Az Orient búváróráinak története nem volt túl viharos, ahogy mindig, már a hatvanas évektől kezdve ebben a szegmensben is minőségi darabokat készítettek, olyanokat, amelyek kiállták az idők próbáját. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a 2021 végén érkezett különleges revival modell, az Orient Star Diver 1964, amely egy tisztelgés az egyik első Orient búvár előtt.

Orient Star Diver 1964

A cikk megjelenését az Orient magyarországi forglamazója tette lehetővé.

Egy kis Orient búváróra történelem a hatvanas évekből

Az első japán búváróra címért nagyjából akkora versengés volt, mint az első mechanikus automata kronográf szerkezetért. A hatvanas évek a búvárórák aranykora volt a szigetországban, sorra születtek az ikonok, amelyek túléltek hat évtizedet, és volt több modell, amely kérészéletűnek bizonyult.

Olympia Calendar Diver
Az eredeti modell, az Orient Olympia Calendar Diver 1964-ből

Ilyen volt az 1964-ben készült Olympia Calendar Diver búváróra is, amely jó eséllyel a tokiói olimpia tiszteletére kapta a nevét. 40 méteres vízállósága több, mint elég volt abban az időben, akkoriban még nem állították fel azt az ISO szabvány rendszert, amely ma a búvárórák minősítéséért is felel.

Az óra még mai szemmel nézve is szinte tökéletes búváróra volt a maga különleges megjelenésével – nem sok búváróra született azóta sem tömör acél lünettával ebben a stílusban. Az ok, amiért mégsem gyártották egy évnél tovább, a szerkezetében keresendő. Az Olympia Calendar Diver ugyanis kézihúzós szerkezettel készült, és amikor alig egy év múlva, 1965-ben megérkezett az Orient Weekly King Diver az automata szerkezetével, az Olympia Calendar Diver sorsa megpecsételődött.

Az aranykor gyermekei (fotó: Orient Japan)

Ne csak olvass, hallgasd is! Friss podcast epizód erről a modellről itt:

Az Orient Olympia Calendar Diver visszatérése

Elszaladt közel hat évtized, jó pár tucat új és újabb Orient búváróra, az Orient Star elfoglalta méltó helyét a hierarchiában, és ideje volt annak, hogy megemlékezzenek az egyik legelső (és a mai napig az egyik legkarakteresebb) búvár modellről.

Ez volt az a modell, amelyikre a fejlesztő, Daisuke Tanabe elmondása szerint még a cégen belül sem sokan emlékeztek, éppen a rövid gyártási periódusa miatt. Nem volt hát könnyű dolga, amikor kiszemelte a revival modell alapjaként, mivel a dokumentációja is igen hiányos volt. Feltúrta az irattárakat, korabeli partnereket, kereskedőket keresett meg, míg végül sikerült összegyűjteni elég anyagot ahhoz, hogy a modell újjászülethessen 2021 végén, immár Orient Star Diver 1964 néven.

werkmania.hu

Orient Star Diver 1964
Néhány apró különbség, ennyi van csak a két modell között

Az Orient és Orient Star búvár modellek piramisának azonnal a csúcsára költözött, közvetlenül a pár éve megjelent Orient Star diver ISO búvárórája és az Orient M-Force szintén diver’s 200m minősítésű modelljei fölé (a piramis alsó részét a “diver style” modellek foglalják el – Mako, Kamasu, Kano, Ray és a többiek).

Orient Star Diver 1964 videós bemutató a Youtube csatornánkon

Forma és funkció – a tervezés kihívásai

Yoshihiro Hitai, a design felelőse ennél a projektnél szintén nagy fába vágta a fejszéjét. Az eredeti modell vonalait követni nem lett volna nehéz, ám két komoly akadályba is ütköztek műszakilag. 

Az egyik a megváltozott kaliber, a kézihúzós eredetihez képest ma már a mechanikus automata szerkezet az alap, és ez a rotor miatt jelentősen vastagabb (itt ugye akár egyetlen milliméter is komoly különbségnek számít).

A másik az Orient Star Diver 1964 ISO minősítésű 200 méteres vízállóság követelményeinek teljesítése, amely önmagában is jóval robosztusabb felépítést követel meg, mint az eredeti modell 40 méteres vízállósága.

Ezeket összeadva nem volt könnyű dolga a designernek, amikor az eredeti vonalakat szerette volna reprodukálni. A végső megoldás persze most is az optikai “csalások” sorozatának köszönhető, hiszen a fizika törvényeit most sem lehetett semmibe venni. A zafír kristály óraüveg domborulataival és a lünetta ívével játszva végül sikerült megőrizni a jellegzetes megjelenést, és a domború üveg sérülékenységét a vastagsága növelésével előzték meg – a végeredmény önmagáért beszél, egy kellemes arányokkal rendelkező darab született.

Tok, szíj és méretek – csökkenő trendek és minőségi kidolgozás

A tok formáját nagyban befolyásolta az óra átmérője is, amely mai szemmel nézve egy búvárórának nem túl nagy, éppen 40.2 mm átmérőjű. Ehhez viszont ragaszkodtak a tervezésekor, így lehetett legjobban visszaidézni a boldog hatvanas éveket, és ez a trend figyelhető meg egyébként a 2021-es évvel kezdve a többi japán búváróránál is. Talán vége lesz a konzervdoboz méreteknek egyszer, bár én személy szerint azért szurkolok nekik 🙂

A tok megjelenésének fent említett optikai csalásai közé tartozik a polírozása is, a tükörpolír és szálhúzott felületek váltakozásával teljesen sikerült a forma arányait kézben tartani, és a 14.5 mm-es vastagsága ellenére is egy kellemesen viselhető búvárórát készíteni az Orient Star Diver 1964 modellből.

A szíj is a minőségérzetet növeli, ahogy azt az Orient Star modelleknél már megszokhattuk. Itt egy ötrészes fémszíj készült, a két vékonyabb sor tükörpolír, a három szélesebb sor pedig szálhúzott felülettel (ez valójában egy szem), a csat pedig sokak nagy örömére tömör acél, nem lemez. Lassan megtérek ebben a témában én is, és miután a most érkezett Orient Star modellek mindegyike komoly minőséget tett le az asztalra a csatok terén is, talán elfogadom azokat a hangokat, amelyek szerint egy 1000 dollár/euró feletti óránál ne legyen lemezből a csat.

Orient Star Diver 1964
Ott a logó a koronában

A korona természetesen az Orient Star logóját kapta gravírozva, azt a logót, amely nem sokat változott az évtizedek alatt, és ma is tökéletesen illik az Orient Star arculatába.

Orient Star Diver 1964 számlap – a legjobbakon már nem lehet javítani

Miért legjobb? Az Orient Olympia Calendar Diver modelljének számlapja a búváróra számlap iskolapéldája volt, sötét alapon világos, kontrasztos indexek, széles mutatók határozott végekkel a pontos, gyors leolvashatóság miatt – mi kell még egy ilyen órára?

Hát egy járástartalék kijelző – gondolta a tervező, így az Orient Star Diver 1964 is megkapta az Orient Star kötelező elemét, a 12 óránál elhelyezett kis mutatót, esetünkben 50 órás osztással.

Orient Star Diver 1964

Ezen kívül azonban nem volt mit változtatni, még jó alaposan megtömték Lumibrite festéssel mind az indexeket, mind a mutatókat, és mehet is a víz alá, amennyiben egy ilyen, 500 darabos limitált modellt van bárkinek vízbe vinni.

Orient Star Diver 1964
Foszforeszkál, ahogy egy japán búvártól elvárható

Mert az Orient Star Diver 1964 mindössze 500 darabban készült, és ebből az Epson illetékesének elmondása szerint 300 darab kerül ki a világpiacra, a többi Japánban marad – ez emeli csak igazán az értékét egy ilyen, egyébként is igen kívánatosra sikerült órának.

Orient Star Diver 1964

Az F6N47 kaliber teszi a dolgát, a kevéssé díszített volta az ISO búváróráknál kötelező tömör acél hátlap miatt  nem dominál, az 50 órás járástartaléka viszont bőségesen elegendő a mindennapi viselethez, a ritkán hordott óránál pedig vagy mindegy, vagy marad az óraforgatón tárolás.

Csomagolásból ötös – egy könyv az Orient Olympia Calendar Diver és az Orient Star Diver 1964 legszebb pillanatairól

Egy ilyen modell csomagolása sem lehet hétköznapi, nem is lett az. A könyv formájú doboz valójában egy kis könyvet is tartalmaz, amely képekben mutatja be a két modell történetét és a különbségeket, illetve egy párnán magát az órát is tarthatjuk benne, stílusos és ebben az árkategóriában (az óra ára jelenleg 400.000 Ft körül van itthon) nem jellemző.

Az egész óráról süt a különlegesség és az a munka, amit abba tettek a japán mérnökök újra, hogy az Orient Star Diver 1964 ne csak egy búváróra, hanem A búváróra legyen az Orient Star rajongók számára.