Minden okosórák őse – így jellemezték egyszer a Seiko forradalmi újdonságát, mely a maga korában azt adta a viselőjének, ami miatt a mai okostelefonokat is annyira szeretjük: a mobilitás lehetőségét anélkül, hogy le kellene mondanunk a kedvenc tartalmainkról. 36 év után érdekes felidézni, mit is tudott a Seiko TV watch,  ez a kis japán csoda.

[ez-toc]

Seiko TV watch

(fotó: wellsbaum.blog – pinterest)

1982 – egy eseménydús év

Hogy el tudjunk helyezni egy ilyen fejlesztést, mint a Seiko TV Watch volt, nézzük át gyorsan, mi is történt 1982-ben itthon és a világban:

  • felavatják a BS-t, azaz a Budapest Sportcsarnokot
  • zajlik az irak-iráni háború, és kezdetét veszi (majd véget is ér) a falklandi háború
  • Magyarország az IMF tagja lesz
  • megrendezik az első Rubik-kocka bajnokságot, melyet egy amerikai diák nyer meg
  • Lengyelországon tiltakozási hullám söpör végig, szükségállapotot vezetnek be
  • olyan művek születnek, mint a Dögkeselyű, az E.T. vagy az Alapítvány pereme
  • megjelenik a Commodore 64 és a Knight Rider
  • Michael Jackson kiadja a legsikeresebb albumát, a Thriller-t

És ebben az évben kellett utat törjön magának az ismertsége felé a japán gyártó újdonsága, a Seiko TV Watch is. Valójában teljesen beleillik abba a korszakba, mely a technológia aranykora volt. A fejlesztéseket még nem a számítógépek teljesítménye, hanem a mérnöki leleményesség határozta meg, és a japánok ebben hagyományosan nagyon jók voltak.

Kvarc technológia, a világon elsőként Japánból

A Tv Watch egy olyan technológia hozadéka volt, ami tipikusan japán találmány volt: a kvarc karóra. 1969 karácsonyán, egész pontosan december 25-én mutatta be a Seiko az Astron 35SQ modellt, mely a világ első kvarc szerkezetes karórája volt.

Seiko TV watch

(fotó: watchuseek.com)

werkmania.hu

Ez az új típusú megközelítése az idő mérésének talán abból is eredhetett, hogy a japán óraipart (és legjelesebb képviselőjét, a Seiko-t) nem kötötték gúzsba az évszázadnyi hagyományok, mint svájci konkurenseiket. Nem kellett megfelelni az elvárásoknak, így bátran fejleszthettek valami teljesen mást, valami teljesen újat is.

Már a Seiko Astron is százszor nagyobb pontossággal járt, mint az akkori mechanikus modellek, havi 5 másodperces járáseltéréssel (vagyis pontossággal). Egy átlagos karóra járástartalékához képest még az egy éves elem élettartama is a 250-szerese volt, így megkezdődhetett a kvarc forradalom, mely majdnem romba is döntötte a svájci óraipart.

Seiko TV Watch – a technológia forradalma a nyolcvanas években

Ez az időszak valóban aranykor volt, nem csak gazdasági szempontból, de a mai kiszolgáltatottság nélkül lehetett csak egyszerűen élvezni a technikai vívmányokat, hiszen ekkor még nem függtünk ezektől, csak könnyebbé és vidámabbá tették az életünket.

Seiko TV watch

(fotó: guenthoer.de)

1982 nyarán (júliusban, más források szerint szeptember elején) a HATTORI SEIKO CO. Tokióban bemutatta a TV Watch névre keresztelt eszközét, mely egyszerre volt a lehető legkevésbé praktikus és forradalmi újdonság is, és amely mára a „pocket tv” kategória gyűjtőinek egyfajta Szent Grál-ja lett.

Seiko TV watch

A japán változat DXA001 és DXA002 néven jelent meg, melyek között a különbség mindössze annyi volt, hogy a DXA001 változat fekete keretet kapott a képernyő köré, és komolyabb fejhallgató volt a csomagolásban. Az akkori ára 108.000 és 98.000 yen volt, mely a fejlesztésére költött több száz millió yenhez képest nem volt magas.

1983 – a TV Watch 001 megjelenik az USA piacon és a filmekben is

Egy évvel a japán bevezetés után az amerikai piacon is megjelent, itt már TV Watch 001 néven. Több kiadást megélt, és szintén máig nagy kedvence a gyűjtőknek. Egy átlagos darabért ma már 500 dollárt kérnek, egy használatlan, eredeti állapotban lévő pedig 1000 dollárig is elmehet.

Seiko TV watch

A Seiko TV Watch a James Bond 1983-as Octopussy című epizódjában

Az óra megjelenik még ebben az évben a filmvásznon is, az 1983-as James Bond epizód, az Octopussy jeleneteiben Roger Moore karján, sőt, Tom Hanks is viseli az 1987-es Dragnet (Behálózva) moziban.

Seiko TV watch

(fotó: tvhistory.tv)

Egy kis technika – számok és adatok a Seiko TV Watch-ról

A készülék (na jó, óra) egy ½”-os, háttérvilágítás nélküli kijelzőt kapott, 17×25 mm méretben, szürkeárnyalatos (valójában kék-fehér árnyalatokkal operáló) kivitelben. A tv tuner része VHF és UHF csatornákat tudott venni analóg jelből, illetve FM rádióadásokat is lehetett vele hallgatni.

Az analóg tv adások megszűnésével a Seiko TV Watch is a történelem egy része marad, méghozzá a szerethető részéből egy kis darab…