabb típusokat kézzel is fel lehet húzni, így mindig pontosan mutatják az időt. Karbantartásuk éppen annyira fontos, mint a hagyományos mechanikus szerkezetű társaiké, hiszen a szerkezetük alapja is ugyanaz, apró forgó, mozgó alkatrészek pörögnek bennük egész nap, megállás nélkül. Az automata szerkezetű órák ára a minőségi, elismert márkák típusai közül néhány tízezer forinttól sok milliós árig terjednek, de már 20-30 ezer forintért is megbízható típusokat kaphatunk a szaküzletekben.

Stílusok, típusok

Az óráknak sok-sok típusa és stílusa létezik, hiszen női és férfi modellek mellett már gyermekeknek is találunk órát, sportos és elegáns típusokat éppúgy, mint speciális igényekre, főleg sportolók részére fejlesztetteket. A teljesség igénye nélkül a főbb típusok a karácsonyi szezonra:

  1. Dress  – elegáns megjelenéshez, vékony tok, bőr szíj, letisztult, egyszerű számlap
  2. Casual – mindennapi, farmer-póló öltözékhez, fémszíjas, sportosabb típusok
  3. Diver – búvár stílus, létezik „utcai” és „valódi” kivitel, az utcai változatokban jellemzően nem merülnek
  4. Chrono – kronográf stílus, segédszámlapokkal, időmérő funkciókkal
  5. Pilot – pilóta stílus, nagy méret, könnyű leolvashatósággal
  6. Military – katonai stílus, tipikusan khaki  vagy olajzöld színek, 24 órás számlap
  7. Calendar – esetleg Perpetual calendar, kiemelten naptár funkciókkal
  8. Tool watch – speciális, valamilyen tevékenységhez fejlesztett óra

Valójában sok megközelítésből lehet kategóriákat felállítani, de általában ezek a főbb fajták, ebből már mindenki tud választani karácsonyi ajándékot szerettének.

A buktatók

Mint minden vásárlásnak, bizony az óravásárlásnak is sok buktatója lehet. Fontos előre tisztázni magunkban, kit, és milyen célra szeretnénk karácsony alkalmából meglepni az órával, nehogy a meglepetés nagyobb legyen, mint terveztük… Megrögzött óra rajongónak meg se próbáljunk választani, mert ők (mi 😉 ) annyi szempontot vesznek figyelembe egy óránál, amit egy laikus fel sem tudna mérni. Ráadásul nem is minden esetben racionálisak ezek a szempontok, lehet, hogy csak tetszik valakinek egy óra, annak ellenére hogy… És itt jöhet ezernyi ellenérv, ha kell, hát kell.

Könnyebb helyzetben vagyunk, ha olyan szerettünket lepnénk karácsony alkalmából meg egy órával, akinek az óra csak egy szép/hasznos tárgy. Ilyenkor hölgyeknél az aktuális divatot kell csak felderíteni, fiataloknál jellemzően a casual és a chrono stílus hódít, idősebbeknél egy szép dress watch nem lehet melléfogás. A sportolóknak a műanyag/gumi borítású sport órát, vadásznak/horgásznak speciálisan nekik készült típust keressünk.

Ha már tudjuk, mit keresünk, jöhet a következő: hol? A legkézenfekvőbb minden esetben a szaküzlet, itt azért jobb eséllyel kapunk segítséget, mint a következő nagy platformon: az interneten. Ott ugyanis vagy találunk egy webáruházat, ahol magunk böngészhetünk naphosszat a megszámlálhatatlan sok típus és modell között, vagy felkeresünk egy fórumot, ahol majd jól megmondják. Vagy nem. Vagy mégis. Igen, itt sajnos jellemző, hogy mindenre találunk ugyan választ, de hamarosan mindennek az ellenkezőjére is… Mégis, sok esetben ez a legkézenfekvőbb és logikus választás. Garancia a hazai web áruházakban vásárol termékeknél természetesen kell, hogy legyen, 14 nap elállási idő, ha meggondoljuk magunkat, jellemzően barátságosabb árak, mi kell még? Ha hozzáértés, szakmai háttér és garantált forrásból származó óra, akkor pedig érdemes keresni egy órást, aki nem csak javít, de árusít is. Az esetlegesen magasabb árat bizony kompenzálja a tudás és a biztonság.

Gondoljuk mindig át vásárlás előtt, mi a fontosabb, és döntsünk, egy a fontos: órát karácsony estére mindenkinek!

Kellemes ünnepi készülődést kívánunk!

xmas watch