Iron Annie Bauhaus

Azt már lassan az alapműveltség része lett, hogy a német Pointtec legújabb márkája, az Iron Annie modellről modellre lépdel felfelé a presztízslétrán. Amikor a kezembe került az Iron Annie Bauhaus 5018-4 modell, még így is meglepődtem, hol tart már a brand. Egy svájci automata kronográf szerkezet nem játék, és ebben bizony egy ETA Valjoux 7750-es dolgozik, lássuk, hogyan teszi.

Iron Annie – a történet a név mögött

Az Iron Annie, mint a német cég valamennyi márkája, a repüléshez kötődik. A nagy múltú repülőgépgyártó, a Junkers talán leghíresebb (és a repülés szerelmesei között talán a legnépszerűbb) modellje a JU-52, melyről a Junkers már órát is nevezett el.

Az Iron Annie egy ezek közül a JU-52 típusjelű gépek közül, amely még ma is repül. Az eredeti regisztrációs jelzése, a D-AQUI nem volt elég beszédes a jelenlegi tulajdonosának, ezért amikor megvásárolta, átkeresztelte, így végül Iron Annie-ként vonult be a repülés és most már az óraipar történetébe is.

ju-52

Az Iron Annie név a Pointtec márkái között előkelő helyet foglal el, letisztult és minőségi darabokkal jelentkeznek sorra, és ebbe a sorba illik a mostani tesztünk alanya is. A presztízs modellek közé nehéz betörni, magasan van a léc, régi, patinás nevek uralják a piacot, akik nem nézik jó szemmel sem a japánból érkező minőségi darabokat, sem a szomszédos Németország kisebb márkáit…

De a világ változik, és ma már helye van a minőségi modelleknek akkor is a polcokon, ha nem tudnak több száz éves pedigrét (vagy akár európai felmenőket) felmutatni.

Bauhaus, a 100 éves iskola – természetesen magyar gyökerekkel

Iron Annie Bauhaus

Az Iron Annie Bauhaus kronográf neve utal a formavilágára, és kisebb büszkeséggel kell eltöltsön minden, az építészet vagy a képzőművészetek által valamilyen szinten „beoltott” magyart, aki hallott már Moholy-Nagy Lászlóról vagy Breuer Lajos Marcellről, a weimari Bauhaus iskola nagyjairól.

A Walter Gropius építész által alapított művészeti-építészeti-design műhely a modernizmus elvei mentén letisztult formákkal, jellegzetes stílusban alkotta meg a ma emberinek szánt sallangmentes, funkcionális, mégis minőségi érzést adó bútorait, épületeit és életérzését. Ha jártál már egy IKEA áruházban és tetszettek az egyszerű vonalakkal megrajzolt modern bútorok, már közel jársz a modernista stílushoz, amit a Bauhaus hozott magával, nekünk.

Iron Annie Bauhaus

Minőségi kivitelhez minőségi szerkezetet – automata kronográf Svájcból

Iron Annie Bauhaus

A korábbi Iron Annie modellben, ami a szerkesztőségben járt, szintén egy ETA automata kaliber működött, a 2824-2 mechanikus automata werk. Az Iron Annie Bauhaus 5018-4 most emelte a tétet, és egy ETA Valjoux 7750 mechanikus automata szerkezetet kapott, aminek az említésétől azért a mechanikus svájci óra hívőknek párás lesz a tekintete, nem véletlenül.

Iron Annie Bauhaus

A mechanikus órák világában az automata kronográf egy külön kaszt, és nem a páriáké. Egy automata kronográf már egyfajta rangot ad az óráknak, gondoljunk csak akár a Seiko által elsőként bemutatott, és a mai napig igen keresett automata oszlopkerekes kronográfra..

Vario prémium Nato szíjak most egyedi kuponkóddal
Vario prémium Nato szíjak most egyedi kuponkóddal
Iron Annie Bauhaus

Vitaindító gondolatként (és a történeti hűség kedvéért) meg kell jegyezni, hogy az első automata kronográf kaliber címért három modell is versenyben van, a mai napig nem tiszta, ki jelentette meg elsőként. 1969-ben a Zenith a Movado-val közösen az El-Primero névre keresztelt darabbal biztosan néhány nappal hamarabb mutatkozott be, mint a Breitling a két másik céggel közösen fejlesztett Cal11 modellel, ám közben Japánban már bemutatkozott a Seiko oszlopkerekes automata kronográf szerkezete, így nem hivatalosan a Seiko nyerte a versenyt (és ezt elfogult japán órás blogként támogatjuk is).

A Valjoux 7750 egy sikeres és így népszerű automata kronográf szerkezet, számtalan órában találkozhatunk vele. A hagyományos automata szerkezetkehez képest az egyetlen hátránya a vastagsága, mely egyszerűen a felépítéséből adódik a kronográf hozzáadott tartalma miatt, mely alkatrész mennyiségben is jelentkezik.

Működése a tesztjeink szerint svájciasan megbízható, és az Iron Annie Bauhaus modellben több méréssel bizonyított 55 órás járástartaléka több mint elég – ezzel szokták jellemezni az automatákat, miszerint egy hétvégét jár letéve is, mintha egy automata kronográfot éppen a hétvégén hagyna pihenni az ember 😀

Mindemellett a műszeres méréseken is szépen szerepelt, még a (fél)lengésszámát is sikerült 300 felett tartania, ami a svájciaknál alapkövetelmény, készült is egy kis videó a mérésről:

Tartalomhoz a forma

Az Iron Annie Bauhaus tokja ennek megfelelően vaskos, de a formája miatt ez nem zavaró, sőt igazából nem is tűnik fel, az átmérőjéhez képest a lekerekített tok kényelmesen hordható lesz, és szépen bebújik az ingujj alá, mert ez az óra azért ott érzi magát elemében.

A bőr szíj kifejezetten kellemes tapintású, és meglepően puha, párnázott típus, szintén a kényelmes viseletet garantálja – érdekessége, hogy bár nem tűnik hosszúnak az én 18.5 cm-es, teljesen átlagos méretű csuklómon a legutolsó lukat használva a szíjon állt meg kényelmesen, így fogyni már nem lehet mellette.

A mindennapokban a kronográf szerkezet inkább egy jóleső tudat, nem valószínű, hogy sokan használják, ezt egy saját kutatásunk is bizonyítja, melyben ezres mintán 15 százalék alatt volt a kronográfot néha használók aránya, a többség bevallotta, hogy neki elég, hogy jól néz ki vele az óra, és ezzel nincs is semmi baj.

Iron Annie Bauhaus

Az Iron Annie Bauhaus lehet, HOGY ismerős egy kicsit valahonnan, a Junghans Meister Chronoscope számlapja köszön vissza, bár más tokformával és nyomógombokkal – ez az azonos szerkezet ismeretében azért nem annyira meglepő, ezt az elrendezést adja a jellegzetes három segédszámlap és a szintén sajátos kettős dátumablak – így lesz könnyen felismerhető az ETA Valjoux 7750 kronója bármilyen órában.

Iron Annie Bauhaus 5018-4 – szerettük?

Szerettük, mert az Iron Annie Bauhaus szerethető darab. Az árához mérten komoly modell, a svájci automata kronográf kaliber nem játék, és az egész minősége az órának tökéletesen hozza azt a szintet, amit elvárhatunk tőle, ha nem ragaszkodsz az évszázados svájci márkákhoz, de minőséget és megjelenést keresel egy kis plusz technikával fűszerezve, jó választás lehet az Iron Annie Bauhaus 5018-4 modellje.