Zeppelin, mint léghajó gyár

A német Zeppelin órákról már olvashattál oldalainkon. Most egy újabb típus tartós tesztje ért véget nálunk, az LZ120 Rome a holdfázisos szerkezetű, elegánsabb darabok közül való. A német ipar precizitása mit sem változott az 1900-as évek eleje óta, akkor is értettek a technikához, és úgy tűnik, most is.

És Zeppelin, mint fogalom. Amikor Zeppelin gróf, a német katona és léghajóépítő megvásárolta a magyar Schwarz Dávid terveit annak özvegyétől, a léghajó még csupán egy embert és valamivel több, mint 100 kiló hasznos terhet volt képes a levegőbe emelni.

1895-ban védette le a német gróf a terveket, majd 1899-ben meg is kezdte a továbbfejlesztett változatának gyártását, és három évvel később már a harmadik repülését hajtotta végre az első Zeppelin LZ1 a Boden-tó felett. A Zeppelinek sikereinek történetét itt olvashatod el korábbi cikkünkben részletesen, a Hindenburg modell 1937-es szerencsétlenségéig rendkívül jól teljesítettek a transzatlanti polgári utasszállításban.

zeppelin-lz-120-bodensee.jpg

Zeppelin LZ 120 Rome – honnan a név?

Kis időutazás a zeppelinek és a világháborúk idejébe. Az LZ120 eredetileg Bodensee névre hallgatott, és 1919-es gyártástól kezdve több, mint 50.000 kilométert repülve 2300 utast szállított le épségben.

A háború után a többi léghajóval együtt elégtételként került a szövetségesek hadseregeihez, az LZ120 az olasz kormányé lett. Innen a másik neve, az LZ120 Rome (hivatalosan ugyan Esperia lett az új név).

 A korabeli léghajók között is nagynak számított az LZ120, 120 méteres hosszához 18 méteres átmérő és 24 tonna össztömeg társult. A személyzete 12 fő volt, és 27 utast szállított a közel 10 tonnás teher mellett. maximális sebessége 130 km/h volt, és a hatótávolsága 1500 kilométer.

 Miután Olaszországba került, 1929-ig még sok utast szállított el főleg Spanyolországba, többek között egy maratoni, 25 órás út során.

Zeppelin, mint óramárka

A német Pointtec cég (mely többek között a szintén sikeres Junkers márkát is birtokolja, mint másik, a repüléshez kapcsolódó nevet) a Zeppelin családdal együttműködve, a német ipar aranykorának tiszteletére alapította meg a Ferdinand Adolf Heinrich August Graf von Zeppelin, vagyis Zeppelin gróf nevével fémjelzett márkáját.

A párhuzam egyértelmű, a német technika máig töretlen sikereit hivatott hirdetni a Zeppelin, nézzük akkor meg, milyen sikerrel teszi ezt.

zeppelin-lz120-rome-03.jpg

Holdfázisos szerkezet, egyenesen Svájcból

Az óraszerkezetek világában van egy titokzatos kifejezés: komplikáció. A komplikáció ebben az esetben nem a klasszikus értelemben használt bonyodalmat jelenti. Az órák, óraszerkezetek világában a komplikáció azokat a plusz képességeket, funkciókat jelenti, melyeket a szerkezet képes ellátni a hagyományos időmérés funkción túl.

Leegyszerűsítve a komplikáció például a dátum kijelzése az órán, de komplikáció egy kronográf modell időmérő szerkezete vagy jelen esetben a holdfázis kijelzése is.

 A működését legjobban ez a gyári videó mutatja be:

A szerkezetet a svájci ETA cég gyártja, mely az egyik legmegbízhatóbb név az óraiparban. A quartz holdfázisos szerkezet, mely a Zeppelin Hindenburg modellben is dolgozik, a származásához mérten teszi a dolgát pontosan, szépen…

Egy érdekesség a szerkezettel kapcsolatban: furcsa volt hallani teljes csendben, hogy a quartz szerkezet egy mechanikus társához hasonlóan, egészen jól hallhatóan ketyeg. Normál körülmények között természetesen ez nem hallatszik, egyáltalán nem zavaró, sőt, jó hallani, hogy dolgozik, de a főleg 200 méteres búvárórákhoz szokott fülnek mégis kicsit szokatlan.

Ered ez nyilván abból az alapvető különbségből, hogy míg egy “diver’s 200m” ISO minősítésű búváróra tokjának olyan vastagságban kell  készülnie, hogy a nagyobb mélységekben fellépő rendkívüli nyomást is elviselje, a Zeppelin LZ120 Rome 50 méteres vízállóságú tokja lehet karcsúbb, vékonyabb, így elegánsabb is sportos társaiénál.

(Érdekes ebben a videóban megfigyelni, mi az alapvető különbség egy mechanikus és egy quartz szerkezet között. A mechanikus szerkezettel készült time-lapse videóinkon jól látszik, hogy a másodpercmutató mozgása mennyire más ott. Hat pici lépéssel teljesít egy másodprecet egy átlagos féllengésszámú szerkezet, így a mozgása gyakorlatilag szinte folyamatosnak hat, míg a quartz szerkezetek másodpercenként egyet lépnek. Ez a különbség a mozgásban kiemelkedik egy ilyen speciális felvételen.)

Stílus, kényelem – A Zeppelin LZ120 Rome a mindennapokban

A Zeppelin 7194-5 típusszámra hallgató óra egy klasszikus értelemben vett dresswatch, vagyis egy elegánsabb modell. Megállja a helyét öltönyhöz éppúgy, mint casual viselethez (nem mennék bele a divat világába, de ez nekem nagyjából a sportos eleganciát jelenti).

Mérete a hordható kategória, a kialakítása miatt nagyobbnak hat a 40.5 mm átmérőnél, a 12.5 mm vastagsága pedig a formája miatt szintén nem akad el egy ingujjban, vagyis ideális, ha nem a hétköznapi búvárórád vennéd fel éppen.

A Zeppelin óráknál visszatérő elem az egyik nagy kedvencem, a domború üveg. Elsőre talán sérülékenyebbnek tűnik a funkciógyűrűvel védett társainál,  de a valóságban ez több hét alatt nem okozott gondot, a jellege miatt kisebb a sérülés lehetősége is.

zeppelin-lz120-rome-06.jpg

A gyári felszereltsége egy valódi bőrből készült szíj, mely hozza a szokásos minőséget, kényelmes és mutatós. A nyár hirtelen megjelenése miatt aktuálissá vált egy jobban szellőző típust is felpróbálni, és mint a képeken láthatod, a legjobb választás egy milanese típusú fémszíj lehet, az elegancia megmarad és nem fogod összeizadni, mint a bőrt.

Összegzés – szerettük?

Összességében igen, egy szerethető darab a Zeppelin LZ120 Rome (Zeppelin 7194-5 hivatalosan, de ezt ki tudja megjegyezni?). Stílustól függ, első, egyetlen vagy második-harmadik lakója lesz-e a dobozodnak, minősége és megjelenése kifogástalan, ahogy az eddig nálunk járt valamennyi Zeppelin modellnek.

Ha kellene egy hátrányát is megemlíteni (az egyik, a domború üveg esetleges sérülékenysége mellett), az a holdfázisos szerkezet bonyolult beállítása lenne, lehet bogarászni a kezelési útmutatót, mire megoldod, de persze nem egy kivitelezhetetlen feladat.

zeppelin-lz120rome-pano-macro-1200.jpg

Kövess minket Instagram-on is:

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram Access Token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Error: admin-ajax.php test was not successful. Some features may not be available.

Please visit this page to troubleshoot.