roamer-deep-sea-200-

A  Roamer neve a 40 felettieknek ismerősen csenghet, hiszen az egyik elérhető svájci volt a vasfüggöny szerencsétlenebb oldalán. Teltek az évek, és a Roamer ismét itt van velünk, és most elérhetőbb, mint valaha. Ma a svájci gyártó legújabb búváróráját, a Roamer Deep Sea 200 modellt nézzük meg kicsit közelebbről, kíváncsiak voltunk arra, mit adnak arrafelé azon az áron, amelyen az általunk jól ismert japán gyártók szoktak búvárórát kínálni.

(A cikk megjelenésését a Next-Time Kft, a Roamer hazai forgalmazója támogatta)

Roamer, avagy 134 év az óragyártásban

A Roamer svájci óragyárat egy Fritz Meyer nevű óriember alapította 1888-ban Solothurn városában. A hat alkalmazottal indult cég eleinte más, neves svájci órakészítőknek gyártott alkatrészeket, egészen pontosan cilinderjáratot (vagy más néven hengerjáratot). 

Mindössze hét évre volt szüksége, hogy elkészítse az első saját szerkezetét, és innentől kezdve már órákat is gyártson. 

Érdekesség, hogy a szerkezetet a gyár egyszerűen csak “38”-nak nevezte el, utalva az alapító, Meyer életkorára. 

1905 volt az az év, amikor az első komoly elismerést kapta a gyár. Ekkor készítette el Meyer egy másik órással, Johann Stüdeli-vel a nagy sikert aratott, precíziós “MST” kalibert, amel a nevét a kettejük vezetéknevéből kapta. 

roamer-deep-sea-200-

A gyár ekkor már 300 alkalmazottal működött, és ebben az évben jegyezték be a Roamer márkanevet is hivatalosan. Három évvel később a két úriember partnerségre lépett, és az MST órák megjelentek a piacon. 

werkmania.hu

1923-ra a gyár már évi 1.000.000 db(!) órát gyártott, ekkor már a tokok készítését is házon belül végezve, a saját elmondásuk szerint minőségbiztosítási okokból.

A negyvenes évekre a számlap készítést is a saját kezükbe vették, és ekkorra más szabadalmaztatott por- és vízálló tokokat készítenek. Tíz évvel később az órák neve is megváltozik, és megjelenik a Roamer, mint óramárka az MST helyett (előtte a Roamer csak a vállalt neve volt, az órák még MST márkanéven futottak).

Majd elérkezett 1969 decembere, és a Seiko bemutatta az első kvarc karóráját, ami gyakorlatilag romba döntötte a svájci óraipar egy részét, ez volt a sokat emlegetett kvarcválság (erről bővebben itt olvashatsz).

A kvarcválság kezdetekor a Roamer is próbálkozott néhány érdekes darabbal, Micro Quartz néven készültek még búvárórák is, majd a márka aludni tért évtizedekre.

Miután a piac megnyugodott, a kétezres évek elején visszatért, és ismét mechanikus modellel jelentkezett a gyár, és azóta folyamatosan érkeznek újabb darabok, mint az ebben a cikkben is bemutatásra kerülő Roamer Deep Sea 200 modell.

[smartslider3 slider=”55″]

Roamer Deep Sea 200, az elérhető Swiss Made búvár

2022-re elérkeztünk oda, hogy búvárórában már mindent láttunk, amit csak el lehet képzelni. A klasszikus vonalakat évente értelmezik újra a japán és svájci gyártók, a microbrandek ezekből tanulva elérhető árakon kiemelkedő minőséget képesek produkálni, és készülnek sokmilliós búvárok is, hogy mindenki megtalálhassa azt a modellt, ami a legközelebb áll a szívéhez.

roamer-deep-sea-200-

Nem volt egyszerű dolga a Roamer-nek sem, amikor új, egyedi hangvételű búváróra tervezésére adta a fejét. Vagy el lehet készíteni egy sokadik Rolex vagy Fifty Fathoms klónt, vagy neki lehet állni kitalálni valamit, ami legalább egy kicsit más, mint a megszokottak.

Jelentem, a Roamer Deep Sea 200 azért ilyen lett. Igen, ha elemeire szedjük, felfedezzük majd benne a búvárórák alapmodelljeinek a különböző stílusjegyeit, és igen, a névválasztáson is még két-három meetingen agyalhattak volna, de nem tették, és így is sikerült egy olyan órát készíteni, ami megállja a helyét a búváróra piacon.

Mert mit is kapunk a Roamer Deep Sea 200 130 ezer forintnyi áráért? Egyedi megjelenésű tokot, korrekt kidolgozású, nem zörgős és lötyögős fémszíjat, 200 méteres vízállóságot menetzáras koronával, zafír kristály óraüveget, hullám mintás, strukturált és vignettált számlapot, sok lumét a mutatókon és indexeken, szorosan járó lünettát és kvarc szerkezetet.

Nyerd meg ezt az órát 2022.08.10.17 között! Részletek a videóban 2022.08.10.19:55 után

roamer-deep-sea-200-

Na és persze nem utolsó sorban a “Swiss Made” feliratot a számlapon, és 2+5, vagyis 7 év garanciát – akinek ez kevés lenne, csalódni fog, ha az új órák piacán körülnéz.

roamer-deep-sea-200-

Tok, számlap és a fémszíj, avagy a külsőségek

A Roamer Deep Sea 200 modellre ránézve egyből van benne valami egyediség, bennem egy kis retro feeling, de valahogy minden a helyén van. 

A 42.3 mm-es átmérőjű  tok érdekes, inkább hosszúkás a formája, mint kerek, a tokfülek elég markánsak lettek, de egy kis optikai trükkel sikerült karcsúsítani őket, így a végeik egy kissé szélesednek, viszont a felső éleken van egy méretes letörés, ami ráadásul tükörpolírt kapott, míg maga a tokfül szálcsiszolt. Ettől lesz az az érdekes retro forma, ami mégis teljesen passzol az óra stílusához, és nem a megszokott búvárórás megoldások egyike.

roamer-deep-sea-200-

A megjelenésén sokat dob a szálcsiszolt fém lünetta, amin 10 percenként van egy kiemelkedő jelzés szintén polírozva, ez kicsit megtöri a szálhúzott felületeket, és jól látható a különböző fényviszonyok mellett.

A számlap az igazi erőssége a Roamer Deep Sea 200 órájának, ez a példány, mi éppen előttem van, tengerkék vignettált számlapot kapott, vagyis a szélei felé sötétedik, éppen mintha a tenger mélyére néznénk – Deep Sea, ugye.

roamer-deep-sea-200-

Az itt bemutatott darab mellett létezik egyébként még néhány színvariáció, a nemesacél tokkal van narancs, szürke és fekete számlap is, de van fekete tok és arany-acél kivitel, kinek-kinek az ízlése szerint.

Kifejezetten sokat javít a megjelenésén a narancssárga Deep Sea 200 felirat a számlap alsó felén, ami harmonizál a másodperc mutató végének “nyalókájával”, ennek a kerete is narancs színben játszik.

Az indexek eklektikusak, de összességében jól mutatnak együtt, mivel a negyedes indexek kerek formájúak, a többi pedig hosszúkás szögletes, és valamennyi polírozott fém keretbe foglalja a foszforeszkáló festéket (arról, hogy miért foszforeszkál és nem fluoreszkál, itt olvashatsz bővebben).

roamer-deep-sea-200-

A fémszíj három részes, és jobban megvizsgálva is az, nem csak a közepe kapott polírozást, három darabból készült. A csat ízlés dolga, én személy szerint nem vagyok a nagy barátja ennek a háromrészes, szimmetrikus pillangócsatnak, de azért azt tudjuk, hogy mindenkinek nem lehet megfelelni, a minőségével és működésével pedig nincsen baj (bár ha már búváróra, én akkor is egy kicsit biztonságosabb megoldást választottam volna hozzá, az biztos).

Sváci óra, svájci kvarc kaliber – belső infók

A belsőről is van infónk, ebbe az órába egy svájci kvarc kaliber került, mégpedig a Ronda Cal.515, ami egy egyszerű, megbízható hárommutatós alap kvarc szerkezet, jellemzően egy örök darab, amivel tól sokat nem kell majd törődni az elemcseréken kívül.

A kvarc szerkezetek általában megosztják az óravásárlókat, gyűjtőket és rajongókat, vérmérséklete szerint kik-ki máshogyan látja ezeknek a helyét az órákban – én személy szerint egyre inkább szeretem a kvarc szerkezet adta kényelmet, persze azért néhány mechanikus darab mindig jelen van a dobozban, csak a kiegyensúlyozottság jegyében 🙂

roamer-deep-sea-200-

Roamer Deep Sea 200 összegzés, műszaki adatok

A Roamer Deep Sea 200 egy vállalható, elérhető árú swissmade búvár, egy órának tökéletes választás lehet egy visszafogottabb színösszeállítással, vagy nyári “játszósnak” egy kollekcióba például a narancs számlappal. 

Műszaki adatok:

Vízállóság

20 ATM (200 méter, nem ISO)

Szerkezet 

Kvarc, Ronda Cal.515

Óraüveg

Zafír kristály

Tok átmérő

43.2 mm

Tok anyaga

Nemesacél

Szíj anyaga

Nemesacél

860833416570