Orient Star Layered Skeleton

A cikk megjelenését az Orient hazai forgalmazója, a Next-Time támogatta

Az Orient kollekciói között az Orient Star foglalja el a VIP páholyt, megérdemelten. A rendkívül magas általános minőség mellett a megjelenésre is mindig nagy figyelmet fordít a japán gyártó, és egy ilyen modellnél, mint az Orient Star Layered Skeleton limitált kiadású modellje, az RE-AV0B05E, könnyen el lehet veszni a részletekben, de ezt nem fogod bánni.

Orient Star alapismeretek

Az Orient Watch Co-t, mint az Epson birodalom egyik oszlopos tagját sokan ismerik. Többször tárgyaltuk már a 70 éves történetét, például itt is, dióhéjban annyit kell tudni róla, hogy egy 1901-ben alapított gyártó utódjából indult 1951-ben, majd 2001-től részlegesen, 2009-től pedig teljes egészében a Seiko Epson Co. tulajdonába került (ez nem összetévesztendő a Seiko Watch Co, mint óragyárral).

Az Orient Star az Orient “zászlóshajója”, abban az értelemben mindenképpen, hogy a minőségi modelleket fogja össze a legmagasabb szinten. Extra kidolgozás, rendkívüli részletesség és nem hétköznapi megoldások – az Orient Star ár-érték arányban szinte verhetetlen órákat készít.

Orient Star Layered Skeleton – réteges értékekkel

Vagy értékes rétegekkel, kinek hogy. A nemrég megjelent kiadás egy ritkább megoldást, a “layered” vagy réteges számlapot vegyíti az open-heart, vagy más néven skeleton megjelenéssel.

Orient Star Layered Skeleton

Hogy azok is értsék, akik esetleg nem foglalkoznak napi szinten órákkal, egy kis magyarázattal tartozom a fenti megoldásokról.

A réteges számlap vagy “layered dial” (sokszor hívják szendvics számlapnak is, de az inkább a Panerai megoldása) lényege, hogy a számlap több, eltérő anyagú vagy megjelenésű rétegből áll, melyek valamilyen formában látszanak egymás alatt, így mélységet adnak a számlapnak.

Az open-heart számlap lényege, hogy a számlapot áttörve láthatóvá teszik a billegőt, amely folyamatos mozgásával igen látványosan jeleníti meg az óraszerkezet járását.

A skeleton szerkezet kialakítása olyan, amely mindkét oldaláról nyitott, így gyakorlatilag át lehet rajta látni, ettől légiessé válik az egész, miközben a billegő és a fogaskerekek működése jól megfigyelhető, nagyon tech és steampunk is egyszerre.

Ezeket a megoldásokat vegyítve készítette el az Orient a saját 70. születésnapjára azt a limitált kiadású modellt, amely ennek a tesztnek, bemutatónak is a témája, az Orient Star Layered Skeleton RE-AV0B05E néven érkezett darabot.

Első pillantásra – a számlap

Nem lehet mással kezdeni, mint a számlappal, amely annyi látnivalót kínál, amit nem is lehet első pillantásra feldolgozni. A számlap hagyományosnak tekinthető része érdekes kékeszöld színben játszik, mely arany pöttyökkel megszórva engem egy éjszakai égboltra emlékeztet, mindenesetre nem hétköznapi megjelenéssel van dolgunk, mindenki mást láthat benne, a közös nevező az elismerő tekintet lesz.

Orient Star Layered Skeleton

A számlap “sunburst” csillogása a ráeső fénnyel változik, egészen sötéttől a talán emerald zöldes tónusig, mely a sötétkék aligátor bőr szíjjal tökéletesen harmonizál.

Orient Star Layered Skeleton

Érdekes elegye az anyagoknak és színeknek a mutatók és indexek fémes ezüstje és a római számos 6 és 12 indexek aranya a szintén arany Orient Star logóval. Többször meg kellett néznem, tetszik-e, majd amikor a szerkezetből látszó részre tévedt a tekintetem, leesett – ott is és a számlapon is keverednek az ezüst és arany részek, a szerkezet acél hídja alatt a billegő arany színe csillog mozgás közben, és így tökéletes az összhang.

Orient Star Layered Skeleton

A felső réteg alatt látszik a második számlap is, amely a 7-10 indexek között matt szürke alapként ad kontrasztot a színeknek, és a felső réteggel együtt öleli körül a nyitott részt a számlapból, melyen keresztül a szerkezetet csodálhatjuk járás közben.

Orient Star Layered Skeleton

Ha éjjeli égboltnak látom a számlapot, akkor az aranyló Hold lehet rajta a logó, amely arany színben van ráültetve a számlapra, és ezek az arany részletek pont annyit adnak hozzá a látványhoz, hogy már egy kicsit elegánsabb legyen a megjelenés, de mégsem lesz tőle sok.

Orient Star Layered Skeleton

Néhány réteggel lejjebb – az F6F44 kaliber

Az Orient új kaliber családjának tagja, az RE-AV0B05E az Orient Star modelleket erősíti, és több, számomra szimpatikus tulajdonsága is van.

Az első, ami feltűnik az a központi másodpercmutató hiánya, ez ugyanis 6 óránál egy segédszámlapra költözött – annyi látnivaló van a számlapon, hogy egy folyton körbejáró nagy másodpercmutató csak zavarná a kilátást.

Orient Star Layered Skeleton

A másik a dátum komplikáció hiánya (ugye azt már tudod, hogy a komplikáció az óráknál nem bajt, hanem hozzáadott értékeket jelent), amit én személy szerint üdvözlök, ha eltűnne a dátum az órákról örökre, egy könnyet sem ejtenék érte, de ez szigorúan szubjektív.

Az Orient F6F44 kaliberen nincsen dátum kijelzés, éppen elég a 12 óránál elhelyezett járástartalék kijelző (na ezt viszont szeretem), a kis segédszámlap a másodpercekkel és a nyitott számlap alatti billegő járása, van látnivaló így is elég.

Orient Star Layered Skeleton

Maga a kaliber 50 órás járástartalékkal bír, melyet valószínűleg ugyanolyan könnyedén össze is tud szedni, mint a korábban már bemutatott Orient Star Basic Date modell, amelyet fél napig viselve fel is húzhatsz teljesen, ha nem nulláról indult, vagyis hatékony felhúzással működik.

Orient Star Layered Skeleton

Jelezve, hogy nem alsó kategóriáról van szó, az üveg hátlapon át a szerkezet perlage (körkörösen csiszolt) díszítést kapott, a rotor pedig egy nagyon finom genfi csíkozást, melyet csak bizonyos fényviszonyok között látni, de akkor határozottan. A rotoron még az Orient Star logó is helyet kapott, büszkén, arannyal és nagy méretben, ahogy megérdemli.

Orient Star layered Skeleton RE-AV0B05E képgaléria (lapozható)

Orient Star Layered Skeleton a mindennapokban, avagy a tok és szíj 

Az Orient Star Layered Skeleton RE-AV0B05E nem kicsi óra, 41 mm átmérővel és lünetta nélküli kialakítással már lehetne nagy méret is ebben a dress watch kategóriában, de mégsem tűnik nagynak, sőt.

Egymás mellé téve az Orient Star Basic Date 42 mm-es modellel annál jóval kisebbnek látszik, tökéletes öltönyóra méret (én legalábbis 38 mm alatt nem értem a férfi órákat), nem nagy egyáltalán, de nem is kicsi egyáltalán.

Orient Star Layered Skeleton

A tok az Orient Star modelleknél megszokott minőségű kidolgozás, tükörpolír és szálcsiszolt felületek váltakozása, kerek forma sportosan klasszikus tokfülekkel, melyek egy kis plusz ívet kaptak, így szemből karcsúbbnak látszanak, míg oldalról inkább tömzsi a formájuk.

A korona természetesen at Orient Star logót viseli, amelyről nekem egyébként mindig az jut eszembe, hogy nagyon vintage és nagyon eltalált, abszolút megállja a helyét 70 év után is.

Orient Star Layered Skeleton

A krokodilbőr szíj jól illik az óra karakteréhez, és bár nem gondoltam volna, hogy egyszer ilyet leírok, de tetszik az indigókék színe, ehhez az órához és számlaphoz tökéletes. Pillangócsat tartja a szíjat, amit sokan szeretnek, sokan nem, ha kényelmes az íve, nem zavaró például íróasztal mellett sem.

Orient Star Layered Skeleton

Egy érdekesség, az óra 100 méteres vízállósággal bír, ami ebben a kategóriában bár nem elsődleges szempont, mégis megnyugtató érték, és ettől még kézzel húzható marad, vagyis a kényelem sem veszik el vele, mint egy koronazáras megoldásnál.

Az extrák – limitált kiadás, csomagolás és érték

Az Orient Star Layered Skeleton modellekből több készült, a teszten, bemutatóban szereplő RE-AV0B05E típus értéke a limitáltsága, hiszen mindössze 1400 sorszámozott darab készült belőle, ami önmagában is értékessé teszi, és várhatóan ezt tartani is fogja majd.

Orient Star Layered Skeleton

Születésnapi kiadásként a hetvenedik évfordulós díszdobozban érkezett, alaposan becsomagolva több rétegben, így azt mondhatjuk, hogy a körítés is méltó a kiadáshoz – az orient Star ismét olyan órát tett le az asztalra, amely messz nagyobb értéket ad az áránál.

Orient Star Layered Skeleton