Az Orient kínálata igen széles, a nagyon egyszerű és olcsó kvarc modellektől az Orient Star nemes modelljeivel bezárólag mindenki találhat magának egyet közöttük. De mit válasszon az, akinek csak kellene egy megbízható óra, hogy mutassa az időt, de ha lehet, ketyegjen, és legyen rajta mutató is, mert azért a legtöbben így nőttünk fel? A választ az Orient Simple Date adja meg, mutatjuk is, hogyan.

(A cikk megjelenését az Orient Magyarország támogatta és tette lehetővé)

Vágyak és remények

Ha sokat foglalkozik órákkal az ember, előbb-utóbb bizony kialakul benne egyfajta hozzáállás az órák iránt, és ez nem biztos, hogy mindig egészséges. Szépen lassan észre sem veszem, de már elvárom, hogy zafír legyen az az óraüveg, tökéletes legyen a polír a tokfülek között is és nehogy már csak 21 köves legyen a kézzel is húzható, másodperc stoppos kaliber (és nem szerkezet), mert az kevés.

Tényleg kevés?

Ilyenkor jó, ha jön egy olyan modell, mint jelen esetben az Orient Simple Date névre hallgató darab, és visszabillenti az egyensúlyt a fejben. Nem kell 200 méteres vízállóság, 1 másodperces járáseltérés napi szinten és az a fránya csat is lehet lemezből hajtva, mert éppen úgy fog zárni, mint a tömör acél, és cserébe az egész óra nem kerül többe 80.000 forintnál újonnan, hazai boltban, garanciával és néha még valami kis extra ajándékkal is mellé.

Nincsen semmi túlzó, hivalkodó, tekintetet odavonzó részlet rajta, csak egyszerűen kész van. És az óra vásárlók 80 százalékának ez nagyjából lefedi a vágyait, a maradék 20 százaléknak meg írom ezt a cikket éppen, hátha elgondolkodva bólint a végén egyet, hogy azért van benne valami.

Orient Simple Date, a realitás – tok, kidolgozás és méretek

Az Orient Simple date modellek éppen azt képviselik az Orient modellek hosszú sorában, ami a mindennapi valóságban valójában érték. A négy modellváltást is megélt, sikeres Orient Symphony utódjaként érkező Orient Simple date azokban fejlődött, amiben érdemes volt, és meghagyta azokat az értékeket, amikkel eddig sem volt gond.

Orient Simple date

Maradt a férfias mérete, 41,6 mm-es átmérővel és 11,7 mm-es vastagsággal, ez 2021-ben a kényelmesen viselhető méret szinonimája. Bár a trendek megfordulni látszanak, és újra jönnek egyre nagyobb számban a 38-39 mm-es átmérőjű férfi órák, azért még sokáig 40 mm felett lesz a határ a fejünkben a sportos és a férfias jelzőkre.

A vastagsága arányos az átmérőjével, és persze ennyi hely kell a mechanikus automata szerkezetnek is, de mégis elfér az ingujjak és pulóverek alatt is anélkül, hogy különösebb tornagyakorlatokat kellene bemutatni a reggeli öltözködés közben.

Orient Simple date

A tok nemesacélból készül (ami a gyakorlatban rozsdamentes acélt jelent az óraiparban), és érdekessége, hogy teljes egészében polírozott a felülete, sehol nem találunk rajta szálhúzott részt – ez egy stílus, ami illik a számlap által sugárzott klasszikus eleganciájához.

Orient Simple Date videós bemutató

Hamarosan érkezik a videós bemutató is, itt feliratkozhatsz a Youtube csatornánkra, le ne maradj róla.

Számlap, az indexek és egy fontos kérdés – az óraüveg

A számlapot ha osztályozni kellene, nálam ötöst kapna. A “sunburst” mintázatú, gyöngyházfehéren csillogó szín telitalálat, és az ezüst, polírozott indexek és számjegyek is olvashatóak rajta.

Orient Simple date

Külön szaktanári dicséret járna a dátumablakért, egyrészt nem csak úgy ott van, hanem kapott egy kis keretet is a számlapba mélyítve, másrészt a római 3-as számba úgy lóg bele, hogy tökéletesen megoldotta azt, amit sok óránál nem sikerül, vagyis nem zavaró, ahogy a számjegy félbe lett vágva.

Orient Simple date

Mutat az Orient logó is, amely applikált, vagyis utólag lett elhelyezve, fényes ezüst és piros, ahogy a logónak lennie kell.

Orient Simple Date

Közelebbről megvizsgálva a mutatókat azok is szépen polírozottak, karcsúak és illenek a számlaphoz, ahogy a levágott végű indexek is – ettől a sok apró részlettől lesz aztán az óra olyan, hogy hivalkodás nélkül is tud szép lenni.

Ami nagyot emel az Orient Simple date értékén, az az óraüveg, amely zafírból készül. Ez a szent grál az órarajongók, gyűjtők és topiklakók között, és a gyártók is igyekeznek ennek megfelelni, ebben az árkategóriában viszont nagyon nem jellemző a zafír kristály óraüveg, mivel az Orient Simple date ára jelenleg (2021 végén) nem éri el a 80.000 forintot, és ez a cikk minden mondatát átértékelheti.

Orient Simple date szerkezet, a látvány és a technika

Ahogy azt a nagytestvér, az Orient Star Basic Date tesztjében már leírtuk, az Orient saját szerkezetekkel dolgozik, mint minden nagy japán gyártó általában – ezt meg is tudja tenni a Seiko Epson Corp. tagjaként, komoly know-how halmozódott már fel ezen a téren a vállalatcsoportnál.

Orient Simple date

Az Orient F7622 kaliber az Orient alap szerkezete, három mutató egy dátum komplikációval – semmi bonyodalom, csak megbízható működés. Persze azért 2021-et írunk, így koronáról is húzható a kényelem jegyében, és úgynevezett másodperc stop rendszerű (vagyis másodperc stoppos) a pontosság jegyében. Az üveg hátlap értelmet nyert a szerkezet díszítésével, legalábbis a rotor szépen dekorálva lett a logóval és a legfontosabb információkkal.

Fémszíj, ahogy kell

A hozzánk érkezett modell fémszíjas változat, jó minőségű és cseles darab. A cselt ott érhetjük tetten, ha megfordítjuk az öt részes fémszíjat, és kiderül, hogy valójában tömör fémszemekkel készült, csak a külső kidolgozása olyan mintha öt különálló részből állna, így a látvány is megvan és a gyártást sem drágítja feleslegesen a plusz feladat.

Orient Simple date

A csat persze itt is lemezből készült, és ezt minden alkalommal elmondom/leírom: ezzel semmi baj nincs. Nem kell minden órának tömör acél legyen a csatja, sőt. hagyjunk valamit az egy helyiértékkel drágább modelleknek is, valami indokolja az árkülönbségeket, itt bőven megfelel ez a csat típus is (és egyébként éppúgy teszi a dolgát, mint a tömör acél társai).

Mivel ez az óra az úgynevezett öltönyóra kategóriában indul versenybe, így természetesen készül belőle bőrszíjas kivitel is. Az inkább az elegánsabb, öltönyös vonalat képviseli, mígy ez a fémszíjas Orient Simple date modell egy igazi mindenes, öltönytől a póló-térdnadrág kombinációig minden viselethez megállja a helyét, innen ered a cikk címe is.

Orient Simple date RA-AC0F10S10B a mindennapokra – szerettük?

Orient Simple date

Szerettük, mert nincsen egy olyan részlete sem, ami ebben az árkategóriában ne lenne szerethető. A megjelenése teljesen megfelel a mindennapi használatra, a kidolgozása japánosan pontos az apró részletekig, a szerkezete megbízható és mai, az ára pedig az átlag, nem megszállott órarajongók számára is elfogadható kategória – ha csak egy óra kell (és ha csak EGY óra kell), akkor ezt előkelő helyre kell felvenned a listára.