A Sinn szépen lassan az egyik legelismertebb német óragyártóvá nőtte ki magát az elmúlt évtizedekben. Annyira komolyan veszik a fejlesztést, hogy 2008 óta az Aachen-i egyetem légiközlekedési központjával kidolgozták egy új szabvány részleteit, amely a pilótaórák tulajdonságait rögzíti. A Sinn Aviator modellek persze megfelelnek ennek, nem véletlen a népszerűségük.

Sinn Aviator

Pilótaóra kislexikon – mitől pilóta a pilóta?

A pilótaóra  egy külön fejezet az órák történetében. A megszokottól eltérő terhelések, a hétköznapi órák számára elképzelhetetlen (és elviselhetetlen) körülmények miatt nem hívhatunk minden órát pilótaórának csak azért, mert fekete számlapján szép nagy fehér számok vannak…

Nem véletlenül küzdött a Sinn a szabvány bevezetéséért. A legtöbb óragyártó palettáján szerepel ugyan „Pilot” vagy „Aviator” megnevezéssel óra, de ezek nagyja legfeljebb egy felszállást bírna egy vadászpilóta csuklóján. Szépek, jól olvashatóak, és a hangulatuk is valóban felidézi egy repülőgép műszereit, de ez nagyjából annyit ér, mint egy búváróra 50 m vízállósággal.

Egy professzionális pilótaórának azért ennél több kérdésre kell választ adnia hiba nélkül, hiszen éppúgy, mint a búváróráknál, itt is életek múlhatnak a megbízhatóságukon.

A három legfontosabb feltétel, ami nélkül nem lehet valódi pilótaóra az órád

  1. Funkcionalitás – olvashatóság minden körülmények között, stabil működés extrém körülmények között is, pontosság
  2. Stressztűrés – nyomásváltozások, rendkívüli hőmérséklettartományok, nagy hőingadozás, ütésállóság, rázkódásvédelem, több G-s gyorsulás elviselése, vízállóság, üzemanyagok és kenőanyagokkal szembeni ellenállás, mágnesesség tűrése
  3. Biztonság és kompatibilitás más eszközökkel – az óra saját mágneses tere nem zavarhatja meg a repülő műszereit, az üveg vakítás- és tükröződésmentessége, biztos rögzítés a szíjon
Sinn Aviator
Sinn Aviator

Sinn Aviator 103Ti, ami ezt mind teljesítette

Miután a Sinn lefektette a DIN 8330 szabvány alapjait, természetesen készített is olyan órákat, melyek megfelelnek annak. A megszokott (igen magas) minőségben jelentette meg 2016-ban a Sinn Aviator 103 Ti iFR és 103 Ti UTC iFR darabokat, illetve a Sinn Aviator 857 UTC VFR modelljét.

Sinn Aviator

 A Sinn Aviator 103 Ti modell nem viccel: titánium tokban érkezik, ennek a legnagyobb érdeme a súlya, illetve éppen az, hogy nincsen súlya. A tükröződésmentes zafír kristály szinte karcolhatatlan, nagyon ellenálló darab , a tükröződésmentes bevonata miatt minden körülmények között leolvasható.

Könnyedén elviseli a -45 fokot éppúgy, mint a +80-at, és mindezt igen rövid időn belül is megteszi. 200 méterig vízálló, vagyis egy profi búvárórával is vetekszik, de éppúgy elviseli az alacsony nyomást is, ami ugye egy pilótaóránál alapvető fontosságú.

werkmania.hu

Sinn Aviator

Azok a Sinn Aviator modellek, amelyek teljesítik a szigorú teszteket, büszkén viselhetik a pilótaóra minősítést. Okkal teszik ezt, a német óragyártás megint magasra tette a lécet, de így már bárkinek lehetősége van arra, hogy akár az íróasztal mellett is viselhessen egy valódi, minden szabványnak megfelelt pilótaórát.

Sinn Aviator

Sinn Aviator galéria

Nézegess további képeket a Sinn pilótaóráiról, érdemes.

Videó a DIN8330 szabvány bevezetéséről

Köszönet a fotókért a Sinn.de oldalának – a WERK MANIA és a Nagymutató blog a Sinn hivatalos sajtópartnere 2015 óta