Orient multi year calendar

A japán gyártó 1934 óta gyárt karórákat. Az eltelt több, mint 80 év alatt számtalan modellt készítettek, mégis csak pár darab volt, amely fennmaradt a gyűjtők érdeklődésének középpontjában. Az egyik ilyen az Orient multi year calendar, melynek „öröknaptáras” szerkezete és a megjelenésekor feltűnő külseje tartós sikert biztosított.

Orient multi year calendar, perpetual calendar, melyik a helyes?

Az óra (mivel a gyár nem kényezteti el a gyűjtőket információkkal) elnevezése körül elég nagy a káosz. Sokfelé, sokféleképpen nevezik, és az elnevezések közül több nem is állja meg a helyét. A különböző nevek jellemzően földrajzi alapon változnak, Európában, az USA-ban vagy Oroszországban más-más néven találhatunk rá:

EU – perpetual calendar

Teljesen helytelen ez a név, a perpetual calendar szerkezet csak nagyon távoli rokona ennek a megoldásnak. Ráadásul a nagybátyja, hiszen amíg az Orientünk kapott egy plusz dátumtárcsát, amit kézzel kell havonta egyszer beállítanunk, hogy lássuk a hónap összes napját, a valódi perpetual calendar (öröknaptáras) szerkezet ezt automatikusan megteszi.

A perpetual calendar (öröknaptáras szerkezet) egy rendkívül összetett, kifinomult és bonyolult műszer. Automatikusan állítja a hónapoknál a napokat, figyelembe véve, hogy 28, 29, 30 vagy éppen 31 napos-e a hónap. Ezeket a szerkezeteket gyakorlatilag nem kell korrigálni, leolvasható róluk a hét, a hónap, sőt az év is… Kezelik a szökőéveket, viszont ennek ára van: soha nem szabad hagyni, hogy lejárjon, mivel akkor újra be kell állítani évre, hónapra, napra pontosan. Azért egy ilyen szerkezetes óra mellé már nem nagy tétel egy óraforgatót is beszerezni, ami megoldja ezt a problémát

USA – Jumbo perpetual calendar

Az előbbiből következően ez sem pontos elnevezés, a „Jumbo” pedig az óra méretére utal. A fennmaradt példányok nagy része nem a 60-as években gyártott normál méretű típus, hanem a 72-től készülő nagyméretű változat, amit a mi képeinken is láthatsz.

Orosz, bolgár és más szláv országok – Orient College

Rejtély, hogy miért kapta egy másik, létező típus nevét az óra, az Orient College nem is hasonlít. Mindenesetre az összes fellelhető hivatkozás (főleg az oroszoknál) így említi, szintén helytelenül.

Magyarország – öröknaptáras Orient, Orient multi year calendar

Mi sem maradunk le semmiben, átvettük a rossz elnevezést, a kevés elérhető darabot mind ezen a néven lehet megtalálni a hirdetési oldalakon.

A legtalálóbb és egyben a legpontosabb név az Orient Multi Year calendar, ennek pontos magyar megfelelője nincsen, mindenesetre ez írja le leginkább az óra speciális tudását.

werkmania.hu

Komplikáljunk – mi is pontosan ez a naptár funkció?

Az óra komplikációja bármely plusz funkcióját jelenti, ami az idő egyszerű mérésén túl található rajta. Az Orient multi year calendar típus komplikációja egy zseniálisan egyszerű, de a hétköznapokban könnyen és pontosan működő funkció.  A két korona közül az alsó egy kiegészítő „dátumtárcsát” mozgat, amin az aktuális év beállítása után, amit alul lehet kiválasztani és a hónaphoz beállítani, a felső ablakban automatikusan beállítja a hónap napjait a hét napjaihoz.

Orient multi year calendar

Ha ez így bonyolultnak tűnik, egy példa: a képen 2015 júniusa van, a tárcsa forgatásával a 15-ös számot beállítjuk júniushoz, és felül le is olvashatjuk, hogy 2015. június elseje hétfői nap volt (ellenőrizd le nyugodtan 🙂 ). Apró szépséghiba, hogy 2015 volt az utolsó év a dátumtárcsán, így most fordítva használható. A hónap adott napján, mivel tudjuk, milyen napra esik, be tudjuk állítani a hét napját, így utána a hónap többi napja már ugyanúgy leolvasható.

Ha hihetünk a felröppent híreknek, elképzelhető egy utólagos dátumtárcsa megjelenése, aminek a cseréjével újra beállítható lesz 20-30 évig a naptár.

Ami jó, azt másolják is – Raketa, Longines-Wittnauer, Luch

Az óraipar szemérmetlenül másolja le azt, ami már bizonyított. Szerencsésebb esetben saját fejlesztést tesznek mögé, de van, amikor csak legyártják ugyanazt a formát, számlapot, szerkezetet vagy ami éppen megtetszett. Néhány Orient multi year calendar változat, amikről azért pontos információk nem érhetőek el, hogy az Orient tudott-e róla, vagy csak egyszerűen elkészültek:

Raketa

A szovjet piacon az Orient volt az első hivatalosan megjelent japán gyártó, így vagy tudtak a Raketa által gyártott nagyon hasonló változatról, vagy nem… Ez az óra kisebb, és a tokforma sem ugyanaz, de nem tagadhatja le a származását.

Orient multi year calendar

Longines-Wittnauer 2000/3000

Még kevesebb információ található róla, de valószínű a hivatalos együttműködés, mivel az óra a számlap logóján és a hátlap vésetén kívül gyakorlatilag megegyezik a japán változattal. Érdekessége, hogy több modell létezik, különböző dátum komplikációkkal.

Orient multi year calendar

Luch kvarc

A legérdekesebb változat. A fehérorosz Luch óragyárban elkészült az Orient multi year calendar sajátos változata – kvarc szerkezettel! A számlapon (cirill betűkkel ugyan) fel is van tüntetve a szerkezet fajtája, egy érdekes megközelítés, ami nem áll távol a Luch cégtől.

Orient multi year calendar

Azért a japán gyár is készített több típust az Orient multi year calendar modellből, az 1965-ös megjelenés után a 70-es években készült a saját képeinken szereplő darab, majd a 90-es évek vége felé jött újabb, a 2000-es években pedig több változat is.

Az újak is megőrizték az eredeti darab stílusjegyeit: nagy méret, viszonylag lapos kialakítás, automata, dátumos szerkezet, az egyedi dátumtárcsa, és az ehhez tartozó számlap a hét napjaival és a hónapokkal.

Orient multi year calendar

A 60-as évek első sorozata

Orient multi year calendar

A legszebb, a 70-es évekből

Orient multi year calendar
Orient multi year calendar

A mai változatok közül néhány darab

Orient multi year calendar, ahogy mi láttuk

Kattints a képre az Orient multi year calendar galéria további képeiért, a WERK MANIA stúdiójában készítettük valamennyit.