Egy ilyen holdfázisos óra, mint a Zeppelin Hindenburg Moonphase nem feltétlenül azért születik, mert napjainkban ne lenne számtalan más módja az idő mérésének. Az ősi időmérők előtti tisztelgés, a miniatűr óraszerkezeteink komplikálhatóságának bemutatása és az esztétikum is fontos, amikor egy gyártó ilyen órával jelenik meg.

Zeppelin Hindenburg

Holdfázis – mi ez, és mi köze van az órához?

A Hold járása a Földhöz képest mindig kiemelt jelentőséggel bírt az emberi történelemben. Az újholdtól a teliholdig, majd onnan ismét az újholdig tartó 29,5 napos ciklus a pogány koroktól kezdve sok vallás, és az ezekhez kapcsolódó naptárak alapja. Apály és dagály, aratás vagy hajózás – minden ciklikusan ismétlődő tevékenységünk alapja (még ha akár nem is tudtunk róla) a hold járása, a holdfázisok.

Maga a holdfázis a Hold éppen aktuálisan megvilágított része, melyet az éjszakai égbolton láthatunk. Mivel a holdunk nem bocsájt ki fényt, a Nap fényét veri vissza, ezt látjuk odafent tiszta időben, az újholdtól a teliholdig, negyedekre bontva, amint a végére ért, minden kezdődik elölről, örök körfogásban.

[smartslider3 slider=”10″]

Híres holdfázisos óra típusok

Ezt a fajta komplikációt kétféle szerkezettel is meg lehet oldani. A Zeppelin Hindenburg Moonphase LZ 129 típusban egy svájci kvarc szerkezet ketyeg, de készülnek holdfázisos karórák mechanikus szerkezetekkel is, csak azok talán nem az átlag óragyűjtők zsebéhez mérhetőek. A rendkívül bonyolult mechanikus szerkezetet csak kevés gyártó képes kifogástalan minőségben előállítani, éppen ezért (joggal) meg is kérik az árát.

A teljesség igénye nélkül néhány komolyabb, mechanikus darab:

 • Omega Speedmaster Professional Moonphase
omega moonphase
 • Patek Philippe Nautilus
Patek Phillipe moonphase
 • IWC Portugieser Perpetual Calendar
IWC

Zeppelin Hindenburg Moonphase LZ 129 – a német megoldás

Zeppelin Hindenburg

A Zeppelin órák történetéről itt írtunk már, a név eredete röviden a léghajógyáros iparmágnásra vezethető vissza, az egyik volt a legnagyobb léghajók közül. 1936-ban szállt fel először, a Harmadik birodalom és az Egyesült Államok közötti utazásra tervezték. Egy évvel később utolérte a léghajók végzete, Lakehurst-ben leszállás közben kigyulladt és porig égett. Ennek ellenére műszakilag a kor legfejlettebb technikái közé tartozott, a repülésben betöltött szerepe kiemelkedő volt.

A Zeppelin Hindenburg Moonphase LZ 129 karóra is büszkén viselheti a nevét, az átlagos óraszerkezetekhez képest szintén többet ad, mint egyszerűbb társai.

werkmania.hu

Zeppelin Hindenburg

A svájci RONDA cég által gyártott 706.B szerkezet a kvarc órák között már egy felsőbb kategóriában foglal helyet.  5 köves, aranyozott, megbontható és javítható szerkezet, mely meglepően sok funkcióval lett ellátva:

 • dátumkijelzés segédszámlapon 3 óránál
 • a hét napjának jelzése segédszámlapon 9 óránál
 • vizuális holdfázis kijelzés 6 óránál
 • az aktuális hét számának kijelzése mutatóval a számlapon
 • három mutatós időmérés

A bonyolult szerkezet rejt veszélyeket is magában. Kíváncsiságból megpróbáltam beállítani a pontos időt és dátumot rajta (bár meg kell jegyezni, hogy figyelmes volt a cég, és beállítva küldték el), és egy órás matatás lett a vége, lázas olvasgatással, mire sikerült mindent (idő, dátum, hét napja és a hét száma) visszaállítanom. Na azóta nem is nyúltam ezekhez… Valójában nem is kell, a kvarc szerkezete saját mérés szerint napi 0.5 mp járáseltérést produkált, ami még a kvarcok között is tiszteletreméltó.

Tok, számlap, design és kényelem

Egy óránál a dresswatch kategóriában mindig fontos tényezők ezek. Egy rosszul eltalált tokforma miatt nem lesz kényelmes viselet ing alatt az óra, egy kényelmetlen szíj elronthatja az egész napos viselet során az élményt, de a feleslegesen nagy súly sem tesz jót.

Zeppelin Hindenburg

Ezeket az akadályokat a Zeppelin Hindenburg Moonphase LZ 129 típusa könnyedén veszi. Az épp ideális 40 mm mérete a 11 mm vastagsággal és a domború plexivel (a Nagymutató blog imádja a plexis órákat J ) kényelmessé teszi, a 86 grammos súlya fémszíjjal tökéletes.

Apropó fémszíj: az óra úgynevezett mesh (háló) szíjjal érkezik, ez a gyakorlatban egy nagyon sűrű szövésű fémhálót jelent, mint egy igen finom kidolgozású páncéling, úgy lehet elképzelni. Én idáig idegenkedtem tőle, de a Zeppelin eltalálta a hálót. Kényelmes, szellőzik, nem túl merev és könnyű, a lapos kialakítása miatt pedig a 20 mm szélesség is jól mutat.

Zeppelin Hindenburg

A vízállóság talán az egyetlen, amire nem leszünk büszkék, de a dresswatch kategóriában a 30M jelölés még belefér(het), én ezen még dolgoztam volna, legalább egy 50-100M jelzésig. A csavarokkal rögzített hátlap viszont így érthető, és mutatós megoldás is, ennél komolyabbra itt nem volt szükség.

Zeppelin Hindenburg

A kék számlap is egy jól eltalált szín, illik az arany fényű holdfázis kijelzéshez, van is egy nagyobb rajongótábora az óragyűjtők között.

Tények és számok – a Zeppelin Hindenburg Moonphase LZ 129 technikai adatai

 • RONDA 706.B quartz szerkezet
 • holdfázis kijelzés
 • hét száma kijelzés
 • hét napja és dátum segédszámlapos kijelzés
 • rozsdamentes acél tok
 • rozsdamentes acél hátlap csavar rögzítéssel
 • plexi „óraüveg”, domború kivitel
 • átmérő 40 mm
 • vastagság 11 mm
 • magasság 43 mm
 • vízállóság 3 ATM / 30 méter
 • acél mesh szíj
 • tokfül távolság 20 mm

Tetszett?

Sokáig csak nézegettem, valószínűleg a tomboló hőség miatt sem volt alkalmam kicsit kiöltözni. Aztán végre eljött az alkalom, és a kezemre került a Zeppelin Hindenburg Moonphase, ekkor ért a kellemes csalódás, megfelelő öltözettel mutatós, nem hétköznapi darab. Méretei és súlya miatt kényelmes viselet, így összességében igen, tetszett, alkalmi viseletnek kiváló.

Zeppelin Hindenburg Moonphase LZ129 galéria

[smartslider3 slider=”10″]