A japán óraipar mindig híres volt az átlag feletti ár-érték arányairól. Nincs ez másképp az Orient modelljeinél sem, bőven tudnak még meglepetéseket okozni. A szerkesztőségben járt a 2020-as Orient Star Basic Date egy darabja, az RE-AU0402B00B modell, és az már most látszik, hogy hiányozni fog, ha továbbáll.

Orient Star Basic date 2020

Orient Star, a családfő

A japán Orient 70 éves történelemre lehet büszke, hozzá kell tenni, hogy joggal. Kis gyártóként a felszínen tudott maradni a legnagyobbakkal szemben, illetve inkább mellettük, hiszen az értékítélete valamennyi japán gyártónak közös, minél többet adni minél jobb áron.

Ebben az Orient is igen jól teljesített mindig, gondoljunk csak a legnagyobb karriert befutott nevekre a családból: Orient Mako, amely több évadot megélt már, Orient M-Force, az igazi búvár, Orient Bambino, a csipetnyi elegancia – és a paletta végtelen sok modellt tartalmaz ezek mellett a tényleg olcsó, mégis kiemelkedő minőségű darabokból.

Az Orient azonban nem elégedett meg az átlagos, jó minőségű darabokkal, kellett készüljön egy olyan kollekció, amely után már megfordul az egyszeri órarajongó.

Korábban létezett is ilyen modell több is, a Royal Orient az ötvenes évek végén magasra tette a lécet, majd jött az Orient Grand Prix a 100(!) köves szerkezettel, a hatvanas években pedig a legvékonyabb Fineness modellek borzolták a kedélyeket.

A kétezres években még egyszer visszatért néhány évre a Royal Orient sorozat, hogy aztán végleg megszűnjön.

Ezt az űrt töltötte ki az Orient Star, mely a minőségből nem engedve azért mindenkinek elérhető áron kínálja magát. 

werkmania.hu

Orient Star Basic Date 2020 RE-AU0402B00B képgaléria (lapozható)

[smartslider3 slider=”28″]

Orient Star Basic Date 2020, erős alapokon

Az Orient Star modelleknek – kis túlzással – nincsen valódi vetélytársa a japán piacon. Ha elsőre merész kijelentésnek is hangzik ez, jól végiggondolva a kínálatot legfeljebb a cégcsoporton belül vannak modellek, melyek ezen az árszínvonalon hozzák ezt a minőséget. A Seiko Presage kollekcióját párhuzamba lehet állítani az Orient Star családdal minőségben, de a Presage modellek nagyja ott kezdődik, ahol az Orient Star véget ér, és ez így is van jól egy cégcsoporton belül.

Orient SOrient Star Basic date 2020tar Basic date 2020

Az Orient Star a mechanikus órák világa (talán ezért is érezhető a párhuzam a Presage modelljeivel), és azon belül is az erős polgári középosztályt alakítja, sikeresen.

F6N43 kaliber, minden körülmények között

A mindössze néhány éve érkezett szerkezet a legfrissebbek közül való a japán gyártó kínálatában. Japánban készül, ami az összeszerelés minőségének mindig jót tesz, és ahogy azt az Epson holdinghoz tartozó márkáknál megszokhattuk, valamennyi alkatrészt házon belül gyártanak – ezt jelenti, ha valahol azt olvastad egy kaliberről, hogy “in-house” gyártmány. Ha ez nem is tűnik nagy dolognak, az óraiparban  valójában az, neves európai gyártóknál sem alap, hogy minden alkatrészt maguk készítsenek el.

Orient Star Basic date 2020

Az F6N43 kaliber egyszerű és megbízható darab, a pontossága jóval a megadott gyári értékeken belül marad, és az 50 órás járástartaléka is a kategóriája felső határait feszegeti.

A díszítés ebben a kategóriában Japánban nem elsődleges szempont, azért a rotor kapott egy szép Orient Star logót, ennyi valójában elég is a boldogsághoz.

Orient Star Basic Date 2020 RE-AU0402B00B bemutató videó (angol nyelven!)

A videó angol nyelvű változata elkészült, már láthatod a linkre kattintva a Youtube csatornánkon (ne feledkezz el feliratkozni a legfrissebb bemutatókért), készül a magyar változat is, amint elkészült, megtalálod azt is majd itt:

Forma, kidolgozás, minőség és egy érzés

Az érzés az első – ezt láttam már valahol. Nem kellett sokáig keresgélni a gondolataimban, hogy beugorjon, honnan olyan ismerős a látvány, a Grand Seiko SBGA375 modell kistestvére is lehetne.

A hasonlóság biztosan nem véletlen, és még ha távoli is, az Orient dicséretére válik. A 2020-as Orient Star Basic Date modellek a legszebb japán hagyományokat folytatják  tokformában, és a legmagasabb minőségű kidolgozást sem sajnálták ettől az órától. A 42 mm-re növekedett tok felületein élesen elválnak egymástól a tükörpolírozott és a szálhúzott részek, és a polírozás mindenhol japánosan pontos és sima felületű, torzításnak nyoma sincsen.

A kidolgozás részletes, minden apróság a helyén van és készen is van, nem találni rajta amolyan “úgy is jó lesz” részeket, ami kész, az tökéletes, de hát ezért szeretjük annyira a japán óraipart.

A címben említett álruhás királyfi itt tűnik fel igazán, egy kicsit méltánytalanul mellőzött az órás világban az Orient Star, pedig ott a helye a dobogón. Kidolgozásban, minőségben ötös, árban pedig a 100-300.000 forint közötti ársáv jellemzően nem ad ennyit, és akkor még nem beszéltünk az olyan, fontos részletekről, mint például a fémszíj.

RE-AU0402B00B 3D forgatható kép (kattints a képre és forgasd el)

Orient Star Basic Date fémszíj, egy újabb meglepetés

Márpedig erről beszélni kell, és beszélni érdemes. Összehasonlítva a kategóriája fémszíjaival, az Orient Star Basic date nem egy, de több kategóriával feljebb áll a fémszíj kidolgozásában az áránál.

A szíj tömör, nem zörög, nem csuklik és nyeklik, nem is zörög és a csat is masszív, tömör acél, nem lemezből hajtott darab. Bár sokan nem adnak különösebben sokat ezekre a részletekre, mégis jó látni, hogy lehet ebben a kategóriában is minőséget gyártani. A szemek formája sem a megszokott, az egyenes felületeknek és a letöréseknek köszönhetően “lánctalpszerűen” masszív, egyedi hatást keltő.

Sunburst kék számlap, az ezerarcú japán lélek

Az Orient Star Basic Date nálunk vendégeskedő modellje, az RE-AU0402B00B a számlap tekintetében is hozza az elvárható maximumot, sőt.

Orient Star Basic date 2020

A “sunburst” mintázat a fény hatására minden irányból más és más képet fest, verőfényes napfényben erős kék, kevesebb fényben mélykék, szinte fekete, és ahogy a fény mozdul rajta, úgy változik a megjelenése is, kicsit mint egy japán kabuki színész maszkja.

Orient Star BaOrient Star Basic date 2020sic date 2020

A rakott indexek klasszikus formájúak, semmi meglepetés, és az óra karakteréhez ez is illik a leginkább. A kard formájú mutatók kaptak egy kis foszforeszkáló (és nem fluoreszkáló) festést is, így sötétben sem hagy minket bizonytalanságban az óra.

12 óránál egy járástartalék kijelző (milyen jó látni rajta az 50-es osztást), 3 óránál egy dátumablak fekete dátumtárcsával, 6 óránál pedig az Orient Star logó, amely most igazán ok a büszkeségre.

Orient Star Basic Date 2020 RE-AU0402B00B – szerettük?

Szerettük, nem is kicsit. Az Orient Star Basic Date egy igazi fekete ló, vagy ha úgy tetszik egy álruhás királyfi. Látatlanban nem biztos, hogy leveszed a polcról, pedig talán éppen ez a titka. 

Orient Star Basic date 2020

Kézbe kell venni, kézre kell venni és nehéz lesz letenni, mert amikor közelebbről megismerkedsz vele, rájössz, hogy ebben az árban ezt a minőséget keresni kell, ha nem olyan japán gyártóról van szó, mint az Orient.