G-Shock Skeleton GA2100SKE és GA110SKE
G-Shock Skeleton GA2100SKE és GA110SKE

A G-Shock a Casio egyik leginnovatívabb márkája, ez kétségtelen. A nyolcvanas évek eleje óta a mindenálló tokozástól eljutottak a legkifinomultabb MR-G modellekig, a kézzel kovácsolt lünettáig és az öt szenzoros technológiáig is. A fejlődés töretlen, és a számtalan leágazásból a legfrissebbnek örülhetünk most, amikor megérkeztek a G-Shock Skeleton modellek a maguk transzparens megjelenésével.

G-Shock Skeleton, az új irány

A G-Shock modellek eredete a legendák homályába vész, egyik sztori szerint leejtette, másik szerint odaverte az ajtófélfához a fejlesztője az apjától kapott óráját, ami persze darabokra hullott. Innen az ötlet, és néhány év alatt eljutott a megvalósulásig egy modell, amit tényleg mély kútba vetnek, onnan is kivesznek… A többit már ismerjük.

Ütésálló, rezgésálló tokozás, 200 méteres vízállóság, fagyasztásnak és főzésnek ellenálló modellek alkotják a kollekció nagyját, de emellett olyan érdekességek is, mint a szivárványosra ionizált fémtokok vagy a lézerrel gravírozott titán camouflage mintázatok.

A japán mérnökökre tényleg nem az a jellemző, hogy egy jól sikerült modell után 112 évig inkább nem változtatnak rajta semmit, hanem mindig feszegetik a határokat.

G-Shock Skeleton GA2100SKE
G-Shock Skeleton GA2100SKE

Elektronikus szerkezetek révén a lehetőségek a funkciókban szinte végtelenek, a különböző szenzorok mellett (barométer, iránytű, hőmérséklet, lépésszámláló) 2020-ban megérkezett az első G-Shock futóóra is pulzusméréssel felszerelve – erről itt írtunk bővebb tesztet is.

A műszaki tartalom mellett azonban a felhasználók a külcsínre is sokat adnak, így ezt az irányt is erősíteni kellett, és ebben sem volt hiány. Az egyik jellegzetes és érdekes G-Shock fejlesztés volt a transzparens, vagyis magyarul áttetsző tokok megjelenése, amitől az egyébként nem kisméretű órák is könnyedebbé válnak a szemnek.

Évek óta fel-feltűnnek ezek a tokok, gyári darabokon és utángyártott kiegészítőként is, ami jól jelezte, hogy erre a stílusra igény van. Az igény meghallgattatott, és megérkezett a G-Shock Skeleton SKE sorozat, amely hat darabot ölel fel:

werkmania.hu

  • G-Shock GA700SKE
  • G-Shock GA110SKE
  • G-Shock GA900SKE
  • G-Shock GA2000SKE
  • G-Shock GA2100SKE
  • G-Shock DW5600SKE

Valamennyi modell jól ismert darab volt eddig is, közte az ős G-Shock modell DW5600 utóddal, de a többi is a népszerű G-Shock modellek közül érkezett.

Erre a bemutatóra, tesztre két példány érkezett a kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében: egy fehér és egy fekete, nézzük őket részletesen.

G-Shock Skeleton GA2100SKE és GA110SKE
G-Shock Skeleton GA2100SKE és GA110SKE

Casio G-Shock Skeleton GA2100SKE és GA110SKE videós bemutató

A Youtube csatornánkra felkerült a videós bemutató is, töltsd le a hivatalos Werk Mania alkalmazást androidos készülékedre a Google Play Store-ból [link] és nem maradsz le semmiről.

Casio G-Shock Skeleton GA2100SKE-7A, a Skeleton Casioak

Az egyik sikertörténete a közelmúltból a gyárnak a GA2100 modell, ami a nyolcszögletű formája miatt gyorsan meg is kapta a Casioak becenevet, pedig (és igazából ez megállja a helyét) a gyár állásfoglalása szerint a nyolcszögletű forma nem az ismert svájci óra alapján készült, hanem egyszerűen csak a GA2000 kerek formáját ötvözték az ős-G formáival, és ez így rendben is van.

Apropó, GA2000. Talán 2019-ben érkezett meg ez a modell, ami a maga nemében megint egy új korszakot nyitott a G-Shock történelemben, lévén az első cserélhető szíjas darab, legalábbis amin szerszámkészlet nélkül, bárki könnyedén cserélhet szíjat.

G-Shock GA2000
G-Shock GA2000

Nagy előnye a szabványos tokfül távolság (24 mm), ami révén bármilyen nekünk tetsző szíjra cserélhetjük a gyárit.

Van szerencsém egy limitált modellt birtokolni a GA2000 sorozatból, amely gyárilag három szíjjal érkezett, de igen jól áll neki a Vario elastic nato szíja is (erről bővebbet itt találsz, ha megtetszett, még egyedi kuponkódot is találsz hozzá a cikk alján).

G-Shock GA2000
G-Shock GA2000

A kis kitérő után vissza a témánkhoz, vagyis a GA2000 modell után érkezett sikersztori, a GA2100 újdonságához. Az utód modell fogyott ez elődjéhez képest, a GA2100SKE láthatóan és érezhetően karcsúbb, amit még fokoz a G-Shock Skeleton stílus a transzparens tokkal és szíjjal. 

G-Shock Skeleton GA2100SKE GA110SKE
G-Shock Skeleton GA2100SKE és GA110SKE

A gombok immár nem a nagyméretű, recés fémgombok, hanem az eredeti G-Shock design szerinti pici, fényes fém gombocskák – itt is kiütközik az eredeti modellel való párhuzama.

A hátlap fémből készült, és megkapta a Carbon Core Guard logót, mivel ez a modell is ezt a tok struktúrát kapta.

A Carbon Core Guard tok struktúra
A Carbon Core Guard tok struktúra

Érdekességképpen a GA2000-hez képest eltűnt az ötödik gomb, a világítás visszaköltözött a régi helyére a jobb felső gombra.

G-Shock Skeleton GA2100SKE és a GA2000 modell
A G-Shock Skeleton GA2100SKE és a GA2000 modell világítás gomb megoldásai

Ami viszont nem változott, az a levehető szíj – a GA2100SKE szíja ugyanúgy levehető a gyorszáras stifttel, bár van egy kis bökkenő. Ennél az óránál ugyanis (és ez megint az ús kocka G-Shock rokonságra utaló jel) a tokfül távolság nem az átlagos szíjak 20-22-24 mm-es mérete, hanem a G-Shock által régóta használt 16 mm. 

G-Shock Skeleton GA2100SKE
G-Shock Skeleton GA2100SKE hátlap

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy szíjat csak adapterrel tehetünk rá, erre megint ott a Vario, amivel ki is próbáltuk, és az összhang majdnem tökéletes, talán egy transzparens adapterrel még jobb lenne, de így is nagyon “adja”.

A szíj és a csat szintén az eredeti modellé, szimpla csat és keskenyebb szíj, ami az óra méretéhez jól illik.

G-Shock Skeleton GA2100SKE
G-Shock Skeleton GA2100SKE szíj

Szintén más a modul (szerkezet, kaliber) a G-Shock Skeleton GA2100SKE modellben, és ez (bár ez szubjektív vélemény) előnyére vált. A GA2000 modellben az 5590 dolgozik, míg a GA2100SKE-ben már az 5611. Más az elrendezés némileg, de a legnagyobb különbség az 5611 retrográd naptár kijelzése, ami ráadásul vasárnappal indul.

G-Shock Skeleton GA2100SKE
A G-Shock Skeleton GA2100SKE retrogád naptár mutatója

A retrográd mutatók lényege, hogy nem a megszokott módon körbejárnak, hanem elérve egy pontot visszatérnek a kiinduló állásba, és újra kezdik bejárni a jellemzően harmad körívnyi utat.

G-Shock Skeleton GA2100SKE
G-Shock Skeleton GA2100SKE kézen

Egy érdekesség, akkora siker lett a GA2100SKE modell, hogy a Casio USA oldalán például háztartásonként csak egy rendelhető belőle – mint a régi szép időkben itthon, ugye…

Casio G-Shock Skeleton GA110SKE-8A, a klasszikus

A G-Shock modellek között is több irányvonalat ismerünk, az eredeti kocka forma mellett nagyon jellegzetes az a vonal is, amit a G-Shock Skeleton GA110SKE-8A modell hoz magával.

G-Shock Skeleton GA110SKE
G-Shock Skeleton GA110SKE

A robosztus tok, a viszonylag nagy méret igazán férfias darab, persze a könnyű tok miatt a teljes súlya nem éri el a 100 grammot, holott az átmérője 50 mm, ami a szokásos G-Shock méret, nagy, de vállalható.

G-Shock Skeleton GA110SKE
G-Shock Skeleton GA110SKE

A szíj is a mérethez igazodik, dupla soros és szélesebb is, de ettől függetlenül kényelmes és puha.

A G-Shock Skeleton GA110SKE  modell legjellegzetesebb része a számlap, azon belül is a mutatók és azok fogaskerekeket mintázó alapja. A mutatók áttört formája nagyon tech stílusú, és bár nem foszforeszkál a sötétben, a narancs színű automatikus világítás azért valamennyit segít a leolvasában.

G-Shock Skeleton GA110SKE
G-Shock Skeleton GA110SKE

Világidő, 1/1000 stopper, 24 órás visszaszámláló és különféle sebesség és távolságmérési lehetőségek – legyünk nagyon őszinték, ezeket jó tudni, hogy a rendelkezésünkre állnak, de valójában nem szoktuk használni.

G-Shock Skeleton GA110SKE
G-Shock Skeleton GA110SKE kézen

A 200 méteres vízállóság természetesen itt is alap, így az óra bátran ajánlható az íróasztaltól a strandon át a fegyveres testületek tagjainak is, bárhol megállja majd a helyét, hiszen G-Shock.

G-Shock Skeleton képgaléria

[smartslider3 slider=”36″]