gbd-h1000

Az idei év legjobban várt újdonsága volt a G-Shock első pulzusmérős modellje. Teszteltük rendeltetésszerűen, sőt azon is túl. Vajon hol tart a Casio ezen a területen, használható-e a mindennapokban aktív életmód mellett a GBD-H1000 és kiválthatja-e a meglévő sport órádat? Elmondjuk a szubjektív tesztünkben

 G-Shock 5 szenzorral először, de mi az az öt?

A G-Shock modulok fejlődéséről írtunk korábban (itt elolvashatod a 2019-es Mudmaster tesztjében), de foglaljuk össze újra, honnan indult és hova jutott?

A G-Shock modellek mindentudó szerkezetei hosszú, több évtizedes fejlődésen mentek keresztül, míg elértek napjaink high-tech darabjaihoz.

casio sensor

Casio triple sensor 1994

1994-ben indult a történetük, ekkor jelent meg először a tripla szenzor. Ez iránytűt, barométert és hőmérőt tartalmazott, és ezzel le is fedte a felmerülő igények jó részét. Ekkor még nem volt igény az olyan funkciókra, mint napjainkban, a kalória még akkor is égett sport közben, ha nem osztották meg az edzés eredményeket ország-világgal…

Így épp elég volt a három érzékelő, melyekkel el lehetett indulni túrázni a legzordabb körülmények között is, de ezek mérete és fogyasztása messze elmaradt a maiaktól. A technológia korlátait az adta, hogy elemmel működött, így a fejlesztése is ebbe az irányba indult el: megjelent a Tough Solar szerkezet, mely már a fény energiáját hasznosította (és nem csak a Nap energiáját, ahogy régen gondoltuk).

sensor 2

Casio triple sensor második generáció 2002

Ez lehetőséget adott a kisebb méretre, de még ez is csak tripla szenzor volt, így bőven akadt még lehetőség a fejlődésre.

sensor

Casio triple sensor harmadik generáció 2013

9 évvel az első típus megjelenése után, 2013-ban érkezett is a harmadik generációs Triple sensor modul, mely a mai napig létezik. Ennek mérete 95 %-kal kisebb az első daraboknál, az energiaigénye pedig a töredéke.

quad sensor

Casio quad sensor 2019

A következő lépcsőfok a Quad sensor volt, melyre egészen 2019-ig kellett várni. Ez az eddigiek mellett immár lépésszámlálóval is rendelkezik, és a mai fitnesz központú világban ez bizony előny.

A technológia kiforrottságát jól mutatja, hogy összehasonlítottuk a kifejezetten sport órákra szakosodott Polar egyik modelljének mérésével a lépésszámlálót, és gyakorlatilag egy tized százaléknyi eltéréssel ugyanazt az eredményt mérték.

Egy évet sem vártunk, és már itt is az öt szenzoros G-Shock modul, a 3475, és olyan pluszt kapott, ami tényleg hiányzott már a G-Shock palettáról – ez pedig nem más, mint a pulzusmérés.

Így az 5 szenzoros G-Shock mindent tud, amire csak szüksége lehet egy átlag felhasználónak az élete során.

G-Shock GBD-H1000 teszt a mindennapokban

Több, mint egy hónapnyi folyamatos használat mellett a Casio G-Shock GBD-H1000 mindent megmutatott magából. Az óráról már olvashattál a megjelenésekor nálunk, most itt találod a technikai részleteket.

Casio G-Shock GBD-H1000

Aktív használatban volt, futás és kerékpározás mellett helyt kellett álljon vízben és a mindennapokban is, rövidnadrágtól a télikabátig. Ha összegezni kellene röviden, azt mondanám, ha csak egy G-Shock lehet a dobozban, az a GBD-H1000 kell, hogy legyen. 

Miért? Azért, mert

  • a mérete, a formája pont az, ami miatt szeretjük ezeket az órákat
  • a 200 méteres vízállósága több, mint elég autómosástól a vitrolázáson át kisebb merülésekig
  • a solar és kábeles töltés lehetőséget ad, hogy gyorsan visszatöltsd, amit a pulzusmérés és a GPS használat kivesz az órából
  • a bluetooth link a telefonnal leegyszerűsíti az életed, egyszer párosítod és mindig garantáltan pontos lesz, tizedmásodpercre
  • az új kijelző zseniálisan olvasható minden fényben
  • a GPS kapcsolat garantálja a pontos időt akkor is, ha nincsen mobil a közelben

Videós bemutató a Youtube csatornánkon

Egy kényes kérdés: a mobil alkalmazás

Igen, a teljes képhez hozzátartozik ez is. Napjainkban a minket körülvevő világot szoftverek vezérlik, melyeket folyamatosan frissíteni kell. Vagy azért, hogy jobbak legyenek, vagy azért, hogy egyáltalán működjenek. 

Nincsen ez másképp a Casio G-Shock GBD-H1000 mobil alkalmazásával sem, mely G-Shock Move névre hallgat, az app működését a Youtube teszt videónkban megnézheted.

Az alkalmazás folyamatosan fejlődik, ezt érezni rajta. Az Android változat a jelek szerint stabilabb, mint az iOS (igen, ilyen is van). Olvasói visszajelzések alapján tudjuk, hogy a cikk írásakor az iOS verzió nincsen a helyzet magaslatán, de az egy verziószámmal frissebb Androidos változat már szinte hibátlanul teljesít, így minden pillanatban várható a javítás.

Maga az alkalmazás jól támogatja az órát, a beállítások kényelmesen elérhetőek belőle, a párosítás egyszerű és gyors, és szinkronizál is rendszeresen. Az appot összekötheted a Strava és a Google Fit fiókjaiddal, és ezután már automatikusan szinkronizálja az eredményeket mindkét platformmal.

Ha sikerül.

A Strava felé ez még nem tökéletes, néha szépen átmegy minden adat, néha csak töredékesen. Ennek az oka viszont valószínűleg nem a Csaio, hanem a Strava oldalán keresendő, korábbi Amazfit tesztben már találkoztunk ugyanezzel, és akkor azt a magyarázatot kaptuk rá, hogy a Strava nem oldotta meg tökéletesen a feladatot.

Ha fontos az adatok gyűjtése, akkor még egy kicsit bűvészkedni kell a számokkal, de ha csak futni akarsz, akkor a Move app pontosan rögzíti az adatokat. Saját magad által választott célokat állíthatsz be a futáshoz, havi kilométer célt, havi edzéssel töltött időt, melyek teljesítését aztán követheted az alkalmazásban, grafikusan is.

Az app személyre szabható, azokat az adatokat és olyan sorrendben mutatja meg, ahogyan beállítod, terv és teljesítés szintjén is. Futáshoz teljesen megfelel, ha szeretnéd, felkészít a következő versenyedre – adatok alapján.

De miért csak futáshoz? 

G-Shock GBD-H1000, a futó óra

A Casio G-Shock GBD-H1000 egy futó óra. Soha nem is ígért mást, és ezt teljesíti is. Tökéletes társ a futásban, a beépített GPS és a beépített pulzusmérés az amatőr futók 100 %-ának elég.

A profik profi sport órával edzenek, mellkaspánttal mérik a pulzust, lépésszámlálót csatlakoztatnak külön az órához, és ami a legfontosabb, az eredményeket elemzik és felhasználják.

Mi amatőr futók a sport öröméért futunk, és közben fülig ér a szánk, ha az óránk méri a pulzust és még GPS is van benne úgy, hogy egyébként egész nap hordható darab, egy igazi G-Shock.

Casio G-Shock GBD-H1000

A Casio nem kötött kompromisszumot, ez egy G-Shock. A mérete, a formája, a mindenálló kivitele is az, és ha a helyén kezeljük, az egyik legjobb G-Shock még ár-érték arányban is.

És amellett, hogy egy G-Shock, egy jól sikerült futó óra is (előlegezzük meg a szoftver tökéletesítését, mégis a világ egyik legnagyobb gyártójáról van szó). 

Dedikáltan nem mér kerékpározást (bár a futás mellett ez elméletileg könnyen megoldható lenne), nem mér úszást és jógát, és a futópad sem a barátja.

De nem is ígért ilyent, így a csalódott hangok legfeljebb a hiányos tájékozódásnak köszönhetőek.

A mindennapokban öröm a GBD-H1000 viselése, egy aktív, sportos életet élő G-Shock rajongónak kihagyhatatlan darab.

A forma, a tok és a szíj

A forma a jól ismert és G-Shock modelltől elvárható. A semmivel össze nem téveszthető idomoknak jót tesznek a színek, mert a GBD-H1000 4 színben készül.

A teszt első felében egy piros modell járt a szerkesztőségben, a második felében pedig a legnépszerűbb fekete-fehér.

Mindkettő jól kihangsúlyozza a formákat, melyeket a fekete darabok néha elrejtenek, bár a piros mindennapi viseletnek nem mindenkinek passzol a ruhatárához, sportoláshoz vállalható.

A fekete-fehér kivitel szolidabb, pedig nem a megszokott színösszeállítás – első látásra szerelem annak, akinek ez a kombó jön be.

Maga a szíj érdekes, bár műanyagnak látszik, valójában viszonylag puha, gumiból készülő darab. A tok és a szíj találkozásánál a jellegzetes Casio féle elfordulásgátlót talájuk, ennél a modellnél láthatósági zöld színben, ami ezek szerint lehet szép is.

A GBA-800 modellnél megismert műanyag csat fogad, ami elsőre lehet, hogy nem hangzik elég keménynek, de igazából tökéletesen teszi a dolgát. A szíj nagy előnye az igen sűrű beosztása, szinte pár milliméterenként lehet állítani, így bárki azonnal megtalálja a kényelmes feszességét, mert nincs annál rosszabb, mint amikor éppen a két lyuk között lenne az ideális a szíj beállítása.

Egy szolid “5 sensor” felirat figyelmeztet a tudásra, de érdekes módon már a GPS kapcsolat sincsen feltüntetve a szíjon, ahogy azt más modelleknél láthattuk.

5 sensor

Casio G-Shock GBD-H1000 3D, forgatható fotó

(Kattints a nyílra, és forgasd körbe az órát)

Pulzusmérés, GPS, Dual charging system – jöjjenek az extrák

Mert extrákból jutott bőven a GBD-H1000-be, nem véletlenül a GPR-B1000 Rangeman modellel hasonlítják össze a legtöbbször. Jöjjenek akkor ezek részletesen:

GPS kapcsolat

A GPS kapcsolat és az ezen keresztül történő pontosítás az órák világában a felső kategória sajátja.

Casio Rangeman 300.000 Ft körül, Seiko Astron ennek közel a duplájától (bár más kategóriában), de még a Citizen is jóval 200.000 Ft felett kínál GPS-es modellt, így az új G-Shock már csak ezért is jó választás. Tovább növeli a technológia értékét, hogy jelenleg 9 modell található a G-Shock kínálatban ezzel a tudással, és ebből 4 a GBD-H1000 különböző színvariációja.

Casio G-Shock GBD-H1000

Kipróbáltuk csak GPS-ről is az órát, ehhez le kell választani a mobil alkalmazásról, ugyanis amíg párosítva van vele, csak onnan pontosít. Ez logikus, a GPS kapcsolat eléggé energiaigényes, nem véletlen, hogy a legkomolyabb Seiko Astron GPS Solar kaliberek is csak napi néhány alkalommal végzik el ezt, és azért egy kvarc szerkezet nem is igényli gyakrabban.

Van azonban mód manuális GPS pontosításra, ezt az óra menüjéből egyszerűen ki lehet választani, szabad ég alatt gyorsan végbe is megy a folyamat.

Dual Charging system

A kettős töltés a tökéletes megoldás. Ha nem használod folyamatosan a pulzusmérést, esetleg nem futsz napi rendszerességgel a GPS-t használva, a solar töltés is bőven elég.

Ha aktívabban használod az energiafaló funkciókat, akkor viszont szükség lesz a töltésre, ahogy minden sportóránál és okosóránál.

A pulzusmérés az esélyes, mint nagyfogyasztó, a 24 órás mérés kikapcsolásával (és csak az edzések alatt mérve) ugrásszerűen nő az akku élettartama. 

A kábeles kapcsolat stabil, és a teljes feltöltés kevesebb, mint egy óra alatt megvan, ez heti egy alkalommal igazán belefér.

Pulzusmérés

A Casio GBD-H1000 pulzusmérése pont olyan, mint az össze mai, csuklóról mérő óráé. Egy optikai szenzor figyeli a véráramot, és azt elemezve számítja a pillanatnyi pulzusszámot.

Casio G-Shock GBD-H1000

Ebből, a sebességből és még ki tudja milyen adatokból pedig a véroxigén szintedet is fel tudja mérni, amiből következtetni lehet az edzettségi állapotodra.

Casio G-Shock GBD-H1000

Sok vita övezi a csuklóról történő pulzusmérés pontosságát. A profik a mellkaspántra esküsznek, az teljesen más technológiával mér, és általánosan elfogadott tény a pontossága.

De. Az amatőr futónak gyakorlatilag mindegy, hogy 138 vagy 142 a pulzusa éppen, ha mindig ugyanazzal az órával fut, a pulzusszám változása a fontos, és ebben jó a csuklóról mért adat is, a profik pedig ugye fussanak céleszközzel, azt is teszik.

Az új kijelző, a MIP technológia

Valójában már nem új, hiszen a  2018 végén megjelent Rangeman is ezt használta. Maga a MIP LCD technológia a minél alacsonyabb fogyasztásra és a minél jobb leolvashatóságra van kihegyezve. Bár erről némileg ellentmondó információkat találni, de szinte biztosan transzflektív a kijelző, vagyis a háttérvilágítás mellett a külső fényt visszaverve teszi leolvashatóvá az órát.

Casio G-Shock GBD-H1000

És a GBD-H1000 leolvasható, nagyon. Az inverz LCD kijelzőket sokan nem szeretjük, mivel sokszor gyakorlatilag leolvashatatlanok. A MIP ezzel szemben a legragyogóbb napfényben és az árnyékos szoba mélyén is jól olvasható, és ez megint csak abban segít, hogy futás közben gyorsan értelmezhesd, amit látsz rajta.

GBD-H1000 – kinek ajánljuk?

Casio G-Shock GBD-H1000

Bárkinek, aki  megszállottja a G-Shock modelleknek. Bárkinek, aki egy elpusztíthatatlan órát keres, amivel még a futását is mérheti, naplózhatja, elemezheti. Bárkinek, aki szeretne egy GPS és mobil kapcsolattal bíró órát, akár még a hívásokat és az értesítéseket is átadva. Bárkinek, aki gondolkodás nélkül veti magát egy horgásztúrán a vízbe, mert ez sem lesz gond.

Bárkinek, aki érti ezt az órát, és nem kér számon rajta olyan funkciókat, tudást, amit sosem ígért.

Egy hónap folyamatos használat után egy jelzőt akasztanánk rá: vigyázat, addiktív!

Casio G-Shock GBD-H1000