A pilótaórák komoly múltra tekintenek vissza. A legenda szerinti első pilótaórát a Cartier gyártotta még 1904-ben, ez még nyomokban sem hasonlított a ma ismert modellekre. A repülőgép műszerekre emlékeztető stílus később vált elfogadottá, azóta viszont nem változott. A JUNKERS JU 52 Cockpit modellje tökéletes példánya a pilótaóráknak, ezért vetettük alá egy tartós tesztnek, hogy kiderüljön, milyen is a mindennapokban.

Junkers JU 52

JUNKERS JU 52 – a megbízható német haditechnika

A német repülőgépgyártás egyik leghíresebb darabja volt a JU 52, vagy ahogy anno becézték a „Tante JU”. 1930-tól repült 50 éven keresztül, kezdetben mint bombázót használták, de hamar kiderült, az igazán testreszabott feladata a szállítás és utas szállítás. Hazánkban is szolgált, mind a hadseregben, mind a polgári légiközlekedésben kedvelt típus volt.

Junkers JU 52

Ju 52 Cockpit – stílusból ötös

A Junkers német óramárkáról korábban már írtunk, bár nem százéves múltra tekinthet vissza, de a Pointtec cég az elmúlt évtizedekben megmutatta, hogy  minőségre, stílusra nem lehet panasz az óráiknál. Legyen szó akár a Junkersről, akár testvér márkájáról, a Zeppelinről, mindig azt kaptuk eddig, amire számítottunk.

Nincs ez máshogy a Junkers JU 52 modellnél sem. Az óra valamennyi kötelező stílusjegyet magán hordozza, amit csak egy mai pilótaórának magán kell. A repülőgép műszerekre emlékeztető számlap, a klasszikus tokforma, a jellegzetes korona mind kipipálva, ettől lesz pilótaóra egy pilótaóra, na.

Bőr, acél, svájci szerkezet – minőségből is ötös

Ebben az árkategóriában azért már vannak elvárások egy órával kapcsolatban, és a JUNKERS JU 52 hozza is az elvárt szintet.

A 40 mm-es rozsdamentes acél tok kényelmes méret. Bár a pilótaórák eredetileg jóval nagyobb méretben készültek, utcai viseletre azért ma már viccesen nézne ki egy B-uhr 55 mm-es átmérővel… A domború, tükröződésmentes kristály (óraüveg) kellemesen nagyítja a számlapot, így a fekete-fehér, kontrasztos számlap a viszonylag széles mutatókkal még gyenge fényben is jól leolvasható.

Junkers JU 52

Apropó mutatók: a sárga és piros-fehér csíkozású mutató nem csak öncélú design, hanem a repülőgép sebességmérőjét mintázza, valahogy így:

werkmania.hu

Junkers JU 52

A bőr szíj hozza az elvárt minőséget, kényelmes, egy apró meglepetéssel, a JUNKERS logo a szíjba van nyomva, ami nem egy átlagos megoldás.

Junkers JU 52

Az óra szerkezete a cégcsoporttól már megszokott svájci quartz Ronda 5030.D kronográf. Minőség itt is a származásától várhatóan alakul, a saját mérésem több, mint egy hét alatt 0 mp járáseltérést mutatott, ami még egy minimális hibahatárt feltételezve is tökéletes, sok gondunk nem lesz a pontosságával.

Jól áll neki a NATO szíj is:

Junkers JU 52
Junkers JU 52

Semmi sem tökéletes?

Sajnos nem. Valójában vicces is lehetne a JUNKERS JU 52 modell egyetlen hibája. Értem, hogy néha a design oltárán fel kell áldozni egy-egy funkciót, de hogy mi járhatott a német mérnök fejében, amikor tervezte a lumét az órára, azt nem lehet tudni.

A lume az óráknál a foszforeszkáló (és nem fluoreszkáló) festés a mutatókon és az indexeken, így olvasható le sötétben, mennyi is az idő.

Jó esetben.

Ennél a típusnál, nyilván az amúgy nagyon eltalált sárga és piros-fehér csíkos mutatók festése miatt, de sötétben így fest az óra számlapja:

Junkers JU 52

Csak nekem hiányzik valami a képről? A mutatókról sajnos lemaradt a lume, így éppen a legfontosabb nem látszik sötétben J Sokat javít a helyzetén az egyik kedvencem, a 12-es index helyére festett JUNKERS logó, ami szintén foszforeszkál a sötétben (ha azeretnéd tudni, miért foszforeszkál és nem fluoreszkál, olvasd el a témában írt cikkünket ide kattintva).

Szerencsére létezik normál mutatós változat is, így ha fontos a leolvashatóság sötétben is, nem maradsz Junkers JU 52 nélkül.

Tények és adatok – a JUNKERS JU 52 számokban

 • Ronda 5030.D svájci quartz szerkezet
 • kronográf modell 1/1 stopperrel, 12 órás gyűjtővel
 • részidő mérés
 • rozsdamentes acél tok
 • rozsdamentes acél menetes hátlap
 • dóm kristály óraüveg
 • átmérő 40mm
 • vastagság 12 mm
 • Junkers pilóta korona
 • súly 85 g
 • kézzel készített valódi bőr szíj
 • 5 ATM (50 m) vízállóság

Összességében egy nagyon kellemes órát kapunk a Junkerstől, hétköznapi és sportos viseletnek kiváló. Minősége és megjelenése is hozza, amire kötelezi a számlapon látható felirat: Made in Germany.

JUNKERS JU 52 galéria

[smartslider3 slider=”3″]