Orient M-Force

Nagyot változott a világ az elmúlt években. Érték lett, ami korábban nem volt az, és persze ez fordítva is igaz. Nem történt ez másképp a búváróráknál sem, így az egykor kötelező búváróra méretek mára lényegesen fittebbé váltak. Nemrég nálunk járt az Orient 2020-ban megjelent új M-Force modellje, megnéztük, mi változott az előző M-Force tesztünk óta.

Tegyük tisztába – egy kis Orient történelem

A japán óragyártás a legszínesebb a világon, persze ez úgy általában az egész országra is igaz. A három nagy gyártó igazából négy, hiszen az Epson alá tartozó Seiko és Orient oldalági rokonok bár, de teljesen egyéni arculattal, fejlesztéssel és fejlődéssel is bírnak, a Citizen immár svájci rokonokat gyűjt, a Casio pedig olyan piacokat céloz meg, melyeket a másik három óriás hanyagol.

Az Orient történetét megírtuk már több cikkben is, talán ez a három éve készült cikk foglalja össze a legátláthatóbban.

Dióhéjban a történet hasonló a többi japán gyáréhoz, az 1900-as évek legelején megalakult a Yoshida Watch Shop, majd több átalakulás, gyár építés és bezárás után 1951-ben jött el a ma is ismert Orient Watch Co. alapításának ideje, melyet 2001-től részben, majd 2009-től teljes egészében a magáévá tett az Epson.

Ennek a jelentősége abban rejlik, hogy sokszor lehet hallani kevéssé tájékozott órás körökben, hogy a Seiko megvette az Orientet, ami persze nem fedi a valóságot, a kettejük közti kapcsolat inkább oldalági, még ha a nagyságrendek között van is egy ugrás.

Orient M-Force 2020 képgaléria

[smartslider3 slider=”26″]

Orient M-Force, született 1997-ben

1997 volt az év, amikor megszületett az Orient egyik legnépszerűbb búvárórája, az Orient M-Force. A legelső modell, az EX00 egészen az M-Force Bravo korszakig megtartotta jellegzetes stílusjegyeit, a négy óránál viselt koronáját és a járástartalék kijelzőt a számlapon 1 óránál.

Orient M-Force EX00
fotó: Orient Place

Mindössze egy évre rá egy kis kilengés következett a dizájnban, belső lünetta és három óránál elhelyezett korona érkezett, ívesebb formákkal.

werkmania.hu

Orient M-Force
fotó: Orient Place

Ezt hamarosan követte az EX03, markánsabb megjelenéssel és szintén belső lünettával,majd érkezett gyorsan az EX04, immár combosabb kivitelben és a hagyományos külső lünettával, és ennek valljuk be, volt egy komolyabb áthallása a Seiko méltán sikeres Tuna modelljétől:

Orient M-Force
fotó: Orient Place

Ezután érkeztek még az EY, EZ és EL modell sorozatok, majd 2016-ban az M-Force Bravo, az összes közül talán a legsikeresebb (ennek a tesztjét itt olvashatod, mi is szerettük).

Orient M-Force
fotó: Orient Place

2018-ban aztán jött a hír – vége az M-Force sorozatnak, minden búváróra rajongó elmorzsolt egy könnyet érte, de a Triton azért kárpótlást nyújtott.

Vagy mégsem? 

Mindössze két év kellett ahhoz, hogy ez a búvár legenda feltámadjon poraiból, és megint egy teljesen új külsővel térjen vissza közénk, így megszületett az Orient mai kollekciói közé jól illeszkedő új Orient M-Force.

Orient M-Force 2020 videós bemutató

Orient M-Force 2020, a szelídített fenevad

Az új M-Force formája szelídebb, megjelenése mégis sportos, és ez a fő elvárás ezekkel a búvárórákkal szemben. 47.3 mm-es átmérője és 13.2 mm-es vastagsága leírva komoly méreteket sejtet, felvéve azonban (legalábbis a búvárórákhoz szokott szemnek) teljesen vállalható, sőt kényelmesen viselhető darab.

Orient M-Force

Érdekes tény, hogy az előző M-Force Bravo modellhez hasonlítva jóval karcsúbbnak tűnik, de mint Pelikán József logopédusától tudjuk, a tények makacs dolgok, és az az óra “csak” 45 mm átmérőjű és 13.5 mm vastag volt, vagyis kisebb a 2020-as kiadásnál.

Orient M-Force
Akkor és most – a 2017-es M-Force Bravo és a 2020-as M-Force

Ennyit számít a forma, és ennyit számít az a 2 milliméter, amely egyszer a tok átmérőnél jelentkezik pluszban, és egyszer a szíjnál mínuszban – az új M-Force szíja 20 mm-es méret, ami talán egy kicsit kevés ehhez az órához, de ilyen lett, majd megszokjuk, mint a Seiko Sumo-nál tettük.

Orient M-Force
Csalóka látszat, 2 mm a növekedés az elődhöz képest

Az általunk tesztelt RA-AC0L04L modell súlyát nincsen értelme összehasonlítani az előd 220 grammos tömegével, mivel szilikon szíjas változatot választottunk 137 gr súllyal. A mindennapokban ez valójában inkább előny, a szilikon szíj és a közel 10 dekával kisebb súly meghálálja magát a csuklón.

[smartslider3 slider=”25″]

Új forma, új design, modern vonalak

A 2020-as design alapja a kerek forma lett. Kerekedik a tok formája szemből és oldalról is, és kerekednek az indexek – maradt 12 óránál a dupla index és érkezett hat óránál a “menhír”, így a számlap látványos, mégis igazán búvárórás lett.

Orient M-Force
Modern, mégis klasszikus elemekből építkezik

A mutatók modern, egyszerű vonalakkal rajzoltak, szélesek és szépen foszforeszkálnak a sötétben (mert ugye tudod, hogy nem fluoreszkál, itt írtunk róla).

Orient M-Force
Foszforeszkál, ahogy egy japán búvártól elvárható

Szerencsére van, ami maradt a jól bevált: a másodperc mutató sárga színe személyes kedvencem volt az elődnél, és ez nem változott most sem, feldobja az órát, ahogy vidáman lépked körbe-körbe.

Orient M-Force
A másodperc mutató akkor és most – ami jó, az jó

Az egész látványt a tükröződésmentes zafír kristály óraüveg teszi teljessé, az a mindennapokban is jó dolog, fotózásnál meg…

A számlap ennél a modellnél zöldből feketébe megy át, és bizonyos fényviszonyok közepette szépen struktúrált, ezt megpróbáltuk visszaadni ezen a képen:

Orient M-Force
Érdekes struktúra, csak bizonyos fényviszonyok közepette

Járástartalék kijelző megy, F6727 kaliber jön

Megint egy összehasonlítás, jelezve a fejlődést: az előző modell 40N5A szerkezetéhez képest a 2020-as Orient M-Force megkapta a kézzel is húzható, másodperc stoppos F6727 kalibert.

A 2016 áprilisában bemutatott szerkezet a 40 évet szolgált 46943 kalibert váltotta, 40 órás járástartalékkal (mely a valóságban mindig jóval több a katalógusértéknél), 22 kővel és 21.600-as féllengésszámmal. Semmi extra, csak végtelen megbízhatóság, és ebben a kategóriában ez az elvárás. 

Orient M-Force F9622

Bár a korábbi M-Force modellekhez képest a járástartalék kijelző hiánya fájó pont, vigasztalhatjuk magunkat a letisztultabb számlappal, és rendszeresen hordva az órát a járástartalékkal sem lesz baj.

Orient M-Force 2020 – szerettük?

Igen, szerettük. Az előddel nehéz nem összehasonlítani, annyira népszerű volt, ugyanakkor nem is lehet összehasonlítani, annyira más karakter a két óra. A kerekebb forma még a nagyobb méreteivel is szelídebb lett, a 20 mm-es szíj is segít ebben. A szerkezet modernebb, és a zafír kristály óraüveg is elvárás ebben az árkategóriában manapság – ettől még szerethető. Ha pedig mellétesszük az árcédulát, amin kisebb szám szerepel az előzőhöz képest, akkor pedig tényleg kijelenthetjük: a sikersztori folytatódhat.