Prospex Save The Ocean

A Seiko rendszeresen kényezteti hűséges híveit limitált kiadásokkal, melyek valóban megérik a pénzüket. Pár ezer darabos szériák az egész világnak – nem csak ettől lesz exkluzív egy-egy limitált modell, hanem a valóan egyedi megjelenéssel érkező típusoktól is. Az évet a Seiko Black Divers limitált kiadása kezdte, hatalmas sikerrel, és már itt is a Prospex Save The Ocean, legalább olyan fogadtatással.

Prospex Save The Ocean – rendben, szép, de mit jelent ez pontosan?

Cousteau

A történet egy kicsit régebbre vezet vissza. Ha még emlékszel a nyolcvanas évekből a híres tengerkutatóra, Jacques Cousteau-ra, akkor érteni fogod, miért ez lett a Seiko limitált sorozatának a neve.

Jacques Cousteau ikonikus alakja volt a tengerkutatásnak, a tengeri élővilág felfedezésének, megértésének és bemutatásának a nagyvilág részére. Szükség is volt erre, hiszen a tengerek, óceánok élővilága sem tartogat végtelen táplálékforrást a számunkra, a XX. században mégis olyan lendülettel pusztítottuk ezt a titokzatos, távoli világot, hogy komolyan felmerült az ökoszisztéma felborítása is, mint lehetőség…

Cousteau

Jacques Cousteau Anorep I tengeralattjárója 1966-ból       (Fotó: Dennis Jervis)

Jacques Cousteau, vagy ahogy mindenki ismerte Cousteau kapitány így megkezdte a misszióját, és ezzel sikeresen megfertőzte a családját is. A korabeli feljegyzésekből és riportokból tudhatjuk, hogy unokája, Fabien Cousteau minden idejét a nagypapa híres hajóján, a Calypso fedélzetén töltötte, sőt 4 évesen már merült is az óceánban. Nem sokat kellett hát várni rá, hogy önállóan folytassa a nagyapai hagyatékot, és aquanauta legyen belőle, ahogy ő nevezi saját magát.

Cousteau

Fabien Cousteau elemében (fotó: Ocean Learning Center) 

Néhány évvel ezelőtt (számos, a cápák között forgatott filmje és egy 31 napos folyamatos vízalatti próbatétele után) megalapította az Ocean Learnig Centert, mely kutatóintézetként működve folytatja a Föld legkevésbé ismert, mégis talán legfontosabb területeinek felfedezését.

werkmania.hu

És hol jönnek a képbe az órák?

Egyszerűen: a Seiko felkarolta az ügyet, és egy közös projektet indított Fabien Cousteau-val, melynek keretein belül a limitált kiadású modellek bevételeiből támogatja azt.

Prospex Save The Ocean

Hogy felejthetetlen legyen, milyen céllal is készült a sorozat, egyedi számlapokat kapnak a Seiko Prospex Save The Ocean modellek. A számlap strukturált lett, és a felülete a kék bálna bőrének mintázatát adja vissza, mely az egyik legveszélyeztetettebb faj mind közül az óceánokban.

A számlap színe sem a megszokott, hiszen jól modellezi az óceánok hihetetlen mélységeit tengerkékből egészen mély sötétkékbe átmenően.

Prospex Save The Ocean

A lünetta színe (hogy mi is a lünetta, itt elolvashatod) sem tesz rosszat a megjelenésüknek, mindhárom modell megjelenése valóban a tengerek világát idézi.

De melyik is ez a három modell pontosan?

Seiko “Turtle” Prospex Save The Ocean SRPC91

Prospex Save The Ocean

Seiko Prospex Save The Ocean Turtle SRPC91

A Seiko egyik legsikeresebb sorozata a Turtle, vagyis a Teknős – formájáról kapta a nevét, és ikonikus darabja a búváróráknak. Feltűnt több filmben is, első sorozatát 12 évig gyártották. A három évvel ezelőtti visszatéréséig egyfajta Szent Grál volt a gyűjtők között, az első darabjai még a mai napig komoly értéket képviselnek.

 • 4R36 mechanikus automata szerkezet (koronáról is húzható változat, nap és dátum jelzéssel)
  koronazár
  diver’s 200 m vízállóság 
  akár 41 órás járástartalék 
  egyirányba forgatható lünetta 
  Lumibrite bevonat 
  szilikon szíj 

 Seiko “Samurai” Prospex Save The Ocean SRPC93

Prospex Save The Ocean

Seiko Prospex Save The Ocean Samurai SRPC93

A másik ikon. A Samurai is egy, a gyűjtők és rajongók által adott becenév, melyet mára a gyár is elismer. Ha a hivatalos kommunikációjában nem is használja, mégis például készítettek egy vicces video spotot róla. 

A név oka a forma, egyenes vonalakkal határolt tokformája miatt olyan érzést kelt, mintha szamurájkarddal szabták volna, valóban van egy ilyen érzése.

 • 4R35 mechanikus automata szerkezet (koronáról is húzható változat, csak dátum jelzéssel)
  koronazár
  diver’s 200 m vízállóság 
  akár 41 órás járástartalék 
  egyirányba forgatható lünetta 
  Lumibrite bevonat 
  nemesacél szíj 

  Seiko Prospex Save The Ocean Solar Chrono SSC675

Prospex Save The Ocean

Seiko Prospex Save The Ocean Solar Chrono SSC675

A harmadik modell nem akkora név, mint a másik két társa, mégis egy racionális választás lehet, ha a mindennapokra keresel egy gond nélkül használható órát.

Solar kronográf szerkezete kiforrott kvarc technológiát használ, a mechanikus automatákhoz képest lényegesen magasabb pontossággal, és nem elhanyagolható tény, hogy ha folyamatosan fény éri, gykorlatilag soha nem fog lemerülni, megállni (ha mégsem kapna eleget a napsütésből, jelezni fogja, ha tölteni kellene).

 • V175 solar chronograph szerkezet ( lemerülést előre jelző funkcióval) 
  menetzáras korona és nyomógombok 
  diver’s 200 m vízállóság 
  napenergia működteti 
  24 órás gyűjtő segédszámlap 
  rozsdamentes acél tok és szíj
  egyirányba forgatható lünetta 
  Lumibrite bevonat  
Prospex Save The Ocean