Seiko Monster – megosztó darab, rendkívüli népszerűség, egyedi formavilág. Egy olyan búvárórát teszteltünk, amelyet lehet szeretni vagy nem szeretni, köztes állapot talán nincs is. A mérete, súlya és formája tényleg szörnyhöz illő, de a búvárórák világában ez nem mindig csak kifelé szól, néha valóban szükség lehet az extra kivitelre.

Seiko Monster SKX779

Az első benyomások – robusztus, masszív, megbízható

Az első találkozásom a Szörnyeteggel azonnal el is döntötte, melyik tábort erősítem a jövőben. Elég volt kinyitni a dobozt, kézbe (kézre) venni, és engem azonnal megvett, kilóra…

A Seiko Monster súlyos darab (170g!), tömör, szépen csiszolt-polírozott-szálhúzott tokban lapul az automata szerkezete, a szíj végre nem hajtogatott lemez, hanem tömör acél szemekből áll, mikro-állíthatósággal a csatnál (ez más néven a búvár hosszabbítós csat, a búvárruhára egy mozdulattal fel lehet csatolni kívülről is vele). Méretes korona 4 óránál, természetesen koronazárral, és menetes rozsdamentes acél „cunami” hátlap, ennyi elég is ahhoz, hogy kiérdemelje a nevét.

Seiko Monster SKX779

 

Időtálló design – egy búváróra, ami nem akar Submariner lenni

A legtöbb búváróra (diver) általában beleesik abba a hibába, hogy mindenáron a nagy klasszikus Rolex Submariner-re akar hasonlítani. Jótól tanulni nem szégyen ugyan, de azért valljuk be, nagyon unalmas tud lenni a száztizenakárhanyadik Submariner klón, bármilyen jól eltalált forma is. Na a Seiko Monster SKX779 modellje végre szakított ezzel a hagyománnyal, amit még a talán nála is kicsit ikonikusabb Seiko SKX007 sem tudott átlépni (itt írtunk róla nemrég).

A búváróra legfontosabb stíluseleme a lünetta, az óra üvege körül forgatható gyűrű, melynek jelen esetben az eltelt idő egyszerű mérése a feladata. Ez a Seiko Monster egyik egyedi ismertetője, tömör szálcsiszolt rozsdamentes acélból, 120 kattanással körbefordulva, ahogy kell. Másik különös ismertetőjel a tok érdekes kialakítása, egy darabból készült rajta a korona- és lünettavédő is.

Seiko Monster SKX779

3D számlap, hihetetlen fényerő sötétben – ez csak egy Monster lehet!

A Seiko Monster olyan sikeres darab lett, hogy a gyártás leállítása után (bevett szokás a Seiko-nál egy-egy darabot csak pár évig gyártani, ennek a gyűjtők örülnek leginkább) újra elő kellett venni, és kisebb módosításokkal kapható azóta is. A második kiadás beceneve a „Vampire” lett, elég csak ránézni a véres vámpírfogakra a 12-es indexek helyén 🙂

Seiko Monster SKX779

A számlap valóban több dimenziós, a szélei felkanyarodnak a tok oldalára, ettől kap egy mélységet az egész óra. Ez mindenképpen jót tesz az arányainak, így a viszonylag magas és széles tok sem tűnik hordhatatlannak, és jelentem, nem is az.

werkmania.hu

Seiko Monster SKX779

Kényelmes, a súlya megszokható, a szíja nem túl széles, sőt. Amiről mindenképpen beszélnünk kell, az a lume (a foszforeszkáló festés a mutatókon és az indexeken). Elképesztő fényerővel képes világítani sötétben, egy nyári strandolós nap után másnap reggel még tökéletesen olvasható az idő róla…Zseniális, és az óra eredeti funkcióját tekintve fontos tulajdonság is, ugye.

Seiko Monster SKX779

Búváróra, rendben. De valóban alkalmas lenne merülésre?

Nos, mint az SKX sorozat többi tagja, a Seiko Monster SKX779 is megkapta az ISO 6425 szabványnak megfelelő „Diver’s 200m” minősítést, vagyis elismerten valódi búváróra.

A tesztünkben szereplő órán el is végeztük szervizpartnerünknél, a Hatvári óraszalon és szerviz-nél a nyomáspróbát, amit 100m értékre gond nélkül teljesített is (a nyomáspróbákról egy későbbi cikkben fogunk írni, a 200m teszt elvégzése komoly nehézséget okozna itthon, ezért volt 100m-es próba, ami a hétköznapokban tökéletesen elég).

Seiko Monster SKX779

Adatok, tények – a Seiko Monster SKX779 számokban

  • mérete 42mm, koronánál mérve 47mm, magassága 47mm
  • az üvege 31mm átmérőjű Hardlex kristály, fokozottan karcálló, domború!
  • vastagsága 13mm
  • tokfül szélessége 20mm
  • szerkezete Seiko 7S26 21 köves automata, nem hackelhető a másodpercmutató és nem húzható kézzel
  • egy irányba forgatható funkciógyűrű (lünetta) 120 kattanással
  • diver’s 200m vízállóság (ISO 6425 minősítés)
  • rozsdamentes acél tokozás
  • rozsdamentes acél menetes hátlap
  • koronazár
Seiko Monster SKX779

És egy érdekesség…

Seiko Monster SKX779

Egy igazi “easter egg” is került a Monsterbe.

Nem tudni, szándékos volt-e, vagy csak egyszerűen így sikerült, de amikor a mutatók 12 óránál együtt állnak, éppen egy űrsiklót formáznak …

A 7S26 automata szerkezet – megbízható igásló

Ahogy azt  már az SKX007 cikkünkben is leírtuk, a Seiko 7S26 automata szerkezetei körül mindig heves vita dúl, pontosak-e vagy sem. Automata szerkezeteknél az alsó-középkategóriás típusok (és ezt nagy jóindulattal kapta a 7S26) nem a COSC pontosságukról híresek általában. DE: saját mérés alapján csak azt tudom mondani, hogy kissé hektikusan bár, de meglepően jó járáseltérést produkálnak a mostanában gyártott szerkezetek, messze a gyári 20-30 mp/nap értékek alatt, nap 1-2 mp eltéréssel járnak.

Seiko Monster SKX779

A képeken szereplő darab beszabályozás után napi 1-2 mp járáseltérést mutat! Ez azért becsületére válna sok felsőbb kategóriás társának, még ha a mindennapokban valójában nem automata órát használunk pontos idő mérésére, hiszen arra találták ki a kvarcokat, ugye.

Seiko Monster SKX779 képgaléria