Búvár, nem búvár, hogy is van ez?

Ahogy már korábban is írtunk róla, a búvár órák minősítése nemzetközi szabványoknak megfelelően történik. Ez az oka annak, hogy búvár órából több szint létezik,  ezek közül az Orient Mako XL  a „Water resist 200m” szintet hozza. Ez bár nem felel meg a Seiko SKX007 vagy a Seiko Monster „Diver’s 200m” minősítésének, aggódni azért nem kell, ha vízbe mennél vele.

Orient Mako XL

via watchuseek.com

Orient Mako XL, a legnagyobb testvér

Az Orient legsikeresebb búváróra családja a Mako. Azért család, mert az eredeti Orient Mako, amely 2004-ben jelent meg, több oldalági rokonnal is büszkélkedhet.

Az egyik a Mako Ray, az óra amerikai piacra gyártott kivitele, más számlappal és zafír üveggel készül. Ami az értékét növeli, hogy Európában a beszerzése elég nehézkes, pedig egy fokkal mutatósabb az alapkivitelnél. Egy másik típus a nemrég megjelent Orient Mako II, amely már egy új, kézzel is húzható automata szerkezetet kapott, illetve a most bemutatott Orient Mako XL.

Az XL nevéből hamar kiderül, miben különbözik a kistestvérétől: a méreteiben. Az eredeti Mako-nál  3 mm-el nagyobb a tok átmérője (ez a 3 mm ebben az esetben igen nagy különbségnek számít). Vastagsága viszont alig, 0.3 mm-el nőtt, így a nagy méretéhez képest meglepően kényelmes, jól hordható darab.

Orient Mako XL

Tények és adatok – a Mako XL számokban

  • Szerkezet: Orient 46943 automata, 21.600 bph
  • Tok anyaga: rozsdamentes acél
  • Tok átmérője: 44.5mm
  • Tok vastagsága: 13.3mm
  • Üveg: ásványi (normál)
  • Csat: rozsdamentes acél
  • Tokfül távolság: 22mm
  • Korona: 3 óránál, koronazárral
  • Hátlap: rozsdamentes acél, menetes
  • Vízállóság: WR200

Típusok, színek és egy különleges családtag

Az Orient Mako XL rögtön öt féle számlappal készül, ezeke között van azonban egy, ami igazán különleges, mivel teljes egészében foszforeszkál. Nagyon látványosan teszi, világosban egy nagyon kicsit zöldes árnyalatú fehér számlapot látsz, sötétben pedig ezt:

Orient Mako XL

A további változatok között találunk kéket, feketét, narancssárgát és ezeknek a variációit is:

Orient Mako XL

Orient Mako XL további képeket a galériára kattintva találsz:

Az Orient óragyár története

Az óragyár története egészen 1901-ig nyúlik vissza, ekkor alapították az elődjét, majd magát az Orient Watch Co.-t 1951-ben, innen töretlen az útja napjainkig.

2001-től részlegesen, majd 2009-től teljes egészében a Seiko Epson Co. társaság tulajdonába került, így a japán piac nagy részét már le is fedik együtt.

Az alábbi infografikán a történet valamennyi lépését megtalálod, jó csemegézést!

Orient története