Zeppelin Flatline

Többször találkozhattál már nálunk a Zeppelin modelljeivel, évek óta kísérjük figyelemmel, hogyan fejlődik, fejlődik-e egyáltalán? A Zeppelin Flatline sorozat megérkeztével bebizonyosodott, hogy nem csak fejlődik, de egy új szintre is lépett a Zeppelin. Ha ebben a kategóriában működő nagy gyártó lennék, szomorúan írnék be még egy sort a konkurencia listámra…

Zeppelin órák – német minőség, japán és svájci segítséggel

A Zeppelin történetéről, és magáról Ferdinand Von Zeppelin grófról már írtunk korábban, a léghajózás és úgy általában a repülés egyik úttörője volt. Léghajói (sőt, zeppelinjei) meghódították a századforduló idején a levegőt, hosszú és sikeres történetüknek a mai napig sok rajongója akadt. Egy szerencsétlen baleset aztán végleg leszállásra kényszerítette ezt a repülő típust, de a legenda ettől megmaradt.

Zeppelin Flatline – felnőtt egy márka

Fotó: pointtec.de

Ezt a legendát élesztette újjá egy kicsit a német Pointtec cég, amikor a családdal közösen megálmodta a Zeppelin óra márkáját, és német alapossággal megkezdte egy új brand alapjait lefektetni. Az órákon a „Made in Germany” felirat nem véletlen, a szerkezeteken kívül Németország a hazájuk, de nincsen ok szégyenkezésre ezen a téren sem. A mechanikus automata szerkezetek nagyrészt a Miyota-tól érkeznek (a Citizen érdekeltségébe tartozó szerkezet fejlesztő és gyártó cég Japánban), néhány modellben pedig svájci ETA 2824-2 ketyeg, ami azért már nem alsó polcos darab. A kvarc szerkezetes modellek pedig a svájci Ronda cég gyártmányai, így a minőség itt is garantált.

Zeppelin Flatline, az elegánsan mindennapi

A Zeppelin Flatline sorozata nevében viseli egyik legfőbb jellemzőjét: lapos kialakítása kényelmes viselet a mindennapokban akár ing alatt is, ami ugye nem mondható el egy komolyabb méretű búváróránál, ami szintén igen sikeres stílus az íróasztalok mellett is J

A megjelenése a klasszikus dress watch, vagyis a kicsit elegánsabb stílust képviseli, annak minden fontos jegyével. A tok karcsú tokfülei hagyományosan simulnak a csuklóra, de már abszolút mai design a több síkban metszett forma és ezeknek a síkoknak a különböző polírozása.

Maga a tok is több részből áll össze, és ezek között is eltérőek a polírozások, tükörpolírtól a szálhúzott felületig van minden, hogy ne unatkozz, amíg nézegeted.

Zeppelin Flatline

Zeppelin Flatline

Vario prémium Nato szíjak most egyedi kuponkóddal
Vario prémium Nato szíjak most egyedi kuponkóddal

 Az óraüveg nem ült fel a ma olyan népszerű zafír-vonatra, maradt keményített ásványi kristály. Sokan kezelik egyfajta fétisként, hogy egy órában mindenképpen legyen zafír kristály óraüveg, hiszen mi lesz, ha megkarcolódik…

Nos, a Zeppelin Flatline 7366-5 nem az a kategória, amiben autót szerelsz, vagy betonozol, így a normál hétköznapi viselet mellett viszonylag jó eséllyel ússza meg a karcokat, hiszen a keményített ásványi üveg sem a plexi kategória (ami saját tapasztalatként szintén nem karcolódik különösebben egy ilyen kategóriájú órán.

Az igaz, hogy mikro karcokat gyorsan be tud gyűjteni, de ezek a mindennapokban nem látszanak, aki pedig  makro fotókat készít az óráiról, polírozza fel előtte).

Zeppelin Flatline

A stílus ismerős, de honnan is?

Nos, ha figyelemmel kíséred a cikkeinket, biztosan emlékszel a Zeppelin Flatline testvérmodelljére, a Junkers Bauhaus 6060-5 típusra. A bahuaus egy időtlen stílus, az 1900-as évek elejéről, egyenesen Németországból. Jellegzetes, egy kicsit minimalista, kicsit avantgard, kicsik konstruktivista, és a lakberendezéstől a festészeten át a reklámiparig mindenhol megtalálni a nyomát a mai napig.

Innen érkezik a Zeppelin Flatline számlapjának a stílusa is. A vékony, hosszú mutatók a még vékonyabb festésű indexekkel és a letisztult betűtípusokkal nem tagadhatják le, honnan érkeztek, de nem is kell, a bauhaus egy sikeres iskola volt.

Zeppelin Flatline

fotó: mymodernmet.com

Ebben a színösszeállításban a bézs-fekete-sötétbarna tökéletes összhatást eredményez, a gyári bőrszíj teljesen jól illik az összképbe, így stílusból ötös. A Zeppelin logó ott van a számlapon, épp akkora méretben, ami már jelzi az identitás erősítését, de nem zavaróan nagy, és szintén remekül illik a bauhaus stílusjegyek közé a 4 óránál elhelyezett dátumablakra mutató jel is.

Zeppelin Flatline

A mutatók sem egységesen fekete színt kaptak, a másodperc mutató vége, a 24 órás gyűjtő közepe és a járástartalék kijelző teljes egészében arany színben játszik, de még ez is jól illik az összképbe, a számlap letisztult marad annak ellenére, hogy az átlagosnál több információval lát el.

Nincs itt semmi látnivaló – dehogynem…

A Zeppelin Flatline 7366-5 számlapja nem hagy kétségek között, ha egy kis többlet információra vágysz a pontos időn túl. A Miyota 9132 szerkezetét használja, mely egy mechanikus automata szerkezet, kézzel is húzható típus a hosszabb pihenésekre. Ez a szerkezet a Miyota egyik legkiforrottabbja, kapott 1 óránál egy járástartalék kijelzőt, 4 óránál egy dátumot, és 7 óránál egy 24 órás gyűjtő segédszámlapot is.

Zeppelin Flatline

Ezek a komplikációk hasznosak (na jó, talán a 24 órás gyűjtőnek még nem sikerült megfejteni a jelentőségét, de jól mutat a számlapon), és úgy vannak jelen, hogy a design miatt egyáltalán nem lett zsúfolt a számlap, erre mondjuk, hogy win-win.

Ami talán egy kicsit hiányzik, az a lume, vagyis a mutatók és indexek foszforeszkáló (és nem fluoreszkáló) festése. Sötétben hasznos dolog lenne, bár technikailag érthető, miért nem kapott belőle: a stílus mindenképpen ilyen vékony mutatókat kívánt meg, ezeknek a festéseknek viszont csak akkor van értelme, ha minél nagyobb mennyiségben lehet felvinni a mutatóra. Ez az oka a búvárórák mutatóinak a méreteire, sokszorosa a szélessége ennél.

Miyota 9132, a dolgos japán

Egy egyszerű, megbízható, kiforott darab a Miyota 9132 automata mechanikus szerkezete, a Miyota 91xx sorozat egyik tagja (a sorozat darabjai csak a komplikációikban térnek el egymástól). Japán szerkezetként gyakorlatilag biztos, hogy hosszú évtizedekig tenni fogja a dolgát, persze amennyiben a szükséges karbantartásokat legalább ötévente megkapja. Pontossága egy mechanikus szerkezettől elvárható, a saját mérésünk szerint napi 9 mp járáseltérése van a dobozból kivéve.

Zeppelin Flatline

Ez egy nehéz eset ismét, aki nincsen tisztában a mechanikus óraszerkezetek működésével és a sajátosságaival, akár soknak is találhatná. Egy kvarc szerkezethez képest nyilván sok is, de a mechanikus szerkezetekbe egy kicsit szerelmesnek is kell lenni, hiszen nyilvánvaló kényelmetlenségei lesznek az elektronikus társaikhoz képest, mégis ezek képviselik az „igazi” órát sokak szemében.  A szerelem pedig elvakít, mint tudjuk, így simán vállalható lesz az a heti-havi egy alkalom. amikor egy mozdulattal beállítod az órád, sőt egy kis utólagos szabályozással egy jó szerviz ezt még bőven tudja faragni.

Zeppelin Flatline

Osztály, vigyázz – valódi bőr és pillangócsat

Ebben a kategóriában azért még nem egyértelmű, hogy milyen szíj és csat lesz egy órán, hiszen a fémszíjas modelleknél is szinte bármilyen minőség és kialakítás előkerülhet, a bőr szíjaknál pedig még a bőr sem mindig egyértelmű.

Zeppelin Flatline

A Zeppelin Flatline itt sem hagy cserben, a „Finom borjúbőr – kézzel készítve Németországban” felirat a szíjon több, mint megnyugtató, a tömör, rozsdamentes acélból készült pillangócsat pedig nem csak szép, de a szíjat is kíméli hosszabb távon, illetve elveszíteni is nehezebb így az órát, bár ez azért nem egy jellemző probléma. A pillangócsatot van, aki szereti és van, aki nem, ez egy kényelmesen viselhető darab, és az óra megjelenésének biztosan jót tett.

Tények és adatok – a Zeppelin Flatline 7366-5 számokban

Általános információk

 • 24 órás segédszámlap, járástartalék kijelzés, dátumablak, mp stop
 • Modell sorozat: Zeppelin Flatline
 • Tok kialakítás: üveg hátlap
 • Vízállóság: 5 atm (50 m)

Méret és súly

 • Súly: 70 g
 • Tok átmérő: 40 mm
 • Tok magasság: 12 mm

Szerkezet

 • Kaliber: Miyota 9132
 • Kövek száma: 26
 • Féllengésszám: 28800 h
 • Járástartalék: 40 óra

Szíj

 • Tokfülek távolsága: 20 mm
Zeppelin Flatline

Összegezzük az olvasottakat – Szerettük?

Kifejezetten. Ebben a kategóriában egy jó minőségben készülő, stílusos modell, megállja a helyét alkalmi viseletként és a hétköznapokban is, sportoláshoz pedig majd választasz a legnépszerűbb búvárórák közül. Könnyű és kényelmes, a 40 mm mérete éppen 40 mm-es méretnek is látszik, ami nem egy hátrány, hiszen például egy 42 mm-e búváróra a funkciógyűrű kialakítása miatt jóval kisebbnek hat.

A szerkezete garancia hosszú és gondtalan használatra, így egy ajánlott darab lett a Zeppelin Flatline 7366-5 típusa.

Zeppelin Flatline