Fitbit Blaze

Szerencsére egy igen aktív időszakban érkeztek a Fitbit fitness trackerei tartós tesztre, így kétheti nyúzás alatt kellett bizonyítaniuk. Vagyis inkább nekünk, hogy bírjuk a lépést a Fitbit Blaze és Surge modellekkel. A tesztből kiderül, van-e értelme egy fitness trackernek, vagy egy újabb divatról van-e csak szó?

Okosóra? Fitness tracker? Mi ez az új őrület?

Mint minden, ami fitness, egészséges életmód és őrület, ez is Amerikából indult. A Fitbit 2007 óta működik Kaliforniában, ahol komolyabb hagyománya van a fitt életmódnak. Ezek után nem csoda, hogy a 9 év alatt már 13 különböző típust adtak ki, a legegyszerűbb, zsebre vágható lépésszámlálótól a mostani tesztben nyúzott csúcstechnikáig.

A fitness tracker több, és más mint egy okosóra. Ahogy a nevében is ígéri, követi egész nap az aktivitásunkat, méghozzá igen összetett módon. Egy időben szenzorok hada figyel minket, és méri a megtett lépéseink számát, a megmászott emeleteket, a pulzusunkat percenként többször, és még ki tudja, mit nem… Ezeket az adatokat az okostelefonunkkal szinkronizálva komoly következtésekre jut az aktivitásainkról, ezeket naplózza és folyamatosan az orrunk alá dörgöli.

Akkor ez most egy óra, vagy nem?

Igazából ez a legnehezebb kérdés. Ha a Fitbit Blaze modellt egy klasszikus órához hasonlítjuk, természetesen semmi köze hozzá. Ám ha végig gondoljuk, hogy egy komolyabb kvarc szerkezetű digitális óra, amiben 3-4 szenzor méri a légnyomást, sebességet, hőmérsékletet és minden fontos adatot körülöttünk, ÉS emellett még az időt is elárulja nekünk, akkor miben is különböznek?

Fitbit Blaze

Valójában nem sokban. Nyilván a hardcore órarajongók most zárták be éppen böngészőt, és éppen kiátkoznak köreikből, de valami ilyesmit láttunk a Seiko Astron megjelenésekor 1969-ben, mely a világ első kvarc szerkezetes karórája volt. Hát, azóta azért már a legelismertebb svájci gyártók is használnak ilyen szerkezetet, talán 10-20 év múlva nem lesz ördögtől való az érintőképernyő a csuklónkon az órabarátok között sem (frissítés: 2020-ban már minden valamirevaló svájci gyártó is előállt valamilyen okos modellel…).

Rendben, akkor lássuk a részleteket. Mit is tud egy Fitbit Blaze pontosan?

A Fitbit Blaze a cég jelenleg legnépszerűbb modellje, az elődökhöz képest komoly fejlesztésekkel.

A Fitbit Blaze szlogenje szerint olyan stílusos, mint amilyen okos. Találó, mivel valóban nagyon megnyerő a megjelenése, a mérete épp jó, kényelmes, de használhatóan nagy méretű kijelzővel. Az alap felszereltsége a dobozban a fém keret egy nagyon kényelmesen hordható gumi szíjjal, hölgyek (és modern férfiak 😉 ) részére egy ötletes extrával: egy-két mozdulattal cserélhető a szíj, alkalomnak vagy hangulatnak megfelelően.

werkmania.hu

Fitbit Blaze

Bőr szíj, rózsaszín szíj rózsaarany fémkerettel, vagy tiszta fém retro design, bárki talál közte neki tetszőt, tényleg jó ötlet, de jobb, ha nem firtatjuk ezeknek az árát… A stílusnak ára van, jelen esetben 140 euro egy Fitbit Blaze fém szíj, bár meg kell hagyni, igen jól mutat vele a Blaze.

Fitbit Blaze

Az első bekapcsoláskor bluetooth kapcsolaton keresztül párosodik a telefonunkkal, illetve az arra telepített Fitbit alkalmazással, és innentől kezdve megkezdődik a folyamatos megfigyelés. A telefon GPS-ével, a lépésszámlálóval és a pulzusméréssel félelmetesen sok adatot képes rögzíteni a napi tevékenységeinkről, és ha ügyesek voltunk, ilyen kép fogad este a képernyőn:

Fitbit Blaze

Az edzések követésére külön lehetőség van, többféle sportot tud követni, naplózni, így a többi telefonos sport alkalmazáshoz hasonlóan követhetjük a fejlődésünket edzések közben. Ami miatt lényegesen egyszerűbb a használata, az a kompakt kialakítás. Csak felcsatoljuk az órát reggel(már persze ha levettük éjjelre, alvás-minőség figyelő funkciója is van), és nagyjából ennyi. Innentől kezdve dolgozik a háttérben, mér, számol, töri a fejét, hogy mit is kéne még tennünk az egészségünkért, majd rendszeresen közli is velünk, hogy mire jutott.

Te kaptál már email-t az órádtól?

 Ne búsulj, eddig én sem, meg is lepődtem rajta. Egyrészt küldött egyet arról, hogy le fog merülni, és jó lenne, ha feltölteném végre, másrészt érezhetően nagy hangsúlyt fektet a folyamatos motivációra. 

A Fitbit Blaze e-mailekkel és push üzenetekkel tudatja, ha elértünk egy új szintet, a kitűzött célt, például a napi 10.000 lépést. Ez eleinte furcsa, de meg lehet szokni, és működik, egy idő múlva azt veszed észre, hogy azt a 216 lépést még meg akarod tenni, hogy elérd a célodat.

Fitbit Blaze

Vigyázat, könnyű rászokni, de nehéz lejönni róla!

A Fitbit Blaze veszélyes. Az eszköz addiktív, két hét alatt olyan függőséget tudott kialakítani, hogy szinte könnyes szemmel búcsúztunk tőle. Mechanikus órafüggőségem miatt nem gondoltam volna, hogy képes leszek hetekig nélkülözni a hagyományos órákat. Mégis így történt, persze hosszabb távon azért a jól bevált automatákra szavaznék egész biztosan, de edzésekre nagyon okos választás egy ilyen óra, a megszokott sportórák funkciói mellett ezer aprósággal könnyíti meg az edzésnaplózást.

Fitbit Blaze és Fitbit Surge – van különbség?

 A cég két húzó modelljéről van szó, ezeket hasonlítottuk össze egy tartós teszt keretében. Valójában a funkciókban lényeges eltérések nincsenek, de a dizájn és a kijelző a két órában fényévekre van egymástól.

Fitbit Surge:

 • régebbi modell, monokróm lcd érintőképernyővel
 • egybeépített tok és szíj (nagyon kényelmes, puha gumi)
 • kábeles töltés
 • pulzusmérés a csuklón (pontos)
 • bluetooth LE kapcsolat a telefonnal
 • Fitbit app (ugyanaz mindkét óránál)
 • napfényben jól, sötétben és félhomályban nehezen olvasható kijelző
 • automata kijelző megvilágítás csuklómozdulatra
 • szöveges üzenetek (sms, Viber stb) és hívások megjelenítése
 • rezgéses jelzések
 • részletes aktivitás jelentések

Fitbit Blaze:

 • legújabb, húzó modell, színes, nagyméretű érintőképernyővel
 • cserélhető tok és szíj (alap kivitelben nagyon kényelmes, puha gumi)
 • dokkolós töltés
 • pulzusmérés a csuklón (pontos)
 • bluetooth LE kapcsolat a telefonnal
 • Fitbit app (ugyanaz mindkét óránál)
 • napfényben, sötétben és félhomályban egyaránt jól olvasható színes kijelző
 • automata kijelző megvilágítás csuklómozdulatra
 • szöveges üzenetek (sms, Viber stb) és hívások megjelenítése
 • rezgéses jelzések
 • részletes aktivitás jelentések

Ahogyan látszik a jellemzőkből, a két óránál a funkciókban szinte semmi különbség, viszont a napi használatot nagyban megkönnyítő kijelzőjével és cserélhető szíjával a Fitbit Blaze nyeri a házi versenyt.

Divatos kiegészítő, vagy hasznos mindennapi segítség?

Legyőzve az előítéleteimet vállaltam el a tesztet, így elfogulatlanság nélkül kijelenthetem: ez is, az is. Akinek nem része a sport a mindennapjainak, de követné a legújabb trendeket, és/vagy szeretne egy komolyabb okosórát, annak tökéletes választás. Akinek a sport mindennapos tevékenysége, része az életmódjának, annak pedig szinte kötelező darab egy ilyen fitness tracker, és mellette kap néhány plusz feature-t, üzenet és híváskijelzést többek között.

Egy valamit nem tud helyettesíteni: a mechanikus óra szívét, a kis gépezetet, ami évszázadok óta lenyűgöz minket, és talán már csak egy emlék lesz egy ilyen okosóra őrület, amikor Svájcban és Japánban még mindig hallani majd a csendes órásműhelyek mélyéről a halk, ütemes ketyegést…

Fitbit Blaze