A GA-2000 modellel kezdődött minden, amikor megjelent az első G-Shock cserélhető szíjjal. Egészen pontosan gyorsan és egyszerűen cserélhető szíjjal, és ez a titok az új, limitált kiadású G-Shock DWE-5600CC modellnél is, a teljes kinézete megváltoztatható két perc alatt, akár szerszámok nélkül is.

G-Shock DWE-5600CC

A kocka legyen veled

Valószínűleg a Casio legjobb döntése volt, amikor elkészítette az első G-Shock modellt, DW 5000C referenciaszámmal. 1983-at írtunk akkoriban, és a legszebb kvarc korszak közepén jártunk. A svájci óraipar már féltérden, már érzik, minden óra számít, a kvarc is. Már minden megjelent, amit csak a digitális kvarcok terén elképzelhető volt, így annak, aki ki akart törni, valami igazán újat kellett letennie az asztalra.

A legendák szerint a tervező csapat feje, a legendás Kikuo Ibe a szüleitől kapott zsebóráját elejtette, mire az darabokra esett, így elkezdte törni a fejét egy elnyűhetetlen modellen. 1981-től 1983-ig tartott az első modell fejlesztése, amely a megjelenése után hatalmas siker lett előbb Japánban, majd a tengerentúlon is.

A sikerét mi sem jellemzi jobban, hogy 1997-ben már 10 millió darab G-Shock talált gazdára, és ez a szám 2018-ra 100 millió fölé emelkedett – lehet ujjal mutogatni a kvarcórára, de kevesen tudják ezt a számot elérni egy típussal, megkockáztatom (:D) csak a Csaio-nak sikerült.

A történetről itt írtunk bővebben, és egy videót is találsz itt Kikuo Ibe-vel, aki elmeséli a teljes G-Shock sztorit.

DWE-5600CC G-Shock Circuit Board Camouflage képgaléria

Semmi sem tökéletes, a G-Shock sem

Na ne gondoljunk semmi őrületes hibára, az egyik hátránya egyben az előnye is, mégpedig a kocka G-Shock modellek cserélhetetlen szíja (és úgy általában a G-Shock modellek házilag nem cserélhető szíjai).

Az integrált szíj jó dolog, mert nagyon erősen kapaszkodik a tokba, nem nagyon hallani leszakadt G-Shock szíjról, legfeljebb eltörik, ha már sokat volt nyúzva, de a tokot el nem engedi. Ez jó dolog, csak a szíjcseréhez szokott egyszeri órarajongó hiányolhatja, hogy akár naponta váltogathassa a szíjakat a hangulata szerint. 

Léteznek különféle adapterek, a kínai fröccsöntött műanyagtól a 3D nyomtatotton át a Jays’n’Kays féle fémből készített méretpontos darabokig, de ezeket felszerelni komolyabb előkészületeket és szerszámot is kíván.

Ezen a “kínon” enyhített két éve a G-Shock, amikor megjelent a GA-2000 modell, az első G-Shock cserélhető szíjjal. Quick release rugósfüllel egy mozdulattal ki lehet oldani a szíjat, bepattintani az aznapi kiválasztottat és indulás – és tényleg, szerethető megoldás.

G-Shock DWE-5600CC

G-Shock DWE-5600CC bemutató / teszt videó

Cserélhető szíj? Legyen cserélhető a tok is!

Tok, vagy bezel, vagy hívjuk ahogy akarjuk. Az új G-Shock DWE-5600CC modell az első kocka G-Shock, amelyik megkapta ezt a funkciót, szintén az úgynevezett quick release típusú stifttel rögzítették a szíját.

De hogy csavarjanak egyet az egészen (mert a Casio-nál szeretnek csavarni az ötleteken), a DWE-5600CC modellen már nem csak a szíjat tették cserélhetővé, hanem a tokot is, illetve az azt borító (jobb híján) bezel-nek nevezett külső tokot. A csere néhány mozdulattal véghezvihető, és szerszám sem kell hozzá, semmivel nem bonyolultabb, mint bármely óraszíj cseréje.

G-Shock DWE-5600CC

A szíjat kézzel ki lehet oldani és leválasztani a tokról.

G-Shock DWE-5600CC

A bezel szintén kézzel lepattintható.

G-Shock DWE-5600CC

Egy érdekesség, a Carbon Core Guard tokon elrejtve találunk egy “Shock resist” logót.

G-Shock DWE-5600CC

A DWE-5600CC tok önmagában is tökéletesen védi az órát.

G-Shock DWE-5600CC

A hátlap a szokásosnál kicsit izgalmasabb.

G-Shock DWE-5600CC

A dobozból választhatsz egy új bezelt és szíjat, és kész is.

G-Shock DWE-5600CC

Circuit board design, csomagolás és hangulat ötös

A DWE-5600CC design-ja egyedi, a nyomtatott áramkör illik a kvarc technológiához. Nem csak a doboz hozza a hangulatot, a három szíj és a két bezel közül egy-egy ezzel a mintával készül, így teljes egészében vagy részben is összerakható a minta.

A dobozban találunk két bezelt, egy mintásat és egy feketét, illetve három szíjat. Ezek közül egy a nyomtatott áramkör mintás, egy fekete és egy szintén nyomtatott áramkört mintáz, de szürke-fehér terepmintás hangulatban, ez utóbbi szövetből készül.

G-Shock DWE-5600CC

Egy gyors fejszámolással meg is kapjuk a variációkat, a DWE-5600CC megvásárlásával összesen hat különböző órát kaptunk egy áráért, ami nem is hangzik rosszul, még a limitált kiadás kicsit magasabb árával számolva sem.

A doboz, amiben a DWE-5600CC érkezik, szintén extra, dupla megoldással és a nyomtatott áramkört találjuk ezen is. A plusz szíjak és tok átlátszó fedél alatt lakik, amit bár macerás kibontani, de cserébe látványos.

Carbon Core Guard tok struktúra, a továbbfejlesztett védelem

A G-Shock rázkódás- és ütésvédelmére eddig sem volt panasz, tele a net olyan videókkal, ahol tetőről dobják le, autó után kötik, mély kútba dobják, és bírja. Az alapja ez volt a G-Shocknak (nomen est omen), és főleg egy egyszerűbb felépítésű digitális szerkezetnél ezt könnyedén teljesítette is.

A nehezebb eset valószínűleg az analóg mutatós modellek rázkódásvédelme volt, és ezt tökéletesítette a Casio 2018-ban, amikor megérkezett az új Carbon Core Guard tok struktúra. (Bár igen nehéz többször kimondani egy teszt videóban, kis gyakorlás után egész jól megy, és a mindennapokban nagyon hatékony 😀 ) 

Többször írtunk már a felépítéséről, a legutóbb a GR-B200RAF tesztben, de azért egy Gravitymaster modellen itt is megmutatjuk a felépítését, mert az egyszerűségében áll a zsenialitása:

Carbon Core Guard

A DWE-5600CC pedig bemutatta, hogy nem csak az eddig látott kerek tokforma készülhet ezzel a  struktúrával, hanem szögletes is, ami új távlatokat nyit a felhasználásában.

G-Shock DWE-5600CC

DWE-5600CC G-Shock Circuit Board Camouflage műszaki adatok

  • méretek: 48.9×43.8×13.7mm
  • súly: 54g
  • vízállóság: 200m
  • óraüveg: ásványi üveg
  • pontosság: +/-15s /hó
  • várható elem élettartam: 2 év (gyári adat)
  • limitált kiadású modell
werkmania G-Shock logo